A BlackBerry újdonsült licenc/gyártópartnere aztán nem bíz semmit a véletlenre, a kínai TCL amerikai központja alig pár nappal azután, hogy kiderült, a cég a jövőben jogosult BlackBerry márkájú okostelefonok gyártására és forgalmazására, bejelentette, hogy a Las Vegas-i CES-en rengeteg infót tesz majd közzé az új BlackBerry-készülékportfólióval kapcsolatban. 

ces-2017-smartphones.jpg

A TCL leányvállalata, a TCL Communication Technology Holdings (TCT) közleménye meglehetősen ambiciózusan, ugyanakkor eléggé sejtelmesen fogalmaz, amikor közli, hogy...

"...a CES-en részletesebben beszámolunk a terveinkről, bemutatjuk a BlackBerry márka örökségét és betekintést adunk abba, mire lesznek képesek a portfóliónkba bekerülő új BlackBerryk."

Ez alapján ugye eleve olybá tűnik, hogy a TCL mindenképpen több BlackBerry megjelenésével számol, bár valószínű, hogy a CES-en csak egy konkrét készülék mutatkozik majd be. Nem különösebben lennék meglepve, ha ez a Mercury, vagy korábban Wienna kódnéven futó nyomógombos típus lennne, bár ennek némileg ellentmonhatnak John Chen korábbi, nem kevésbé sejtelmes szavai, miszerint az utolsó házon belül tervezett, nyomógombos BlackBerry megjelenése még hátra van. 

Szóval vagy átadták a projektek menet közben a TCL-nek, vagy a cég a BlackBerry tervei alapján építette meg a Mercury-t, ez alighanem most már kevesebb mint két hét múlva kiderülhet, hiszen a CES nem sok időt hagy a józanodásra az újévi party után. Az expo január 5-én kezdődik, a TCL pedig már a nulladik nap környékén kész nagy dobra verni terveit.

Lassan de biztosan végleg véget ér egy korszak a BlackBerry történelmében, a kanadaiak legalábbis nagyon jó úton haladnak abba az irányba, hogy szoftvercéggé váljanak. Mindezt a kínai TCL-lel nemrég megkötött licencelési megállapodással tehetik úgy, hogy valójában ott maradnak a BlackBerry márkanevű okostelefonok a piacon, a hangsúly azonban már ezeknél a készülékeknél is elsősorban a BlackBerry által fejlesztett (biztonságos) szoftverháttéren van.

bbry_hq3.jpg

A cég tegnap tette közzé harmadik üzleti negyedéves eredményeit, mely nagyon hangsúlyosan mutatja a BlackBerry átalakulását. A negyedév teljes, 289 millió dolláros árbevételének jelentős része, 160 millió dollár származott a szoftverekből és szolgáltatásokból, míg a hardverek eladása révén csupán 62 millió dollárt sikerült beszednie a cégnek. A változást jól érzékelteti, hogy egy évvel ezelőtt még cirka 220 millió dollár folyt be a készülékek után, most pedig már eladott darabszámot sem közöl a BlackBerry - a TCL-megállapodás révén pedig idővel valószínűleg teljesen eltűnnek majd a hardverekre vonatkozó számok a kanadaiak üzleti jelentéséből.

Bár a fenti tény, tetézve azzal, hogy a negyedév ismét veszteséges volt, a teljes árbevétel pedig esett, első látásra elég gyászosnak hathat, az összképet jelentősen javítja, hogy a szotfver-szolgáltatás üzletág erősödésével párhuzamosan soha nem látott magasságokba (66,8%) ért a BlackBerry bruttó nyereségességi mutatója. A céget vezető üzleti stratéga, John Chen transzformációs törekvései üzleti szempontból itt látszanak igazán megtérülőnek, hiszen okostelefonok gyártásával ekkora nyereséghányadot soha nem tudna elérni a társaság. 

A BlackBerry átalakulását az olyan, közelmúltbéli történések, mint a már említett licencmegállapodás, vagy éppen a QNX fejlesztőközpont megnyitása és az új szoftverportfólió bevezetése hatékonyan támogatják, így Chenék az üzleti év végére pozitív pénzügyi mérleget várnak, javítva a vállalat korábbi előrejelzésén.

Hogy a BlackBerry ma már mennyivel több, mint egyetlen okostelefon-márka a sok közül, azt jól érzékelteti a hétfői nap egyik legfontosabb eseménye az iparágban: A cég az önvezető autók szoftverének továbbfejlesztésére hozott lére egy új kutató-fejlesztő központot a kanadai Ottawában. A központ megnyitása láthatóan óriási jelentőséggel bír a helyiek számára, legalábbis a megnyitón ott volt Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is, aki szerint ezzel Kanada lehet az önvezető autók egyik bölcsője úgy, hogy közben nincs jelentős autóipara. De akkor hogyan lehetséges mindez?

ontario_selfdriving.jpg

A válasz elég kézenfekvő, tekintve, hogy az önvezető autóknál a vezérlőszoftverek szerepe rendkívül felértékelődik, hiszen emberéletek múlhatnak egy hibás algoritmuson, vagy egy olyan biztonsági résen, melyen keresztül az autók felett átvehető az irányítás. A kanadai IT-iparági szereplők közül történetesen a BlackBerry rendelkezik jelentős autóipari tapasztalatokkal, hiszen a tulajdonában lévő atomstabil QNX rendszer már ma is autók tízmillióinak a fedélzeti számítógépén fut.

Az Ottawában nyílt új központ célja, hogy a QNX természetes evolúcióját támogassa és általában véve felgyorsítsa az önvezető autók megjelenését. És persze ha már így alakult, lehetőleg minél több önvezető autót vezéreljen QNX. Ez egyébként most egy őrülten népszerű szegmense az IT-nak és az autóiparnak, úgyhogy nem véletlen, hogy a kanadai állam hathatós vállveregetésével a BlackBerry is rálépett a gázpedálra.

Az önvezető autók tesztelése (sőt, bizonyos helyeken értékesítése) amúgy már javában zajlik, az első QNX-es prototípus is nemrég kapta meg az engedélyt a publikus úthálózat használatára a kanadai közlekedési minisztréiumtól, aztán persze más kérdés, hogy miután a technológia rendelkezésre áll, világszinten milyen jogi akadályokat kell majd leküzdeni ahhoz, hogy az utakon nagy számban roboghassanak ezek a járgányok.

Múlt csütörtökön híre ment, hogy a BlackBerry hosszútávú megállapodást kötött a kínai TCL-lel arról, hogy utóbbi kontrollált körülmények között jogosult BlackBerry márkájú készülékeket tervezni, gyártani és a saját terjesztési láncát felhasználva a piacon teríteni. Bevallom őszintén, a szintén a TCL-nél készült DTEK50 és DTEK60 megjelenéséig szinte semmit nem hallottam erről a gyártóról, és gondolom ezzel sokan így vagytok, szóval itt az alkalom, hogy néhány fontosabb tényt megismerjünk velük kapcsolatban.

Copycatből a szórakoztatóelektronikai elitbe

A TCL eredetileg TTK néven jött lére 1981-ben egyetlen profillal: VHS-kazetta gyártással. A cégnek az a remek ötlete támadt, hogy a TDK videokazettáihoz megszólalásig hasonló termékeket dob piacra, ez az ötlet azonban kevéssé tetszett a japánoknak, így egy pert követően a TCL nevet, majd rövidesen profilt váltott.

tcl_blackberry.jpg

A TCL rövidítés eleinte a "True China Lion" nevet takarta, most viszont már a "Telephone Communication Limited" név áll a rövidítés mögött, és valójában ez is lett a 2000-ben világpiacra lépő cég fő csapásiránya. A gyártó Európát leszámítva gyakorlatilag szinte minden kontinensen jelen van saját márkanevű okostelefonjaival, illetve tévékészülékeivel -- utóbbi szegmensben nem mellékesen már a harmadik legnagyobb piaci szereplő a Samsung és az LG mögött. Európában a cég Thomson néven árul tévéket, illetve az Alcatel márka felvásárlását követően Alcatel okostelefonokat.

Érdekes tény: a TCL birtokában van a Palm márkanév is, mellyel vannak még tervei a kínaiaknak.

A vállalat az okostelefonokon és tévéken kívül háztartási gépekben is utazik, így TCL mosógépek, hűtőszekrények vagy éppen légkondik is megtalálhatók a portfólióban.

Érdekes tény: a TCL az IKEA-val is jóban van. A cég gyártja az Uppleva garnitúra beépített szórakoztatóelektronikai egységeit, így a tévéket és a szórakoztatóelekronikai központot.

Bár kínai nagyvállalat lévén a TCL-ben az elsődleges tulajdonos a kínai állam, az alapítást és a későbbi működést sokáig hongkongi befektetők pénzelték, mára pedig igazi pénztermelő géppé vált a vállalat: Éves árbevétele mostanra eléri a 20 milliárd dollárt, vagyis a cirka 

5 600 000 000 000 forintot.

Ja igen, és a cégnek több mint 75 ezer alkalmazottja, 18 fejlesztőközpontja, 20 saját gyára és 40 kereskedelmi irodája van világszerte.

A TCL jóval több tehát, mint egy egyszerű bérgyártó (mint amilyen a Foxconn vagy a Jabil), a BlackBerry gyakorlatilag Kína saját Samsungjának csapott a markába, melynek nagyra törő tervei vannak a nyugati piaccal, és láthatóan képes az itteni igényeknek megfelelő termékeket is előállítani. A BlackBerryvel kötött licencmegállapodásssal tehát mindkét fél jól járhat, hiszen a TCL egy jól ismert márkának köszönhetően növelheti eladásait Észak-Amerikában és Európában, míg a BlackBerry egy rendkívül potens és motivált hardvergyártó partnerre lelt. 

Izgalmas 2017 vár ránk, az első konkrét hírekkel mindjárt az év elején, a CES alkalmával.

Adatforrás: Wikipedia

Fenyegetően közelít a karácsony, és még nincs meg mindenkinek az ajándék? Jól tetted, hogy eddig vártál, hiszen a BerryBoltban most számos olyan terméket jelentős kedvezménnyel vásárolhatsz meg, melyet bizonyára sokan szívesen látnának a fa alatt. A teljesség igénye nélkül következzen néhány tipp, azoknak, akik az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást.

1. Nillkin Frosted Shield hátlapok

Ár: 2490-2990 Ft

A vásárláshoz kattints a képre!

se_black_4.jpg

A Nillkin Super Frosted elegáns megjelenésű hátlapok hatékony védelmet nyújtanak a mobiltelefonnak, aktív használat mellett is. A védelem kiegészítéseként 1 db Nillkin Super Clear képernyővédő fóliát is tartalmaz a csomagolás. A hátlap ultrakönnyű és precízen a telefon hátlapjára illeszkedik, így a készülék méretét és súlyát alig változtatja meg, de mindemellett a speciális ütéselnyelő anyagnak köszönhetően stabil védelmet is biztosít. A kényelmes, ujjlenyomat- és csúszásmentes tapintás érdekében a tok speciális Nillkin UV festési technológiával készült. Minden gyárilag kialakított nyílás (töltő, hangszóró stb.) tökéletesen illeszkedik a BlackBerrydhez.

2. TYLT Tunz headsetek - több színben

Ár: 5290 helyett 3967

A vásárláshoz kattints a képre!

tunz_webre.jpg

A TYLT TUNZ headsetjeit minden helyzetben kényelmesnek fogod érezni, köszönhetően a hallójáratba illeszkedő Active Gels kupakoknak, melyekből három különböző méret is található a csomagban. Az akár sportoláshoz, akár mindennapi zenehallgatáshoz egyaránt jól passzoló TUNZ lapos, csomómentes kábellel és mikrofonegységgel is rendelkezik, hogy egyetlen bejövő hívásról se maradj le. A csomag a headset és az Active Gels kupakok mellett egy erszényt is tartalmaz, amiben elhelyezheted a headsetet, ha éppen nem használod.

3. BlackBerry MP-12600 külső akkumulátor

Ár: 14990 Ft

A vásárláshoz kattints a képre!

acc-62799-001_webre.jpg

A BlackBerry MP-12600 egy nagykapacitású külső akkumulátor, mely akár napokon keresztül is képes árammal ellátni az okostelefonodat. A külső akku két USB-kiemenettel rendelkezik, melyen összesen 3 A erősségű áram leadására képes, így akár párhuzamosan két eszközt is képes gyorsan feltölteni. A bekapcsológombon lévő LED-visszajelzés segítségével folyamatosan nyomon követheted az MP-12600 akkumulátorának töltöttségi szintjét. Az akkumulátor bármilyen microUSB-s töltővel feltölthető.

4. StilGut mobiltartó kistáska

Ár: 20990 Ft

A vásárláshoz kattints a képre!

smart_wallet_schwc_01.jpg

A valódi bőrből készült, elegáns StilGut mobiltartó kistáska a pénztárcák és a mobiltelefon tokok előnyeit egységesíti egy kompakt, mégis minden szükséges személyes tárgyat befogadó hordozható tartóban, melyet az alkalomtól függően akár önállóan, akár nagyobb táskába rakva is hordhatsz.

Az átgondolt belső elrendezésű táska két rekeszt kínál az apró használati tárgyaknak, például rúzsnak, kulcsoknak vagy az aprópénznek, két további zsebet a bankjegyeknek, valamint összesen tizenkét plasztikkártyát (személyi igazolvány, jogosítvány, bankkártyák, klubkártyák stb.) nyel el a telefonod mellett. 

5. BlackBerry DTEK60 okostelefon

Ár: 199990 helyett 184990

A vásárláshoz kattints a képre!

dtek60_front_webre.jpg

 

A BlackBerry által megerősített Android egy ízig-vérig csúcskategóriás okostelefonon.

A DTEK60 több szempontból is a legek BlackBerryje. A piac többi csúcskészülékével minden szempontból versenyképes hardver villámgyors processzort, 21 megapixeles kamerát, borotvaéles képű kijelzőt takar, az egyedi szoftver pedig gondoskodik arról, hogy az érzékeny adataid mindvégig biztonságban legyenek, és a mobil minden porcikájában téged szolgáljon, ne pedig fordítva.

A fentieken kívül ne feledd, hogy a BerryBoltban elképesztően széles választékát találod eredeti gyári, illetve minőségi utángyártott BlackBerry-tartozékoknak, és univerzális mobiltartozékoknak. Nézz be hozzánk, válogass kedvedre, és ha elakadtál, kérdezz, segítünk!

Fontos szállítási info: Raktáron lévő termékeknél legkésőbb a december 22-én délig leadott rendelések esetén tudjuk vállalni a karácsony előtti kiszállítást. A feltüntetett árak a készlet erejéig érvényesek.


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

süti beállítások módosítása