Az informatikai iparág számára nem teljesen ismeretlen fogalom a direktértékesítés, vagyis az értékesítési folyamat szögegyszerű szintű lecsupaszítása, nagyjából így: Ha kellően nagy ügyfél vagy, vásárolj direktben a gyártótól. Ezzel az értékesítési modellel elvileg mindenki jól jár, hiszen az ügyfél személyre szabottabb megoldásokhoz és támogatáshoz juthat, a gyártónak pedig nem kell bajlódnia a kereskedelmi lánc további szereplőivel, úgy mint disztribútorral és viszonteladóval.

A BlackBerry számára ez az üzleti modell most érett meg a bevezetésre (a saját webshopok nem e szerint a modell szerint működnek): a kanadaiak eleinte szigorúan csak a mobilszolgáltató partnereken keresztül értékesítették a készülékeket, később pedig a nyíltpiaci disztribútorok is beszálltak a buliba. A Smartphone Business Sales kezdeményezésnek köszönhetően a gyártót közvetlenül megkereső vevők a vásárolt mennyiségtől függően egyedi árakat és fizetési feltételeket, meg saját kapcsolattartót kaphatnak.

passport_se.jpg

A gyártótól közvetlenül vásárolt telefonokra 1 év jótállás érvényes, plusz 1 év grátisz support is jár melléjük (függetlenül attól, hogy BB10-es, vagy androidos modellekről van szó), illetve ingyenes a szállítás is, meg jár 30 nap pénzvisszafizetési lehetőség is a vásárlással -- mondjuk ez utóbbi két szempontot a legtöbb, legális alapokon működő webáruház válogatás nélkül kínálja a vevőinek.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a direktértékesítési program előnyei egyelőre csak Észak-Amerikában, illetve néhány nyugat-európai országban vehetők igénybe, ezen az oldalon keresztül.

Úgy tűnik, hogy a BlackBerry hardverrészlegének háza táján zajló változások együtt járnak bizonyos, kisebb arculati változásokkal is, melyek először az új, androidos termékvonalnál jelentkeztek tavaly év vége felé, most viszont egyre többször találkozom velük a netet bogarászva. Konkrétan úgy fest, hogy a kanadaiak lecserélik, vagyis már lecserélték a jól ismert logótipográfiát, így PRIV és a tartozékai dobozán, valamint a weben egyre több hivatalos BB-oldalon ez a logó díszeleg:

logo_new_1.jpg

Érdekesség, hogy magán a PRIV-en még a régi logó, vagyis ez található:

logo_old_1.jpg

A "szederjel" tehát maradt a helyén, ha van is változás, az csakis a betűtípust érinti. Bár a BlackBerry eddig semmilyen plénumon nem közölte hivatalosan, hogy változna a logója a cégnek, ezt nem is biztos, hogy meg kell tennie, az ilyen váltásokat gyakran teljesen a radar alatt hajtják végre a multik. 

Bár nem vagyok grafikus, az új logó határozottan modernebbnek hat a régihez képest (ami egyébként nekem is a szívemhez nőtt), ez pedig valamelyest segítheti a céget abban, hogy egy megújult (nagy)vállalat látszatát keltse. A "régi" logót egyébként több mint 12 éve használja a BlackBerry, bár nem teljesen ebben a formában: a kis "szederjel" csak az első BlackBerry Curve, azaz a 8300 2007-es megjelenésekor került oda a BlackBerry felirat elé.

Miközben egyes országokban, sőt régiókban tíz emberből kilenc és fél azt sem tudja, mi az a BlackBerry Messenger, vagyis a BBM, van egy olyan ország a világon, ahol minden ötödik ember használja. Ami azt illeti, ez az ország népességszámát tekintve a világ negyedik legnagyobb országa, Indonézia. 

A délkelet-ázsiai ország igazi BBM nemzetnek számít, hiszen csak ebben az egy országban 55 millió aktív felhasználója van a BlackBerry üzenetküldő platformjának, ráadásul az egyetlen olyan ország a világon, ahol a BBM-ezők többen van a WhatsApp- és Facebook Messenger felhasználóknál. 

A Wall Street Jorunal blogja egész hosszú posztban próbálja boncolgatni, hogy egy 260 milliós, a mobilpiacát tekintve (meg úgy egyébként is) fejlődő országban minek köszönhető, hogy a BlackBerry ilyen pozícióban van, pláne, mivel pár évvel ezelőtt még hírből sem nagyon ismerték az országban a szolgáltatást, illetve csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, hogy BlackBerryvel a zsebükben járják Dzsakarta utcáit.

indonezia_okostelefon.jpg

Bár a blog végül sajnos nem ad választ a kérdésre (azon kívül, hogy a BBM-et a biztonsági és kényelmi funkciói miatt kedvelik sokan az országban - you don't say that!), azt hiszem valahol itt lehet a kutya elásva. A BlackBerry ugyanis pont úgy egyfajta státusszimbólumnak számított eleinte Indonéziában, mint a nyugati világban mondjuk az iPhone, azzal a fontos különbséggel, hogy a helyi átlagkereset alapján egy iPhone-t még ma is rendkívül kevesen engedhetnek meg maguknak arrafelé, az egyetlen elérhető ikonikus nyugati telefonmárka tehát a BlackBerry maradt -- aminek történetesen van saját chatplatformja is.

Persze ez nem jelenti azt, hogy tízmilliók vennék a BlackBerryket Indonéziában, hiába gyártott az országnak kvázi saját típust a kanadai cég (emlékszik még valaki, mi volt a Z3 kódneve?). De a multiplatformossá vált BBM mellett ez már szinte teljesen irreleváns, a készülékpenetráció meglehetősen költséges növelése helyett a gyártó arra fókuszált, hogy olyan extra szolgáltatásokkal erősítse meg a platformot a helyi piacon, melyet senki más nem nyújt rajta kívül. 

Valószínűleg nagyrészt Indonéziának köszönhetők a BBM Csatornák is, illetve a BBM-be ágyazott reklámok, hiszen egy ekkora felhasználói elérés már elég jól értékesíthető. Ami pedig a csatornákat illeti: csak Indonéziában 750 ezer BBM Csatornát üzemeltetnek, a legtöbb nagy helyi kereskedelmi és szolgáltatócég fel is használja ezeket értékesítési céllal, és akkor még nem beszéltünk a BBM-be integrált különféle banki- és egyéb mobiltárca-szolgáltatásokról, melyeket kifejezetten a helyi piacra hoztak létre.

A BlackBerry tehát jó alapokkal rendelkezik Indonéziában (és még néhány fejlődő országban) ahhoz, hogy a BBM-ből jó pénzt csináljon, de nem ülhet hátra tett kézzel a cég, hiszen a verseny a chatplatformok frontján borzasztó erős, és a nyugati világ trendjei a történelem tanúsága szerint előbb-utóbb éreztetik magukat keletebbre is.

Via Wall Street Journal.

Az Androidnak kétségtelenül megvan az az előnye, hogy az okostelefon funkciói a rendszer moduláris felépítése révén akár egyenként is frissíthetők, a Google Play Store-on keresztül. Vagyis ha egy gyártó mondjuk fejleszti a kameraalkalmazást, elég csak azt az egy komponenst frissítenie a felhasználónak, nem kell várnia arra, hogy az egész operációs rendszer frissüljön.

A BlackBerry tegnap három ilyen gyári alkalmazást is frissített, a kamera, a billentyűzet és a launcher mind új funkciókat kapott, ezzel teljesebbé téve az androidos BlackBerryk (vagyis egyelőre csak a PRIV) képességeit.

priv_camera.png

Így a kamera alkalmazás frissítése után immár a PRIV 18 megapixeles érzékelővel és Schneider-Kreuznach optikával ellátott kamerája is kapott lassított felvétel opciót, amit úgy ér el a rendszer, hogy másodpercenként 120 képkockát rögzít, amit 30 másodperc/képkocka sebességgel játszik le. Ilyenkor a kamera a hagyományos videofelvétellel ellentétben nem rögzít hangot. A lassított felvételt a kameraalkalmazás bekapcsolását követően a "Mode" ikonra bökve lehet aktiválni. A kamera app javítása emellett kisebb hibajavításokat is tartalmaz, melyeket nem részletezett a BlackBerry.

android_hub_keyboard_cursos.png

Szintén frissült a BlackBerry billentyűzet app, mely elsősorban jobb szójavaslatokat és megnövelt pontosságot ígér. Előbbit az alapján, hogy a rendszer mostantól az általunk küldött e-mailek és egyéb üzenetek szövegeit analizálva már az első használatba vétel során pontosabban próbálja megtippelni a felhasználó szóhasználatát. Mostantól a prediktív tanulási funkció számokat tartalmazó szavakat is képes megtanulni, e-mail írásakor szójavaslatként tünteti fel a lehetséges kontaktokat, valamint a fizikai billentyűzeten pontosabbá vált a kurzorelhelyezés, és könnyebben, szavanként lehet törölni a beírt szöveget, a törlés gomb 2 másodpercig tartó lenyomásával.

blackberry_launcher_new.png

Gyakorlatilag a PRIV megjelenése óta meglévő egyik legrégebbi, a felhasználói felülethez kötődő adósságát törleszti a BlackBerry azzal, hogy az új BlackBerry Launchernek köszönhetően mostantól tetszőlegesen törölhető bármelyik ikon/widget panel, valamint ugyanígy bármelyik panelt ki lehet nevezni kezdőképernyőnek. A Launcher emellett néhány kisebb kiegészítéssel bővült, ezek nagy része néhány apróbb kozmetikai változás, de változott például az alkalmazásindító ikonok felsorolása is alapnézetben.

Update!: A Launcher frissítésébe úgy fest egy elég csúnya hiba csúszott, bizonyos esetekben a program összeomolhat, elég komoly kalamajkát okozva. A BlackBerry dolgozik a javításon, egyelőre várjatok pár napot a telepítéssel. A problémás verzió számozása 1.0.0.4490.

A három frissített appról automatikusan letöltési értesítőt küld a Google Play, de aki ezt nem akarja megvárni, frissítheti az appokat külön-külön is ezekről a linkekről:

BlackBerry Camera

BlackBerry Keyboard

Via Inside BlackBerry blog.

KIFUTOTT AKCIÓ!

Itt a tavasz, tehát itt az őrült akciók ideje a BerryBoltban!

A február idén egy nappal tovább borzolta az idegeinket, de már itt a március, kezdődik meteorológiai tavasz, innen már fél lábon is kibírjuk az "igazi" tavaszkezdetet, vagyis a március 21-ét. Hogy kicsit izgalmasabbá, eseménydúsabbá varázsoljuk a várakozást, amolyan tavaszi advent jelleggel március 1-től március 21-ig minden nap leárazunk egy-egy terméket a BerryBoltban.

Március 21. 

BlackBerry Passport Silver Edition okostelefon

Akciós ár: 199990 Ft 178990 Ft

A vásárláshoz kattints a képre!


passport_silver_front.jpg 

A BlackBerry® Passport újraírja mindazt, amit eddig az okostelefonokról gondoltunk. A különleges képességek és funkciók mostantól megújult külsővel is!

A BerryBolt tavaszváró akciójában szereplő termékekről elsősorban ebben a folyamatosan frissülő blogposztban fogsz értesülni, szóval érdemes lehet minden nap visszajönni ide, nehogy lemaradj egy soha vissza nem térő lehetőségről. Az akciós termékek minden nap délben cserélődnek.

Indul tehát a visszaszámlálás tavaszig, intsetek búcsút a télnek, a borúnak és az Aszpirinnak, mert ELKÉPESZTŐ akciókkal köszönt be a március!

Boldog tavaszt mindenkinek!


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

A hétvégén a közeledő tavasz feletti önfeledt örömöt némileg beárnyékolta a hír, miszerint az egyik legnépszerűbb chatplatformnak számító, immár a Facebook tulajdonát képező, több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező WhatsApp az év végén megszünteti egyes mobilplatformok, köztük a BlackBerry 10 támogatását. A fejlesztők indoklása legalábbis sántít, bár azt azért nem állítanám teljes meggyőződéssel, hogy a BlackBerry ne adná alájuk a lovat.

whatsapp_bbworld.jpg

A WhatsApp céges blogján szereplő rövid bejegyzés egyébként szomorú mementót is állít a két, leginkább érintett gyártónak, vagyis a BlackBerry mellett a Nokiának: Arra hívja ugyanis fel a figyelmet, hogy a szolgáltatás indulásakor, 2009-ben a felhasználóknál lévő okostelefonok 70%-án vagy BlackBerry, vagy Nokia logó volt. Az okostelefon-piac gyökeres megváltozását mi sem érzékelteti jobban, mint az a tény, hogy a Symbian és BB10 platformok, valamint a rég kifutott Android és WP-verziók ma már a teljes okostelefon-mezőny nem egészen egy százalékát teszik ki.

A cég persze ettől még nem búcsúzik a BlackBerry-felhasználóktól, több szempontból sem. Egyrészt a blogposzt maga is utal rá, hogy aki az év vége után is tovább kívánja használni a WhatsAppot, cserélje le a telefonját egy újabb androidos, iOS-es vagy Windows Phone-os modellre. Márpedig év végére ha minden a jelenlegi tervek szerint halad legalább három androidos BlackBerry szerepel majd a kanadai gyártó választékában.

Másrészt viszont a BB10-es BlackBerrykre - legalábbis jelenleg - minden további nélkül telepíthető az androidos WhatsApp, és még csak hekkelni sem kell hozzá, hiszen az alkalmazás ott van a minden BB10-es készülékről elérhető Amazon App Store-ban. Legalábbis jelenleg. Úgy fest, mégis kell hekkelni hozzá, mivel az Amazon App Store-ban megtalálható WhatsApp letöltése minden jel szerint korlátozva van androidos telefonokra.

Via WhatsApp.

süti beállítások módosítása