Manapság meglehetősen divatos a felhasználók privát szféráját védelmező lovagi szerepben tetszelegni, ezt tette többek közt nemrégiben a WhatsApp is, melyet a világ egyik legnépszerűbb chatplatformjaként tartanak számon. A cég nemrég vezette be a platformra a végponti titkosítást, ami kétségtelenül nagy előrelépés a privát szféra jobb védelme felé. Kár, hogy a jelek szerint most mindezt egy kapásrúgással a hálóba helyezett öngóllal csaknem teljesen sikerült átértékeltetni több tíz- vagy akár százmillió felhasználóval.

fbwhatsapp.jpg

A WhatsApp ugyanis a hét közepén megváltoztatta a felhasználási feltételeit, az új szabályok alapján pedig a chatprogram a jövőben átadja majd a felhasználó telefonszámát, valamint egy csomó más, egyedi jellemzőt a kliensről a Facebooknak. Ilyen egyedi jellemző többek között az operációs rendszer, a kijelző felbontása, a mobilszolgáltató, a készülék azonosítója, vagy éppen olyan, használati statisztikák, mint például hányszor nyitja meg az appot a felhasználó. Mindez hivatalosan a "reklám- és termékélmény" fejlesztését szolgálja.

Az új használati feltételek szerencsére csak 30 nap múlva lépnek életbe, addig minden, már meglévő felhasználó jelezheti, hogy nem járul hozzá az adatok átadásához, erről részletes leírást ezen az oldalon találhattok.

Azt is érdemes azért hozzátenni a történethez, hogy a WhatsApp 2014 óta a Facebook tulajdona, azé a Facebooké, mely elképesztő szintre fejlesztette a felhasználói profilozás tudományát. Bár a közhiedelem szerint mind a Facebook, mind a WhatsApp ingyenes szolgáltatás, valójában ez esetben sem történt más, csupán ismét bebizonyosodott, hogy nem csak a felhasználóktól direktben beszedett előfizetési és egyéb díj vastagíthatja a pénztárcát.

Címkék: facebook whatsapp

Nem egészen két hete kapható a BlackBerry legújabb androidos mobilja, a DTEK50, és máris csordogálnak az első magyar tesztek a készülékről. A leggyorsabbnak ezúttal is a Mobilarena bizonyult, ahol ma jelent meg egy szokás szerint elég alapos teszt a típusról. Márpedig ha a Mobilarena ír egy készülékről, arra borítékolható, hogy sokan oda fognak figyelni, és ez így is van jól, függetlenül a teszt kimenetelétől.

bb_dtek50_1.jpg

A tesztet abból a szempontból mindenképpen ajánlott végigböngészni, hogy a mobil számos olyan aspektusát feltérképezi, melyekre a BerryBlog saját tesztjében nem volt érkezésem, vagy egyszerűen csak nem tartottam őket különösebben relevánsnak egy alapvetően üzleti célra épült gép esetén. Ilyen például a multimédiás képességek (beleértve elsősorban a kamerát vagy a hangminőséget), meg a szokásos benchmarkok.

Az összegzés olyan lett, amilyen, lehet vele vitatkozni meg egyetérteni, nyilván nem fogom itt tételesen felsorolni, hogy miért nem értek minden betűjével egyet (sőt, miért gondolok bizonyos szempontból homlokegyenest mást), akit érdekel, a fentebb linkelt BerryBlog teszt utolsó két bekezdésében leírtam a pozicionálásról a véleményemet. Amivel természetesen szintén lehet vitatkozni. 

Fotó via Mobilarena.

Címkék: mobilarena dtek50

Tegnap tele volt vele az internet, hogy elrajtolt a Google mobilos operációs rendszerének, az Androidnak a legújabb, 7.0-s verziója, mely a Nougat kódnevet kapta és csak Android N-ként emlegetik. Az új rendszert szokás szerint elsőként a Google égisze alatt készülő Nexus készülékek, azok közül is az újabb típusok kapják, azaz már részben kapták meg, a többi gyártó pedig a közeli-távoli jövőben frissíti a kurrens és új termékkínálatát az új rendszerre. Alighanem így fog tenni a BlackBerry mindkét, már kapható androidos mobiljával, a PRIV-vel és a DTEK50-nel is.

androidnougat.jpg

Könnyen lehet azonban, hogy nem ezen a két BlackBerryn fog először Android N futni, hanem a hivatalosan még be sem jelentett, egyelőre csak Mercury kódnévvel illetett QWERTY-s modellen, mely ha lehet hinni a pletykáknak, a Classic és a Passport jegyeit örökli majd, azaz lesz kapacitív billentyűzete, meg egy érintőkijelzője, ami valószínűleg nem 1:1, hanem 4:3 képarányú lesz.

Ez egyébként már csak azért is valószínű, mivel a BlackBerry illetékesei korábban félhivatalosan tettek már arra utaló kijelentéseket, hogy a BlackBerry-féle Android jövő év elején ér el arra a biztonsági szintre, ahol most a BlackBerry 10 áll, ez márpedig kísértetiesen egybe esik a Mercury szintén jövő év elejére prognosztizált megjelenésével.

A mobilgyártók (vagy inkább mobilmárkák?) körében egyébként egyáltalán nem ritkaság, hogy egy-egy újabb rendszerverziót elsőként egy új készüléken próbálnak ki, és csak később frissítik a korábbi kínálatot visszamenőlegesen. Vagyis ez azt feltételezi, hogy a PRIV és DTEK50 tulajok még legalább 4-5 hónapig az Android M-et fogják majd használni, természetesen havonta frissítve.

Az Android N egyébként számos biztonsági újítást is tartalmaz, szóval nem véletlen fejesek megjegyzése a biztonsági szint növeléséről. Az újításokról így ír a HWSW:

A Google a biztonságra is komoly figyelmet fordít: a Nougatban az egyes fájlokat már külön-külön titkosítja a rendszer, illetve a Stagefright sebezhetőség pusztítása után a multimédiás keretrendszer védelmét is komolyan megerősíti a cég, azt lényegében az alapoktól dolgozva át. Mindezek mellett a szoftverfrissítés menete is megújul, azt az egyes eszközök az Android 7.0-val felfegyverkezve már képesek lesznek a háttérben lezongorázni, így a folyamat lényegében egyetlen mezei újraindításra kurtítható - legalábbis a felhasználó ennyit lát belőle. Az új rendszer mindezek mellett az akkus üzemidőben is javulást ígér, a szigorított Doze módnak köszönhetően.

Az Android N-től más, látványos újításokat nem érdemes várni, azokat a Lollipoppal érkező Material Design dizájnnyelvvel tulajdonképpen már ellőtte a Google. 

Via HWSW.

A nyáron leállt a BlackBerry egyik legsikeresebb BB10-es készülékének, a Classicnak a gyártása, de szerencsére a BerryBoltban a készlet erejéig még elérhető a méltán népszerű típus.


400x500_classic_black_qwertz_bundle_2.jpg

A back to business akció keretében most még egy 12 880 forint értékű, gyári tartozékokból (bőrtok, dokkoló) álló csomagot is kapsz ajándékba a telefon mellé. A vásárláshoz kattints erre a szövegre!

Az akció 2016. augusztus 31-ig, vagy a készlet erejéig tart.

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

A BlackBerry első androidos okostelefonjának, a PRIV-nek a tavalyi megjelenésekor elemzők és újságírók egymással teljes egyetértésben bólogatva szajkózták, hogy a szétcsúsztatható QWERTY-billentyűzetes PRIV a BlackBerry utolsó húzása, ha ez sem jön be, akkor vége a dalnak. Az androidos csúszka végül nem lett hangos siker, a kanadai cég ennek ellenére jól összezavart mindenkit azzal, hogy pár héttel ezelőtt piacra dobta második androidos készülékét, és ha ez még nem lenne elég, a típust DTEK50-nek keresztelte.

Bog, a Mobilaréna főszerkesztője a múlt héten azzal keresett meg, tudom-e, miért pont DTEK50 a DTEK50, de végül férfiasan be kellett vallanom neki, hogy halvány sejtelmem sincs. Ami azt illeti, a BlackBerry sem fektetett túl sok munkát abba, hogy ismertesse a névválasztással kapcsolatos koncepcióját, de talán mindegy is, valószínűleg csak akartak valami feltűnőt, amire mindenki felkapja a fejét, de legalábbis ne egy 1-től 10-ig terjedő szám legyen, esetleg egy "s" betűvel megtoldva - gondolhatták Waterlooban. Mondjuk szívesen beültem volna arra a meetingre, ahol ez a név megszületett, de ez ma már úgyis történelem, egyben ennyit arról, hogy miért DTEK50 a DTEK50, hiszen sokkal fontosabb, hogy mit tud (és mit nem). Jöjjön tehát a BerryBolt DTEK50 tesztje!

"...azonnal szembeötlő, hogy az első, valójában nem a BlackBerry boszorkánykonyhájában készülő BlackBerry mennyire minőségi darab."

Először is, lendüljünk talán túl a név után a következő kötelező körön: Nem, a DTEK50 nem egy Alcatel telefon valójában. Jóllehet annyi köze kétségtelenül van a márkához, hogy az Alcatel brandet birtokló kínai TCL gyártja, ugyanarra a referenciadizájnra építve, amire az Alcatel Idol 4 is épül. Ez egyébként abból a szempontból okos húzás a BlackBerry részéről, hogy így nem csak a gyártással járó költségeket lehet megspórolni, hanem a tervezés is olcsóbb. Persze mindennek ára van, de a DTEK50 esetében szerintem sikerült szerencsés kompromisszumot kötni.

dtek50_1.jpg

A készüléket a dobozból kivéve azonnal szembeötlő, hogy az első, valójában nem a BlackBerry boszorkánykonyhájában készülő BlackBerry a középkategóriás besoroláshoz képest mennyire minőségi darab. Persze tudom, ma már ebben a szegmensben is mások az elvárások, mint akár csak néhány évvel ezelőtt, de állítom, hogy a DTEK50 anyaghasználatban és minőségérzetben kenterbe veri a BlackBerry legutóbbi, csúcskategóriás full érintős modelljét, a Z30-at. 

Címkék: teszt dtek50
süti beállítások módosítása