Becsszó nem az elvakult fanatikus beszél belőlem, amikor azt mondom, hogy a BlackBerry Messenger a mobilos chatalkalmazások őse, ami talán kicsit túlontúl sok ideig maradt az őskorban, míg versenytársai szépen a fejére nem nőttek és jól elléptek mellőle. A BBM mélyrepülése tulajdonképpen egybe esik a BlackBerry mélyrepülésével, amin a cég ugyanúgy próbál javítani, mint a hardvereknél -- licencelte a brandet és a fejlesztést átadta egy ázsiai cégnek, az Emteknek. Azóta a BBM próbálja követni a divatot, ez irányba tett egy nagy lépést a legutóbbi verzió, melyet egyelőre Androidra lehet csak elérni.

bbm.jpg

A hétvégén frissült BBM leginkább a kezelőfelület ráncfelvarrásáról szól, ami a fejlesztők szándékai szerint alapvetően letisztultabb és modernebb lett, mint korábban. Ehhez képest a fórumokon és a Play Store-ban felhasználók tömege őrjöng, amiért:

  • a chatüzenetek státuszát jelző betűk (kézbesített - D, olvasott - R) túl kicsik lettek, és elvesztették a színes hátterüket is, így alig lehet látni, hogy mi történt az üzenettel,
  • a chatablak kapott valami gyereket háttérmintát, amit -- legalábbis egyelőre -- nem lehet sem kikapcsolni, sem megváltoztanti,
  • összességében az új BBM tök olyan, mintha a WhatsApp mása lenne, csak lényegesen kevesebb opcióval,
  • továbbra is hiányzik az SMS integráció az appból.

Őszintén szólva engem sokkal jobban zavar, hogy a BBM-csatornákat kiszolgáló motorhoz jó ideje nem piszkált már hozzá a fejlesztő. Kicsit olyan, mintha fel is adta volna a dolgot az Emtek, így a csatornák kezelése továbbra is hemzseg a bugoktól és más közösségi platformokhoz képest finoman szólva is fapados élményt nyújt mind az adminoknak, mind a feliratkozóknak.

Felmerül hát a kérdés, hogy miért használja ezek után az ember a BBM-et, ami ráadásul csak a fizetős BBM Enterprise kliensben nyújt végponti titkosítást, ennek az appnak a fejlesztése viszont maradt a kanadai BlackBerry kezében, vagyis például a mostani ráncfelvarrás egyáltalán nem érinti.

Remélem a fenti hiányosságokra hamar érkezik majd valami válasz a fejlesztőktől, különben a BBM végképp elszigeteli magát mindentől, ami Ázsián (pontosabban Indonézián) kívül történik.

Egyébként a BBM pont ebben a hónapban lesz 12 éves...

Címkék: frissítés bbm
süti beállítások módosítása