Nem kell ahhoz senkinek sem béna kémfilmeket néznie, hogy tudja, a világpolitika legbefolyásosabb vezetőinek telefonhívásaira, SMS-eire és e-mailjeire nagyon sokan NAGYON kíváncsiak. Még csak nem is kell ehhez feltétlenül ellenséges szándék, emlékezetes eset volt például 2013-ban, amikor kiderült, hogy Németország egyik legnagyobb szövetségese, az Egyesült Államok hosszú ideig lehallgatta a német kancellár telefonbeszélgetéseit. Aztán Angela Merkel kapott egy szuperbiztonságos BlackBerryt, egy brutális kriptochippel, amit kiegészítettek néhány házon belüli megoldással, és az amerikaiak, meg mindenki más, aki Merkel asszony beszélgetéseire volt kíváncsi, legfeljebb akkor hallgathatták le a kancellárt, ha kellő távolságba meg tudták közelíteni. Ahhoz meg sok sikert, ugyebár.

merkel_newphone.jpg

Csakhogy Merkel asszony jó öreg BB10-es BlackBerryje (a fenti Q10-es) lassan eléggé idejétmúlt megoldássá válik, arról nem beszélve, hogy a flottát amúgy sem árt időnként frissíteni, szóval kézenfekvő lenne, hogy kap egy androidos BlackBerryt (mondjuk egy PRIV-et vagy egy DTEK50-et, vagy majd egy KEYone-t). De egyelőre úgy fest, jó eséllyel mégsem azt fog kapni, hanem egy

Samsung Galaxy S7-et.

Mondanom sem kell, ez nem egy olyan Galaxy S7 lesz, amit a Vodafone-ba beballagva neked is a kezedbe nyomnak, hanem ugyanazt a szuperbiztonságos rendszert kapja majd meg, amit Merkel már régóta használ. Ez az egyébként a BlackBerry tulajdonában lévő német SecuSmart Samsung KNOX-ra optimalizált kriptochipes rendszere, amit most, a hannoveri CeBiT-en mutattak be a nagyérdeműnek, és elég hosszú ideje dolgozik rajta a SecuSmart a német kormány információbiztonságért felelős szervezetével (BSI) karöltve.

A részletekkel különösebben nem untatnék senkit, úgyis mindenki az érdekel csak, hogy mindez mennyibe fáj majd a német adófizetőknek: Szóval, a kriptochippel ellátott Samsung Galaxy S7-hez 1900 euróért lehet majd hozzájutni (bizonyára lesz majd rá valamiféle mennyiségi kedvezmény), ami gyors fejszámolást követően azt jelenti, hogy a szuperbiztonságos kommunikációs berendezés teljes árának uszkve egynegyede jut csak a Samsungnak, a háromnegyede pedig a BlackBerrynek. Ráadásul utóbbinak koránt sincs annyi költsége, mint előbbinek, akinek le kell gyártani egy fizikai terméket ennyi pénzből.

A Samsung és a SecuSmart (vagyis BlackBerry) egyébként dolgozott már együtt hasonló projekten, ez a nem kevésbé olcsó SecuTab volt, ami egy szintén szénné titkosított megoldás volt, Galaxy Tab alapokon.

Ja igen, és hogy miért nem androidos BlackBerryt adnak akkor már Merkelnek, ha a titkosításért felelős rendszer is a BlackBerry háza tájáról jön? Nem fogod elhinni: egy ilyen megoldás jóváhagyatását borzasztó hosszú bürokratikus eljárás előzi meg, amit jól jelez, hogy amikor a SecuSmart belefogott a fejlesztésbe, még egyáltalán nem léteztek androidos BlackBerryk (az első ilyen készülék, a BlackBerry PRIV 2015. végén jelent meg).

De ami késik, nem múlik, látunk mi még Merkel asszony kezében KEYone-t szerintem.

süti beállítások módosítása