Hardcore okostelefon-felhasználóként az ember szép lassan óhatatlanul verziófetisisztává válik, hiszen mindig jó érzéssel tölt el, ha a drágán vásárolt mobil funkciói javulnak (jobb esetben), azaz a készülék tudása bővül egy-egy frissítést követően. Így van ez a BlackBerry esetében is, akár a BB10-ről, akár az átalakított, biztonsági szempontból megerősített Androidról van szó. Előbbiből a 10.3.3-as verzió van készülőben, utóbbinál pedig nagyon közel járunk az egyelőre csak a PRIV-re telepíthető kurrens Android-verzió, a Marshmallow megjelenéséhez.

Március 10-én a világon elsőként a BerryBlogon jelent meg kép egy Marshmallow-t futtató PRIV-ről, most pedig már videón (lásd fent) is láthatjátok működés közben az új rendszert, az XLGadget jóvoltából. Ezen a videón egyébként az is jól látszik, hogy a legújabb Android túl sok lényeges kozmetikai változást nem eredményez, inkább a motorháztető alatt változik egy, s más a rendszerben, melyek összességében (elvileg) hosszabb akkumulátoros üzemidővel kecsegtetnek.

Ezek a teljesség igénye nélkül a:

  • Doze mód. Ez annyit tesz, hogy hosszabb inaktív fázisok (jellemzően éjszaka) során a rendszer annyi komponenst kiiktat, amennyit csak lehet, így nem érhet az a meglepetés, hogy a telefon reggel nem ébreszt fel, ha esetleg este elfelejtetted volna töltőre rakni, minimális töltöttséggel.
  • App Készenlét. A Doze-hoz hasonlóan ez a funkció is az akkumulátoros rendelkezésre álláson javít azzal, hogy a ritkán használt appoknak kevesebbszer ad hozzáférést a rendszererőforrásokhoz.
  • Továbbfejlesztett alkalmazásengedélyek. Na ez éppenséggel nem javít semmit az üzemidőn, a biztonságon azonban elvileg igen, hiszen ezzel az újítással bármilyen alkalmazásnak adhatsz engedélyt bizonyos erőforrások, rendszerkomponensek használatához, illetve ugyanúgy meg is vonhatod ezeket az engedélyeket bármikor.

A PRIV legújabb, átfogó rendszerszoftver-frissítésének pontos idejét még nem kommunikálta a BlackBerry, korábban mindössze annyit közölt a cég, hogy az első negyedévben majd elárulják, mikor érkezik meg a készülékre az új Android. Mivel az első negyedévnek a mai az utolsó napja, így sanszos, hogy hamarosan hallani fogunk valami konkrétumot ebben a témában...

...mint ahogy remélhetőleg azt is elárulja a BlackBerry hamarosan, hogy a BlackBerry 10 soron következő, szintén az első negyedévre ígért frissítése mikor érkezik majd. 

Az online informatikai szaksajtó egyik igazán üde színfoltjának tekinthető HWSW manapság a hírmagazin-jellege mellett számos, nem kevésbé színvonalas szakmai rendezvénynek -- konferenciáknak, képzéseknek -- is teret ad, szervezőként. Ezek közül néhány a BerryBlog olvasóközönsége számára is hordozhat értékes információkat, pláne, mivel némelyikért még fizetni sem kell. Mint például a lenti, április 5-i webinar esetében:

Mielőtt belevágnál az appfejlesztésbe: az ötlettől a validálásig


Nem minden ötletből születik életképes alkalmazás, hiába tűnik csábítónak a gondolat, hogy egyből beleugorjunk a fejlesztésbe. Erre sokan több száz munkaóra után döbbennek rá, pedig lenne mód, hogy még a munkálatok kezdetén megmutassuk az ötletünket a felhasználóknak, és a visszajelzések alapján eldöntsük, jó irányba haladunk-e, vagy sem.

hwsw_webinar.jpg

A prototipizálás rengeteg kellemetlenségtől kímélhet meg bennünket, ráadásul a mai eszközökkel egyszerűen és gyorsan végigzongorázható, erről mindenki meggyőződhet, aki április 5-én részt vesz a HWSW ingyenes online előadásán. Itt a budapest.mobile fejlesztői Facebook-csoport szabadúszó szakemberei lépésről-lépésre mutatják be ezt a folyamatot egy konkrét példa segítségével.


A 2 órás, gyakorlat-orientált workshop részletes tematikája a hivatalos weboldalon található, a megtekintése pedig egy regisztrációt igényel mindössze. Az előadásról felvétel is készül, így az utólag is visszanézhető majd.

Ha van rá időd, hallgasd meg, nem fogod megbánni!

Alig múlt el a húsvét, máris bombaként robbant (áh, ez most ebben a kontextusban de egy hülye hasonlat, no de mindegy) a hír, hogy a Belügyminisztérium terrorellenes intézkedései kiterjednének a mobilkommunikációs eszközökön használható egyes alkalmazások korlátozására, vagy akár teljes tiltására. Egyes portálok a belügyminiszter szavait sajátosan értelmezve egyenesen azt a következtetést vonták le ebből, hogy úgy ahogy van, betiltják az okostelefonokat, amiről persze szó sincs. De az intézkedéscsomag a gyártók közül leginkább a BlackBerryt érintheti, már ha ebben a szellemben tényleg lesz belőle valami.

A BlackBerryről mondhatni köztudott, hogy gyakorlatilag mind a mai napig feltörhetetlen mobilkommunikációs eszközöket gyárt, ami egyrészt azt feltételezi, hogy a készüléken tárolt, védett adatokhoz senki nem fér hozzá, másrészt a kommunikáció egy része olyan titkosított csatornákon zajlik, melyeket rendkívül nehéz lenyomozni, vagy divatos kifejezéssel élve "lehallgatni". 

bbm_london2.jpg

Nem véletlen, hogy a BlackBerryket a kormányzati körök és nagyvállalatok mellett előszeretettel használják azok, akiknek valami takargatni valójuk van, a nemrég megszökött, majd újra elfogott drogkartell-vezértől, El Chapotól kezdve a 2011-es londoni zavargásokban résztvevő tinédzserekig, akik komoly fejtörést okoztak a Scotland Yardnak azzal, hogy BBM-en keresztül szervezték meg az autóborogatásokat, meg a kirakatátrendezéseket.

A BBM kommunikáció lehallgatását nagy mértékben megnehezíti, hogy a teljes kommunikációs folyamat a BlackBerry saját szerverein keresztül zajlik, kétlépcsős titkosítással (TLS transzport réteg, plusz 168 bites 3DES üzenettitkosítás). Ráadásul aki akarja, még további titkosítási szintet is vásárolhat, a BBM Protected PGP-modellel egészíti ezt ki, vagyis az üzeneteket csak a megfelelő kulcsok birtokában lehet visszafejteni, ezeket a kulcsokat pedig csak a küldő és a fogadó fél (készülék) ismeri, ráadásul folyamatosan változnak is.

A BlackBerry emellett rendelkezik egy saját, hardveresen, illetve szoftveresen titkosított mobil adatkommunikációs megoldással is, ez a német fejlesztésű SecuSUITE for Government, illetve a SecuSUITE for Enterprise - előbbiről egyenesen azt állítják az alkotói, hogy nagyjából 149 milliárd évig (!) tartana visszafejteni egy hardveres kriptochippel titkosított üzenetet (persze azért nem mellékes az sem, hogy milyen eszközzel próbálják visszafejteni a kódot).

Visszatérve a terrorellenes intézkedéscsomagra, szóval úgy tűnik, lenne a csomag szellemisége alapján azért mit betiltani a BlackBerry termékei közül is itthon, más kérdés, hogy nem igazán tudom, ezt hogyan képzeli megvalósítani a kormányzat. Egyébiránt itt érdemes megjegyezni, hogy egyelőre tudtommal nincs olyan bizonyított eset, hogy terroristák bárhol BlackBerryt használtak volna a terrorcselekmények megszervezésére, sőt, manapság inkább az az általános, hogy "eldobható" telefonokkal lépnek kapcsolatba egymással az elkövetők, és semmiféle titkosított hókuszpókuszt nem használnak.

Így vagy úgy, te egyetértesz azzal, hogy a nemzet biztonsága érdekében korlátozzák a titkosított kommunikációt?

Via index.hu

Ez a poszt nem valami üdülési tipp, vagy fesztiválajánló, a címben szereplő városok csupán kódnevek. Azoknak a BlackBerryknek a kódnevei, melyek úgy volt, hogy elkészülnek rövidesen, vagy éppen elkészülhetnek, nem is olyan sokára. A legfrissebb pletykák szerint ugyanis a QWERTY-s Vienna egy jól sikerült rajongói fantáziarajz volt csupán (de van olyan értesülés is, miszerint tényleg tervben volt, de elkaszálták), egy cseh oldal viszont tudni véli, hogy az idén érkező két új BlackBerry kódneve ehelyett Hamburg és Rome lesz. Itt is van Hamburgról egy kép, ha ilyen szép lesz a városról elnevezett telefon is, az már félsiker.

hamburg_2015.jpg

Arról eddig is terjengtek kósza pletykák, hogy idén jön két új BlackBerry, amiből John Chen korábban csak annyit erősített meg, hogy egy új készülék szinte biztosan megjelenik majd a kanadaiak kínálatában, de lehet, hogy kettő. És mind a kettő androidos lesz, akárcsak a PRIV.

A cseh bbczech blog azt is tudni véli, hogy a két új modell közül az egyik olcsóbb, feltehetően full touch típus lesz (tehát egyfajta Leap-utód), nagyjából 200 eurós áron, míg a másik egy drágább, QWERTY-s érintőkijelzős hibrid (míg az előző a Hamburg, addig ez lesz állítólag a Rome), nagyjából 400 euróért. Ezek azért már jóval barátibb árnak számítanak a PRIV-vel összehasonlítva, bár persze még addig sok víz lefolyhat a Dunán, meg aztán ezekre az árakra még jó eséllyel rárakódnak itthon mindenféle - tetemes összegű - jutalékok és adóterhek.

Az újdonságok érkezéséről egyelőre annyit tud a blog, hogy valamikor az ősszel jöhet a Hamburg, kicsit később, év végén pedig a Rome, ami jó eséllyel azt jelentheti, hogy mindkét modell kapható lesz már az év végi hajrában. Már ha kaphatók lesznek, és nem gondolja meg magát az utolsó pillanatban a BlackBerry vezetése az új termékvonallal kapcsolatban.

Az új androidos BlackBerryk kapcsán amúgy személy szerint az a véleményem, hogy marha nagy hülyeség lenne csak és kizárólag a prémium szegmensbe pozicionált PRIV-vel benchmarkolni a piacot, szóval nagyon meg lennék lepve, ha ez a két állítólagos újdonság a végén mégsem jelenne meg. De jöjjön is egy kis piaci igényfelmérés:

Via bbzech.cz

KIFUTOTT AKCIÓ!

A hétvégén ismét minden olcsóbb a BerryBoltban, legyen szó telefonokról, kiegészítőkről vagy éppen okosórákról!

Apropó óra. Ne feledd, a hétvégén előre kell állítani az órát egy órával, vagy másképpen fogalmazva elvesztünk egy órát vasárnap hajnalban, de ez a veszteség több okból sem fájó. Egyrészt később sötétedik, másrészt pedig a BerryBolt az időveszteségért cserébe egész hétvégén 1000 forint kedvezményt* ad neked a vásárlásodból. 

berry_ora_3.png

Ehhez csupán annyit kell tenned, hogy a kosárnál a kuponmezőbe írd be a 

HELLOTAVASZ

Kuponkódot, majd bökj a mentés gombra, és a rendszer máris levonja a végösszegből a kedvezményt.

Ugye nem felejted el, hogy a hétvégén egy órával és egy ezressel kevesebb? Nézz szét a BerryBoltban, most még jobban megéri!

Az akció 2016. március 25-én 0:01-től 2016. március 27-én 23:59-ig tart. Egy vásárló egyszer használhatja fel a kedvezménykupont az akció időtartama alatt. 

*A kuponkedvezmény minden, bruttó 5000 forint feletti vásárlás esetén érvényes.


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Címkék: akció berrybolt

Hoppá, na most akkor mégsem hagyja el a BlackBerry saját fejlesztésű platformját a WhatsApp? De sajnos igen, viszont csak az év végén, addig azonban nem áll meg az élet, ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy megérkezett a Facebook kezében lévő chatplatform klienséhez a legújabb frissítés. Igen, BB10-re.

whatsapp_bbworld.jpg

Az új WhatsApp klienst már jó ideje tesztelhették a BlackBerry Beta Zone-ba regisztrált felhasználók, így számukra az új funkciók sem teljesen ismeretlenek, bár ezúttal (is) javarészt kozmetikai és hibajavításokról van szó. Nyilván a BB10 kigyomlálása a támogatott platformok közül továbbra is fájó pont sok-sok BlackBerry-felhasználónak, de legalább némileg enyhítheti a fájdalmat, hogy az év végéig többek közt ennek a frissítésnek hála jobb felhasználó élményt nyújt a kliens.

Az év vége pedig még azért messze van, más kérdés, hogy az anyacég, a Facebook sajnos nem hagyott ennyi kifutási időt a BlackBerry-tulajoknak, hiszen a natív Facebook app BB10-en és BB OS alatt pont egy hét múlva megszűnik működni - a március közepén érkezett hír valósággal sokkolta a keményvonalas BlackBerry-tábor azon részét, akik a közösségi hálózatot aktívan használják.

Ha ellenben whatsappos vagy, akkor nézz el a BlackBerry Worldbe, a program frissítését elméletileg ezen a hivatkozáson fogod megtalálni.