A keményvonalas BlackBerry-felhasználóknak azt hiszem nem nagyon kell magyarázni, mire is jók azok az autoloaderek, de mivel ezt a blogot nem feltétlenül csak keményvonalas BlackBerry-felhasználók olvassák, ezért dióhéjban: Az autoloader egy komplett operációs rendszer telepítő, amit a PC-n kell elindítani, a program pedig a gépre kötött BlackBerry rendszerét lefrissíti, miközben minden más adatot töröl. Ezek a frissítőfájlok (nevezzük most az egyszerűség kedvéért ennek) eddig elsősorban BB10 vonalon bukkantak fel, de ez hamarosan megváltozhat.

A BlackBerry tudásbázisába tegnap felkerült cikk ugyanis konkrétan, lépésről-lépésre leírja, hogy hogyan kell egy PRIV szoftverét újratölteni egy autoloader segítségével. Igaz, ilyen frissítőfájl még nem érhető el sehol, de a cikk tanúsága szerint ugyanerről az oldalról hamarosan letölthetők lesznek a rendszer újratöltéséhez szükséges állományok.

cable_priv.jpg

De mi lehet a BlackBerry célja azzal, hogy megadja a lehetőséget a felhasználóknak az operációs rendszer teljes újratöltésére? A mögöttes szándék valószínűleg csak annyi, hogy ha valakinek annyira összeomlik szoftveresen a telefonja, hogy más nem segít, akkor legyen egy utolsó mentsvára még, bár tény, hogy ehhez nagyon össze kell zuhannia a rendszernek.

A másik tippem, hogy a BlackBerry ezzel akar lehetőséget adni a végfelhasználóknak arra, hogy visszatöltsenek egy régebbi rendszerverziót, ha valamiért a legújabb frissítéssel valami nem kerek, vagyis leginkább valamilyen inkompatibilitási probléma merült fel vele. Ez a PRIV-re készülő Android 6.0 kiadásának közeledtével logikus magyarázatnak tűnhet, egyben nem lennék meglepve, ha a Marshmallow megjelenését követően kerülnének ki ide az első autoloaderek. Ugyanakkor ennek némileg ellentmondhat, hogy a PRIV rendszerfrissítési logikájába elvileg bele van építve az úgynevezett rollback-védelem, melynek az a célja, hogy (biztonsági okokból) ne lehessen korábbi OS-verziót futtatni a telefonon.

Egyben valószínűsíthető, hogy az autoloaderek megjelenésével a PRIV-re is jöhetnek majd kiszivárgott, vagyis nem a végfelhasználóknak szánt OS-buildek, mint a BB10-es telefonokra, bár a teljesen eltérő architektúra miatt ez még azért kérdéses lehet. Az viszont garantált, hogy a telefonra csak a BlackBerry által aláírt szoftver kerülhet majd fel, ezt a PRIV nagyon komoly rendszertöltés-ellenőrző rutinja szavatolja - ennek köszönhető az is, hogy a BlackBerry első androidos okostelefonját a mai napig nem sikerült rootolni.

Kösz a tippet Gábornak!

Tegnap a BlackBerry 10 operációs rendszer következő fejlesztési fázisáról, a 10.3.3-as verzióról számoltam be nektek itt a blogon, ám mindeközben gőzerővel készül a BlackBerry-féle megerősített Android új kiadása is - egyelőre csak a PRIV-re. Az Android 6.0.1, vagyis Android M-alapú új szoftvert már tesztelik, és most először láthatjátok ennek a bizonyítékát is, az alábbi képen.

android_m_leak2.jpg

A névtelen forrástól származó fotó értelemszerűen egy Android M tesztverziót futtató PRIV-ről, egész pontosan annak egyik, a szoftververziót tartalmazó menüjéről készült. Ebből többek között jól látszik az is, hogy ez a teszt kiadás még nem tartalmazza a legfrissebb biztonsági frissítéseket, szemben a felhasználóknál lévő végleges 5.1.1-es készülékekkel, ellenben újabb kernelverzióra épül - bár ez utóbbinak viszonylag kicsi a jelentősége.

A BlackBerry által módosított Android M valószínűleg hasonló lesz majd, mint a Lollipop-változat, vagyis a legtöbb egyedi fejlesztést a motorháztető alá pakolja be a cég, elsősorban azzal a céllal, hogy a PRIV a legújabb Androiddal is legalább olyan, vagy még biztonságosabb legyen, mint a jelenlegivel. 

Az új Android főverzió-frissítés megjelenéséről, illetve az új funkciókról várhatóan a következő hetekben ad részletes tájékoztatást a BlackBerry.

A mai okostelefonokkal kapcsolatos egyik legkomolyabb dilemma az egyre komplexebbé váló áramkörök, valamint az egyre nagyobb kijelzők megfelelő áramellátása. Mert hát ki emlékszik még arra (a BlackBerry-felhasználókon kívül persze), hogy léteztek olyan okostelefonok, melyek egy feltöltéssel akár egy hétig is működtek?

A készülékgyártók ezt a dilemmát általában nagyobb akkumulátorok beépítésével igyekeznek áthidalni, de szerencsére vannak más módszerek is, mint például a különböző gyorstöltési technológiák, melyek közül a legnépszerűbb a processzorokat is gyártó Qualcomm QuickCharge nevű rendszere.

qc20.jpg

A QuickCharge lényege, hogy a töltőben lévő intelligencia kvázi "leegyezteti" az okostelefon töltőáramkörével, hogy az adott típusban lévő akkumulátor számára mi az ideális maximum töltőáram, és ennek megfelelően táplálja az áramforrást. Ebből adódik az is, hogy a QuickCharge működéséhez mind a töltőnek, mind a készüléknek ismernie kell a rendszert, különben úgy működik az egész, mint a hagyományos töltés. A BlackBerryk közül jelenleg egy készülék támogatja ezt a technológiát, ez a PRIV, illetve mostantól a BlackBerrynek is van QuickCharge-kompatibilis gyorstöltője, ezt próbáltam ki a minap.

rc1500eu_1.jpg

A nem túl fantáziadús "RC-1500 EU" névre keresztelt, vadonatúj BlackBerry töltő moduláris felépítésű, eléggé megtermett darab, már ha a korábbi BlackBerry-töltőkkel vetjük össze. A rendszer a régi szép időket idézve két komponensből áll, magából a töltőfejből, illetve egy konnektor adapterből, ez utóbbi cserélhető, így tengerentúli utazáskor nem kell vesződni az átalakítókkal (ezek a hírhedt utazó töltők).

rc1500eu_2.jpg

A bazi nagy BlackBerry-logóval ellátott RC-1500 EU további érdekessége, hogy a hagyományos töltőkkel ellentétben nem csak 5, hanem 9, illetve 12 voltos feszültséget is kiadhat magából az eszközhöz igazodva, a töltőáram erőssége előbbi két esetben 1500 mA, 12 volton pedig 1125 mA. A töltőfejbe szokás szerint külön csatlakoztatható USB kábel, mely ezúttal nem tartozéka a csomagnak.

A BlackBerry első QuickCharge gyorstöltőjét természetesen azonnal kipróbáltam egy PRIV-vel, hogy megbizonyosodjak róla, mennyire igaz a Qualcomm azon állítása, mely szerint akár 75%-kal gyorsabban tölthető a telefon akkumulátora egy ilyen töltővel. Fontos, hogy a töltés gyorsaságát, illetve az akkumulátor áramfelvételét nem hitelesített mérőeszközökkel, nem laboratóriumi körülmények között teszteltem, ám így is jelentős a különbség a PRIV dobozába került hagyományos (hivatalosan 1300 mA-s áramerősségű) töltő és az RC-1500 EU között.

ampere_priv.jpg

Az Ampere nevű programocskával mérve a 75%-os különbség simán kimérhető volt a két töltő között (lásd fenti kép - jobbra a gyorstöltővel mért töltőáram), emellett úgy tapasztaltam, hogy 1%-nyi töltésnöveléshez nagyjából másfél percre volt szüksége a QuickCharge-rendszernek, vagyis -- legalábbis elviekben -- 0-ról 100%-ra legfeljebb másfél óra alatt feltölthető a PRIV akkumulátora ezzel a töltővel (ezzel szemben a gyári töltő olyan 2-2,5 órát kér). Persze a töltés tényleges sebessége számos tényezőn múlhat még, például a teljes töltöttséghez közeledve a töltési sebesség lassulhat, emellett a környezeti tényezők, így leginkább a hőmérséklet is befolyással lehet a töltés sebességére.

A QuickCharge technológiának tehát úgy tűnik, van létjogosultsága, abban az esetben, ha valakinek gyorsan kell egy kis extra töltés a telefonjába, hiszen egy kávényi, vagy ebédnyi idő alatt akár 20-50% töltés is belepumpálható a készülék akkumulátorába. 

A BlackBerry RC-1500 EU megvásárolható a BerryBoltban, erre a hivatkozásra kattintva.

Miközben a BlackBerry manapság elsősorban az androidos zászlóshajó, a PRIV kapcsán szolgáltat leginkább újdonságokat, a rendszer hardcore rajongói számára jó hír, hogy lassan finisbe ér a BlackBerry 10 következő verziójának a megjelenése. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a BlackBerry a belső tesztek lezárását követően megkezdte az új, 10.3.3-as verzió kiküldését egyes partnerek (így elsősorban operátorok) számára tesztelésre.

10_3_3-1.png

Ennek egyik első jele, hogy az új kiadás egyik előzetes verziója a hét elején feltűnt az úgynevezett "production" szervereken, melyekhez a végfelhasználóknak (legalábbis elvileg) nincs hozzáférésük, csak egyes nagyobb partnereknek, jellemzően mobilszolgáltatóknak. A 10.3.3.313-as szoftververziót viselő, egyébként 10.3.3.471-es OS-verzió és a végleges, a felhasználókhoz kerülő release közt alighanem lesz még pár fejlesztési lépcsőfok, jóllehet itt új funkciókat nem nagyon kell majd tesztelni, valószínűleg ezért sem adott ki a BlackBerry semmilyen fejlesztői build-et, vagy SDK-t ehhez a verzióhoz (bár ez még megtörténhet később).

A BlackBerry egyébként tavaly év végén közölt először részleteket a BlackBerry 10 operációs rendszer soron következő, 10.3.3-as változatáról. Ez alapján az új kiadás (és utódja, a 10.3.4-es verzió) elsősorban hibajavításokat tartalmaz majd, valamint még szigorúbb biztonsági kritériumoknak fog megfelelni, ami szavatolhatja, hogy azok a szervezetek, melyek NAGYON komolyan veszik a mobilbiztonságot, még nagyobb biztonságban tudhassák érzékeny adataikat.

Az új OS megjelenése a szervereken egyben előrevetíti azt is, hogy nemsokára megindulhat a 10.3.3-as leak cunami, ami korábban, a BB10-es idők hajnalán kétségtelenül jóval többször csapott le az újabb verziókra áhítozó, kísérletező kedvű felhasználókra, mint most.

Via blackberrys.ru.

Címkék: frissítés bb10

Bizony előfordul néha - még egy BlackBerryvel is -, hogy a technika megmakacsolja magát, vagy éppen csak nem tűnik logikusnak valaminek a működése, netán az egyre bonyolultabbá váló menük felépítése kifog az emberen. Nem szégyen ezért olykor elővenni a kézikönyvet, ami persze a modern korban már nem is létezik, legfeljebb virtuálisan, sok egyéb hasznos tippel egyetemben. Az sem árt, ha ezek a tippek és dokumentációk mind egy helyre vannak gyűjtve, ha pedig egy részük ráadásul le van fordítva a lokális nyelvre, már számos ősz hajszálat megspórolhat magának a felhasználó.

A BerryBlogon rendszeresen olvashattok mindenféle hasznos tanácsokat a BlackBerry okostelefonokkal kapcsolatosan, van külön rovat is erre, a tippek-trükkök, de jó ha tudjátok, hogy a cégnek egyébként van egy nagyon komoly okostelefon-támogatási oldala, ahol az összes BB10-es és androidos BlackBerry, sőt, még akár öt-hat évvel ezelőtt megjelent készülékekről is található legalább egy kézikönyv.

smartphone_support.jpg

Ez a BlackBerry Smartphone Support oldal, ahol a telepítés kezdeti lépéseitől kezdve az operációs rendszer kezelésén át a fontosabb kulcs alkalmazások leírásáig bezárólag találhattok készülékspecifikus információkat, melyek nagyon hasznosak tudnak lenni, ha úgy tűnik, minden kötél szakad.

Van itt ezen felül letöltési link a BlackBerry Virtual Expert hardveres diagnosztikai alkalmazáshoz, a készülékváltás során felmerülő adatátvitelre szolgáló alkalmazásokhoz, meg a hibakódok dekódolásához - bár ha ilyent látsz a telefonon, akkor már valószínűleg jobb, ha szakemberhez fordulsz (vagyis leginkább ahhoz, akitől vetted a készüléket).

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a BlackBerry nem a levegőbe beszélt, amikor az Android biztonsági hibáinak a lehető leggyorsabb, rendszeres kijavítása mellett állt ki: a cég első androidos okostelefonja, a PRIV a mai nappal immár a harmadik biztonsági frissítést, ezzel együtt összesen a negyedik szoftverfrissítést kapja meg a tavaly őszi megjelenése óta. A frissítés gyorsaságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a márciusi Android patch részletei még a Google hivatalos oldalán sincsenek kint, egyes Nexusokra pedig még el sem érhető a javítás, amikor a kártyafüggetlen PRIV-ekre már rég telepíthető.

sp_1603.jpg

A havi biztonsági frissítések kiadását a Google tavaly nyár óta veszi nagyon komolyan, néhány gyártóval karöltve, ám az eddigi tapasztalatok szerint az androidos mezőnyben új fiúnak számító BlackBerry ezen a téren mindenkit kenterbe ver. És ez még úgy is rendkívüli dolog, hogy a PRIV-et számos kritika érte azzal kapcsolatban, hogy nem az Android legfrissebb verziójával, az Android M-mel (vagyis a 6.0-val) került piacra. Gyorsan hozzáteszem: a főverziók és a biztonsági patchek teljesen elkülönülten kezelendők a Google szoftver-ökoszisztémáján belül, vagyis attól, hogy egy telefon mondjuk Android 5.1.1-et futtat, lehet sokkal biztonságosabb, mint egy biztonsági frissítések szempontjából elhanyagolt Android 6.0-s készülék.

A (biztonsági) frissítések szükségességét, illetve szerepét a fejlesztők is kiemelik, most éppen a HWSW-n olvashattok egy remek cikket Orosz Gábortól, ebből idéznék:

Látható, hogy frissítés szempontjából teljesen más filozófiát követ a két rendszer, még az Apple a big bang frissítésekben hisz, az Android esetében az OS fő verziók frissítések szerepe jelentősen kisebb, rengeteg apró modul él külön életet, és frissül magában. Viszont a biztonsági frissítések ügyét mindenképp rendbe kellene tenni, az alól nincs mentség.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne várnám az Android M frissítést a PRIV-re, hiszen lesznek benne hasznos új funkciók szép számmal, de addig is jó tudni, hogy a BlackBerry tartja magát az eredeti elképzeléshez, és Android-fronton igyekszik egy olyan eszközt (később eszközöket) a felhasználók kezébe adni, melyek a lehető legnagyobb védelmet biztosítják a szenzitív adatoknak.

A most kiadott frissítés mérete egyébként 17 MB, és az AAE016-os belső verziószámot viselő patch-ről szóló értesítés automatikusan megjelenik a telefonon. Aki nem szeretné ezt kivárni, manuálisan is rákereshet a frissítésre a PRIV menüjében, a készülékinformációk alatt.

A PRIV rendszerének márciusi frissítéséről ezen az oldalon közöl részletesebb információkat a BlackBerry.

süti beállítások módosítása