A PRIV megjelenése kapcsán, illetve még az előtt az egyik legnagyobb talány az volt, hogy vajon az első androidos BlackBerry az Android melyik verziójával kerül piacra. Végül a BlackBerry úgy döntött, hogy a kiforrottabb, ám bizonyos új (köztük biztonsági) funkciókat nem tartalmazó 5.1.1, vagyis a Lollipop mellett teszi le a voksát, azzal a kitétellel, hogy amilyen hamar lehet, elkészíti a 6.0-s változat (Marshmallow) BlackBerrykre szabott kiadását. Úgy tűnik, ez a munka lassan a finisbe ér.

A BlackBerry ausztrál képviseletének vezetője legalábbis a napokban azt nyilatkozta egy helyi lapnak, hogy az Android M frissítést már a mobilszolgáltatók tesztelik, ami általában a megjelenés előtti végső fázist jelenti. A szolgáltatói tesztet amúgy nem kötelező megvárnia a BlackBerrynek, különösen a független, nyílt piacra értékesített készülékek esetében, szóval ez már csak amolyan udvariassági kör, vagy gesztus az operátorok felé. Persze ettől még mindig dönthet úgy egy-egy mobilszolgáltató, hogy a függő készülékekre nem "engedi el" a frissítést azonnal, meglátjuk, hogy a BlackBerry mennyire ügyesen tudja kilobbizni azt, hogy az új verziót lehetőség szerint mindenki egyszerre kapja meg.

android_m_app_permissions.jpg

Az Android M egyébiránt inkább a motorháztető alatt tartalmaz kisebb-nagyobb újdonságokat, vagyis arra senki ne számítson, hogy az új rendszerre frissített PRIV-en egészen máshogy néznek ki majd a menük, meg úgy általában a szoftverfelület. Ehelyett lehet számítani fejlettebb asszisztens-szolgáltatásra, hatékonyabb energiagazdálkodásra, és a megújuló alkalmazásengedély-kezelésre is, amiben akár egyenként meg lehet vonni bármilyen erőforrás-hozzáférést egy-egy alkalmazástól (ahogy azt BB10-en a kezdetek óta meg lehetett tenni).

Most már csak a mikor kérdése marad továbbra is tisztázatlan, de én nem lennék különösebben meglepődve, ha az Android M a Mobile World Congressen, vagy az azt követő néhány hétben debütálna legalább a független PRIV-eken, ami február végi, márciusi kiadást jelenthet. Azért illik mindehhez hozzátenni, hogy a BlackBerry az Android L-t is derekasan frissítgeti, a PRIV-re legalábbis eddig egy nagyobb frissítőcsomag és két biztonsági patch érkezett a forgalomba hozatal óta eltelt nagyjából három hónapban.

Via iTWire.

A mobilszolgáltatók az utóbbi pár évben irgalmatlan mennyiségű pénzt költöttek arra, hogy a hálózataikat modernizálják, azaz lényegében bevezessék, és minél több előfizető számára elérhetővé tegyék a 4G, vagy más néven LTE technológiát. A 4G számos előnye mellett kétségtelenül a legkönnyebben, legérthetőbben a sebesség kommunikálható, ami egyben egy kitűnően össze is hasonlítható faktor, szóval remek lehetőséget ad egy kis (ön)reklámra.

telekom_4g.jpg

Ezt tette most a szolgáltatás technológiai színvonalát tekintve egyébként valóban a fejlettebb telkók közé tartozó Magyar Telekom is, mely egy független cég statisztikáira hivatkozva adta ki az alábbi sajtóközleményt:

A világon a kilencedik, Európában a harmadik leggyorsabb a Telekom 4G hálózata

 

Előkelő helyezést kapott Magyarország és a Magyar Telekom a mobil iparágban elismert OpenSignal globális felmérésében 4G letöltési sebesség és lefedettség kategóriában. A legfrissebb, februári jelentésük szerint a 4G letöltési sebességet tekintve Magyarország világviszonylatban a harmadik helyen áll, a szolgáltatók közül pedig a Magyar Telekom 4G hálózata Európa élvonalában van.

Az OpenSignal méréseinek átlagai szerint a Magyar Telekom 4G szolgáltatásai átlagban 30 Mbit/s-os letöltési sebességet biztosítanak a felhasználóknak, amellyel a világ kilencedik, Európa harmadik leggyorsabb 4G szolgáltatását nyújtja. A lista elején szereplő Szingapúrban másodpercenként 37 Mbit-es átlagot mértek, míg a 4G letöltési sebesség globális átlaga csupán 13,5 Mbit/s – derül ki a jelentésből. A felmérésben vizsgálták azt is, hogy a mobilhálózatra kapcsolódó eszközök idejük mekkora részében használnak negyedik generációs mobil szolgáltatásokat, ebben a tekintetben is az élvonalban van Magyarország, 79 százalékos átlagával a kilencedik helyre került. 

Az OpenSignal jelentésében a 4G-hálózatok rendkívül gyors fejlődési ütemét is kiemeli: míg egy évvel korábban egy 20 Mbit/s-ot meghaladó átlagos letöltési sebesség még kiemelkedő eredménynek számított, addig az idén már a világ 142 4G-vel lefedett országából 15-ben érhető el ennél gyorsabb 4G mobilinternet.

Az OpenSignal az iOS-re és Androidra letölthető ingyenes hálózati sebességmérő alkalmazásaival globálisan, a 4G szabványt támogató mobiltelefonok több millió felhasználójának segítségével gyűjt adatokat a hálózatok minőségéről. A most kiadott jelentéshez tavaly október és december között, három hónapon át gyűjtötték az információkat.

 A jelentéssel kapcsolatos bővebb információ elérhető az alábbi linken: http://opensignal.com/reports/2016/02/state-of-lte-q4-2015/.

Persze az efféle méréseknek is megvan a maguk rákfenéje, például több szempontból sem tekinthető egy ilyen program által elvégzett mérés abszolút mértékben hitelesnek és az adott hálózatra vonatkozóan minden szempontból helytállónak. Arról nem beszélve, hogy egyes operátoroknál a mai napig divat a sávszélesség-alapú szegmentáció a 4G-s díjcsomagoknál, vagyis aki olcsóbb csomagra fizet elő, az lassabb 4G-t is kap, ez pedig alaposan eltorzíthatja ezeket a statisztikákat.

A statisztika azonban annál jobban közelíti a tényleges képet, minél többen vesznek részt a mérésben -- ebből a szempontból csak annyit tudni, hogy globálisan 358 ezer felhasználó méréséből állt össze az adathalmaz. Hogy ebből hányan használták az alkalmazást Magyarországon, arról nincs információ.

A régi motorosok bizonyára tudják, hogy a BlackBerry és az Android közös útja nem a PRIV-vel kezdődött, hanem sokkal korábban: már a PlayBook nevű tablet is képes volt bizonyos korlátok közt androidos appokat futtatni, ezt a képesség pedig bekerült a BlackBerry 10 operációs rendszerbe is, az Android futtatókörnyezet révén. 

Ez a futtatókörnyezet számtalan BlackBerry-felhasználó mentsvára volt az elmúlt időszakban, már amennyiben a készülék tulajdonosa a BlackBerry Worldben megtalálható, meglehetősen gyér programválaszték mellett mást is szeretett volna használni a telefonján. A BlackBerry fejlesztői ugyanakkor a legutóbbi szoftverfrissítés leprogramozása során nem voltak elég alaposak, és egy elég banális hibát hagytak a runtime-ban: a telefonra telepített androidos appokat nem lehetett letörölni.

art-update-2016.jpg

A cég mostanra állt elő a megoldással, egy frissített Android runtime-mal, amihez most kivételesen nem kell a teljes operációs rendszert frissíteni, helyette elég a futtatókörnyezetet simán letölteni a BlackBerry Worldből, nagyjából mint egy alkalmazást.

A frissítést ezen a hivatkozáson keresztül éritek el, fontos, hogy csak BlackBerry 10-es készülékről működik a link, és ott is csak akkor, ha a gyári böngészőben nyitod meg, és nincs engedélyezve/bekapcsolva az asztali mód. A javításra csak azoknak lesz szükségük, akik már telepítették a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3.2.2876-os verzióját, illetve értelemszerűen használnak androidos appokat a BB10-es telefonjukon.

Fotó: CrackBerry.

A WhatsApp a maga nagyjából egymilliárd felhasználójával az egyik legnagyobb chatplatformnak számít a világon, és szerencsére a fejlesztők úgy döntöttek, hogy a szolgáltatás nyújtotta előnyöket a lehető legtöbb platform, illetve operációs rendszer felhasználói számára elérhetővé kell tenni. Így régóta elérhető a program BlackBerryre, pontosabban BlackBerry 10-re is, ráadásul a fejlesztés továbbra is zajlik, most például egy új, több hibajavítást is tartalmazó verzió érkezett a kliensből.

whatsapp_z10.jpg

Így elsősorban sokat javult az együttműködés, illetve a szinkronizáció a webes klienssel, a fejlesztők emellett néhány, kis számú felhasználót érintő kapcsolódási hibát is kijavítottak, valamint az üzenetelőzmények mentése is gördülékenyebbé vált az új verzióval. A WhatsApp 2.12.340.2 -es verziója emellett új névjegyzék-elrendezést is hozott, valamint több egyéb, kisebb hibát is kijavított.

Ha használod az alkalmazást, talán már meg is kaptad a frissítést, ha még nem, irány a BlackBerry World

Igen, a Google-től, jól olvastad.

Ma van a "Biztonságos Internet Nap", ami remek alkalom arra, hogy egy ilyen cég felhívja a nethasználók, illetve velük párhuzamosan az okoseszköz-felhasználók figyelmét a rájuk leselkedő biztonsági kockázatokra, egyben tippet adva arra, hogyan lehet ezeket elkerülni. A biztonsági szakértők ugyanis többnyire egyetértenek abban, hogy a (kiber)támadások sikerrátája jóval alacsonyabb lenne, ha a felhasználók kellő körültekintéssel választanák meg például a jelszavukat, vagy biztonságtudatosabban használnának egyes szolgáltatásokat.

cybersecurity.jpg

A Google most ráadásul +2 gigabájtnyi ingyenes Drive-tárhellyel próbálja a biztonsági beállítások megerősítésére, ellenőrzésére sarkallni a felhasználóit, valamint az alábbi tippeket tette közzé a cég a biztonságosabb kütyühasználat érdekében. Érdemes átfutni, nem csak Google-felhasználóknak (a lenti szöveg egy az egyben idézet a Google sajtóközleményéből):

Tíz egyszerű biztonsági tipp

A Google-nél a biztonság minden tevékenységünket átszövi. Azt szeretnénk, hogy mindenki biztonságosan és szabadon használhassa az internetet anélkül hogy feladná adatainak védelmét és biztonságérzetét.

 Ezért építettünk minden termékünkbe olyan funkciókat, melyek szűrik és megelőzik a gyanús tevékenységeket és adathalász-kísérleteket. Ennek ellenére az internetes adathalász támadások 45 százaléka még mindig sikeres. A legújabb technológia segítségével védünk meg az online biztonsági veszélyektől a Google termékekben és azokon kívül egyaránt, ugyanakkor számos apró dologgal te is tehetsz azért, hogy még biztonságosabb legyen az online jelenléted.

 Top tippek a biztonságos internetezéshez:

  • Legyen “hacker-biztos” jelszavad! A jelszó az első védelmi vonal a cyber bűnözők ellen, így jobb, ha a jelszavad nem az, hogy “jelszó vagy password”. Fontos, hogy erős jelszót válassz, ami minden fontos fiókod esetében eltérő, emellett jó ha időről-időre frissíted is ezeket. Minél hosszabb a jelszavad, annál nehezebb kitalálni. Számok, szimbólumok, nagy és kis kezdőbetűk hozzáadásával nehezebb kitalálni vagy feltörni a jelszavad. Ne használd az “123456” vagy a “jelszó/password” szavakat és kerüld az olyan nyilvánosan elérhető információk használatát mint amilyen a telefonszámod.
  • Duplázd meg a biztonságod a kétlépcsős azonosítással. A kétlépcsős azonosításnál a bejelentkezéshez a saját jelszavadra és egy másik adatra, a telefonodra küldött kódra lesz szükséged. Választhatod azt is, hogy SMS-t kapj, de akár telefonhívással, vagy egy erre való speciális alkalmazásban is megkaphatod a kódot. A lényeg, hogy hasonlóan például banki szolgáltatásokhoz, a jelszavad mellett plusz egy védelmi vonalad van, a jelszó mellett az egyszer használatos, csak neked elküldött kód is kell hozzá, hogy belépj a fiókodba. A kétlépcsős azonosításról bővebben olvashatsz itt: https://goo.gl/rZGE7m
  • Találd meg elvesztett készüléked! Ha elhagytad készüléked, csak lépj be a böngészőben az Android Eszközkezelőbe. Ennek segítségével meghatározhatod a térképen készüléked hozzávetőleges helyét, valamint megtudhatod mikor használták utoljára. Ha a közeledben szeretnéd megtalálni a telefonod, meg is csörgetheted így, de ha attól tartasz, hogy illetéktelen kezekbe került, egy kattintással zárolhatod, vagy törölhetsz is róla mindent.
  • Szánj 2 percet a biztonsági ellenőrzésre! Egy mindössze két perces művelettel még nagyobb védelmet biztosíthatsz Google fiókodnak. Ehhez mindössze a biztonsági beállításaidat kell ellenőrizned, frissítened. Először jelentkezz be Google fiókodba, majd a jobb sarokban látható nevedre vagy profilképedre kattintva menj tovább a “saját fiók” opcióra. Itt válaszd a biztonsági ellenőrzés opciót, és kattints a kezdésre. Szánj rá két percet, és tedd még biztonságosabbá az internetezést magadnak!
  • Állítsd a keresőt családbarát módba! A Biztonságos Keresés automatikusan szűri a potenciálisan sértő vagy felnőtt tartalmakat. Amikor bekapcsolod a Google fiókodon, a Biztonságos Keresés blokkolja a felnőtt tartalmakat a keresési találatokból bármely böngészőn és számítógépen ahol bejelentkezel a fiókodba. A Biztonságos Keresés bekapcsolásához látogass el a keresési beállítások oldalra. A Biztonságos Keresési szűrők pontban jelöld be a Biztonságos Keresést, majd az oldal alján mentsd el a beállításokat.
  • Zárold eszközöd távolról, akárhol hagytad is. Tedd biztonságosabbá készüléked, zárold, határozd meg a helyét, csörgesd meg vagy töröld a rajta lévő adatokat távolról. A legfrissebb Androidon nyisd meg az app menüből a Google beállításokat és kattints a biztonság menüpontra, itt engedélyezheted a távoli zárás és törlés funkciót, melynek segítségével a későbbiekben készüléked nélkül is azonnal cselekedhetsz.  
  • Rejtsd el a kíváncsi szemek elől készüléked! A személyes információk biztonságban maradhatnak PIN-kód jelszó vagy képernyőzár minta segítségével. Ne hagyd hogy felkapva telefonod bárki hozzáférhessen adataidhoz. Válassz PIN-kódot, jelszót vagy mintát de akár az arcoddal is zárolhatod készüléked.
  • Bízd jelszavaidat a böngésződre! Ha ugyanazt a felhasználónevet és jelszót több weboldalon is felhasználod és ezek egyikét feltörik, adataiddal a többi oldalhoz is hozzáférhetnek illetéktelenül. Hagyd hogy a Chrome megjegyezze jelszavaidat és csökkentsd az adathalászat kockázatát.
  • Kapj értesítést neved említéséről a weben. AzÉn a weben” funkció segíthet megérteni és kezelni mit láthatnak mások ha rákeresnek a nevedre a Google-on. Segítségével beállíthatsz Google értesítőt, hogy nyomon követhesd a neveddel együtt megjelenő online információkat, de automatikusan ajánlást tesz olyan kifejezésekre is, amelyeket érdemes lehet figyelemmel követned.
  • Kezeld a Google fiókodon tárolt adatokat! A Google Irányítópult megmutatja a Google fiókodban tárolt adatokat és áttekintést kínál a fiókodhoz tartozó tevékenységedről. Egyetlen központi helyen egyszerűen megnézheted az adataidat és tevékenységeidet, és hozzáférhetsz olyan szolgáltatások beállításaihoz mint a Blogger, Naptár, Dokumentumok, Google+.


Minél jobban átszövi életünket az internet és az ahhoz kapcsolódó eszközeink, a biztonság annál fontosabbá válik. Tudjuk, hogy együtt kell dolgoznunk azon, hogy az internetet mindannyiunk számára biztonságosabb hellyé tegyük.

Ok, értem én, hogy valakit mindig okolni kell azért, ha nem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretnénk, pláne ha hozzánk közel álló témáról van szó. Már eleve, bármi gondság van, azért hétszentség, hogy mindig más a hibás, és még véletlenül sem akar az ember gondolkodni holmi döntésháttérről, mert az kurva fárasztó. Itt van példának okáért a BlackBerry vezére, John Chen, aki nem elég, hogy leépítéseket hajt végre a cégnél (lásd előző poszt), de a BB10 vére is az ő kezéhez tapad, plusz lefeküdt a Google-nek is. 

A k*cs*g kínai!!!

Pedig Jonh Chent megtenni a BlackBerry első számú bűnbakjának kicsit olyan, mintha valaki az orvost hibáztatná, amikor közli, hogy le kéne állni a cigivel meg a piával, különben nagy bajok lesznek. Arról nem beszélve, hogy John Chen technikailag nem is kínai, hanem hongkongi.

Ami azt illeti, Chen az utolsó pillanatokban kapta el (az orvosos példánál maradva) a BlackBerry gyógyíthatatlannak tűnő betegségét, aminek a kezelése fájdalmas és embert próbáló. És mint minden talpra állási folyamatnak, ennek is ára van. 

chen_scratching.jpg

A BlackBerry mai vezetésének valójában nem sok köze van ahhoz, hogy a BB10 végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a cég hardverrészlegének túlélése érdekében nem maradt más hátra, mint más opció után nézni. Az egyetlen opció után. A mostani helyzet, illetve a BlackBerry új irányvonala valójában 5-8 évvel ezelőtti döntések eredménye, illetve az akkori vezetés által okozott károk mentése. Semmi más. 

Amit a Heins-vezetés sem tudott helyrerakni, arra felkért a BlackBerry igazgatótanácsa egy üzleti stratégát, aki saját bevallása szerint azért vállalta a feladatot, mert szeret vert helyzetből felállni. Ő tehát Chen, aki talán egy kissé tech-antitálentum (ezért jól ki lehet röhögni, amikor elvész a PRIV kezelésében), néha kissé túlontúl szókimondó, viszont Jackie Chan után az első hongkongi, akit még humorérzékkel is megáldott a sors.

Lehet hibáztatni a BlackBerryt (illetve a k*cs*g kínait) persze sok aktuális történés miatt is. Például mert nincs mérhető marketing, meg mert drága a PRIV, vagy mert reklámokat rak a BBM feedbe. Vagy mert február van, és hétfő, és mert ha ez nem lenne elég, még esik is.

A szemét!

Sajnos az a helyzet, hogy a marketingköltés az okostelefon-piacon (már ha a klasszikus marketingről, lásd reklámokról, vagy reklámtámogatásról beszélünk) gyakorlatilag pénzégetés, mivel a két nagyágyú mellett bárki bármit is csinálhat, garantáltan nem fog nyomot hagyni vele a piacon. Persze ha van zsé a bankban, mert mondjuk a cég videojátékos, operációs rendszeres, irodai alkalmazásos netán felhőüzletága kitermeli, akkor nem gond, lehet szórni két marékkal. Ezzel csak az a baj, hogy egyetlen céget leszámítva senkinek nincs egyszerre videojátékos, operációs rendszeres, irodai alkalmazásos és felhős üzletága a mobilos mellé.

A másik kedvencem az árkérdés. Ha már fentebb operációs rendszereket emlegettem, itt van ékes példának a PC-s piac, ahol egy-két ázsiai gyártó pár éve úgy gondolta, hogy jó ötlet árversenyt szítani, így lehet pár negyedévig az IDC toplistákra recs... pardon, onanizálni. Ezek a gyártók ma nagyjából az életükért küzdenek. Ebből is látszik, hogy az árverseny egy elképesztően veszélyes játék, egy olyan luxus, amit a BlackBerry ebben a helyzetben nem engedhet meg magának, meg igazából soha nem is volt a cég stílusa.

A helyzet ez alapján elég kilátástalannak tűnhet, hiszen az Apple-Samsung duopollal szemben úgy tűnik, mindenki halálra van ítélve (a kínaiakat meg a Microsoftot most vegyük ki a képletből). Pedig nem, csak nem feltétlenül velük kell versenyezni. Újra kell gondolni, miben lehet jó a cég, és azt kell csinálni, jól kell csinálni, és a kemény munka idővel meghozza az eredményét.

Aki John Chent démonizálja a jelen helyzetben, gondolja végig a fentieket. Ha idáig eljutottál az olvasásban, az már félsiker.

süti beállítások módosítása