A BlackBerry valahogy sosem tartozott azok közé a cégek közé, melyek hangosan reklámozták magukat, ami egészen addig, amíg jól ment a szekért, nem is okozott különösebb problémát. Manapság azonban -- amikor gyakorlatilag a létezését kell bizonyítania a cégnek -- jól jön mindenféle reklám, pláne ha nagyobb plénum elé kerül. Például a tévén keresztül.

A fenti szpot hosszú idő óta az első BlackBerry tévéreklám, mely a cég első androidos készülékének, a PRIV-nek az előnyeit mutatja be, illetve a nemrég nyílt manhattani üzletet reklámozza kicsit. Maga a reklám egyébként abból a szempontból jól megállja a helyét, hogy a BlackBerry értékeit (biztonság, fejlett bevitel) és az újításokat, így elsősorban a hatalmas alkalmazásválasztékot egyaránt igyekszik megmutatni.

Mivel itthon mobilt tévéreklámban szinte csak akkor láthatsz, ha valamelyik mobilszolgáltató pénzeli (legalábbis részben), ezért aligha valószínű, hogy hasonló szpot feltűnik majd mondjuk az MTVA vagy az RTL csoport valamelyik csatornáján. De addig is itt bármikor tudjátok nézegetni, és még a műsort sem szakítja meg.

Egyszer minden történet véget ér, és így van ez az okostelefonok életciklusával is. A BlackBerry számára most a fizikai QWERTY-s Classic története ér véget, vagy ér hamarosan véget azzal, hogy a készülék gyártását befejezi a cég gyártópartnere, a kínai Foxconn. Ezt maga a BlackBerry közölte, és ez egyébként az első olyan, hivatalos kommunikáció, melyben a cég valamelyik BB10-es telefonjának a kivezetéséről számol be. 

Mondjuk az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján nem nagyon csodálkozom azon, hogy a BlackBerry úgy döntött, hogy a saját blogján tisztába teszi a dolgokat, hiszen már az év eleje óta hallani lehetett olyan jól értesült forrásokból származó pletykákat, miszerint már egyáltalán nem is gyártanak semmilyen BB10-es készüléket - ez nyilvánvalóan nem igaz. Valószínűleg a céges blogbejegyzés megszületéséhez tevékenyen hozzájárult az az amerikai szenátus berkeiben kiküldött belső levél, mely szintén azt sugallta, hogy a készülékek gyártása leáll.

classic_inhand.jpg

A cég készülékekért felelős vezetője szerint egyébként nincs az egészben semmi rendkívüli, a Classicot idestova két és fél éve kezdték el gyártani, ezzel pedig igazi matuzsálemnek számít az okostelefonok mezőnyében, ahol nem ritka az éves, vagy annál is rövidebb gyártási ciklus egyes típusoknál. Emellett a Classic kivezetése a portfólió átalakításának része, vagyis jönnek új típusok a kínálatba (igaz, a Classic utódjaként emlegetett Mercury valószínűleg csak jövő év elején érkezhet meg), tehát távolról sem arról szól ez a bejelentés, hogy a BlackBerry kiszállna a készülékbizniszből.

A BB10-es vonalon emellett továbbra is marad QWERTY-s (Passport) és full touch (Leap) modell a kínálatban, nem lennék meglepve, ha pár hónapon belül a Passport venné át a Classic szerepét, természetesen megfelelően átárazva. Az operációs rendszer beígért frissítései is jönnek, a BB10 10.3.3-as verziója a jövő hónapban, a 10.3.4-es kiadás pedig jövő év elején.

Via Inside BlackBerry blog.

.

..

...na vajon?

A hét elején felkapta a média a hírt, miszerint az Android meghajtótitkosítási algoritmusa gyakorlatilag a készülék típusától függetlenül brute force módszerekkel visszafejthető, vagyis csak egy kellően erős számítógépet kell üzembe állítani ahhoz, hogy visszafejtse azt a biztonsági kulcsot, mely a háttértáron lévő adatokat őrzi az avatatlan szemek elől.

A törés azokra az androidos telefonokra alkalmazható, melyek a Qualcomm rendszerchipjét tartalmazzák, vagyis a legtöbb közép- és csúcskategóriás okostelefon beleesik a szórásba. Nem mellesleg a PRIV-ben is ennek a gyártónak a chipje dolgozik, a BlackBerry első androidos modelljének tulajdonosai számára azonban nincs ok az aggodalomra.

lakatok.jpg

Először is, a kód visszafejtését lehetővé tevő két biztonsági rést az Android januári és májusi biztonsági frissítéseiben befoltozták - mivel a PRIV-ek éppen tegnap kapták meg a júliusi biztonsági csomagot, ezért ez a sebezhetőség a frissített készülékeken eleve nem létezik. Persze nem mindegyik androidos gyártó fordít ekkora figyelmet a patchelésre, szóval akinél áprilisi, vagy korábbi android-verzió fut, az akár kezdhet is aggódni. Meg persze az is, aki nem használ meghajtótikosítást, de ez kábé ugyanaz a szint, mint a lábtörlő alá rejtett kulcs esete. Mellesleg az androidos BlackBerryk gyárilag titkosított háttértárral érkeznek, és a titkosítás nem is kapcsolható ki.

Az ügy igazi pikantériája, hogy még a fenti patch sem segít (mindenkin), mivel a leírás szerint ha a támadók valamilyen módon megszerzik a telefont, vagy magát a háttértár titkosított tartalmát, és visszatesznek egy olyan rendszerverziót rá (downgrade), ami nem tartalmazza a patcheket, nos, akkor is törhető a védelem.

Ezzel az androidos BlackBerryk esetén csak annyi a baj, hogy a rendszer by design tiltja a downgrade-et.

És ezzel a kör nagyjából be is zárult, azaz egy megfelelően frissített, aktualizált BlackBerry hiába tartalmaz Qualcomm chipet, nem törhető meg ezzel a módszerrel. Más kérdés, hogy ha a nyomozati szerveknek kellenek az adatok arról a bizonyos telefonról, akkor lehetnek esetleg a BlackBerry kezében olyan módszerek, melyekkel így is visszafejthető a meghajtó tartalma, és a kanadai cég nem is nagyon rejtette véka alá, hogy nyomozati célból, megfelelően szabályozott körülmények között

BŰNCSELEKMÉNY ELKÖVETÉSÉNEK ALAPOS GYANÚJA, VAGY ANNAK MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN

segít is a szerveknek a felderítésben. Ez azonban már elvi, nem technikai hátterű döntés, vagy adottság.

A törés részletes leírása ezen az oldalon található.

Múlt hét közepén körlevelet kaptak az Amerikai Egyesült Államok szenátusának alkalmazottai, melyben lényegében az állt, hogy a jövőben a munkájukhoz már nem igényelhetnek BlackBerryket (vagyis most még igen, amíg a készlet tart).

Nem azért, mert valami gáz lenne velük, hanem mert egyszerűen kivonja őket a forgalomból a BlackBerry, pontosabban nem ad el több mobilt a szenátus két nagy szolgáltatópartnerének, a Verizonnak és az AT&T-nek. Puff, neki, annyi az évtizedes uralomnak, és mostantól Frank Underwood is kénytelen lesz iPhone-t vagy Samsung Galaxy S6-ot használni. A média meg megint rágódhat egy jót a témán, a rajongók pedig telesírhatják a zsebkendőjüket. Szerintem meg nem kell sírni, bár egy kicsit azért tényleg fáj ez a döntés. De csak egy kicsit.

underwood.gif

Az ugyanis még a szenátus körlevelében is leírják, hogy a BlackBerry tovább támogatja a saját operációs rendszerét, a BB10-et, illetve az eladott készülékeknek is biztosított a szervízháttere, vagyis a szenátus illetékeseinek a döntése  jövőbeni igénylésekre vonatkozik, és csak BlackBerry 10-es vonalon. A BlackBerry ezt egyébként egy, a CrackBerry számára küldött nyilatkozatban nyomatékosította is, hozzátéve, hogy a vállalat készülékstratégiája óhatatlanul magával hozza a portfólió megújítását, ami bizonyos modellek kivezetésével jár. A cég egyébként magában a nyilatkozatban roppant sejtelmesen fogalmazva annyit ismer el, hogy a Classic gyártása valóban leáll, a BB10-es modellek további értékesítése azonban a legtöbb régióban tovább folyik zavartanul (hogy meddig, az nem derül ki). 

Az államapparátusnál alighanem ezt a bizonytalanságot elégelték meg, érthető okokból, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a levélben felsorolt készülékek némelyike több mint három éve került piacra, és még a legújabb BB10-es modell, a Classic is 2014-ben érkezett, szóval időszerű volt őket kifuttatni.

A BlackBerry ott hibázott, hogy a megszűnő modellek helyére nem tudott a lehető leggyorsabban alternatívát állítani. Az androidos termékvonal a mai napig egyetlen csúcskészülékből (PRIV) áll csupán, amit a szenátus nyilván nem fog osztogatni boldog-boldogtalannak. Nem azért, mert androidos (hiszen a Galaxy S6 is androidos, ráadásul nem vagyok meggyőződve arról, hogy azt a biztonsági szintet teljesíti, mint a PRIV), hanem mert nem fér bele a keretbe. Olcsóbb androidos BlackBerry pedig (még) nincs piacon.

A rövidesen érkező NEON, illetve a későbbi modellek szerepe pont az lehet, hogy ezt az űrt betöltse, és általa a BlackBerry újra meggyőzhesse a kulcsfontosságú vevőket arról, hogy van perspektíva készülékvonalon is a gyártónál (mert amúgy van).

Összegezve a lényeget, a szenátus felől érkező hírek az égvilágon semmit nem változtattak meg, a BlackBerry 10-es készülékek lassan kifutnak (két-három év után nem nagy csoda), az operációs rendszer támogatása nem áll le, és jönnek az új androidos modellek a kínálatba. Az újságírók zöme meg még mindig nem tudja leírni helyesen azt, hogy BlackBerry.

Via Bomble.com

süti beállítások módosítása