A BlackBerry már az első androidos modell, a PRIV megjelenésekor igyekezett a BlackBerry 10 operációs rendszer minél több funkcióját átörökíteni a Google-féle környezetbe, egyesek szerint több, mások szerint kevesebb sikerrel. Ennek a kezdeményezésnek volt a része egyebek mellett a "Produktivitás lap" nevű, oldalról beúszó panel, ami kicsit a BB10 Flow-Peek gesztusait próbálja helyettesíteni, némi módosítással.

productivity-tab-horizontal.png

Tegnap az androidos szoftvercsomag átfogó frissítésével ez a felület, illetve alkalmazás is megújult, gyakorlatilag megjelenése óta először -- egyben most már különálló alkalmazásként is megjelent a Play Áruházban (ahol egyébként BlackBerry Termelékenységi lapnak hívják az appot). 

Az új kialakítás átláthatóbb lett és néhány apróbb új funkcióval is bővült, tehát még produktívabb lett. Például a Hub nézetből azonnal lehet válaszolni (reply all-lel) egy levélre, illetve lehet törölni is, a Névjegyzék modul esetében pedig indítható hívás, szöveges üzenet és e-mail írása is a felületről.

A megújult produktivitás fül egyébként abból a szempontból nem teljesen új, hogy a KEYone barcelonai bemutatóján már ez a verzió futott az új QWERTY-s BlackBerryn, és természetesen ez lesz rajta a megjelenésekor is, az Android legújabb, 7.1.1-es verziójával együtt.

Az új app mellett egyébiránt az összes gyári BlackBerry alkalmazás frissítést kapott tegnap, többnyire csak hibajavításokat, melyek feltehetően már a KEYone megjelenésének ágyaznak meg. Ha androidos BlackBerryd van, tessék ellenőrizni a Play Áruházat a frissítésekhez!

Tudom, hogy több mint egy hónapja bejelentették már a típust, de sajnos úgy alakult, hogy hozzám csak most látogatott el a BlackBerry Mobile legújabb üdvöskéje, a hivatalosan áprilisban rajtoló KEYone. Egy gyors reggelit töltöttünk együtt egy kávézó teraszán, ami egy randinak még talán kevés lenne, mindenesetre egy bimbózó kapcsolat kezdetét azért látni vélem benne.

A készülékről sok mindent leírtak és elmondtak már eddig, részben olyanok, akik láttak már életükben BlackBerryt, ami jó, mert ők legalább tudnak mihez viszonyítani, ráadásul némelyeknél még a BlackBerrykkel kapcsolatos szokásos előítéleteket is sikerült háttérbe szorítani. De ez mit sem változtat azon a tényen, hogy a BerryBlogon eddig nem szerepelt még tapasztalatokon alapuló leírás a telefonról, szóval ezt a botrányos helyzetet most gyorsan korrigálom.

img_20170330_0918599.jpg

Először is leszögezem, hogy az a KEYone, amivel sikerült rövid ismeretséget kötni, ugyanolyan demo darab volt, mint amilyent Barcelonában is mutogattak, vagyis a hardver már gyakorlatilag kész, a szoftver viszont még nem végleges, ami kisebb-nagyobb anomáliákat szül(ne) tartós használat során. Ezért sem véletlen, hogy "igazi" tesztet még senki nem írhatott a telefonról.

A szoftver egyébként is kuriózum BlackBerry-viszonylatban, hiszen a KEYone lesz az első olyan androidos modell, amelyik már az Android jelenleg elérhető legfrissebb verzióját (Nougat) futtatja, egyben emlékeim szerint az első olyan androidos BlackBerry, amin a gyártásban hozzáférhető legfrissebb Android fut már a megjelenésekor.

Szóval a kódnak még itt-ott vannak kisebb gyerekbetegségei, melyeket az ígéretek szerint kinő majd, mire a hardver a boltokba kerül, a vas viszont marad ez, illetve nem hivatalos híresztelések szerint talán lesz belőle egy teljesen fekete változat is, szemben az alumínium-fekete kombóval, amivel az eredeti modell érkezik.

img_20170330_0913012.jpg

Aki ismeri a BlackBerry eddigi termékkínálatát, annak gondolom azonnal a Passport Silver Edition és a Classic ugrik be a KEYone láttán, és valóban, a mobil olyan, mintha ezt a két készüléket keresztezték volna, csipetnyi fűszerezéssel, itt-ott követve a divatot (lekerekítések, hangszórórácsok stb.). Talán a Classickal közös fotón látszik igazán, hogy bár a KEYone viszonylag nagy telefon, nem használhatatlanul nagy, jól eltalált arányai vannak, és ami a lényeg, ez nem csak képen, hanem kézbe véve, használat során is feltűnő. 

Én legalábbis nem tapasztaltam, hogy a mobil súlyeloszlásával bármilyen probléma lenne, illetve a régi BlackBerryken edződött lelkecskémnek a KEYone mai szemmel irgalmatlan nagynak tűnő, csaknem 1 centis vastagsága sem okozott semmiféle törést (csak mondom, hogy a KEYone pont olyan vastag, mint az első androidos csúszka-Berry, a PRIV).

img_20170330_0918175.jpg

Valószínűleg a vastagsága (meg a tömege) is teszi, mindenesetre a KEYone már-már ijesztően masszív telefon, ennél már csak az lesz a durvább, ha valaki ráteszi a gyári szilikon-műanyag hibrid tokot, netán a flip bőrtokot. Nem mintha a KEYone annyira sérülékenynek tűnne, mint például a full üveg DTEK60, ráadásul a telefon nem tud úgy a sarkára leesni, hogy az ütést a kijelzőüveg kapja, szóval egy leejtéssel jó eséllyel nem amortizálható le teljesen a mobil. Mondjuk ettől függetlenül senkit sem biztatnék arra, hogy dobálózzon vele.

Aztán kifogásolták a design kapcsán azt is, hogy szebb lenne a készülék, ha nem csak alul, hanem felül is ugyanazokat a lekerekítéseket használták volna, én ezzel nem értek egyet, a KEYone végre egy olyan telefon, amiről az ember zsebbe téve is tudja majd, hogy melyik az alja meg a teteje. Ha mindenáron bele akarok kötni a dizájnba, akkor nekem történetesen a fix Android vezérlőgombok egyáltalán nem hiányoznak, ezzel az erővel lehetett volna ott is hasznos kijelzőtartalom, de biztos oka volt annak, hogy így alakult végül az előlap.

img_20170330_0931338.jpg

Mondanom sem kell, hogy ezzel a kialakítással és a hátlap bevonatával a KEYone fogása nagyon jó, semmilyen ergonómiai problémát nem látok (jó, leszámítva a jobbkezeseknek kissé kényelmetlenül elérhető bekapcsológombot -- gondolom ebből kiderült, hogy balkezes vagyok), akár a kijelzőt kell matatni, akár gépelni kell a telefonon.

És akkor a gépelés. Kétségtelen, hogy a KEYone-on nem a valaha gyártott legjobb BlackBerry-billentyűzet van, viszont becsületére legyen mondva, hogy a gyártó így is kihozott mindent az adott helyzetből. A gombok anyaga és felülete kissé eltér az eddigiektől, de a feliratozás már a régi, illetve a mechanika járására egy rossz szavam nem lehet.

img_20170330_0914177.jpg

A billentyűzetbe, pontosabban a szóköz billentyűbe épített ujjlenyomat-szkenner a korábbi félelmeimmel ellentétben nem dudorodik ki egyáltalán a klaviatúra síkjából, emellett a tapasztalatok szerint nagyon pontosan is működik. Az ékezetes írás továbbra is valamivel körülményesebb, egészen addig, míg a kitűnő prediktív motor meg nem tanulja az ember szóhasználatát. Ha pedig valaki nagyon ragaszkodik hozzá, elvileg a fizikai gombsor mellett (helyett) használhat tetszőleges virtuálisat is, pár praktikusnak nem igazán mondanám így a telefont, meg az értelmét sem nagyon látom. 

Sok minden van, amit még le lehetne írni a KEYone-ról, de sajnos nem mindent volt alkalmam kipróbálni, így marad majd a tesztre például a kamera beható vizsgálata, na meg az igazán figyelemre méltónak ígérkező akkumulátoros üzemidő próbája. Miként annak a kiderítése, hogy a középkategóriás Snapdragon 625 a hozzá párosított 3 GB rendszermemóriával a BlackBerry szoftverkörnyezetét hogyan képes meghajtani. 

A csillagok jelenlegi állása szerint a KEYone magyarországi hivatalos premierjére még legalább egy hónapot várni kell -- ha elsőként szeretnél értesülni a megjelenés részleteiről, érdemes feliratkozni a BerryBolt KEYone hírlevelére, így biztosan nem maradsz le a premierről.

Címkék: handson keyone

A fizikai billentyűzettel ellátott okostelefonok legkézenfekvőbb előnyei közé tartozik, hogy a gombsoron gyorsabban és adott esetben jóval pontosabban lehet gépelni, mint a virtuális billentyűzeteken, viszont tény, hogy míg a virtuális klaviatúrák elég jól testreszabhatók, addig a fix gombsor természetéből adódóan mindig is fix marad. A BlackBerry azért igyekezett korábban figyelembe venni, hogy egyes régiókban a billentyűzetkiosztás akár jelentősen eltérhet attól, amit leginkább az angolszász országokban használnak (vagyis a QWERTY-től), és így lesz ez a KEYone esetében is.

keyone_keyboards.jpg

A BlackBerry Mobile legújabb billentyűzetes okostelefonja is különböző billentyűzet-variációkat kaphat régiótól függően, így a QWERTY mellett lesz QWERTZ (ezt használjuk mi is, bár a BlackBerry erről sajnos nem tud) és AZERTY variáns, valamint a közel-keleti piacra tervezett klaviatúra is. A gombsorokban közös lesz, hogy mindegyik kapacitív érintőpadként működik, valamint a szóközbillentyűbe kerül egy ujjlenyomat-azonosító, ami amellett, hogy a legkézenfekvőbb, a legvagányabb megoldás is a biometrikus szenzor elhelyezésére.

A KEYone gombsora egyébként kicsit különbözik majd az eddig megszokott BlackBerry-klaviatúráktól. Így például a felülete fényes lesz, és a gombok kontúrjai is eltérőek lesznek, de a megrögzött nyomógomb-hívők ezúttal sem fognak csalódni, mivel a gombokon pont olyan kényelmes gépelni, mint a legendás QWERTY-s elődökön.

Az újdonság a jövő hónapban jelenik meg egyes piacokon, a magyarországi premier ezt követően pár héten belül várható.

Via Twitter.

süti beállítások módosítása