A kétes sikerű Mobiltárca kezdeményezés idén végleg átköltözött az operátorok által egekig magasztalt ám végül csúfos kudarcot vallott szolgáltatások örök vadászmezejére, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lépnének a helyébe olyan, akár jóval fejlettebb, előremutatóbb (értsd használhatóbb) szolgáltatások, melyeket hasonló célra lehetne használni.

A Mobiltárca esetén a nagy varázslat az volt, hogy a mobiltelefonoddal tudtál fizetni érintés nélküli (PayPass) termináloknál, ha megfelelő SIM-ed volt és OTP ügyfél voltál. Most pedig itt a megújult Simple mobilalkalmazás, amit ugyanerre a célra használhatsz, és már csak az OTP-s szál a kötelező eleme, de állítólag az sem sokáig.

simple_keyone.jpg

Az OTP csoporthoz kötődő Simple eddig is az előremutatóbb mobilos pénzügyi szolgáltatások közé tartozott, az androidos kliens tegnap megjelent új verzióval pedig megjelent benne a bankkártya-virtualizációs lehetőség. Hogy ez mit is jelent pontosan? Azt, hogy mostantól a Simple-be felvett (egyelőre csak OTP-s) MasterCard vagy Maestro kártyádból pár mozdulattal csinálhatsz egy olyan, virtuális entitást, melyet érintés nélküli fizetésre használhatsz, abban az esetben, ha:

  • legalább Android 4.4 fut a telefonodon
  • van a készülékben NFC funkció (és aktív is)
  • a Simple 3.1.0-s, vagy újabb verzióját használod

A gyors regisztrációt követően a fizetés pofonegyszerű, elég csak feloldanod a képernyőzárat (akár az ujjlenyomat-szkennerrel), és odaérinteni a terminálhoz a készüléket -- a Simple alkalmazásnak nem kell közben futnia. A Simple app ráadásként naplózza a vásárlásaidat, szóval bármikor visszakeresheted, hogy hol és mennyiért vásároltál a készülékeddel. A vásárlások a bankkártyádhoz tartozó számla egyenlegét csökkentik, tehát nem kell új számlát vagy alszámlát nyitni hozzá, netán külön kártyaszerződést kötni, és vele együtt egy újabb kártya éves díját fizetni.

Az új Simple szolgáltatás az összes androidos BlackBerryvel működik.

Ha OTP-s vagy és nincs fent a telefonodon a Simple, mégis mire vársz? Töltsd le innen:

Szerezd meg: Google Play

Mostanában viszonylag kevés jó hír érkezik a BlackBerry 2013-ban útnak indított, az eltelt időben pedig érdemei dacára méltatlanul háttérbe szorult BlackBerry 10 operációs rendszer háza tájáról, de ez persze nem jelenti azt, hogy megállt az élet - most éppen a WhatsApp gondoskodott arról, hogy a BB10-es készülékeke tulajai még legalább fél évig ne érezzék teljesen mellőzöttnek magukat.

whatsapp_bbworld.jpg

A Facebook tulajdonában lévő chatplatform tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy a BB10-es kliens működését további fél évig garantálják, ezzel az eredeti tervekhez képest egy év haladékot kap a platform, hiszen már tavaly év végén meg kellett volna szűnnie a BB10 (és többek közt a Symbian) platformok támogatása. Arról nem esett szó, hogy lesz-e a jelenleginél újabb kliens valaha ezekre a platformokra, de a magam részéről komoly téteket azért nem tennék rá.

Ennyi ideje van tehát a hardcore WhatsApp-felhasználóknak BB10-en, hogy valami alternatíva után nézzenek, ami lehet vadonatúj chatplatform, egy új, alternatív kliens, ad abszurdum egy új telefon. Ez utóbbival kapcsolatos vicces részlet, hogy a BlackBerry Mobile (ami ugye a kanadai BlackBerrytől és a BB10-től független cég) tegnap a különböző közösségi csatornákon igyekezett közzétenni, hogy a KEYone--ra természetesen semmiféle határidő nem vonatkozik sem a WhatsAppot, sem más androidos appot tekintve. Látszik tehát, hogy van még bőven mit tisztázni azzal kapcsolatban, hogy ebben az átmeneti időszakban mit is tudnak a piacon lévő BlackBerryk, milyen rendszer fut rajtuk és ki fejleszti azt a rendszert.

Címkék: whatsapp bb10
süti beállítások módosítása