Tegnap lejárt a moratórium, megjelenhettek végre az első "igazi" tesztek a BlackBerry KEYone-ról, a BlackBerry és a TCL Communication első szerelemgyerekéről. Bár a telefont jóformán még sehol nem kapni (ez egy hónapon belül azért várhatóan jelentősen változik), a tegnap dömpingszerűen megjelent tesztek már most segítenek abban sokaknak, hogy eldönthessék, érdemes-e a következő egy-másfél hónapot további várakozással, netán az anyagi keretek megteremtésével tölteni, vagy sem. 

Talán azért, mert ma már tényleg ciki a BlackBerryt ekézni egy cikkben, netán azért, mert a KEYone a maga nemében valóban nagyon meggyőző telefon (ezt egyébként teljes mértékben tanúsíthatom), mindenesetre a nagyobb tech oldalak tesztjei mondhatni szokatlanul pozitívan nyilatkoznak az új BlackBerryről.

A lenti videotesztek többnyire a brutális akkuidőt és a kiváló billentyűzetet emelik ki az új típus legfontosabb erényeiként. Ami azért lássuk be, annyira nem meglepő egy olyan világban, ahol számtalan mobilhasználó napi szintű leghűségesebb társa vagy a külső akku vagy a konnektor, illetve ahol a gyártók legújabban arra törekednek, hogy a telefon előlapján rendelkezésre álló helyet a lehető legkevesebb olyan komponens foglalja, amit nem kijelzőnek hívnak.

A KEYone még a legelvakultabb kütyümánok nosztalgikus énjét is előhozza, miközben hozzáteszik, hogy ez a BlackBerry összehasonlíthatatlanul többre képes, mint az, amit öt-tíz évvel ezelőtt közülük többen használtak - akár első okostelefonként.

Nézzétek tehát meg a videobemutatókat (egyelőre csak angol nyelven), és gyertek vissza pár nap múlva, hiszen hamarosan kész lesz a BerryBlog tesztje is!

A nagy KEYone-őrület közepette a HWSW főszerkesztőjének, Csabának hála kicsit alkalmam nyílt elmélyedni a múltba -- egész konkrétan hat évet ugrunk vissza az időben, 2011. május 3-án volt ugyanis a napja, amikor minden magára valamit adó BlackBerry-rajongónak pár hosszú percre beszorult a lélegzete. Ekkor volt ugyanis Orlandóban a BlackBerry egyik utolsó éves dzsemboréja, amit akkor még BlackBerry Worldnek hívtak, és ahol egyszer csak tök váratlanul megjelent Steve Ballmer, a Microsoft akkori vezérigazgatója.

Ballmert hat éve Mike Lazaridis hívta a színpadra (érdekesség, hogy ma már kettőjük közül egyik sem dolgozik a cégnél), hogy leleplezzék a két vállalat közt kötött legújabb stratégiai megállapodást. Vagyis konkrétan azt, hogy a BlackBerry készülékeken nem a Google, hanem a Bing keresőmotorja lesz az alapértelmezett. Amellett, hogy nyilván ezért egy rakás pénzt fizetett a Microsoft a BlackBerrynek (akkor még RIM-nek), bizonyára többen voltak, akik a hír hallatán megkönnyebbülten felsóhajtottak -- ezt megúsztuk ennyivel.

A megállapodás egyébként még évekkel később is élt, a BB10-es készülékek böngészőjében például a mai napig a Bing az alapértelmezett kereső, bár ennek ma már azt hiszem nem sok hasznát veszi a Microsoft, nem beszélve a BlackBerry-felhasználókról.

Azért a fenti videót elnézve érdemes kicsit eljátszani a gondolattal, mi lett volna, ha ez a két cég komolyan megpróbálja ötvözni a hatalmas tudásanyagot, melyet mindketten felhalmoztak az évek során.

Jóformán még meg sem jelent a BlackBerry KEYone, az internetes folklór azonnal megtalálta a módját annak, hogyan lehetne az új nyomógombos készülék külsejét kicsit még jobban feldobni, még egyedibbé tenni. Ha a színvariációkról volt szó, a BlackBerry korábban meglehetősen szerteágazó kínálatot tartott, főleg a fiatalok körében közkedvelt Curve modellekből, de még a Passport és a Classic is elérhető volt három különböző színben. Ez a sokszínűség azonban a KEYone-nál eltűnt.

keyone_colors.jpg

Na nem mintha a KEYone ezüst-feketéjével bármi baj lenne, de hát nem vagyunk egyformák, az ipari dizájn nem feltétlenül jön be mindenkinek, van aki a komor feketére esküszik, van aki a csajosabb színeket kedveli, meg vannak a közel-keleti népek, akik az aranyért vannak oda - szóval ez alapján készültek el a fenti színmódosítások, melyek hangsúlyozottan nem hivatalos színvariációk. Azaz a KEYone továbbra is csak az eredeti, ezüst-fekete változatban jön majd (bár azt csiripelik a verebek, hogy talán egy teljesen fekete variációt is piacra dobhat a BlackBerry Mobile).

Ahogy a CrackBerry is megszavaztatta az olvasókat, úgy természetesen én sem kívánom elvenni senkitől a lehetőséget: szavazz, neked milyen színű KEYone jönne be?

 Via CrackBerry fórum.

Szörnyű poén ez a KEYone nevével, tudom, de legalább nem tettem be a telefont egy pohár sör meg egy virsli plusz mustár kombó mellé, cserébe a BerryBlog csodálatos template-jét raktam be háttérnek, hogy lássátok, már nálam is van egy a BlackBerry legújabb androidos okostelefonjából. 

berryblog_keyone.jpg

Ami azt jelenti, hogy senki nem menekül meg attól, hogy záros időn belül leírjam róla a tapasztalataimat, melyekről egyelőre csak annyit pár szóban, hogy

NAGYON RÉG volt ilyen jó BlackBerry a kezemben.

Lehet, hogy a KEYone magyarországi rajtjára még akár egy hónapot is várni kell majd, de megéri a várakozás, hiszen ennél egyedibb és szebb készüléket nem nagyon fog adni senki a piacnak 2017-ben. 

Szóval részletesebb tapasztalatok hamarosan, addig is ha eszedbe jut valami, amire szerinted érdemes kitérni a bemutatóban, jelezd itt a kommenteknél, vagy a Facebook-oldalunkon, netán e-mailben!

Címkék: berryblog keyone
süti beállítások módosítása