Bizonyára te is eljátszottál már néha a gondolattal, hogy milyen lenne egy olyan csapatban dolgozni, netán az élén állni, mely azért felelős, hogy egy-egy mobilgyártó újabb készülékét megtervezze. A lehetőségeket figyelembe véve eldönteni, hogyan is nézzen ki a mobil, milyen technológiákat támogasson, miben különbözzön esetleg más márkák modelleitől. A BlackBerry ezen a téren elég ellentmondásos gyártó, hiszen a legtöbb készüléke markánsan különbözik a fősodortól, ezzel együtt viszont egyes iparági újdonságokat elég későn vesz át a cég. 

De most itt a lehetőség, tegyük fel, minden lehetőséged adott eldönteni, milyen legyen a következő BlackBerry, az alábbi lista elemeiből összelegózva (és pls. most hagyjuk végre az Android vs. BB10 csörtét).

3_priv_hand_sketches_white.png

Érintésérzékeny QWERTY-billentyűzet

A BlackBerryk a kezdetektől fogva rendelkeztek fizikai QWERTY-billentyűzettel, vagyis nyomógombokkal, ezt a sort elsőként a BlackBerry Storm törte meg, ám hamar látszott, hogy nem tudja felvenni a versenyt az akkor már javában szárnyát bontogató, full touch csúcsmodellekkel. 

A cég legsikeresebb mobiljai ezért továbbra is a billentyűzetes típusok maradtak, ezt a vonalat a BlackBerry jó érzékkel tovább is fejlesztette az először a Passporton feltűnő, érintésre is reagáló kapacitív fizikai QWERTY-billentyűzettel. Szerinted ott a helye a következő BlackBerryn?

Ujjlenyomat/retinaszkenner

A BlackBerry mindeddig ellenállt az ujjlenyomat/retinaszkennerek jelentette könnyű csábításnak, elsősorban azért, mert a cég sosem tartotta olyan biztonságosnak a biometrikus azonosítást, mint a jelszavas rendszereket. Ezzel lehet vitázni, meg lehet vele egyetérteni, tény azonban, hogy a biometrikus azonosítás kényelmes, és most már többnyire elég pontos is, bizonyos felhasználási területeken pedig bőven elegendő biztonságot nyújt.

Ennek ismeretében te raknál-e a következő BlackBerryre biometrikus szkennert?

Vezeték nélküli töltés

A vezeték nélküli töltés szintén egy olyan, elsősorban kényelmi extra, mely újabban egyre több okostelefonon (köztük BlackBerryken is) megtalálható. Van előnye és hátránya is a használatának, így jellemzően azért kábellel jóval gyorsabban tölthető egy mobil, mint a különböző wireless technológiákkal, de a kábellel is lehet probléma, elsősorban kontakthiba, meg ugye a kábel valósággal kínálja magát arra, hogy gyerek lerántsa az asztalról.

Szavazz tehát: legyen-e vezeték nélküli töltés a következő BlackBerryn?

USB-C csatlakozó

Az USB-C csatlakozók a microUSB-csatlakozóknak egyfajta következő generációs változatai, és két dolgot kell tudni róluk elsősorban: Egyrészt a microUSB-vel szemben szimmetrikusak, azaz mindegy, milyen oldalról csatlakoztatjuk őket, másrészt ebből kifolyólag nem kompatibilisek a microUSB-csatlakozókkal. Ez nyilván azt jelenti, hogy egy USB-C-s mobilhoz új töltő, illetve új töltőkábel szükséges (szerencsére manapság egyre ritkább a töltőbe fixen beépített kábel), cserébe sosem fordulhat elő veled többé, hogy félálomban, vagy sötétben matatva nem érted, miért nem tudod bedugni a töltőkábelt a mobilodba.

Kis lépés az embernek, nagy lépés a BlackBerrynek?

Vízálló működés

A BlackBerry eddig még soha nem dobott piacra vízálló telefont, pedig -- legalábbis a többi gyártó kínálatát elnézve -- igény mondhatni lenne rá. Persze azon ismét lehet vitatkozni, hogy az olyan őrültségekre mi szükség, mint például a víz alatt is használható stylussal ellátott Note7. Meg aztán a BlackBerry köztudottan munkatelefon, és hát őszintén, ki akarja magával vinni a munkát a víz alá, vagy mondjuk a zuhanyzóba? 

Vajon a víz az úr?

Hajlított kijelző

A két oldalán hajlított, lekerekített kijelző nem éppen egy újdonság, a Samsung vezette be a tömegpiacra, és van olyan BlackBerry, amelyik ilyennel rendelkezik (a PRIV). A lekerekített kijelző az egyik legjobb módja a megkülönböztetésnek, van aki szerint jól néz ki, van aki szerint viszont csak feleslegesen drágítja a mobilt. A valós használat során jelentkező előnyök kapcsán is vegyesek a vélemények, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen értelmetlen lenne ilyen kijelzővel ellátni egy mobilt.

Kerekded idomok jöhetnek?

Ezzel nagyjából le is zárható a szavazás, biztos vannak még olyan iparági innovációk, melyek kimaradtak, ha komoly hiányérzeted van, írd meg a kommentekhez, vagy a Facebookra, vagy írj e-mailt az info@berryblog.hu -ra, hogy teljesen összeálljon a kép arról, milyen legyen a következő BlackBerry.

Az Androidos BlackBerrykhez, így a PRIV-hez és a DTEK50-hez a korábbi szériákkal ellentétben nem készült semmilyen gyári alkalmazás, mellyel a készüléken tárolt adatokat, vagy éppen a médiakártyák tartalmát le lehetne menteni. Éppen ezért időről-időre visszatérő kérdés, hogy mivel lehet pótolni a BlackBerry Desktop Software-t (BBOS-idők) vagy éppen a Linket (BB10-es korszak) ezeknél a telefonoknál.

Az androidos BlackBerryk esetén az adatmentésre számos alkalmazás érhető el, a Google beépített rendszermentő szolgáltatása mellett, ezekről majd egy későbbi posztban írok részletesebben, most a fájlok átvitelének módját mutatnám meg nektek.

priv_usb.jpg

Fontos, hogy az Android 6.0-s verziójával az USB-s fájlátvitel megváltozott a PRIV-en (a DTEK50 pedig már eleve Android 6.0-val érkezik), szóval az alábbi leírás csak a 6.0-s verziót futtató készülékekre érvényes!

  • Először is töltsd le a BlackBerry USB and Tethering nevű eszközillesztőt erről a hivatkozásról.
  • Telepítsd a csomagot, majd indítsd újra a számítógéped.
  • Csatlakoztasd a telefont USB-kábellel a számítógéphez.
  • Az eszközön a képernyő felső részétől indulva húzd lefelé ujjad a képernyőn, és érintsd meg a Csatlakoztatva töltés módban lehetőséget.
  • Érintsd meg a Fájlátvitelek vagy a Fényképátvitel (PTP) elemet.
  • Ha szükséges, a számítógépen add meg az eszköz jelszavát. Az eszköz és a médiakártya meghajtóként jelenik meg a számítógépen (hacsak nincs bekapcsolva az adaptív tárolás).
  • Keresd meg a másolni kívánt fájlokat vagy mappákat.
  • Húzd át a kívánt helyre a fájlokat vagy mappákat.
  • Szükség esetén az eszköz kapcsolatának bontása előtt a számítógépen kattints jobb gombbal az eszköz meghajtójára. Kattints a Kiadás elemre.

Lényeges szempont, hogy mivel a PC-hez csatlakoztatott telefon alapesetben csak töltés üzemmódban csatlakozik (és ezt az alapbeállítást nem is lehet felülbírálni), ezért amíg a negyedik pontban nem változtatod ezt meg, nem fognak látszani a meghajtók a számítógépeden!

A BlackBerry mondhatni köztudottan egyike azon kevés okostelefon márkáknak, melyek kiemelt figyelmet fordítanak egyes szolgáltatások, vagy akár komplett operációs rendszerek kiadás előtti tesztelésére. Ezekhez a tesztekhez a szerencsésebb végfelhasználók, vagy éppen a fejlesztők is csatlakozhatnak (illetve azok a kevésbé szerencsés végfelhasználók, akik fejlesztői verziókat töltenek le a telefonjukra, lásd BB10 v10.3.3 béta), többnyire az itthon egyébként hivatalosan továbbra sem elérhető Beta Zone-on keresztül.

A tesztelés célja elsősorban az, hogy a végleges kiadásban utolsó pillanatban talált hibákat még a kiadás előtt javítani lehessen, vagy ne menjen ki a felhasználókhoz olyan verzió, melyben valami kritikus bug maradt (persze azért egyes esetekben a sok figyelmes tekintetet is kijátsszák ezek a rohadék hibák). 

priv-beta-8.jpg

Talán a rendszer jellegéből adódóan, talán azért, mert a BlackBerry még újoncnak számít az androidos vizeken, mindenesetre a tavaly október végén megjelent PRIV-hez -- vagyis annak egyes típusaihoz -- a múlt héten immár a kliencedik béta operációs rendszer jelent meg, AAG202 és AAG191-es verziószámmal. Előbbit az AT&T-s PRIV-ek kapják meg (STV100-1), utóbbit a kanadai szolgáltatóknál működő, STV100-3 -as típusok. Nálunk Európában egyébként hivatalosan az STV100-4 -es jelzésű PRIV van forgalomban, ahhoz utoljára július végén jött ki béta, melyet augusztus elején véglegesítettek (a mostani bétát ez alapján valószínűleg jövő hét elején adják ki mindenkinek véglegesben).

A Beta Zone szintén múlt heti bejelentése szerint rövidesen indul a DTEK50-re is egy hasonló tesztprogram, mely alighanem ugyanígy az operációs rendszerben lévő, a BlackBerry és partnerei által javítható hibák hatékony és gyors felderítését szolgálja. 

A két androidos készülék mellett, de továbbra is Android platformon maradva a BlackBerry rövidesen elindítja a fizetős, illetve adware jelleggel elérhető Hub+ alkalmazáscsomag bétatesztjét is, melynek az a legnagyobb érdekessége, hogy első ízben érhető majd el BlackBerry bétaprogram nem BlackBerry készülékkel rendelkező felhasználók számára.

Manapság meglehetősen divatos a felhasználók privát szféráját védelmező lovagi szerepben tetszelegni, ezt tette többek közt nemrégiben a WhatsApp is, melyet a világ egyik legnépszerűbb chatplatformjaként tartanak számon. A cég nemrég vezette be a platformra a végponti titkosítást, ami kétségtelenül nagy előrelépés a privát szféra jobb védelme felé. Kár, hogy a jelek szerint most mindezt egy kapásrúgással a hálóba helyezett öngóllal csaknem teljesen sikerült átértékeltetni több tíz- vagy akár százmillió felhasználóval.

fbwhatsapp.jpg

A WhatsApp ugyanis a hét közepén megváltoztatta a felhasználási feltételeit, az új szabályok alapján pedig a chatprogram a jövőben átadja majd a felhasználó telefonszámát, valamint egy csomó más, egyedi jellemzőt a kliensről a Facebooknak. Ilyen egyedi jellemző többek között az operációs rendszer, a kijelző felbontása, a mobilszolgáltató, a készülék azonosítója, vagy éppen olyan, használati statisztikák, mint például hányszor nyitja meg az appot a felhasználó. Mindez hivatalosan a "reklám- és termékélmény" fejlesztését szolgálja.

Az új használati feltételek szerencsére csak 30 nap múlva lépnek életbe, addig minden, már meglévő felhasználó jelezheti, hogy nem járul hozzá az adatok átadásához, erről részletes leírást ezen az oldalon találhattok.

Azt is érdemes azért hozzátenni a történethez, hogy a WhatsApp 2014 óta a Facebook tulajdona, azé a Facebooké, mely elképesztő szintre fejlesztette a felhasználói profilozás tudományát. Bár a közhiedelem szerint mind a Facebook, mind a WhatsApp ingyenes szolgáltatás, valójában ez esetben sem történt más, csupán ismét bebizonyosodott, hogy nem csak a felhasználóktól direktben beszedett előfizetési és egyéb díj vastagíthatja a pénztárcát.

Címkék: facebook whatsapp

Nem egészen két hete kapható a BlackBerry legújabb androidos mobilja, a DTEK50, és máris csordogálnak az első magyar tesztek a készülékről. A leggyorsabbnak ezúttal is a Mobilarena bizonyult, ahol ma jelent meg egy szokás szerint elég alapos teszt a típusról. Márpedig ha a Mobilarena ír egy készülékről, arra borítékolható, hogy sokan oda fognak figyelni, és ez így is van jól, függetlenül a teszt kimenetelétől.

bb_dtek50_1.jpg

A tesztet abból a szempontból mindenképpen ajánlott végigböngészni, hogy a mobil számos olyan aspektusát feltérképezi, melyekre a BerryBlog saját tesztjében nem volt érkezésem, vagy egyszerűen csak nem tartottam őket különösebben relevánsnak egy alapvetően üzleti célra épült gép esetén. Ilyen például a multimédiás képességek (beleértve elsősorban a kamerát vagy a hangminőséget), meg a szokásos benchmarkok.

Az összegzés olyan lett, amilyen, lehet vele vitatkozni meg egyetérteni, nyilván nem fogom itt tételesen felsorolni, hogy miért nem értek minden betűjével egyet (sőt, miért gondolok bizonyos szempontból homlokegyenest mást), akit érdekel, a fentebb linkelt BerryBlog teszt utolsó két bekezdésében leírtam a pozicionálásról a véleményemet. Amivel természetesen szintén lehet vitatkozni. 

Fotó via Mobilarena.

Címkék: mobilarena dtek50

Tegnap tele volt vele az internet, hogy elrajtolt a Google mobilos operációs rendszerének, az Androidnak a legújabb, 7.0-s verziója, mely a Nougat kódnevet kapta és csak Android N-ként emlegetik. Az új rendszert szokás szerint elsőként a Google égisze alatt készülő Nexus készülékek, azok közül is az újabb típusok kapják, azaz már részben kapták meg, a többi gyártó pedig a közeli-távoli jövőben frissíti a kurrens és új termékkínálatát az új rendszerre. Alighanem így fog tenni a BlackBerry mindkét, már kapható androidos mobiljával, a PRIV-vel és a DTEK50-nel is.

androidnougat.jpg

Könnyen lehet azonban, hogy nem ezen a két BlackBerryn fog először Android N futni, hanem a hivatalosan még be sem jelentett, egyelőre csak Mercury kódnévvel illetett QWERTY-s modellen, mely ha lehet hinni a pletykáknak, a Classic és a Passport jegyeit örökli majd, azaz lesz kapacitív billentyűzete, meg egy érintőkijelzője, ami valószínűleg nem 1:1, hanem 4:3 képarányú lesz.

Ez egyébként már csak azért is valószínű, mivel a BlackBerry illetékesei korábban félhivatalosan tettek már arra utaló kijelentéseket, hogy a BlackBerry-féle Android jövő év elején ér el arra a biztonsági szintre, ahol most a BlackBerry 10 áll, ez márpedig kísértetiesen egybe esik a Mercury szintén jövő év elejére prognosztizált megjelenésével.

A mobilgyártók (vagy inkább mobilmárkák?) körében egyébként egyáltalán nem ritkaság, hogy egy-egy újabb rendszerverziót elsőként egy új készüléken próbálnak ki, és csak később frissítik a korábbi kínálatot visszamenőlegesen. Vagyis ez azt feltételezi, hogy a PRIV és DTEK50 tulajok még legalább 4-5 hónapig az Android M-et fogják majd használni, természetesen havonta frissítve.

Az Android N egyébként számos biztonsági újítást is tartalmaz, szóval nem véletlen fejesek megjegyzése a biztonsági szint növeléséről. Az újításokról így ír a HWSW:

A Google a biztonságra is komoly figyelmet fordít: a Nougatban az egyes fájlokat már külön-külön titkosítja a rendszer, illetve a Stagefright sebezhetőség pusztítása után a multimédiás keretrendszer védelmét is komolyan megerősíti a cég, azt lényegében az alapoktól dolgozva át. Mindezek mellett a szoftverfrissítés menete is megújul, azt az egyes eszközök az Android 7.0-val felfegyverkezve már képesek lesznek a háttérben lezongorázni, így a folyamat lényegében egyetlen mezei újraindításra kurtítható - legalábbis a felhasználó ennyit lát belőle. Az új rendszer mindezek mellett az akkus üzemidőben is javulást ígér, a szigorított Doze módnak köszönhetően.

Az Android N-től más, látványos újításokat nem érdemes várni, azokat a Lollipoppal érkező Material Design dizájnnyelvvel tulajdonképpen már ellőtte a Google. 

Via HWSW.