Múlt héten még arról írtam itt a blogon, hogy a WhatsAppról koppintja a böngészős chatfelületet a BlackBerry Messenger (amit már nem is a BlackBerry fejleszt), erre tessék, a BlackBerry a héten beperelte a Facebookot, amiért szerintük a Zuckerberg-birodalomhoz tartozó bizonyos közösségi platformok, szolgáltatások (jelesül WhatsApp és Instagram) jogosulatlanul használnak bizonyos szabadalmakat. 

fb_whatsapp.jpg

A BlackBerry és a Facebook viszonya az utóbbi években finoman szólva nem volt igazán rózsásnak tekinthető, erre több, kevésbé direkt jel is utalt. A BlackBerry a 117 oldalas kereset beadásakor kijelentette, hogy a két társaság évek óta próbál megegyezésre jutni, ám mostanra nem maradt más lehetősége a cégnek, csak az ominózus beadvány. Amivel egyébként elég sok iparági szereplő él mostanában, rossz nyelvek szerint elsősorban azok, akiknek nem áll túl jól a szénájuk, és lehetőséget látnak egy kis pénzkeresetre az ilyen perek által.

Azt azért ilyenkor sosem árt fejben tartani, hogy a sztereotípiák és negatív hírverés (mindkettőből található szép számmal az Index mai cikkében) mellett mindig a bíróé az utolsó szó, más kérdés, hogy a Facebook bizonyára nem fogja magát könnyen adni, ahogy erre a cég jogi vezetője által kiadott nyilatkozat is utal. 

A BlackBerrynek egyébként közel 40 ezer szabadalma van, többsége természetesen a mobilkommunikáció területén, és nem is a Facebook az első, akit vélt szabadalomsértés miatt perelt. A legnagyobb fogás (ami iparági szinten is elég komoly summa volt) mégsem ebből származott a cégnek. A Qualcomm tavaly beleegyezett, hogy 940 millió dollárt visszafizet a BlackBerrynek jogdíj-túlfizetés miatt.

süti beállítások módosítása