Végre nem kell többé sötétben tapogatóznunk, hála az UTB Blogs csapatának immár véglegesen kijelenthető, hogy a BlackBerry PRIV, a BlackBerry első androidos okostelefonja Android 6.0-val fog végleg nyugdíjba vonulni, azaz nem kapja meg az operációs rendszer -- a BlackBerryk közül jelenleg egyedül a KEYone-on futó -- 7.1.1-es verzióját. A tényt maga Alex Thurber, a BlackBerry mobilmegoldásokért felelős fejese mondta el a blog századik podcastjában, ami után persze azonnal forrni kezdtek az indulatok a különböző rajongói közösségekben, fórumokon.

Egyfelől megértem egyes felhasználók felháborodását, hiszen hiába lesz pár hét múlva kétéves modell a PRIV, az Apple például még négy-ötéves iPhone-okra is kiadja az új iOS-t, márpedig a PRIV anno ezeknek a készülékeknek az árával vetekedett, mondhatni direkt iPhone-konkurensnek szánta őket a cég.

android_6_priv.jpg

Másfelől sajnos az Android világa több okból kifolyólag nagyon más, sokkal szerteágazóbb típusválaszték és hardverek érhetők el (elég csak a PRIV egyedi billentyűzetére gondolni), ezért nem feltétlenül a BlackBerry akarásán vagy nem akarásán bukott el az ügy -- Thurber egyébként a podcastban úgy fogalmazott, hogy olyan összetett koordinációt igényelt volna az Android N elkészítése a PRIV-re, hogy "szinte lehetetlen" lett volna a frissítést legyártani.

Függetlenül Thurber nyilatkozatától a BlackBerry mellett szóljon, hogy a magam részéről egyetlen olyan androidos gyártót sem ismerek, mely a megjelenést követő 23 hónappal fő verziófrissítést adott volna ki egy típushoz -- más kérdés, hogy az Android 7.1.1 upgrade éppenséggel akár már egy évvel ezelőtt is kijöhetett volna a PRIV-re. Szintúgy nem sok olyan gyártót ismerek, mely a termék 23 hónapos életciklusa alatt kb. ugyanennyi rendszerfrissítést adott volna ki bármelyik modelljére. A BlackBerry ráadásul továbbra is támogatja a típust, vagyis nincs hír róla, hogy a PRIV-re ne jelennének meg a következő hónapokban újabb biztonsági frissítések.

Kissé más a leányzó fekvése az elég mostohán kezelt DTEK szériánál, ami már távolról sem olyan koros, mint a PRIV, ám mégsem vennék rá mérget, hogy valaha látunk ezekhez a típusokhoz a jelenlegi, 6.0-nál frissebb OS-t. Nem úgy a KEYone-ra, amire már pár hete megerősítették a kurrens android, a 8.0-s verzió (Oreo) érkezését. De vajon tényleg ennyire fontosak ezek a verziófrissítések mindenkinek?

Via UTB Blogs.

süti beállítások módosítása