Minden különösebb hajcihő nélkül ma élessé vált a BlackBerry indonéz licencpartnere, a BB Merah Putih első termékoldala, ezzel egyben hivatalossá vált a BlackBerry Aurora, az első, helyi piac számára készült, helyben gyártott BlackBerry.

aurora_colors.jpg

A készülék, melyről az első kiszivárgott képek pont pár napja jelentek meg, az indonéz felvevőpiac lehetőségeinek megfelelően - legalábbis számunkra - belépőszintű modell, bár egy-két ponton azért vannak furcsa anomáliák. Például a 4 GB rendszermemória és a 32 GB háttértár egyáltalán nem a belépőszint sajátja, ráadásul a készülék gyárilag a legfrissebb Androiddal érkezik, holott azt még a felsőkategóriás DTEK60, vagy a PRIV sem kapta meg.

aurora_2.jpg

Az Aurora egyébként ezeket tudja még:

  • 720 x 1280 AMOLED 5.5 hüvelykes kijelző
  • Dual micro SIM card
  • Android 7.0, gyorsgomb
  • MSM8917 1.4GHz Qualcomm Snapdragon 425 SoC
  • 3000 mAh-s akkumulátor
  • 13-megapixeles kamera, autófokusszal, vakuval
  • 8-megapixel előlapi kamera, vakuval
  • 4 GB RAM, 32 GB ROM, 256 GB-ig bővíthető
  • Méretek 152 x 76.8 x 8.55 mm
  • Tömeg: 178 gramm

Az Aurora várhatóan még a KEYone előtt, március közepén a boltokba kerül a helyi piacon összesen négy színben, az ára pedig átszámítva nagyjából 77 ezer forint lesz, vagyis akár egy kiváló androidos Leap is lehetne belőe - kár, hogy itthon nem kerül majd hivatalosan forgalomba.

Amikor a BlackBerry KEYone-t bejelentették, és nyilvánosságra kerültek a mobil műszaki adatai, a technofil okostelefon-felhasználók körében a legtöbbet emlegetett kritika az volt, hogy a készülék "csak" egy Qualcomm Snapdragon 625-ös processzort kapott, ami kétségtelenül nem a leggyorsabb Qualcomm lapka, ám ettől még távolról sem kell attól tartani, hogy a KEYone bármilyen napi feladat során (beleértve a teljesítményigényesebb felhasználást) lassú lenne majd, azaz akadoznának a menük, szaggatna a felhasználói felület és a többi.

A lenti videó remek bizonyíték erre: a TechUtopia még tavaly decemberben volt olyan kedves és összehasonlított egy Snapdragon 625-tel és egy csúcs Snapdragon 820-szal szerelt mobilt (utóbbi van egyébként a DTEK60-ban). Volt a tesztben minden, programok indulási sebességének összehasonlítása, menümozgatás, videolejátszás sőt még játék is, az eredményt pedig magatok is láthatjátok, ha belenéztek a videóba.

Jól látszik a videóból, hogy a Snapdragon 625-tel általánosságban semmilyen teljesítményprobléma nincs, bár egyesek szerint ez nem jelenti azt, hogy mindez két év múlva is így lesz, amikor a programok, vagy netán maga az Android akkor éppen aktuális verziója esetleg jobban megterhelik majd a hardvert, mint most.

Csakhogy az androidos környezet hardverigénye már nem nő évről-évre olyan mértékben, mint mondjuk 3-4 éve, vagyis nincs reális veszélye annak, hogy mondjuk egy újabb android-verzió telepítésével teljesen hazavágod a telefonodat. 

A Snapdragon 625 amúgy amellett, hogy teljesítményét tekintve nincs szégyenkezni valója, kategóriájának legenergiatakarékosabb processzora, ami a KEYone-ba kerülő 3505 mAh-s akkumulátorral, valamint a relatíve kisméretű kijelzővel karöltve alsó hangon egy-másfél napnyi üzemidőt ígér egy feltöltéssel. És ha ez nem lenne elég, a Snapdragon 625 által támogatott QuickCharge 3.0 szabványnak köszönhetően fél óra alatt fel lehet tölteni uszkve félig az akkut.

Noha a KEYone lázban tartja a rajongók nagy részét, és az érdeklődés a média részéről is ígéretesen erős, szép lassan lehullhat a lepel egy másik BlackBerryről is, amit egy olyan országban kezdenek árulni, ahol a KEYone nagyjából a megfizethetetlen kategóriába tartozik. Volt már itt a blogon szó többször is az indonéz PT BB Merah Putih által gyártott olcsó BlackBerryről, nos úgy tűnik, hogy ennek a megjelenése is kézzelfogható közelségbe kerül lassan. De legalábbis megjelentek róla az első kiszivárgott fotók, íme.

bb_cb_merah_putih.jpg

A BBC100-1 -es típusszámot viselő készülék a KEYone-nal ellentétben egy vérbeli belépőkategóriás okostelefon lehet, ennek megfelelő tulajdonságokkal. A legérdekesebb mind közül kétségtelenül a dual SIM támogatás, mely az indonéz piacon mondhatni kötelező megoldás, egyben ezzel a készülékkel le is zárul egy korszak a BlackBerryk történelmében, hiszen a cégnek eddig soha nem volt dual SIM-es megoldása.

Ami a képeket illeti, az indonézek által indonézeknek gyártott BlackBerry külsőre kicsit olyan, mintha a Z10-et és a Z30-at gyúrták volna egybe, leszámítva a hátlapi kamera elhelyezését. A hátlapi mintázat mintha egy az egyben a Z10-é lenne, az egész előlapra kiterjedő kijelzőüveget pedig a Z30-nál alkalmazták először (kivéve a készülék alját). További képek híján nehéz megmondani, hogy a készülék mennyire lesz vastag, hová kerül a SIM (pardon, SIM-ek), meg a többi gomb, de szerintem rövidesen minden kérdésre válasz érkezik.

Mielőtt még azonban hosszú távú terveket kezdenél szövögetni a jóárasított, dual SIM-es BlackBerryvel, nem árt, ha tudod, hogy a BBC100-1 jó eséllyel nem fog hivatalosan forgalomba kerülni Európában, bár az okostelefon-importa szakosodott leleményes vállalkozások biztosan áthidalják valahogy ezt a problémát is. Viszont még ha be is tudod szerezni, ne számolj vele, hogy olyan 4G-s szolgáltatás-lefedettséget érsz el a készülékkel, mint az Európába szánt modellekkel, a típus ugyanis nem támogatja az egyik legfontosabb európai 4G-s frekvenciasávot.

Via CrackBerry.

Még vége sincs a Mobile World Congressnek, épphogy csak bemutatta első (félig-meddig) saját okostelefonját a BlackBerry Mobile (vagy TCL Communication, ha úgy tetszik), máris érkeznek az első információmorzsák a folytatásról. Igen, a KEYone még idén új testvérkéket kap, legalább kettőt.

Ezt maga Nicolas Zibell, a TCL Communication első embere kotyogta el egy interjúban még szombaton, nem sokkal azután, hogy a KEYone-t mutogatta a színpadon a jelen lévő újságíróknak. Részleteket persze szokás szerint nem árult el a cégvezető, bennfentesek azonban tudni vélik, hogy mindkét újdonság a DTEK-széria formavilágát viszi tovább, azonban szinte biztos, hogy ezzel a névvel szakítani fog a gyártó.

Gondolom ezt azért olyan sokan nem bánjátok.

A TCL tehát igyekszik már a licencmegállapodás első évében tanúbizonyságát tenni, hogy komolyan veszi a BlackBerry márkanevű okostelefonok forgalmának fellendítését.

zibell_keyone.jpg

Az üzenet persze nem feltétlenül a rajongóknak szól - bár kétségtelen, hogy ez számunkra is szívet melengető hír -, sokkal inkább az operátoroknak, akik az utóbbi egy-két évben nem ápoltak különösebben jó viszonyt a BlackBerryvel. Márpedig a TCL-nek elemi érdeke, hogy ezen mielőbb változtasson, ha többszörözni kívánja az eladásokat.

Zibell egyébként az interjúban arról is biztosított mindenkit, hogy a TCL-nek abszolút elsődleges prioritása lesz idén a BlackBerry brand megerősítése, vagy egyesek szerint egyenesen a feltámasztása, ami a cég pénzügyi hátterét tekintve egyáltalán nem tűnik lehetetlen küldetésnek. 

Szerintem ezen a ponton érződik igazán, hogy a TCL licencmegállapodással milyen sokat nyert maga a márka, illetve áttételesen maga a piaci is, hiszen míg az anyavállalat az elmúlt egy-két évben fokozatosan lebegtette a hardvergyártás teljes leépítését (ami végül meg is történt), addig az új partner teljes mellszélességgel kiáll a BlackBerry okostelefonok mellett. És ennek szerintem nagyon, nagyon jó üzenete van.

Via Cnet.

A BerryBlog népmese rovata jelentkezik:

Egyszer volt, hol nem volt, a nagy fintech-tengeren túl, ahol a kurta kijelzőjű okostelefon az úr, nos élt ott egy rootolt telefon, meg a gazdája. A gazda végtelenül boldog volt, hiszen a telefon megajándékozta sok olyan funkcióval, melyekben a hagyományos okostelefonok nem dúskáltak. 

-Hinnye, de jó, hogy azt csinálhatok önnön tulajdonommal, amit akarok! -- mondta a gazda, elégedetten megsimogatva telefonja kijelzőjét.

Egy szép napon aztán a gazda úgy döntött, elege van abból, hogy pénzügyei intézéséhez órákat kell sorban állnia bankjánál, az OTP-nél, ezért letöltötte telefonjára a bank mobilos alkalmazását a Play Áruházból. Elindította az alkalmazást, rábökött a regisztráció gombra, ám ekkor előbújt az appból az Ördög, dobbantott egyet kénköves patájával, és emígyen szólt a gazdához:

-Márpedig gazda itt nem lesz semmiféle regisztráció! 

-WTF? - kérdezte a gazda.

ordog.jpg

Az Ördög elővett egy cetlit kabátjának belső zsebéből, megköszörülte torkát, és felolvasta a gazdának: -Felhívjuk figyelmét, hogy készülékének operációs rendszere feltört. Biztonsági okokból a regisztráció ezzel az eszközzel jelenleg nem engedélyezett.

A gazda felettébb meglepődött: -Mivan? Dehogy feltört, bizton állítom, saját kezűleg raktam rá a (Rom) (Kernel) (twrp 3.0.3-0) SM-G9350/Hero2qltechn Debloated HK Firmware (2/08/17)-t!

-Kisfiam, értem én, hogy iszonyú ásznak képzeled magad, de van fogalmad arról, hogy ezzel milyen veszélynek teszed ki a személyes adataidat, és most éppen milyen veszélynek akarod kitenni a pénzügyi adataidat, netán a nagy nehezen összekuporgatott pénzedet?

-Nem te ne Ördög, azt csinálok önnön tulajdonommal, amit akarok! - felelte a gazda.

-Semmi gond, további jó Minecraftozást! - mondta az Ördög, majd kénköves felhővé változva eltűnt, az OTP mobilalkalmazás pedig kilépett.

Ha a telefon nem rootolt lett volna (hanem például androidos BlackBerry), az én mesém is tovább tartott volna...

Címkék: mese otp root

Ha ezen a szép hétfői napon éppen nagy rohanásban vagy, és nincs időd elolvasgatni minden cikket a KEYone-ról, valahogy szerezz magadnak 4 perc és 47 másodpercet, és nézd meg a lenti (angol nyelvű) videót a BlackBerry Mobile újdonságáról - garantálom, hogy nem fogod megbánni, ha kicsit is érdeklődsz az okostelefonok iránt, pláne ha BlackBerry-rajongó vagy:

Bónuszként itt van még a BlackBerry Mobile hivatalos launch videója, amit a KEYone barcelonai bemutatóján, szombaton láthatott először a nagyközönség:

Észrevételed vagy kérdésed van a fentiekkel kapcsolatban? Írj a kommentet a poszthoz ide, vagy a BerryBlog facebook-oldalára!

süti beállítások módosítása