Hétfőn írtam róla egy posztot, hogy a BlackBerry új csevegőalkalmazásba tereli azokat a vállalati felhasználókat, akik a BBM Protected megerősített biztonsági és menedzsment szolgáltatásait használják - ezt néhányan tévesen úgy értelmezték, hogy a cég ezt a funkciót is külsősöknek szervezi, mint a telefonok tervezését és gyártását, erről azonban szó sincs. A BBM Protected a jövőben BBM Enterprise néven fut tovább, ugyanazon az infrastruktúrán, ugyanazzal a biztonsági háttérrel, mint eddig, és már meg is jelent hozzá a vadonatúj kliens.

bbmenterprise_ikon.jpg

A BBM Enterprise app első ránézésre nem sokban különbözik az eredeti BBM-től, kicsit más a kék menüelemek árnyalata, de kábé ennyi az összes különbség. A programból (vagy legalábbis az első kiadásból) úgy ahogy van kikerült a BBM Csatornák és a BBM Shop (vele együtt a matricák) modul, az app ennél fogva némileg karcsúbb, mint az eredeti verzió. Majd elfelejtettem, természetesen reklámok sincsenek benne.

Elvileg a jövőben a korábbi BBM Protected biztonsági funkcióit már csak ezen az alkalmazáson keresztül lehet majd használni, ami érdekes kihívások elé állíthatja azokat a csatorna adminisztrátorokat, akik BBM Enterprise előfizetők is egyben -- hacsak addig az új appba nem építik be a csatornák kezelését. Érdekesség, hogy a vállalati rendszergazda már az eredeti BBM-nél is letilthatta a két említett funkciót a szolgáltatás adminisztrációs konzoljában.

A helyzetet csak tovább tetézi, hogy a két BBM alkalmazás nem használható párhuzamosan, vagyis vagy az egyikbe, vagy a másikba lehet csak bejelentkezni (ugyanazzal a BlackBerry ID-val), a BBM Enterprise elvileg csak akkor engedi a logint, ha a BlackBerry ID-hez érvényes BBM Protected (pardon, Enterprise) előfizetés van társítva. 

A BBM Enterprise alkalmazás egyelőre csak Android platformon érhető el, iOS-re várhatóan pár napon belül, a jóváhagyatási eljárás lezárásával érkezhet meg az app.

Az éves szinten kb. 11 ezer forintba kerülő szolgáltatásról itt olvashatsz bővebben

Gyakorlatilag azóta formálódnak az ebben a posztban lévő gondolatok a fejemben, mióta először hírt adott a BlackBerry arról, hogy androidos mobilt dob piacra. Ezen az egyébként stratégiai fontosságú döntésen én a magam részéről addigra különösebben már nem lepődtem meg, a rajongói tábor egy része azonban élesen kikelt a John Chen vezette cég ellen, a helyzet pedig mostanára egyenesen odáig fajult, hogy a márka legnagyobb rajongói közül többen minden lehetséges plénumon a vesztét kívánják a cégnek. Miközben ők maguk is BlackBerryt használnak, jelenleg is. Amikor ez a blog indult 2010-ben, egy összetartó, frankó kis közösség állt a márka mögött, mi romolhatott el hát vajon, és van-e remény a gyógyulásra?

Optimista ember vagyok, úgyhogy állítom, van.

Sosem vitattam, hogy a BlackBerry elkövetett bizonyos baklövéseket a múltban, melyet amúgy természetesen mindenkinek jogában áll sérelmeznie. A BlackBerry döntési mechanizmusa, a cég túléléséért folytatott erőfeszítések azonban a menedzsment munkáját és célkitűzéseit a legjobb esetben is csak a hivatalos nyilatkozatok alapján ismerő átlag rajongó számára bonyolultak és átláthatatlanok - még számomra is, aki valamelyest jobban rálát az üzletmenetre az átlagnál.

Szokták mondani, hogy a vérbeli BlackBerry-rajongó már akkor okostelefont használt, amikor a mai Viber-generáció még olvasni sem tudott. Ha ezt a kétségtelenül kissé sznob alapvetést nézzük, az igazi rajongók már a BBOS időkben (vagyis a csúcsponton) a céggel voltak, és bizakodva vásároltak nem kevés pénzért BB10-es telefont az új operációs rendszer 2013-as megjelenését követően. A bizakodásra egyébként minden okuk/okunk megvolt, hiszen a BB10 máig a legjobb, legintuitívabb, legbiztonságosabb mobilos operációs rendszer, vita nincs.

layered_dtek50.jpg 

Bizonyára vannak sokan, akik nem értenek egyet ezzel, de szerintem 2013-ban a BlackBerry minden tőle telhetőt megtett, hogy az újszülött platformnak valamennyi teret biztosítson a már akkor erősen duopol piacon. A cég jól felismerte, hogy egyetlen platform sem arathat globális sikert, csakis akkor, ha alkalmazásplatformként is sikeres. Pénzt fizettek fejlesztőknek androidos appok portolására, ontották magukból a fejlesztői dokumentációkat, képzéseket, fejlesztői konferenciákat tartottak és a többi. A piac végül különböző okok miatt nem fogadta jól a rendszert, ugyanezen okok miatt került egyébként zuhanórepülésbe a Windows Phone is, amely mögött a Microsoft és az ő kimeríthetetlen pénzeszsákja állt.

És akkor jött John Chen.

Az a John Chen, aki már akkor arról volt híres, hogy veszett ügyek mellé állva valahogy mégis értéket teremt, és képes megmenteni egy fél lábbal a sírban lévő céget a teljes pusztulástól. Azóta eltelt három év, a BlackBerry vezetése pedig kénytelen volt meghozni néhány fájdalmas döntést, azért, hogy 2016 végén is legyen még BlackBerry.

Ilyen fájdalmas döntés a legutóbbi is, a hardverekhez köthető tevékenységek szinte teljes kiszervezése, vagy éppen az Android "felkarolása". Az egyedi készülékeikbe kapaszkodó hardcore fanatikusoknak ez már végképp betette a kaput, hiszen olybá tűnhet, hogy a cég mindent hátra hagyott, ami egykor fontos volt a számára. Csakhogy nem egészen ez történt.

A BlackBerry számára a készülék már nem fontos, egy eszköz csupán, amivel/amire a szoftvert el lehet adni.

Ezzel az erővel tervezheti, gyárthatja más is.

Termelje csak ki más az ezzel járó költségeket. Ezzel a dilemmával egyébként a piac összes szereplője kénytelen szembe nézni, leszámítva talán az Apple-t és a Samsungot. Más kérdés, hogy a legtöbb gyártó vajmi kevés értéket tud hozzátenni az Androidhoz, vagyis meglehetősen gyászos jövőkép elé néz.

Mégis, a BlackBerry logóval ellátott okostelefonok - tervezze és gyártsa őket bárki - sosem fognak teljesen beleszürkülni a tömegbe, a BlackBerry által módosított Android és a cég saját fejlesztésű produktív/biztonsági appjai ugyanis minden egyes frissítéssel, minden rendszer főverzió lépéssel közelebb kerülnek ahhoz az élményhez, amit a BB10 kínált (még ha az architekturális eltérések miatt soha nem is fog teljesen hasonlítani egymásra a két rendszer). És ha tisztán végiggondolod, tudod, hogy ez az egyetlen lehetőség a "BlackBerry-élmény" megmentésére - tudja ezt számos olyan barátom, ismerősöm is, akik BB10-ről váltottak át valamilyen androidos BlackBerryre, és ma már egyikük sem bánja.

Tudom, hogy ezek a gondolatok jottányit sem kárpótolnak azért, mert a BB10 frissítése hónapok óta késik, mert a Facebook és a WhatsApp kihátrált a platform mögül (ami megjegyzem nem a BlackBerry döntése volt), és különben is, kemény pénzeket perkáltál a Passportért/Z10-ért/Classicért, és a BlackBerry hozzátartozik az identitástudatodhoz, mégis mások kigúnyolnak miatta. Ez azonban nem a BlackBerry hibája (a tiéd meg aztán végképp nem).

Amikor BlackBerryt vettél a cég egy biztonságos és produktív eszközt ígért neked, mely megvédi az adataidat és a privát szférádat. 

Ellenség ilyent viszonylag ritkán csinál.

A különféle chatprogramok és (vállalati) kommunikációs megoldások titkosítása a Snowden-botrány óta egyre több felhasználót foglalkoztat, olyannyira, hogy mostanra már a legkommerszebb platformok is magukba integráltak valamiféle végponti titkosítást. Ezek nagyon leegyszerűsítve jellemzően valamilyen egyedi, csak a két partner által használt végpont számára ismert kulcspárt használnak, és aki nem ismeri ezeket a kulcsokat, azok számára legfeljebb egy értelmezhetetlen kódsor egy üzenet. De hogy ne legyen olyan egyszerű a választás, végponti titkosítás és végponti titkosítás közt is zongorázni lehet a különbséget.

A BlackBerry a vállalati szintű titkosításért és menedzsmentért éves előfizetést kér azoktól az ügyfelektől, akiknek TÉNYLEG fontos az, hogy a chat szövege, vagy a VoIP-kommunikáció ne jusson illetéktelen kezekbe. Ez a már eleve titkosított BBM-re épülő felső titkosítási réteg, a BBM Protected, mely a BBM kliensen belül kínál magasabb szintű titkosítást. Hogy pontosan mennyire durva a BBM Protected által kínált védelem, azt jól érzékelteti az alábbi dokumentum, annak is leginkább a 9-11. oldala, ahol a BlackBerry részletesen taglalja, milyen szabványok szerint épül fel a rendszer, illetve milyen algoritmusokat, technológiákat támogat.

bbm-protected.png

A BBM Protected ráadásul - alapvetően vállalati termék lévén - bizonyos szintű menedzsment funkciókat is ad a vállalati adminisztrátor kezébe azon felül, hogy hiperbiztonságossá teszi az adatfolyamot. Ilyen lehet például a copy-paste parancsok tiltása, valamint a felhasználóhoz köthető teljes korábbi BBM-aktivitás (beleértve a kontaktokat, üzeneteket, csoportokat, csatornákat stb) távoli törlése és egyéb nyalánkségok.

A mostani poszt apropóját az adja, hogy a BlackBerry a közeljövőben átalakítja ezt a szolgáltatást, melyről a napokban értesítette/értesíti a BBM Protected adminisztrátorokat. Az átalakítás lényege nagyjából abból áll, hogy a BBM Protected a jövőben új néven, BBM Enterprise-ként fut majd tovább, az új név pedig egy új alkalmazást is igényel majd, vagyis a korábbi Protected funkció lényegében kiszerveződik a BBM alól a BBM Enterprise appba.

Az appokat érintő változás egyelőre csak iOS és Android platformon érvényes, BB10 esetén továbbra is a "régi" BBM app alatt működik majd a Protected funkció, ami az említett két platformon a kiszervezést követően is ugyanazt a biztonsági szintet nyújtja majd, mint korábban, vagyis az iparág egyik, ha nem a legbiztonságosabb, szoftveres titkosítást alkalmazó mobilkommunikációs megoldása lesz.

süti beállítások módosítása