A BlackBerry KEYone az eddigi tapasztalatok alapján egy igazi tank, legalábbis két tulajdonságát illetően: Legalább olyan kecses, mint egy tank, és ugyanannyira elpusztíthatatlan. A gyártó által forgalmazott eredeti tartozékok ettől függetlenül kivétel nélkül a védelemre fókuszálnak, ami az előbbi szemponton ugyan nem sokat javít, ám cserébe még elpusztíthatatlanabbá teszik az eleve elnyűhetetlen mobilt. Ezeket a gyári tartozékokat mutatom most be nektek szép sorjában.

Az okostelefon-tulajdonosok, különösképpen a BlackBerry-fanatikusok körében többnyire örült dilemmát szokott okozni, hogy egy védőtok használatával bár elvész a készülék eredeti formája, vastagsága, tömege és úgy általában a tervezőasztalon megálmodott egyéb ötletek (például anyaghasználat) is mehetnek a kukába. Másfelől viszont elég súlyos árat fizethet, akinek védőtok nélkül esik le a telefonja a földre (bár a KEYone nagyobb eséllyel úszik meg egy ilyen balesetet, mint egy elől-hátul üveg telefon).

Bélelt kemény tok

A védőalkalmatosságok amellett, hogy öltöztethetik a telefont, útban is lehetnek, például ha csak egy kéz szabad, elég bonyolult kivenni a mobilt a bebújtathatós tokból. Én személy szerint ezért elsősorban a hátlap jellegű tokokat favorizálom, melyből szerencsére a KEYone-hoz is elérhető egy gyári példány. 

(A fotókra kattintva galéria nyílik!)

A KEYone bélelt kemény tok egyetlen színvariációban érhető el, a kék-fekete megoldás elég férfias lett, ami tekintve, hogy a készülék elve annyira tekinthető nőiesnek, mint egy Black & Decker láncfűrész, valószínűleg a hölgyek körében kevésbé lesz népszerű. A tok kétrétegű, ami azt jelenti, hogy a telefonra egy puha, műanyag, gumiszerű borítás kerül, erre feszül rá egy rideg műanyag hátlap - a bélés fekete, a hátlap pedig sötétkék.

A tok felhelyezése nem igényel különösebb gyakorlatot vagy erőt, a gumi részt szépen rá lehet feszegetni a telefonra, a kemény héjat pedig erre lehet rápattintani. A levétel már annyira nem egyszerű, kell hozzá köröm meg némi feszegetés, de legalább nem esik le a burkolatról a tok a legkisebb ütésre. Az oldalsó nyomógombok a gumi borításra lettek kivezetve és simán, erőlködés nélkül benyomhatók.

A mélykék színű, selymes tapintású hátlap szerencsére nem ront a KEYone amúgy is elég jó fogásán, éppen ellenkezőleg, még biztosabban ül a kézben a telefon a tokkal felvértezve. A peremek a sarkokra és az élekre is rásimulnak, a gombok viszont egy kicsit így is kiemelkednek a tok síkjából, ám ami ezzel kapcsolatban a legfontosabb - a gépelési élményből semmit nem vesz el a gyári bélelt tok.

Van, amihez viszont hozzáad, méghozzá elég sokat, ez a KEYone amúgy is tekintélyes, csaknem 9,5 milliméteres vastagsága. Méghozzá nagyjából 2-2,5 millimétert, ez a legjobban a hátlapon, a kamerának kivágott nyílásnál látszik. Apropó kamera, a tokkal így már nem türemkedik ki a sarokba elhelyezett fényképező, így nem billeg a készülék az asztalra lerakva.

A kemény tok ideális választás azoknak, akik egykezes használat mellett a lehető legnagyobb védelmet várnak. Netán kisgyerekes szülőknek.

Flip bőrtok

A második gyári tok, a KEYone flip bőrtok szintén bevált formatervet követ, a manapság divatos "könyvborítós" megoldás már nem csak a hátlapot, hanem a telefon előlapját is védi. Ez a tok (legalábbis ami a külső bevonatot illeti) már bőrből készült, egyedül fekete változatban szerezhető be, ennek megfelelően elegáns közegben is kitűnően megállja a helyét. Ablakos megoldásról lévén szó bizonyos funkciók a tok kinyitása nélkül is elérhetők maradnak, lehet például zárt tokkal telefonálni - cserébe nyitott, hátrahajtott tokkal nem lehet fényképezni.

Érdekessége a gyári toknak, hogy sokkal többet enged láttatni a KEYone eredeti íveiből, anyagából, így nincs kitakarva teljesen az alumínium váz, az oldalsó nyomógombok például teljesen szabadon hozzáférhetők. És ami a talán legfontosabb: szabadon van a többszínű (RGB) értesítő LED is! A tok mágneses megoldásának köszönhetően a készülék érzékeli, ha a fedelet becsukjuk vagy kinyitjuk (a fedlapot azonban nem tartja semmilyen mágnes vagy kapocs a helyén).

A KEYone-hoz készült gyári flip tok elegáns védelmet nyújt, mindig a helyén marad, akárcsak a bélelt kemény tok, de az előlapot viszahajtva nem mindenkinek állhat kézre a telefon.

Smart Pocket

A BlackBerrykhez időtlen idők óta létezik bebújtathatós tok, vagy pocket, ahogy az angol mondaná, úgyhogy nem hiányozhat ez a kiegészítő a KEYone-hoz készült gyári megoldások repertoárjából sem - ez a KEYone Smart Pocket. Ezúttal is az elegancia dominál, a fekete, két részből összevarrt bőrtok ebből a szempontból hasonló, mint a flip tok. A hasonlósághoz hozzátartozik, hogy ennek a toknak is van kis kémlelőablaka, amin megjelenik az óra, értesítések, illetve megfelelő beállítások esetén az üzenetekbe is bele lehet pillantani rajta keresztül.

Fontos különbség viszont, hogy -- az említett kémlelgetést, valamint a telefonhívások fogadását leszámítva -- ha használni akarjuk a telefon, ki kell venni a tokból, amihez egyfelől kell a másik kezünk, másfelől meg ezzel azonnal védtelenné is válik a készülék. Ettől még a KEYone Smart Pocket egy elegáns öltözék, amiről nem hiányozhat a tradicionális piros varrás szegély sem, meg a kis zseb a hátlapról, amibe elfér a személyi, jogosítvány vagy a bankkártya.

A KEYone Smart Pocket a legelegánsabb, tradicionális BlackBerry-kiegészítő, ott van a helye minden olyan KEYone-on, ami öltönyzsebből kerül elő.

Kijelzővédő fólia

Végül, de nem utolsósorban jöjjön az egyik legkeresettebb kiegészítő, a kijelzővédő fólia, amiből alighanem a BlackBerry Mobile gyári megoldása lesz a legnépszerűbb.

Nincs itt semmi varázslat, Gorilla Glass ide vagy oda, a kijelző bármikor karcolódhat így is, ezt védi ki a kristálytiszta fólia, amiből a gyári csomagban mindjárt 2 db-ot is találni.

A gyári kijelzővédő azoknak mindenképpen nélkülözhetetlen, akik kulcsot hordanak a telefonjuk mellett, netán fülbevalót viselnek.

Az összes gyári KEYone-tartozék, akárcsak maga a készülék elérhető raktárról a BerryBoltban.

süti beállítások módosítása