Nyáron a nagy melegben furcsa dolgok történnek az emberrel, illetve ezek szerint nem csak az emberrel, hanem a cégekkel is: Úgy fest, hogy ezúttal az egyik legnépszerűbb jegyzetelős platformot fejlesztő, az alkalmazással megegyező nevű Evernote-nál ütött be a masszív kaliforniai hőguta, vagy csak egyszerűen fogyóban van a pénz - mindenesetre a lényeg az, hogy a szolgáltatás mostantól jóval kevesebb funkciót biztosít ingyen, a fizetős csomagokért pedig jóval többet kér a cég, mint korábban.

evernote.png

A változásokat eképp foglalja össze a HWSW:

A szolgáltatás ingyenes szintje, az Evernote Basic mostantól kizárólag két eszközről vehető igénybe, ha ennél több helyről (telefonról, tabletről, PC-ről) szeretnénk elérni a jegyzeteinket, akkor azért már fizetni kell. Kliensnek számít minden olyan eszköz, ahol a hivatalos appot telepíti a felhasználó, a webes felület viszont nem számít annak, sem az olyan külső fejlesztők alkalmazásai, amelyek csak az Evernote API-t használják. A rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy egy appot "kivonjunk", és helyette más appnak adjunk hozzáférést, a havi feltöltési korlát pedig 60 megabájt - ami leginkább szöveges állományokhoz elegendő.

A következő szint az Evernote Plus, amely korlátlan számú appból biztosít hozzáférést a szolgáltatáshoz. Ez a szint havi 1 gigabájtos feltöltési korlátot szab, tehát ennyi szöveget, képet, videót és egyéb tartalmat vihetünk be a rendszerbe. Ennek az árát az Evernote látványosan megemelte, a szint eddig 25 dollárba került, a jövőben azonban 35 dollárt kér érte évente. A "csúcsmodell" az Evernote Premium előfizetés, amely 70 dollárba kerül (itt is 40 százalékos az emelés), és minden limitáción lazít. Így (a Plushoz hasonlóan) korlátlan eszköz között képes szinkronizálni, a havi feltöltési korlát azonban tízszeres, vagyis 10 gigabájt.

Ilyenkor persze azonnal felmerül az emberben, hogy otthagyva csapot-papot egy alternatív, olcsóbb, vagy akár tök ingyenes platformra vált, és erre ez esetben kitűnő alkalom is nyílik: a Microsoft-féle OneNote tárt karokkal fogad mindenkit, aki kiábrándult a változások hatására az Evernote-ból.

A BlackBerry-felhasználókat természetesen éppúgy érinti az új szolgáltatásstruktúra és árazás, mint mindenki mást, azzal a szomorú széljegyzettel, hogy BB10-re jóval kevesebb alternatíva érhető el, mint bármi másra (többek között a OneNote natív kliens sincs rá). De legalább ez esetben nem szűnik meg a szolgáltatás, csak többet kell fizetnie annak, aki ragaszkodik továbbra is a platformhoz.

Via HWSW via Evernote.

Tavaly februárban írtam itt a blogon először -- részben saját tapasztalat alapján, részben mások beszámolóira támaszkodva --, hogy a Telekom 4G-s hálózatán a BlackBerry Net adatcsomagokkal valami nagyon nem stimmel: Nevezetesen a BlackBerry 10-es készülékek teljesen rendszertelen időközönként leszakadtak az adatcsatornáról, így megszűnt minden adatátvitel a készülék és az internet között.

A hibajelenségben kétségtelenül az volt a legbosszantóbb, hogy gyakran csak hosszú percekkel, netán órákkal azután vették észre a felhasználók, hogy a kapcsolat tényleg megszakadt, ami mondanom sem kell pont egy üzleti telefonnál elég problémás tud lenni (ilyenkor a kis "szederjel" eltűnik a térerő ikon mellől, és 4G helyett 4g-t mutat a telefon). Nos van egy jó hírem: mostanra sikerült úrrá lenni a helyzeten, és megoldani a problémát.

4g_classic.jpg

Legalábbis erről számolt be nekem a minap néhány előfizető, illetve nem hivatalosan maga a szolgáltató is megerősítette, hogy a felhasználók életét megkeserítő hiba mára elhárult. Jobb későn, mint soha ugyebár.

Sajnos ez nem jelenti azt, hogy minden hasonló hiba a múltté, bár a többi hálózati para legalább már nem BlackBerry-specifikus. A legkellemetlenebb kétségkívül az elsősorban a Telekom és Telenor előfizetők életét nyomasztó "nem fogadott hívás" SMS, miközben a készülék be van kapcsolva és van is térerő. Ezt a jelenséget az úgynevezett fallback-jelenség okozza, és jellemzően akkor tapasztalható, amikor 4G-s hálózatra csatlakozik a mobil, és valaki felhívja az előfizetőt. A mobilhívásokhoz ugyanis vissza kell váltani 2G-re vagy 3G-re (mivel 4G-n egyelőre nincs hanghívás), és míg ezt a procedúrát a telefon elvégezné és lekommunikálná a hálózattal, addigra adott esetben túl sok idő telik el, így nem elérhető státuszt kap vissza a központ - és így a hívó fél.

A szolgáltatók állítólag ezen a problémán is gőzerővel dolgoznak, és egyre kevesebbeket is érint a jelenség, de az igazi problémamentes üzem majd akkor jöhet el (ha eljön valaha), ha már minden 4G-n megy, beleértve az adatkapcsolatot és a beszédhívást is. Erre az átállásra állítólag egy éven belül sor kerülhet itthon is -- de a 4G-s hanghoz, vagyis a VoLTE-hez megfelelő készülék is kell (ráadásul mindkét oldalon).

Te tapasztaltad ezt a hibát? Már nálad is megoldódott? Írd meg ide a kommentekbe, vagy a Facebook-oldalunkra!

Nem tudom, mennyire a nyári uborkaszezonra adott természetes reakció, mindenesetre egyre-másra érkeznek az újabb pletykák a BlackBerry új készülékportfóliójával kapcsolatban. Amiről eddig úgy hírlett, hogy két új modellből áll (ez lenne a Hamburg és a Rome), de most már az sem kizárt, hogy jön egy harmadik újdonsági is idén októberben, melyről eddig egy árva szó sem volt sehol. A készülékek ezúttal a peridódusos rendszer alapján kaphatják a neveiket, sorban Neon, Argon és Mercury (azaz higany) lesz a három modell kereskedelmi neve -- legalábbis így szólnak a pletykák...

blackberry_rome_argon.jpg

...melyeket ezúttal a BerryFlow szellőztetett meg, a blog egyben egy újabb képrészletet is közzétett a Rome kódnevű Mercuryról (ha te sem tudod lassan követni ezeket a neveket, nem vagy egyedül). Az igazi újdonság kétségtelenül ez lehet, valamint az eddig sosem hallott Argon, mely egy felsőkategóriás full touch okostelefon lehet, ki tudja, milyen kódnéven (korábban Frankfurtot rebesgettek a verebek). A három készülék a következőket tudja majd állítólag:

NEON (Hamburg)

 • Full touch kialakítás

 • Qualcomm 8952 SoC

 • 3 GB RAM

 • 5,2"-es, 1080p felbontású kijelző

 • 16 GB háttértár

 • 13 megapixeles hátlapi, 8 megapixeles előlapi kamera

 • 2610 mAh-s akku (QuickCharge 2-kompatibilis töltés)

 • Alumínium keret, gumírozott hatású hátlap

 • LTE-támogatás (Cat6)

 • 130 grammos tömeg

 • Megjelenés: 2016. augusztus

 

ARGON (Frankfurt?)

 • Full touch kialakítás

 • Qualcomm 8996 Soc

 • 4 GB RAM

 • 5,5"-es, 1440p kijelző

 • 32 GB háttértár

 • 21 megapixeles hátlapi, 8 megapixeles előlapi kamera

 • Ujjlenyomat-szkenner

 • 3000 mAh-s akku (QuickCharge 3-kompatibilis töltés)

 • USB Type-C csatlakozó

 • Megjelenés: 2016. október

 

MERCURY (Rome)

 • QWERTY-touch hibrid (mint a Classic)

 • Qualcomm 8953 SoC

 • 4,5"-es kijelző, 3:2-es képaránnyal

 • 3 GB RAM

 • 32 GB háttértár

 • 18 Megapixeles hátlapi, 8 Megapixeles előlapi kamera

 • 3400 mAh-s akku (QuickCharge 3-kompatibilis töltés)

 • Alumínium ház

 • Megjelenés: 2017. február

A blog azt is tudni véli, hogy a három újdonság közül a NEON és az ARGON fogyasztói ára rendre 400 dollár, valamint 6-700 dollár lehet, már persze ha egyáltalán lesznek ilyen telefonok (jó eséllyel lesznek, ezzel azt hiszem nem árulok el nagy titkot). És még mielőtt valakiben kételyek merülnének fel, igen, mindhárom modell androidos lesz majd, ki tudja, a MERCURY talán a még ismeretlen nevű Android N variánst kapja majd meg jövő februárban.

Via BerryFlow.

Futótűzként terjed a hír az internetes mobilos-okostelefonos berkekben, miszerint a BlackBerry soron következő, teljes érintőkijelzős mobilját az Alcatel gyártja majd. Ami persze ebben a formában nem igaz, noha kétségtelen, hogy egyre több jel utal rá, lesz köze az egyelőre csak Hamburg kódnéven ismert, és állítólag NEON márkanéven piacra kerülő újdonságnak az Alcatel egyik, egyébként még nem kapható típusához, az Idol 4-hez. Ehhez azért nem árt tisztában lenni vele, hogy olyan gyártó, hogy Alcatel, már rég nem létezik, a márkanév használati jogát már egy ideje egy kínai elektronikai gyártóóriás, a TCL birtokolja, mely a saját cuccai mellett számtalan más cégnek végez bérgyártást, pont, mint a méltán híres, nem mellékesen az iPhone-okat is gyártó Foxconn.

John Chen, a BlackBerry elnök-vezérigazgatója korábban igyekezett világossá tenni, hogy a gyártási költségek lefaragása érdekében a cég megkeresett több ázsiai ODM-et is (így rövidítik a bérgyártókat), az egyik ilyen a Foxconn, a másik pedig a jelek szerint a TCL lehet. Legalábbis gyanús egy, az internetre a minap kikerült rész-specifikációs adatlap, mely egy TCL-nél készülő új okostelefon jóváhagyási dokumentuma a Wi-Fi Alliance által. Erről a szövetségről annyit kell tudni, hogy az ő tanúsítványuk lényegében egy kötelező formalitás annak érdekében, hogy a készülékbe épített Wi-Fi chip mindenben megfelel a szabványoknak, és megkaphatja a Wi-Fi Certified logót a hardver.

tcl-branding-wifi.jpg

A tanúsítványon csak DTEK 50-nek emlegetett mobil típusszáma már eleve gyanús: STH100-2, ami illik a BlackBerry korábbi típusszámozási gyakorlatába, plusz a Hamburg kódnevet is igazolhatja. Ezen kívül még annyi derül ki a telefonról, hogy 2,4 és 5 GHz-es Wi-Fi sávokban egyaránt kommunikál majd a rádiója, ismeri a szupergyors 802.11ac szabványt, valamint Android M van rajta, azaz a kereskedelmi környezetben elérhető legfrissebb Androidot futtatja a készülék (a csomag verzió AAF295, ha valakit érdekel).

A TCL-féle BlackBerry megjelenése állítólag már a küszöbön van, bár sokat mondó, hogy a lényegében ugyanazon az alapon nyugvó Alcatel Idol 4 sincs még a boltokban - nem nagyon lennék meglepve, ha a két mobil kvázi egyszerre jelenne meg. John Chen a portfólió bővítésével kapcsolatban múlt héten annyit közölt, hogy július elején állhat minden készen arra, hogy az újabb BlackBerry készülékekről lerántsák a leplet. 

Via CrackBerry.

Ha akár csak pár évvel visszapörgetjük az idő kerekét, elképesztőnek tűnik, hogy ez alatt az időszak alatt mennyit fejlődtek a mobilhálózatok, leginkább a 3G-t felváltó új szabványnak, a 4G-nek, vagy LTE-nek köszönhetően. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ahogy 3G és 3G között is óriási különbség lehet (az első 3G-s hálózatok csigalassúak voltak a mostaniakhoz képest), úgy 4G és 4G között is van szórás.

Olyannyira, hogy már létezik 4G+, vagy LTE+, vagy LTE Advanced -- a több néven is ugyanazt a szolgáltatást takaró rendszer lényege, hogy elképesztő, akár 300 Mbps, vagy annál is nagyobb sávszélességet képes biztosítani (elméletileg, ideális esetben). És már Magyarországon is elérhető, két szolgáltatónál is.

300_speed2.jpg

Közzétette májussal zárult pénzügyi negyedévének teljesítményét a BlackBerry. A számok nem szépek, viszont nem reménytelenek. Kezdjük a minket leginkább foglalkoztató kérdéssel, az okostelefonokkal. A BlackBerry nem tette közzé, mennyi készüléket adott el a negyedév során, a számokból ugyanakkor sejthető, hogy ez a szám valahol 500 ezer darab körül lehet. Ez egyáltalán nem sok, és jelenleg nyereséget sem termel (a BlackBerry a jelek szerint csak valamivel a gyártási költség felett tudja eladni a telefonokat, de ebből még nem tudja kitermelni a fejlesztési és adminisztratív költségeket). A bevételek, és ezzel nagyjából párhuzamosan az eladott darabszám is, mintegy 44 százalékkal esett vissza egy év alatt, amiből sejthető, hogy a PRIV-nek sem sikerült átütő eredményt elérni, a BlackBerry erőfeszítései ellenére sem.

bb_calendar.png

Érdekesség, hogy a BlackBerry új bizniszbe vágott: ezentúl licencelni fogja készülékgyártóknak, akár rivális okostelefon márkáknak a Hubot vagy mobil operációs rendszereinek bármelyik részét (vagy akár egészét), amiért cserébe az eladott készülékek után egy bizonyos összegekt kapna. Egyelőre nincs szó konkrét megállapodásról, a cég valószínűleg a negyedéves jelentését használta arra, hogy bejelentse a világnak ezt az új modellt. (Mond az valakinek valamit itt, hogy BlackBerry Experience Suite? - Tom és Berry)

Ami a számokat illeti, a régi (OS 7 és korábbi) BlackBerry készülékek nyugdíjba vonulásával együtt zuhannak a klasszikus BES/BIS havidíjakból származó bevételek is, amit egyelőre nem tud ellensúlyozni a növekvő szoftver és technológiai licencelési üzletág. A forgalom itt ugyan növekszik, a 166 millió dolláros bevétel azonban mindössze 30 millióval több az egy évvel korábbinál, miközben máshol ennek többszöröse tűnt el. A BlackBerry több stratégiai felvásárlást is végrehajtott a mobilkommunikáció, kollaboráció és biztonság területén, aminek célja a szofverüzletág technológiai gazdagítása mellett a forgalom felfújása. Az elmúlt 12 hónapban a társaság közel 800 milló dollárt költött összesen négy cég megszerzésére. Ez az a terület, ahol a BlackBerry nemhogy nem csökkent költséget, hanem még növeli is a létszámot, hogy egyre több cégnek tudja eladni a mobilmenedzsment szoftvereit.

Összességében a cég eredményeit egy 500 millió dolláros értékvesztési leírás rántotta a mélybe - enélkül, valamint a többi egyszeri tétel nélkül a vállalat nem lett volna veszteséges.