Múlt hét végén új rendszerfrissítés érkezett a BlackBerry Mobile jelenlegi szászlóshajójához, a KEYone-hoz, mely amellett, hogy január 5-re emelte az Android biztonsági hibajavító csomag szintjét, több fontos újdonsággal is kiegészítette a készülék repertoárját. Tulajdonképpen mindegyik újítást a tavaly év végén megjelent Motiontől örökítették át a KEYone-ra, így most már szoftveres funkcióit tekintve is végletekig közel áll egymáshoz a két okostelefon.

Először is a frissítést követően immár a KEYone-on is elérhető a "Zároló", ami voltaképpen egy jelszóval védett, kódolt tárterület a telefon belső tárhelyén. Amit ide másolsz, azt később csak jelszóval, vagy ujjlenyomatos azonosítással lehet elérni, ami extra védelmet nyújt minden igazán szenzitív adatnak, fájlnak.

locker.jpg

A BlackBerry a Zárolót ügyesen összekombinálta a gyári kamera applikációval, így ha a kamerát elindítod és megérinted az ujjlenyomat-szkennert (ahelyett, hogy a felvételkészítő ikonra böknél, vagy a hangerőszabályozót nyomnád le) az elkészült fotó erre a biztonságos tárhelyre kerül. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fotó nem kerül fel automatikusan semmilyen felhőalapú fotótárba (tipikusan a Google Fotók alkalmazáson keresztül, és természetesen megosztani sem lehet senkivel. Vagyis a fénykép elvileg soha nem hagyja el a telefonodat, azaz a felügyeleted nélkül senki nem nézheti meg.

A Zároló mellé bekerült végre-valahára a BlackBerry saját fájlmenedzsere is a csomagba, ami nemes egyszerűséggel csak a "Fájlok" nevet viseli, és magától értetődő funkciókat kínál -- valamint ezek mellett annak a lehetőségét, hogy bármilyen kiválasztott állományt áthelyezz a védett tárterületre.

Megújult továbbá a KEYone gyorsgomb funkciója is, azaz a Motionhoz hasonlóan más-más helyzetben más applikációk, funkciók csalogathatók elő a készülék oldalán lévő programozott gombbal. Erről a funkcióról itt írtam kicsit részletesebben, a frissítés után próbáljátok ki, elég menő az újítás.

Végül, de nem utolsósorban minden, legalább 7.1-es Androidot futtató BlackBerryhez (vagyis a Motionhoz és a KEYone-hoz) érkezett a múlt héten egy jó kis Power Center frissítés, ami mostantól képes:

  • Figyelmeztetést küldeni, ha egy alkalmazás túl sok áramot zabál
  • Alkalmazásonként különböző, energiatakarékosságot célzó szabályokat életbe léptetni, úgy mint
    • Kijelző fényereje
    • Kijelzőfelbontás
    • Kijelzőfrissítés

A rendszerfissítést letölthetitek menüben található "Frissítés" nevű alkalmazással, a Power Center legújabb verzióját pedig a Google Play Áruházon keresztül szerezhetitek be.

süti beállítások módosítása