A BlackBerry, mint egykori okostelefon-gyártó eredeti formájában nagyjából a tavalyi év végén megszűnt létezni -- ekkor jelentette be a cég, hogy a jövőben a gyártás-fejlesztés külsős cégekkel kötött szigorú licencszerződések alapján folyik majd. Az így készülő, BlackBerry márkanevű okostelefonokra továbbra is a BlackBerry fejleszti a szoftvert, ami két lényeges momentumra épít: egyrészt ezek a telefonok megkapják a BlackBerry által módosított, számos ponton biztonságosabbá tett Androidot (és a rendszeres, havi biztonsági frissítéseket), valamint a BlackBerry saját fejlesztésű Hub+ szoftvercsomagját.

be-secure-blackberry.jpg

Ez a licencmegállapodás lépett most új szintre, tegnap a kanadai vállalat -- mely most már következetesen szoftvercégként aposztrofálja magát -- bejelentette, hogy partneri megállapodást kötött az NTD nevű kínai gyártóval, mely több mobilszolgáltatónak, valamint más márkáknak is bérgyártója. A megállapodás értelmében ezekre a készülékekre ugyanaz a megerősített (hangzatosan csak "BlackBerry Secure"-nak nevezett) Android, illetve Hub+ csomag kerül, mint ami az összes BlackBerry márkájú készülékre.

Vagyis leegyszerűsítve mostantól akár egy Huawei vagy Samsung mobilon is futhat fullos BlackBerry-féle szoftverháttér

- más kérdés, hogy a licencmegállapodásban aligha a legnagyobb nevek fognak fantáziát látni, bár ki tudja.

Érdekesség, hogy a BlackBerry tegnapi közleménye szerint egy svájci illetőségű, mobilbiztonságban motorozó cég is lecsapott a lehetőségre, az Equiis Technologies Switzerland AG saját fejlesztésű mobilkollaborációs megoldását és a BlackBerry szoftvereit futtató androidos okostelefon valamikor a jövő év elején kerülhet a boltokba, egyelőre pontosan meg nem határozott piacokon és áron.

Júliusban beígérték, de azóta nagy csend honolt a BBM egyedi PIN funkciója körül -- aki régi motoros a platformon, az tudja, hogy a rendszer ez alapján a karaktersor alapján (is) azonosítja a felhasználót. Ennek akkor van igazán jelentősége, ha fel akarsz valakit venni ismerősnek BBM-en, hiszen többek között PIN alapján lehet meghívni valakit (emellett többek közt a jó öreg QR-kódos módszer is rendelkezésre áll). Vagy éppen te is megadhatod a saját PIN-edet valakinek, aki így fel tud venni ismerősnek. Erre egy időben egész iparág épült, a különböző PIN-cserélő szolgáltatások, felületek voltak az ősidők társkereső (vagy legalábbis ismerőskereső) oldalai.

De ki a fene tud megjegyezni egy olyan PIN-t, hogy 2FG612X?

Nem túl sokan: a kutatások szerint a felhasználók több mint 75%-a a saját PIN-jére sem emlékszik.

bbm_skirt.jpg

A BlackBerry már egy ideje elérhetővé tette a BBM platformon az egyedileg megváltoztatható PIN-ek intézményét, akkor még fizetős, havi díjas szolgáltatásként, mostantól azonban már bárki átírhatja a bonyolultnak tűnő azonosítót egy tetszőleges, minimum 6 karaktert, nagybetűket (kivéve ékezetesek) és számokat tartalmazó, könnyen megjegyezhető felhasználónévre. Már ha Androidon vagy iOS-en használod a BBM-et. Isten hozott 2017-ben!

Címkék: pin bbm
süti beállítások módosítása