A BlackBerry már az első androidos modell, a PRIV megjelenésekor igyekezett a BlackBerry 10 operációs rendszer minél több funkcióját átörökíteni a Google-féle környezetbe, egyesek szerint több, mások szerint kevesebb sikerrel. Ennek a kezdeményezésnek volt a része egyebek mellett a "Produktivitás lap" nevű, oldalról beúszó panel, ami kicsit a BB10 Flow-Peek gesztusait próbálja helyettesíteni, némi módosítással.

productivity-tab-horizontal.png

Tegnap az androidos szoftvercsomag átfogó frissítésével ez a felület, illetve alkalmazás is megújult, gyakorlatilag megjelenése óta először -- egyben most már különálló alkalmazásként is megjelent a Play Áruházban (ahol egyébként BlackBerry Termelékenységi lapnak hívják az appot). 

Az új kialakítás átláthatóbb lett és néhány apróbb új funkcióval is bővült, tehát még produktívabb lett. Például a Hub nézetből azonnal lehet válaszolni (reply all-lel) egy levélre, illetve lehet törölni is, a Névjegyzék modul esetében pedig indítható hívás, szöveges üzenet és e-mail írása is a felületről.

A megújult produktivitás fül egyébként abból a szempontból nem teljesen új, hogy a KEYone barcelonai bemutatóján már ez a verzió futott az új QWERTY-s BlackBerryn, és természetesen ez lesz rajta a megjelenésekor is, az Android legújabb, 7.1.1-es verziójával együtt.

Az új app mellett egyébiránt az összes gyári BlackBerry alkalmazás frissítést kapott tegnap, többnyire csak hibajavításokat, melyek feltehetően már a KEYone megjelenésének ágyaznak meg. Ha androidos BlackBerryd van, tessék ellenőrizni a Play Áruházat a frissítésekhez!

Tudom, hogy több mint egy hónapja bejelentették már a típust, de sajnos úgy alakult, hogy hozzám csak most látogatott el a BlackBerry Mobile legújabb üdvöskéje, a hivatalosan áprilisban rajtoló KEYone. Egy gyors reggelit töltöttünk együtt egy kávézó teraszán, ami egy randinak még talán kevés lenne, mindenesetre egy bimbózó kapcsolat kezdetét azért látni vélem benne.

A készülékről sok mindent leírtak és elmondtak már eddig, részben olyanok, akik láttak már életükben BlackBerryt, ami jó, mert ők legalább tudnak mihez viszonyítani, ráadásul némelyeknél még a BlackBerrykkel kapcsolatos szokásos előítéleteket is sikerült háttérbe szorítani. De ez mit sem változtat azon a tényen, hogy a BerryBlogon eddig nem szerepelt még tapasztalatokon alapuló leírás a telefonról, szóval ezt a botrányos helyzetet most gyorsan korrigálom.

img_20170330_0918599.jpg

Először is leszögezem, hogy az a KEYone, amivel sikerült rövid ismeretséget kötni, ugyanolyan demo darab volt, mint amilyent Barcelonában is mutogattak, vagyis a hardver már gyakorlatilag kész, a szoftver viszont még nem végleges, ami kisebb-nagyobb anomáliákat szül(ne) tartós használat során. Ezért sem véletlen, hogy "igazi" tesztet még senki nem írhatott a telefonról.

A szoftver egyébként is kuriózum BlackBerry-viszonylatban, hiszen a KEYone lesz az első olyan androidos modell, amelyik már az Android jelenleg elérhető legfrissebb verzióját (Nougat) futtatja, egyben emlékeim szerint az első olyan androidos BlackBerry, amin a gyártásban hozzáférhető legfrissebb Android fut már a megjelenésekor.

Szóval a kódnak még itt-ott vannak kisebb gyerekbetegségei, melyeket az ígéretek szerint kinő majd, mire a hardver a boltokba kerül, a vas viszont marad ez, illetve nem hivatalos híresztelések szerint talán lesz belőle egy teljesen fekete változat is, szemben az alumínium-fekete kombóval, amivel az eredeti modell érkezik.

img_20170330_0913012.jpg

Aki ismeri a BlackBerry eddigi termékkínálatát, annak gondolom azonnal a Passport Silver Edition és a Classic ugrik be a KEYone láttán, és valóban, a mobil olyan, mintha ezt a két készüléket keresztezték volna, csipetnyi fűszerezéssel, itt-ott követve a divatot (lekerekítések, hangszórórácsok stb.). Talán a Classickal közös fotón látszik igazán, hogy bár a KEYone viszonylag nagy telefon, nem használhatatlanul nagy, jól eltalált arányai vannak, és ami a lényeg, ez nem csak képen, hanem kézbe véve, használat során is feltűnő. 

Én legalábbis nem tapasztaltam, hogy a mobil súlyeloszlásával bármilyen probléma lenne, illetve a régi BlackBerryken edződött lelkecskémnek a KEYone mai szemmel irgalmatlan nagynak tűnő, csaknem 1 centis vastagsága sem okozott semmiféle törést (csak mondom, hogy a KEYone pont olyan vastag, mint az első androidos csúszka-Berry, a PRIV).

img_20170330_0918175.jpg

Valószínűleg a vastagsága (meg a tömege) is teszi, mindenesetre a KEYone már-már ijesztően masszív telefon, ennél már csak az lesz a durvább, ha valaki ráteszi a gyári szilikon-műanyag hibrid tokot, netán a flip bőrtokot. Nem mintha a KEYone annyira sérülékenynek tűnne, mint például a full üveg DTEK60, ráadásul a telefon nem tud úgy a sarkára leesni, hogy az ütést a kijelzőüveg kapja, szóval egy leejtéssel jó eséllyel nem amortizálható le teljesen a mobil. Mondjuk ettől függetlenül senkit sem biztatnék arra, hogy dobálózzon vele.

Aztán kifogásolták a design kapcsán azt is, hogy szebb lenne a készülék, ha nem csak alul, hanem felül is ugyanazokat a lekerekítéseket használták volna, én ezzel nem értek egyet, a KEYone végre egy olyan telefon, amiről az ember zsebbe téve is tudja majd, hogy melyik az alja meg a teteje. Ha mindenáron bele akarok kötni a dizájnba, akkor nekem történetesen a fix Android vezérlőgombok egyáltalán nem hiányoznak, ezzel az erővel lehetett volna ott is hasznos kijelzőtartalom, de biztos oka volt annak, hogy így alakult végül az előlap.

img_20170330_0931338.jpg

Mondanom sem kell, hogy ezzel a kialakítással és a hátlap bevonatával a KEYone fogása nagyon jó, semmilyen ergonómiai problémát nem látok (jó, leszámítva a jobbkezeseknek kissé kényelmetlenül elérhető bekapcsológombot -- gondolom ebből kiderült, hogy balkezes vagyok), akár a kijelzőt kell matatni, akár gépelni kell a telefonon.

És akkor a gépelés. Kétségtelen, hogy a KEYone-on nem a valaha gyártott legjobb BlackBerry-billentyűzet van, viszont becsületére legyen mondva, hogy a gyártó így is kihozott mindent az adott helyzetből. A gombok anyaga és felülete kissé eltér az eddigiektől, de a feliratozás már a régi, illetve a mechanika járására egy rossz szavam nem lehet.

img_20170330_0914177.jpg

A billentyűzetbe, pontosabban a szóköz billentyűbe épített ujjlenyomat-szkenner a korábbi félelmeimmel ellentétben nem dudorodik ki egyáltalán a klaviatúra síkjából, emellett a tapasztalatok szerint nagyon pontosan is működik. Az ékezetes írás továbbra is valamivel körülményesebb, egészen addig, míg a kitűnő prediktív motor meg nem tanulja az ember szóhasználatát. Ha pedig valaki nagyon ragaszkodik hozzá, elvileg a fizikai gombsor mellett (helyett) használhat tetszőleges virtuálisat is, pár praktikusnak nem igazán mondanám így a telefont, meg az értelmét sem nagyon látom. 

Sok minden van, amit még le lehetne írni a KEYone-ról, de sajnos nem mindent volt alkalmam kipróbálni, így marad majd a tesztre például a kamera beható vizsgálata, na meg az igazán figyelemre méltónak ígérkező akkumulátoros üzemidő próbája. Miként annak a kiderítése, hogy a középkategóriás Snapdragon 625 a hozzá párosított 3 GB rendszermemóriával a BlackBerry szoftverkörnyezetét hogyan képes meghajtani. 

A csillagok jelenlegi állása szerint a KEYone magyarországi hivatalos premierjére még legalább egy hónapot várni kell -- ha elsőként szeretnél értesülni a megjelenés részleteiről, érdemes feliratkozni a BerryBolt KEYone hírlevelére, így biztosan nem maradsz le a premierről.

Címkék: handson keyone

A fizikai billentyűzettel ellátott okostelefonok legkézenfekvőbb előnyei közé tartozik, hogy a gombsoron gyorsabban és adott esetben jóval pontosabban lehet gépelni, mint a virtuális billentyűzeteken, viszont tény, hogy míg a virtuális klaviatúrák elég jól testreszabhatók, addig a fix gombsor természetéből adódóan mindig is fix marad. A BlackBerry azért igyekezett korábban figyelembe venni, hogy egyes régiókban a billentyűzetkiosztás akár jelentősen eltérhet attól, amit leginkább az angolszász országokban használnak (vagyis a QWERTY-től), és így lesz ez a KEYone esetében is.

keyone_keyboards.jpg

A BlackBerry Mobile legújabb billentyűzetes okostelefonja is különböző billentyűzet-variációkat kaphat régiótól függően, így a QWERTY mellett lesz QWERTZ (ezt használjuk mi is, bár a BlackBerry erről sajnos nem tud) és AZERTY variáns, valamint a közel-keleti piacra tervezett klaviatúra is. A gombsorokban közös lesz, hogy mindegyik kapacitív érintőpadként működik, valamint a szóközbillentyűbe kerül egy ujjlenyomat-azonosító, ami amellett, hogy a legkézenfekvőbb, a legvagányabb megoldás is a biometrikus szenzor elhelyezésére.

A KEYone gombsora egyébként kicsit különbözik majd az eddig megszokott BlackBerry-klaviatúráktól. Így például a felülete fényes lesz, és a gombok kontúrjai is eltérőek lesznek, de a megrögzött nyomógomb-hívők ezúttal sem fognak csalódni, mivel a gombokon pont olyan kényelmes gépelni, mint a legendás QWERTY-s elődökön.

Az újdonság a jövő hónapban jelenik meg egyes piacokon, a magyarországi premier ezt követően pár héten belül várható.

Via Twitter.

Nem kell ahhoz senkinek sem béna kémfilmeket néznie, hogy tudja, a világpolitika legbefolyásosabb vezetőinek telefonhívásaira, SMS-eire és e-mailjeire nagyon sokan NAGYON kíváncsiak. Még csak nem is kell ehhez feltétlenül ellenséges szándék, emlékezetes eset volt például 2013-ban, amikor kiderült, hogy Németország egyik legnagyobb szövetségese, az Egyesült Államok hosszú ideig lehallgatta a német kancellár telefonbeszélgetéseit. Aztán Angela Merkel kapott egy szuperbiztonságos BlackBerryt, egy brutális kriptochippel, amit kiegészítettek néhány házon belüli megoldással, és az amerikaiak, meg mindenki más, aki Merkel asszony beszélgetéseire volt kíváncsi, legfeljebb akkor hallgathatták le a kancellárt, ha kellő távolságba meg tudták közelíteni. Ahhoz meg sok sikert, ugyebár.

merkel_newphone.jpg

Csakhogy Merkel asszony jó öreg BB10-es BlackBerryje (a fenti Q10-es) lassan eléggé idejétmúlt megoldássá válik, arról nem beszélve, hogy a flottát amúgy sem árt időnként frissíteni, szóval kézenfekvő lenne, hogy kap egy androidos BlackBerryt (mondjuk egy PRIV-et vagy egy DTEK50-et, vagy majd egy KEYone-t). De egyelőre úgy fest, jó eséllyel mégsem azt fog kapni, hanem egy

Samsung Galaxy S7-et.

Mondanom sem kell, ez nem egy olyan Galaxy S7 lesz, amit a Vodafone-ba beballagva neked is a kezedbe nyomnak, hanem ugyanazt a szuperbiztonságos rendszert kapja majd meg, amit Merkel már régóta használ. Ez az egyébként a BlackBerry tulajdonában lévő német SecuSmart Samsung KNOX-ra optimalizált kriptochipes rendszere, amit most, a hannoveri CeBiT-en mutattak be a nagyérdeműnek, és elég hosszú ideje dolgozik rajta a SecuSmart a német kormány információbiztonságért felelős szervezetével (BSI) karöltve.

A részletekkel különösebben nem untatnék senkit, úgyis mindenki az érdekel csak, hogy mindez mennyibe fáj majd a német adófizetőknek: Szóval, a kriptochippel ellátott Samsung Galaxy S7-hez 1900 euróért lehet majd hozzájutni (bizonyára lesz majd rá valamiféle mennyiségi kedvezmény), ami gyors fejszámolást követően azt jelenti, hogy a szuperbiztonságos kommunikációs berendezés teljes árának uszkve egynegyede jut csak a Samsungnak, a háromnegyede pedig a BlackBerrynek. Ráadásul utóbbinak koránt sincs annyi költsége, mint előbbinek, akinek le kell gyártani egy fizikai terméket ennyi pénzből.

A Samsung és a SecuSmart (vagyis BlackBerry) egyébként dolgozott már együtt hasonló projekten, ez a nem kevésbé olcsó SecuTab volt, ami egy szintén szénné titkosított megoldás volt, Galaxy Tab alapokon.

Ja igen, és hogy miért nem androidos BlackBerryt adnak akkor már Merkelnek, ha a titkosításért felelős rendszer is a BlackBerry háza tájáról jön? Nem fogod elhinni: egy ilyen megoldás jóváhagyatását borzasztó hosszú bürokratikus eljárás előzi meg, amit jól jelez, hogy amikor a SecuSmart belefogott a fejlesztésbe, még egyáltalán nem léteztek androidos BlackBerryk (az első ilyen készülék, a BlackBerry PRIV 2015. végén jelent meg).

De ami késik, nem múlik, látunk mi még Merkel asszony kezében KEYone-t szerintem.

Olybá tűnik, mintha hónapok teltek volna el a KEYone február végi barcelonai bemutatója óta, és ahogy egyre közelebb kerülünk a bolti premierhez, úgy újabb és újabb kínzó kérdésekre kapunk választ az idei év talán legkülöncebb okostelefonjával kapcsolatban. Számomra a hivatalos specifikációk megismerése után az egyik legfontosabb kérdés az volt, milyen gyári tartozékokkal jön majd a KEYone, beleértve a tokokat vagy akár a dokkolót, ami ennél a típusnál eléggé adja magát.

A BlackBerry Mobile még most is hallgat a hivatalos tartozékválasztékról, de szerencsére egy orosz rajongói oldalnak sikerült megkaparintania két tokot (vagy legalábbis két prototípust): egy gumírozott bélésű kemény hátlapot és egy flip bőrtokot. 

Előbbinek leginkább azok vehetik majd hasznát, akik a KEYone fém peremeit és hátlapját kívánják megvédeni az ütődésektől és sérülésektől, utóbbi pedig egy az előlapot is védő, elegáns bőr borító lesz, a PRIV-nél megjelent, és a DTEK sorozatba is átvitt okos betekintőablakkal.

Nem kell különösebb képzelőerő ahhoz, hogy az extra védelemért cserébe az amúgy is terebélyes KEYone még terebélyesebb lesz, a 9,4 milliméteres vastagsághoz mindkét tok hozzáad jócskán. 

Őszintén meg lennék lepve, ha a KEYone-hoz nem készülne olyan, hagyományos pocket, vagyis felülről "bebújtatós" bőrtok, ami a BlackBerryk védjegye (természetesen a piros cérnavarrással a felső peremen), vagy a szintén kötelező tartozéknak számító ÖVCSIPESZES bőrtok, ami szerintem évek óta már csak a BlackBerryknél létező gyári tartozék.

A teljes tartozéklista remélhetőleg hamarosan nyilvánossá válik, addig is figyeljétek a BerryBlogot és nem maradtok le semmi infóról a KEYone kapcsán!

Via BlackBerries.ru

Múlt hét végén megérkezett a BlackBerry androidos Hub+ alkalmazáscsomagjának első, tavaszi frissítése, vele együtt pedig egy vadonatúj, BlackBerry-exkluzív app is, a Privacy Shade, ami egy nagyon érdekes megvalósítása annak, hogyan zárhatjuk ki a környezetünkben lévő vadidegeneket az okostelefonos privát szféránkból. 

A Privacy Shade appot neked találták ki, ha például sokat utazol tömegközlekedésen, és eleged van abból, hogy az e-mailjeidet és privát üzeneteidet rajtad kívül a 7-es busz azon utasai is olvasgathatják, akik melletted vagy mögötted kapaszkodnak vagy éppen ülnek. Vagy éppenséggel nem szeretnéd, ha egy tárgyaláson a melletted ülő tárgyalópartner beleolvasgatna a belső céges kommunikációba. 

privacy_shade.jpg

Az app működése pofonegyszerű, éppen ezért zseniális: a Privacy Shade kitakarja a kijelzőtartalom 95%-át, a maradék 5%-ot, mint egy betekintőablakot te mozgathatod a kijelzőn, miközben a félig átlátszó kitakart terület is ugyanúgy használható marad. Az app bekapcsolható az értesítési területről, valamilyen gyorsgombbal (ha a készülék támogatja) vagy gesztussal, illetve Android Nougat operációs rendszer esetén a Produktivitás Fülről is. A beállításoknál megadhatod, hogy a maszkolás mennyire legyen áttetsző, illetve a kétféle (kerek és elnyújtott, vízszintes téglalap) betekintő közül választhatsz.

A Privacy Shade egyelőre csak androidos BlackBerrykre érhető el az alábbi ikonra kattintva:

Szerezd meg: Google Play

Az új app megjelenése mellett frissült a Hub+ csomag több komponense is, szokás szerint még sokoldalúbbá vált a BlackBerry Hub e-mail és értesítéskezelő kliens (KiK és Telegram-támogatás került bele, mostantól támogatja a dual SIM-es telefonokat, illetve bétás Android Wear támogatást kapott) valamint a Névjegyzék és a DTEK alkalmazás. Utóbbi végre azonnal jelzi, ha az operációs rendszer integritása kompromittálódot, azaz valamilyen app belepiszkált a rendszerbe. Ez egyébként még nem feltétlenül jelent bajt vagy biztonsági kockázatot, de jobb résen lenni, és pont ez a DTEK alkalmazás legfőbb küldetése.

A fenti appok mellett kisebb hibajavításokat kapott a Naptár app, a BlackBerry Launcher, a Password Keeper és a nemrég megjelent Notable is.