Mostanra tulajdonképpen kijelenthető, hogy az iOS-re vagy Androidra épülő mobilok tulajdonosai gyakorlatilag végtelen mennyiségű alkalmazásból választhatnak. Az Apple App Store-jában és a Google Play Store-ban ma már egyaránt meghaladja az 1,5 milliót az elérhető alkalmazások száma, és ez még akkor is óriási kínálatnak számít, ha némelyik app nem érhető el minden régióban, vagy éppen minden készülékre.

google_apps_priv.jpg

Manapság ráadásul azoknak az időknek is vége, amikor egy-egy alkalmazás platformexkluzívként vívott ki magának elsöprő sikereket, a platformok, pontosabban a korábban exkluzívnak számító szolgáltatások/szolgáltatók ma már szépen átszivárogtak egymás területére (gondoljunk csak a Google iOS-es alkalmazásaira, vagy az Androidra éppen nemrég megjelent Apple Musicra).

A gigászi választék ellenére úgy tűnik, hogy továbbra is az igazi nagykutyáktól származnak a legnépszerűbb alkalmazások mind iOS, mind Android-platformon. A comScore legutóbbi, a 2015-ös végét jellemző, az amerikai piacra vonatkozó statisztikái szerint legalábbis a 15 legnépszerűbb app listájára került alkalmazások felét a Google vagy a Facebook jegyzi. A legnépszerűbb mobilalkalmazás továbbra is a Facebook, ezt követi a Facebook Messenger és a YouTube, a top tízben ezen kívül még négy Google-alkalmazás tanyázik. A teljes listát ebben a táblázatban találjátok:

comscore_toplist.jpg

Az itthoni számok nyilván azért kicsit máshogy alakulnak, bár ezzel kapcsolatban tudtommal még senki nem adott közzé átfogó toplistát. Alighanem nálunk elférne a top 15-ben egyebek mellett a Viber, a Whatsapp, netán a Deezer vagy akár a Spotify is, miközben az élen minden bizonnyal nagyon hasonlítana az állás az amerikai mezőnyhöz.

Via comScore.

A BlackBerry platformváltása kapcsán többször, többekben is felmerült, hogy a cég miért éppen az Android irányába mozdult, amikor elméletileg nyitva állna arra is a lehetőség, hogy a Microsoft-féle Windows Phone-ra építsenek mobilt. Most valaki konkrétan neki is szegezte a kérdést a cég egyik képviselőjének, hogy ha már úgyis ennyire multiplatform-barát lett a BlackBerry, miért ne lehetne ezt a készülékportfólión keresztül még jobban nyomatékosítani.

Narendra Nayak, a BlackBerry indiai kirendeltségének vezetője a PRIV helyi rajtja kapcsán kijelentette, hogy bár a szoftverportfólió-kompatibilitás kiterjed mind BB10-re, mind Androidra, iOS-re és Windows 10-re is (Windows Phone-ra), a BlackBerry mobilok a jövőben továbbra is két rendszerrel, BlackBerry 10-zel és Androiddal lesznek csak elérhetők. De gondolom ezzel nem különösebben lepett meg senkit Narendra.

windows_10_polkadot_wallpapers_er5.jpg

Ez az elhatározás már csak azért sem meglepő, mivel a Windows Phone tulajdonképpen ugyanazzal a betegséggel küzd, mint a BB10, vagyis fontos alkalmazások nem készültek, készülnek el a platformra, hiába fordít elképesztő erőforrásokat arra a Microsoft, hogy ezen változtasson. A legfrissebb piackutatások szerint a Microsoft egységesítésre törekvő platformstratégiájának dacára a Windows Phone eladások nemhogy nőnének, de csökkennek, vagyis végeredményben két rendszer marad talpon az ádáz küzdelemben: az iOS és az Android.

Másfelől a BlackBerry és a Microsoft bizonyos szegmensekben még konkurensei is egymásnak, hiszen mindkét cégnek célja, hogy a (nagy)vállalatokat behálózza olyan szoftvertermékekkel, melyek közt azért felfedezhető némi átfedés. Ettől még persze biztos vagyok benne, hogy többen szívesebben látnának Windowst egy BlackBerryn, mint Androidot, úgyhogy most itt is van a lehetőség, hogy anonim kifejtsd a véleményed erről:

Via The Business Line.

Manapság szinte nincs okostelefon Facebook-kliens nélkül, és ez alól a BlackBerryk sem kivételek, olyannyira nem, hogy talán a BlackBerry 10 az egyetlen olyan platform, amin gyárilag telepítve ott van a Facebook-alkalmazás (a Twitterrel, a LinkedInnel meg a Foursquare-rel egyetemben). Ez a gyári alkalmazás azonban mostanra ezer sebből vérzik sajnos, és nem is túl valószínű, hogy meg fog gyógyulni egyhamar, legalábbis erre utal, hogy utoljára tavaly júniusban frissítették. Úgyhogy éppen itt volt az ideje, hogy egy fejlesztő felkarolja a sanyarú sorsú Facebook-függőket BB10-en, és készítsen egy alternatívát. A fejlesztő a Nemory studios, az app pedig a Face10.

A Face10 fejlesztése azután gyorsult fel szignifikánsan, hogy a BlackBerry lemondott a saját appról, illetve úgy általában minden saját fejlesztésű appról a BlackBerry Worldben, leszámítva a BBM-et. A program hosszadalmas bétatesztelés után ért el a tegnap kiadott 1.0.160.1-es verziószámot viselő változathoz, ami standard és pro funkciókat kínál a felhasználóknak -- utóbbiakat értelemszerűen nem ingyen. A kliens egyébként már első ránézésre is sokkal profibb munkának tűnik, mint a gyári Facebook alkalmazás, lásd a mellékelt képernyőmentéseket.

A Nemory azért gondoskodott róla, hogy lehetőség szerint a legtöbben megvásárolják az kb. 750 forintba kerülő Pro csomagot, mivel többek közt csak ez nyújt Hub integrációt, sötét témát, illetve csak ezzel lehet például választ küldeni a kommentekre. Ezzel egyébként nincs is baj, a Face10-et ugyanis 1, azaz egy darab ember fejleszti a stúdiónál, kvázi hobbi projektként, szóval igazán megérdemli, hogy a munkáját ennyiben támogassák azok a hardcore facebookozók, akik BB10-ről tolják.

A Face10 teljes funkciólistáját megtaláljátok a BlackBerry Worldben, ugyanitt le is tölthetitek az alkalmazást, mely az első két napban ingyenesen biztosít minden funkciót kipróbálásra.

Amikor valaki besétál egy üzletbe, és vásárol magának egy okostelefont, némileg joggal hiszi azt, hogy mivel az eszközt kifizette, azt csinál vele, amit csak akar. Ez persze nem így van, az okostelefonok bár széleskörűen beállítható és sokoldalú eszközök, a rajtuk futó operációs rendszer alapvetően csak korlátozott jogosultsági szintet ad a felhasználó kezébe.

Erre megoldás a root és a jailbreak, mely más-más platformon ugyan, de alapvetően ugyanazt a célt szolgálja: magasabb szintű hozzáférést ad a mobil szoftverkörnyezetéhez, így némi munka árán olyan funkciók is elérhetők a készülékkel, melyek a gyári szoftverrel sokszor nem. Ezzel a procedúrával gyakorlatilag egy mezei felhasználóból is isten (vagyis technikailag rendszergazda) válhat. És éppen ettől rendkívül veszélyes is.

A rootot (nevezzük az egyszerűség kedvéért ennek) alapvetően kettős érdek vezérli, egyrészt a praktikum, másrészt a pszichológia, mert hát most őszintén ki ne akarna istent játszani, pláne ha van annyira tájékozott, hogy át is látja, milyen lehetőséget ad a kezébe a rootjog. Ezért is vannak olyan gyártók, akik nyitott bootloaderrel dobnak piacra készülékeket, vagyis a felhasználóra van bízva, hogy milyen, módosított rendszereket pakolgat fel a telefonjára, és azokkal milyen emelt szintű jogosultságokat ad magának (illetve technikailag bármilyen alkalmazásnak). 

Vannak ugyanakkor olyan gyártók is, melyek hallani sem akarnak arról, hogy az általuk rendelkezésre bocsátott eszközbe bárki csak úgy belenyúlkáljon szoftverszinten, illetve vannak olyan cégek vagy szervezetek, ahol a rootolt eszköz konkrétan persona non grata, fel sem jelentkezhet a hálózatra. Ennek elsősorban az az oka, hogy a nem kellő körültekintéssel végzett rootolás, vagy éppen a nem kellően óvatos felhasználó révén a rootolt készülék ki van szolgáltatva legsúlyosabb támadásoknak, hiszen gyakorlatilag minden alkalmazás szabadon garázdálkodhat a rootolt rendszerben. És micsoda meglepetés, vannak olyan rosszindulatú kódok, melyeket kifejezetten erre építve hoztak létre.

priv-android-boot.jpg

Éppen ezért érkezik zárt bootloaderrel, és rendkívül alapos, többlépcsős ellenőrzési procedúrával a BlackBerry PRIV, a kanadaiak első androidos okostelefonja. A BlackBerryről érdemes tudni amúgy, hogy sem a korábbi, Java-alapú BlackBerry OS-t, sem pedig a jelenleg is piacon lévő BlackBerry 10 operációs rendszert nem sikerült kinyitni, vagy kvázi feltörni senkinek, és a cég minden jel szerint meg akarja őrizni ezt a kvázi érinthetetlenséget  Android-vonalon is. 

Ez persze egyben azt is jelenti, hogy a BlackBerry a rootjog teljes kizárásával elveszít jó néhány felhasználót, ugyanakkor abban a közegben, ahol a cég okostelefonjait jellemzően vásárolják, a minél erősebben körbebástyázott rendszerért pirospont jár. Fontos látni, hogy a PRIV bár idestova három hónapja kapható, máig nincs dokumentált eset sikeres törésről, és a BlackBerry a havonta kiadott biztonsági frissítésekkel igyekszik arról is gondoskodni, hogy a rootoláson túlmenő biztonsági sebezhetőségek is a lehető leggyorsabban ki legyenek javítva a rendszerben. Nagy meggyőződéssel ki merem jelenteni, hogy ilyen szintű biztonsági hátteret a BlackBerryn kívül egyetlen más gyártó sem hozott még létre az android-szegmensben.

Mondjuk mindez azt vonja magával, hogy ha valakinek netán mégis sikerülne rést ütnie a pajzson, az igen kellemetlen magyarázkodásra kényszerítené az Androidra tavaly év végén váltó BlackBerryt. De vajon megtörténik-e ez valaha?

A rootolásról, és a többlépcsős root-védelemről részletesebben olvashatsz az Inside BlackBerry blogon.

Fotó: CrackBerry

Három évvel ezelőtt ilyenkor az egész mobilos iparág ismét felfokozott várakozással szemlélte, hogy mit képes előhúzni a kalapból az okostelefon-piac nagy öregjének számító BlackBerry -- 2013. január 30-án debütált hivatalosan a cég saját fejlesztésű mobilos operációs rendszere, a BlackBerry 10, két készülékkel, a Z10-zel és a Q10-zel egyetemben. Az idő végül azonban sajna a szkeptikusokat igazolta, gondolom ezzel senkinek nem mondtam újdonságot, ettől azonban a születésnap még születésnap marad, és csakazért sem fogok keseregni egy ilyen alkalommal.

Már csak azért sem, mert a BlackBerry új platformstratégiájában a 2013-ban nagy reményekkel indult rendszer továbbra is jelen van, nem véletlenül. Felépítéséből és zártságából, no meg a BlackBerry évtizedes hagyományaiból fakadóan máig a legbiztonságosabb mobilos operációs rendszerek között tartják számon. Nem véletlen, hogy kormányzati tisztviselők, intézmények, és multik vezetői a mai napig elsődleges alternatívaként tekintenek a BlackBerryre, amikor szóba került a titkosított, vagy csupán csak biztonságos mobilkommunikáció.

bb10_people.png

A három évvel ezelőtti bejelentést követő, illetve azt megelőző időszak rendkívül izgalmas korszaka volt a BlackBerry, így ezzel párhuzamosan a BerryBlog történelmének is. A BlackBerry 10 sok tehetséges szakember, programozók és mérnökök kemény, megfeszített munkájának eredménye, illetve meggyőződésem, hogy máig a legjobb, mobilcélú operációs rendszer, függetlenül attól, hogy a BlackBerry, illetve a piac a megjelenése óta milyen irányokat vett.

Ezúttal én is csatlakozni szeretnék azokhoz, akik megemelik a kalapjukat mindenki előtt, akik a BlackBerry 10 létrehozásában részt vettek, illetve a fejlesztésben azóta is részt vesznek (egy részüket lásd a fenti képen). Sajnos a sors nem úgy hozta, hogy a megújuló BlackBerry az előzetes várakozásoknak megfelelően kamatoztatni tudta volna ezt a tudást, hogy mi okból, azt most nem részletezem, gondolom mindenkinek megvan úgyis erre a teóriája. Én mindenesetre örülök, hogy legalább megpróbálták, illetve annak is örülök, hogy találtak egy üzleti stratégát, aki a jelek szerint képes volt a spirálból kirángatni a céget, még ha ennek néhány, a rajongók számára láthatóan eléggé fájó döntés meghozatala is volt az ára.

De mint mondtam, ez most nem a kesergés helye, szóval boldog születésnapot BlackBerry 10, hajrá BlackBerry!

süti beállítások módosítása