Annak ellenére, hogy a BlackBerry a legutóbbi üzleti negyedévében mindössze 600 ezer készüléket értékesített, a kanadai gyártó a legfrissebb nyilatkozatok szerint makacsul kitart a hardverrészleg mellett, melynek forgalmát idén elsősorban új középkategóriás modellekkel próbálja fellendíteni. Az újdonságokról az ominózus negyedéves jelentés közzététele óta semmit nem lehetett hallani, egészen mostanáig: John Chen, a BlackBerry elnök-vezérigazgatója dubaji látogatása során a The Nationalnak nyilatkozva árult el apróbb részleteket a cég idei készülékstratégiájáról.

Chen ebben az interjúban megerősítette, hogy a BlackBerry továbbra is kitart azon terve mellett, hogy idén két új okostelefont is piacra dobjon, melyekről egyelőre annyit árult csak el, hogy az egyik teljes érintőkijelzős, a másik pedig QWERTY-érintőkijelzős hibrid lesz. Ez egybecseng a korábbi pletykákkal, melyek szerint az újdonságok már a csőben vannak, jelenleg Hamburg és Rome kódnéven futnak (a korábbi Vienna helyett), és várhatóan a 300-400 dolláros ársávban landolhatnak majd nyáron és ősszel.

thenational_chen.jpg

A cégvezető egyszersmind először ismerte be a nyilvánosság előtt, hogy a BlackBerry első androidos okostelefonjának pozicionálása nem feltétlenül volt jól átgondolt, magyarul a PRIV túl drága (volt) a piacnak, és így nem hozott/hozhat semmilyen áttörést a BlackBerry számára:

Az, hogy az első androdios modellünkkel a high-end szegmenst céloztuk, utólag talán nem bizonyult annyira bölcs dolognak, mint ahogy eleinte gondoltuk. (...) Számos üzleti ügyfelünk fordult hozzánk azzal, hogy "Szeretnénk megvásárolni a telefonotokat, de 700 dollár túl sok érte. Egy 400 dollár körüli készülék jobban érdekelne".

No igen, a fenti mondatot olvasva alighanem most minden, a BlackBerry árképzését bíráló BlackBerry-rajongó, vagy ex-BlackBerry-rajongó különös elégtételt érezhet, és kiülhet az arcára az elégedett mosoly, hogy

UGYE ÉN MEGMONDTAM!

Tény, hogy a PRIV marha drága telefon, és a jelek szerint hiába drága a iPhone (leszámítva az SE-t), meg a csúcs Samsung Galaxy, a csúcs-BlackBerryért nem hajlandók ennyit fizetni nagyobb tömegek. Többek között ennek is tudható be egyébként, hogy a PRIV árát a múlt héten valamelyest csökkentette a gyártó.

A számottevő forgalomnövekedéshez valószínűleg ez is kevés lesz, az idén érkező két középkategóriás modell azonban továbbra is életben tarthatja a hardvergyártó részleget, melyhez a végsőkig ragaszkodik Chen. És nem mellesleg ebből az is jól látszik, hogy nem a PRIV volt a BlackBerry utolsó reménysége.

Via The National.

De most tényleg, ez egy ilyen ökölszabály-szerűség: ha bárhol a világon internetes szavazókat kell mozgósítani, hívd a magyarokat, vagy a BlackBerry-rajongókat! 

Legalábbis eddig akárhány, magyar vonatkozású nemzetközi szavazás volt a neten, ott a magyar érintettség mindig kimagaslóan szerepelt, és úgy tűnik, hogy ebből a szempontból mi, magyarok nagyon sokban hasonlítunk a BlackBerry-felhasználók, rajongók globális csoportjára.

s-madness16-cover-blackberry_priv_winner.jpg

Történt ugyanis, hogy a minap jól pofára estek a világ vezető mobilgyártói (including Apple és Samsung) a méltán híres Tom's Guide Smartphone Madness 2016 versenyén, ahol nem másról lehetett szavazni, mint a jelenleg kapható legjobb okostelefonról.

Ami a szavazatok szerint a PRIV.

s-madness16-bracket-final.jpg

Az egyenes kieséses szavazósdiban a PRIV olyan versenyzőket vert meg, mint a Google Nexus 6P és 5X, vagy a HTC One A9, illetve a döntőben elkalapálta a másik ágról bekerült nem kevésbé meglepő származású döntőst, az Alcatel Idol 4/4S-t. Az internetes lap eredményhirdető cikkén látszik is, hogy nem nagyon tudnak mit kezdeni a srácok azzal, hogy egy olyan telefont szavaztak be a rajongók a legjobbnak, amelyikből félmilliót sem adtak el egy negyedév alatt (bár ilyen talán van más is a listán). 

De úgy látszik a rajongó az rajongó marad, akár androidos, akár BB10-es BlackBerryről van szó, ami ha másra nem is, arra mindenképpen rámutat, hogy még mindig van remény az emberiség számára.

Via Tom's Guide.

Tavaly november óta, vagyis a BlackBerry első androidos okostelefonjának a megjelenése óta várok arra, hogy valaki végre kellő szakértelemmel alátámasztva, kellő alapossággal elmagyarázza nekem, hogy a PRIV miért egy használhatatlan, átlagos, ÓCSKA, 

SZEMÉT!

Mostantól szerencsére nem kell tovább várnom, hiszen itt van a jó öreg BlackBerry hater JC, aki nem kevesebb, mint 11 percben ecseteli, hogy a PRIV miért ipari hulladék. Íme:

A konklúzióval csak egyetérteni tudok, vegyetek iPhone-t (lehetőleg SE-t, ha már úgyis most került forgalomba), ha jót, és VALAMI IGAZÁN EGYEDIT! akartok.

Címkék: humor paródia jc priv

Ezúttal is egy webinar-beharangozóról lesz szó, méghozzá egy a Google és a BlackBerry által közösen tartott webinarról, amit mindenkinek érdemes meghallgatnia, aki szabályozott (céges) környezetben használ, kíván használni, vagy üzemeltetni androidos okostelefont, vagy androidos okostelefonokból álló flottát. És történetesen ehhez a BlackBerry megoldását választaná.

work-980x420.jpg

A BlackBerry és a Google viszonylag régóta dolgozik azon közösen, hogy az Androidot a biztonságkritikus munkakörnyezetekben is releváns tényezővé tegye (ennek csak egy nagyon apró részlete, hogy a kanadai gyártónak már androidos okostelefonja is van). A különböző konténerizált munkakörnyezetek, így a BES12 szerverrel vezérelt BlackBerry Secure Work Space, vagy az azzal együttműködő Android for Work pont ezt a célt szolgálják, ám egyelőre sokan ezek létezéséről sem tudnak, arról meg végképp nem, hogy mennyire könnyen vagy nehezen konfigurálhatók, vagy használhatók.

A két cégnek amúgy egyáltalán nincs könnyű dolga, hiszen a világ legnépszerűbb mobilos operációs rendszerének számító Android egyben a legsebezhetőbb, vagy mondjuk inkább úgy, a legtöbbet támadott rendszer (az okostelefonok 85%-a ma Androidot futtat, és a mobilos kártevők 98%-a Androidon fut). A kockázatok azonban jelentősen mérsékelhetők egy jól beállított mobilmenedzsment környezettel -- ennek lépéseit, illetve lehetőségeit mutatja be a jövő szerdán, magyar idő szerint délután öt és hat között zajló ingyenes webinar.

A BlackBerry és a Google közös előadására ezen a hivatkozáson keresztül tudsz regisztrálni. A részvétel ingyenes.

Na, ennek a belügynél azt hiszem örülni fognak: A világ egyik legnépszerűbb azonnali üzenetküldő és VoIP-kliensének titulált WhatsApp tegnap bejelentette, hogy a teljes kommunikációs portfóliójára kiterjedően bevezeti a pont-végpont közti titkosítást. Vagyis a kliensek közt folytatott kommunikációba mostantól - elvileg - senki más nem láthat bele a feladón (hívón) és a címzetten (hívott) kívül. Még a WhatsApp sem, és igen, - elvileg - az FBI sem.

A WhatsApp egyébként nem most lépett erre az útra, hanem jóval korábban, már 2014-ben, igaz, akkor még csak az androidosok kiváltsága volt a titkosított kommunikáció, náluk is csak a szöveges üzenetekre vonatkozott a védelem, tehát a kliensek által elküldött hangüzenetek, képek és hanghívások olyan szabadon szárnyaltak az interneten, hogy mondhatni egy számtech szakkörös általános iskolás is könnyedén megszerezhette volna a kommunikáció részleteit. 

whatsapp-encryption-840x420.jpg

A program fejlesztői már 2014-ben is az Open Whisper Systems megoldására építették a szöveges üzenetek titkosítását, ez most sincs másként, a WhatsApp egy elég részletes dokumentumot is közzétesz arról, hogyan zajlik a titkosított kommunikáció a rendszerben, akit érdekel, angolul elolvashatja itt: WhatsApp Encryption Overview.

Akit kevésbé érdekelnek a részletek, itt olvashat magyarul a WhatsApp biztonsági hátteréről. Mondjuk azt kijelenteni a WhatsApp részéről, hogy 

"biztonság és adatvédelem a génjeinkben..."

egy kicsit túltolja a bullshit-mutatót, meg ezt a poént már mások ellőtték (többek között John Chen), és egyébként is, felveti a kérdést, hogy eddig kinek a szervezetében voltak azok a gének, mert hogy nem a WhatsAppéban, az halál biztos. 

Az ügy egyébként három szempontból aktuális, az egyik nyilván az Apple kontra FBI sztori, amire most jól rákontráz a WhatsApp, sőt, Jan Koum társalapító még egy meglehetősen cinikus nyilatkozatot is megengedett magának a témában (idézet a Wired cikkéből):

Mi itt az Egyesült Államokban szerencséseknek mondhatjuk magunkat, hiszen azt reméljük, hogy a megfelelő fékek érvényben maradnak a következő években, évtizedekben. De sok más ország lakói számára nem biztosítottak ezek a fékek.

Koum amúgy Ukrajnából származik, csak mondom.

Aztán itt van ez a magyar terrorellenes intézkedéscsomag is, melyet eredendően azzal a szándékkal hoztak létre, hogy a nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva az országban korlátozottan lehessen csak használni bizonyos, titkosított kommunikációs csatornákat. Pláne, ha ingyenesek is. Hogy ebből végül mi valósul meg, még mindig nem teljesen tiszta, de a WhatsApp komplett titkosításának valószínűleg nem örülnek a seggüket a földhöz csapkodva a belügynél.

Végül, de nem utolsósorban itt van ez a BlackBerrys kálvária is. Vagyis mint azt nyilván sokan olvastátok, a WhatsApp otthagyja a BlackBerry platformot az év végén, és valószínűleg a mostani titkosításos ügynek van köze ehhez a döntéshez. És akkor itt máris jobban érthető, miért született a WhatsApp szintjén ez a döntés, pláne, mivel ezzel a WhatsApp a titkosított kommunikációs platformok között a BBM konkurensévé is vált egyben. 

Azt egyelőre nehéz megtippelni, hogy a BBM és a WhatsApp titkosított kommunikációja hogyan mérhető egymáshoz, vagyis melyik védi jobban a felhasználókat, bár ez abból a szempontból úgyis irreleváns, hogy a WhatsAppnak jóval több felhasználója van, mint a BBM-nek, szóval a kettőjük közti harc már rég lefutott. A WhatsApp mostani lépése így talán inkább az olyan, feltörekvő szolgáltatók, szolgáltatások számára jelenthet komolyabb fejfájást, mint amilyen a szénné hájpolt, és szintén egy ex-szovjet bevándorló (Pavel Durov) által útjára indított Telegram.

Hó elején két dolog biztos, a fizetés, meg a PRIV biztonsági patch, bár belegondolva utóbbi még tán biztosabb is, ki milyen iparágban/munkakörben dolgozik ugyebár. A BlackBerry felsőkategóriás androidos telefonjára tegnap érkezett meg a Google szokásos havi biztonsági tapasza, ami ezúttal egy uszkve 21 megabájtos (de ettől még fél órán át települő) update-ben javítja ki azokat a sebezhetőségeket, melyeket a Google a múlt hónapban korrigált a mobilos operációs rendszerében.

priv_update.jpg

Az AAE298-as verziószámot viselő update javítja azt a kritikus sebezhetőséget is, melyre egyébként már március 23-án megérkezett a hóközi frissítés - ám nem minden PRIV-re, csak azokra, melyeket közvetlenül a BlackBerrytől vásároltak a vevők. Az április eleji patch ezen felül még 28 sebezhetőségre nyújt tapaszt, melyek közül 7 kritikus, a többi alacsonyabb besorolású.

A legfrissebb biztonsági patcheket az Android Marshmallow publikus bétatesztben résztvevők is meg fogják kapni az aktuális tesztkiadással. Mármint azok, akik bebocsáttatást nyertek a bétaprogramba. Erről éppen tegnap adott ki részleteket a BlackBerry, és pár órán belül már be is telt minden hely - bár állítólag a következő hetekben bővülhet majd a kontingens.

A PRIV új szoftverében megjelent biztonsági javításokról itt olvashattok részletesebben.

süti beállítások módosítása