A hétvégén a közeledő tavasz feletti önfeledt örömöt némileg beárnyékolta a hír, miszerint az egyik legnépszerűbb chatplatformnak számító, immár a Facebook tulajdonát képező, több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező WhatsApp az év végén megszünteti egyes mobilplatformok, köztük a BlackBerry 10 támogatását. A fejlesztők indoklása legalábbis sántít, bár azt azért nem állítanám teljes meggyőződéssel, hogy a BlackBerry ne adná alájuk a lovat.

whatsapp_bbworld.jpg

A WhatsApp céges blogján szereplő rövid bejegyzés egyébként szomorú mementót is állít a két, leginkább érintett gyártónak, vagyis a BlackBerry mellett a Nokiának: Arra hívja ugyanis fel a figyelmet, hogy a szolgáltatás indulásakor, 2009-ben a felhasználóknál lévő okostelefonok 70%-án vagy BlackBerry, vagy Nokia logó volt. Az okostelefon-piac gyökeres megváltozását mi sem érzékelteti jobban, mint az a tény, hogy a Symbian és BB10 platformok, valamint a rég kifutott Android és WP-verziók ma már a teljes okostelefon-mezőny nem egészen egy százalékát teszik ki.

A cég persze ettől még nem búcsúzik a BlackBerry-felhasználóktól, több szempontból sem. Egyrészt a blogposzt maga is utal rá, hogy aki az év vége után is tovább kívánja használni a WhatsAppot, cserélje le a telefonját egy újabb androidos, iOS-es vagy Windows Phone-os modellre. Márpedig év végére ha minden a jelenlegi tervek szerint halad legalább három androidos BlackBerry szerepel majd a kanadai gyártó választékában.

Másrészt viszont a BB10-es BlackBerrykre - legalábbis jelenleg - minden további nélkül telepíthető az androidos WhatsApp, és még csak hekkelni sem kell hozzá, hiszen az alkalmazás ott van a minden BB10-es készülékről elérhető Amazon App Store-ban. Legalábbis jelenleg. Úgy fest, mégis kell hekkelni hozzá, mivel az Amazon App Store-ban megtalálható WhatsApp letöltése minden jel szerint korlátozva van androidos telefonokra.

Via WhatsApp.

Picivel több, mint két héttel az eredeti kiadás elteltével sikerült kijavítania a BlackBerrynek a BB10 androidos futtatókörnyezetének egyik legfontosabb hibáját, nevezetesen azt, hogy a programot gyakorlatilag lehetetlen volt letölteni a BlackBerry Worldból. Az eredeti probléma ugyebár az volt, hogy a legfrissebb rendszerfrissítést telepítve androidos appokat nem lehetett többé leszedni a telefonról, a megoldás pedig az Android runtime frissítésében érkezett meg február felső felében. Vagyis megérkezett, csak éppen telepíteni nem lehetett a BlackBerry Worldből, mert a kliens folyton elszállt hálózati hibára hivatkozva.

art-update-2016.jpg

Ezt a hibát mostanra szerencsére kijavította a BlackBerry - hogy mi tartott ennyi ideig, nem teljesen világos, bár valószínűleg a hardcore BB10-használó ügyfeleknek ez kevéssé volt fájó probléma, mint egy-két magánfelhasználónak, akik az elmúlt két hétben -- érthető módon -- hallatták is a hangjukat. 

Ha te is közéjük tartoztál, vagy tartozol, akkor most érdemes újra lekattintanod az alábbi linket, hogy önfeledten törölgethess androidos appokat a BB10-es telefonodról:

Android runtime frissítés a BlackBerry Worldben

Fotó: CrackBerry.

Gyakorlatilag véget ért a Mobile World Congress Barcelonában, ma már jóformán csak a kijózanodás az egyetlen dolga a résztvevőknek, legyen szó kiállítókról, vagy látogatókról. A gyártók közül aki csak tudott, minden puskaport ellőtt a kiállításon, mindent bejelentett és kijelentett, meg bemutatott, legfőképpen új telefonokat, meg persze jó sok 5G-t. A BlackBerry is beszélt néhány újdonságról, ám új mobilokat végül az előzetes várakozások ellenére nem leplezett le a gyártó a kiállításon. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem is lesznek.

DE MIKOR???

Az általunk hallott pletykák szerint a kanadaiak jó eséllyel idén is megvárják az őszi szezont az új termékek piacra küldésével, így új BlackBerry készülékek érkezésére szeptember-október magasságában lehet majd számítani, a bejelentés pedig a szokásos menetrend szerint valószínűleg még a tavasszal megtörténik. 

Az újdonságokról egyelőre semmi konkrétum nem szivárgott ki, már azon kívül, hogy jó eséllyel kettő új típus jön, mind a kettő Androiddal, illetve az egyik kifejezetten kedvező árú lesz, a másik pedig nagyjából a Passport és a Classic közé érkezik majd árban. Vannak olyan pletykák, melyek szerint az egyik androidos újdonság a korábban már emlegetett Vienna lesz, a másik pedig egy androidos Passport, én utóbbinak relatíve kevés esélyét látom, ha engem kérdeztek, inkább egy full touch olcsóbb tapitelefonra számítok (kvázi Leap utód) és egy QWERTY-s újdonságra (Classic utód).

Ha már szóba került a Classic és a Passport: úgy hírlik, hogy a jelenleg kapható BB10-es modellek (tehát a Leap, a Classic és a Passportok) idén nyár végéig szinte biztosan gyártásban maradnak, vagyis a két, fentebb is említett androidos modell veheti át majd a helyüket. Az biztos, hogy a disztribúciós láncban jelenleg mindegyik említett BB10-es modell szerepel, a teljes színválasztékban, illetve nagy részüket gyártják is, tehát határozottan nem igazak azok a pletykák, miszerint leállt volna a BB10-es modellek gyártása.

mwc-billboard-walker_1.jpg

Azt, hogy a BlackBerry végül semmilyen hardvert nem mutatott be az MWC-n, többféleképpen lehet értékelni. Egyrészt - akinek eddig nem lenne a napnál is világosabb - a BlackBerry számára a készülékgyártás ma már csupán egy láb a sok közül, és még csak nem is a legfontosabb, vagy legstabilabb láb. Másrészt egy MWC alatt jóval nehezebb figyelemhez, vagy hírnévhez jutni, mint egyébként, szóval abból kiindulva, hogy a BlackBerry mostanában amúgy sem túl acélos a figyelemfelkeltés tekintetében, talán érthető, hogy a kiállításon inkább olyan területekre fókuszáltak, melyek túlmutatnak a teljesen konzumerizált készülékáradaton.

Disclaimer: A fenti információk az új BlackBerryk várható megjelenését illetően természetesen szigorúan nem hivatalos forrásból származnak, vagyis benne van a pakliban, hogy a végén minden teljesen más forgatókönyv alapján zajlik majd.

Fotó: Inside BlackBerry blog.

A kijelzővédő fóliák manapság elképesztő funkciókat képesek betölteni, az eredeti rendeltetésük (a mobil kijelzőjének védelme) mellett: vannak fokozottan ütésálló, kontrasztnövelő, tükrös (!), csillámló (!) fóliák, kijelzővédő üvegek, és vannak olyan fóliák is, melyek garantálják, hogy csak az láthassa a mobilod kijelzőjének tartalmát, akire az tartozik. Vagyis Te.

A polarizációs technológiával működő kijelzővédő fóliák egy ügyes fénytrükkel képesek elérni, hogy már 30°-os szögből rátekintve is alig látszódjon valami a kijelző tartalmából, 60°-os szögből pedig pont úgy néz ki a mobil, mintha be sem lenne kapcsolva. Gondolj bele, hogy a tömegközlekedésen veled utazókat, vagy egy tömegrendezvényen a melletted álló vadidegeneket ez mennyire kiakasztaná!

privacy_folia_blogra.jpg

A polarizációs (Privacy) fóliák egyik legnagyobb európai gyártója a MyScreen, melynek antiSPY márkájú kijelzővédő fóliáit mostantól a BerryBoltban is megtalálod. A legtöbb kurrens BlackBerry modellhez raktárról elérhető fólia felhelyezése a mellékelt leírás és a felhelyezést segítő eszközöknek köszönhetően igazán gyerekjáték, ezt követően pedig garantált, hogy máshogy fognak a mobilodra nézni a tömegben.

A MyScreen antiSPY polarizációs fóliákat az alábbi elérhetőségen találod meg a BerryBoltban.


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

A Mobile World Congress végére beindult a PR-gépezet a BlackBerrynél, és bár sokan talán inkább új készülékekkel kapcsolatos híreket vártak volna (türelem, rózsát terem), a kanadaiak ettől függetlenül az idei év, illetve az elmúlt évek egyik legnagyobb bejelentését szolgáltatták ma - nyilván nem véletlenül az MWC-re időzítve:

A BES mobilmenedzsment-platform bekerült a Microsoft Azure felhőszolgáltatás által kínált üzleti platformok, megoldások közé.

Aki esetleg annyira nem lenne képben, ez az egész felhős elgondolás abból indult ki, hogy a saját szerverek fenntartása, menedzselése, illetve az eszközpark folyamatos frissítése (vagyis minden, a szoftvert és hardvert érintő adminisztrációs és logisztikai vetület) költséges, a rugalmasan skálázható és konfigurálható, bérelhető szerverkapacitás a mai technológiával már sokkal kifizetődőbb, kellően gyors és nem utolsósorban biztonságos is.

azure_bes.jpg

A BlackBerrynek egyébként jó ideje létezik már felhős mobilmenedzsment-platformja, ez a BES12 Cloud, az Azure integráció azonban lehetővé teszi a Microsoft megoldását már használó cégek számára, hogy könnyedén, gyakorlatilag néhány kattintással üzembe állítsanak egy BlackBerry-alapú mobilmenedzsment-szervert. Ez a szerver a helyben telepített (vagy szakszóval on-premise) szerverek összes funkciójával rendelkezik, vagyis akár több tízezer licenc is ráaggatható, ha kellően nagy méretű cégről van szó. 

A cégek szerint egy BES12-szerver Azure-alapokon megfelelő gyakorlattal nagyjából 20 perc alatt felhúzható - a telepítési lépéseket ebben a blogbejegyzésben lehet követni. Az Azure-t használó szervezetek számára a két partnercég ígérete szerint a licencelés és a support is egyszerűbbé válik, vagyis inkább mondjuk úgy, nem lesz bonyolultabb, mint most (ami a BlackBerry megoldásait ismerve egyébként kifejezetten üdvözítőleg hat).

A BES12 szerver ezen a linken keresztül érhető el az Azure Marketplace-ről, a kísérletező kedvűek akár egy ingyenes szerverkörnyezetet is felhúzhatnak maguknak, hiszen mind a Microsoft, mind a BlackBerry nyújt ingyenes próbaidőszakot a megoldásaihoz.

Ez a kérdés ma még persze csak egy szűk kör számára kérdés, és leginkább nagy cégeknek, meg kormányzati szerveknek érdemes feltenniük házon belül. Az adatvédelem és adatbiztonság ezeknél a szervezeteknél egyre kényesebb téma, és szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy valahogy védekezni kéne az egyébként szerintem rendkívül hülye nevet kapó kibertámadások ellen, melyek hülye név ide- hülye név oda, ma már éves szinten uszkve 400 milliárd dolláros problémát jelentenek.

 security_enter.jpg

Egyes iparágak számára elég komoly fejtörést jelent, hogy az illetékeseknek rosszabb esetben fogalmuk sincs, mivel védhetik meg adataikat a hackerektől, jobb esetben van fogalmuk róla, azt azonban továbbra is csak sejtik, hogy az általuk rendszeresített biztonsági megoldások, előírások valójában mennyire biztonságosak. És itt jönnek képbe a különböző, auditálást végző cégek, melyek ma akár már szimulált hackertámadásokon keresztül próbálnak rávilágítani az IT-rendszerek biztonsági réseire. Egy ilyen auditor céget vásárolt most fel a BlackBerry.

Az angol Encription Limited elsősorban a fenti metódusra, vagyis a penetrációtesztelésre szakosodott az elmúlt években, ám a BlackBerry új consulting-szolgáltatása, a Professional Cybersecurity Services ennél többet nyújt majd az ügyfeleknek. Így például segít a cégeknek és kormányzati szervezeteknek az IT-biztonsági stratégia kialakításában, naprakészre hozásában, valamint az infrastruktúra üzemeltetésében. A csomagban emellett tréning, szabályozói megfeleltetés illetve válságkezelés egyaránt megtalálható.

A Professional Cybersecurity Services által nyújtott szolgáltatásokról, illetve azok áráról később közöl részleteket a BlackBerry.

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása