Megállíthatatlanul itt a tavasz, úgyhogy itt az ideje valami igazán ütős akciónak, árváltozásnak az androidos BlackBerryk termékpalettáján is. Mostantól a BerryBoltban minden eddiginél olcsóbban szerezheted be a BlackBerry Mobile androidos készülékeit, legyen szó a belépőszintű, teljes érintőkijelzős DTEK50-ről, vagy éppen az aktuális zászlóshajó KEYone-ról.

201803_keszulekakcio.jpg

Utóbbinak az ára igazán látványosan bezuhant, az ezüst színű változathoz most 60 ezer forint kedvezménnyel juthatsz hozzá, hiszen a QWERTY-s készülék fogyasztói új fogyasztói ára mindössze 149990 Ft. Ne feledd, hogy a BerryBolt minden BlackBerryt két év gyártói jótállással és ingyenes házhozszállítással kínál, illetve ingyenes szaktanácsadást valamint garanciafutár szolgáltatást biztosít, egyedüliként az országban.

A teljes akciós készülékkínlathoz kattints ide!

Ha pedig új BlackBerrydhez bármilyen tartozékra szükséged lenne, a gyári és utángyártott kiegészítők legszélesebb választéka vár rád a BerryBoltban.


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

A BlackBerry minden hányattatása ellenére ma is egy igazi love brand, bár azt azért kár lenne tagadni, hogy a márka rajongói bázisa jelentősen megcsappant az utóbbi években. Ez egyébként kicsit öngerjesztő folyamat is, hiszen egy menő cég termékei iránt könnyű rajongani -- az igazi keményvonalas hívek viszont akkor is ragaszkodnak a céghez, ha padlón van. 

fanleague.jpg

Szerencsére a BlackBerry minden jel szerint már túlvan a mélyponton, most pedig az ikonikus készülékeket gyártó BlackBerry Mobile igyekszik kihasználni a rajongói bázisban rejlő potenciált. A tulajdonos TCL Communications ma meghirdette a BlackBerry Smartphone Fan League nevű akciót, ami lényegében egy rajongói aktivitáson alapuló verseny, méghozzá a közösségi médiára támaszkodva.

A verseny lényege nagyjából abból áll, hogy a rajongók az alapján kaphatnak pontokat, hogy milyen aktívak a Facebookon és a Twitteren, milyen jól válaszolnak különféle kvízkérdésekre, mennyire vonnak be másokat ebbe az egészbe, vagyis mennyire jól terjesztik az igét. A BlackBerry Mobile révén a megszerzett pontok alapján rendszeresen részesülhetnek különféle brandelt ajándékokban, a legjobbak markát pedig BlackBerry okostelefonok is üthetik. A gyártó időről-időre felmérésekre is meginvitálja a résztvevőket, így a márka fanatikusai segíthetnek abban, hogy a jövőben készülő új termékek tökéletesebbé váljanak. 

A rajongói versenyre itt lehet jelentkezni, a dolog egyetlen szépséghibája, hogy jelenleg csak az Egyesült Államokból, Kanadából vagy Angliából fogadnak el jelentkezéseket. Ha egyszer Magyarországra is kiterjedne majd a verseny, itt mindenképpen szólunk majd.

A mobiltelefonok színe manapság egyre fontosabb szempont a választás során, valahogy úgy, ahogy nem mindenkinek felel meg a szürke színű autó vagy éppen notebook sem. A gyártók legtöbbje ezért egy-egy új modellt eleve több színvariációban dob piacra, melyeket többnyire jól célzottan egy-egy régióba szánnak. A BlackBerry KEYone-nál nem így történt, a készülék ugyanis nagyjából egy évvel ezelőtt ezüst színben került forgalomba, majd nyár végén jött a fekete, most pedig a bronz változat.

bronze_keyone_13.jpg

A bronz színű KEYone-t az idei CES utolsó napján jelentette be a gyártó, azóta viszont akkora volt a csend az új variáns kapcsán, hogy egyesek úgy vélték, ez a készülék is a hamvába holt bronz Classic sorsára fog jutni. Nem ez történt, a bronz KEYone ugyanis mostantól kapható, egyelőre két országban, Szaud-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben. A hangsúlyozottan limitált kiadású bronz KEYone kialakítása gyakorlatilag mindenben megegyezik a fekete KEYone-éval, azaz 4 GB rendszermemóriával és 64 GB háttértárral látták el, a többi komponens pedig aztán pláne változatlan az eredeti KEYone-hoz képest.

Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy a készülék forgalomba kerül-e mifelénk, illetve milyen kialakításban, de az holtbiztos, hogy a bronz KEYone ebben a két országban dual SIM-es, feltételezem ha az eddigi mintát követi a BlackBerry Mobile, akkor nyugaton nem lesz lehetőség második SIM használatára.

Bár a bronz színű KEYone elsősorban a Közel-Keleten hódíthat, a BerryBolt rögtönzött felmérése alapján itthon is lenne rá vevő szép számmal. A termék bejelentésekor kitett szavazásban az olvasók több mint háromnegyede szívesen szert tenne egy ilyen keleti kincsre.

Vannak azok a szakmák, pozíciók, melyeknél a biztonságos mobilkommunikáció nem állhat meg a piacon gyakorlatilag bárki számára elérhető megoldásoknál, hanem valami extrára, valami többre van szükség, amit tényleg nem tudnak sem feltörni, sem visszafejteni mások (vagy legalábbis EXTRÉM nehezen lehallgatható a kommunikáció).

Ilyen megoldásokat használnak többek közt a nemzetbiztonsági szervek, vagy például azok, akikre részben ezek a nemzetbiztonsági szervek vadásznak: a szervezett bűnözés. Most például sikerült az FBI-nak lekapcsolnia egy cégvezetőt, aki a vádirat szerint drogkartelleknek is szállított szuperbiztonságos mobilokat -- többek közt BlackBerryket.

fbi.jpg

Vincent Ramos, a kanadai Phantom Secure ügyvezetője évekkel ezelőtt arra tette az életét, hogy segítse ügyfeleit abban, hogy a mobiljukkal önfeledten chatelhessenek más üzletfeleikkel és megrendelőikkel, anélkül, hogy az üzenetek tartalmába bárki illetéktelen beleütné az orrát. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a Phantom legnagyobb vásárlói közé olyan szervezetek tartoztak, mint a Sinaola drogkartell, de a szupertitkosított telefonokból szép számmal jutott más, ausztrál, venezuelai, mexikói vagy éppen kubai droghálózatokba.

Ez még önmagában nem lett volna akkora probléma, hiszen jóhiszeműen bárki adhat el bűnözőknek telefont (még az Apple is), csakhát Ramos a vádirat szerint pontosan tudta, kik a kuncsaftjai, a készülékeket pedig az ő igényeiknek megfelelően módosította, az alábbiak szerint:

  • a mobilokból kikerült a kamera és a mikrofon,

  • eltávolították belőlük a GPS-modult is,

  • valamint letiltották a böngészőt és mindenféle gyári üzenetküldő szoftvert.

Azért a Phantom nem csak elvett a szuperbiztonságos készülékekből, hanem hozzájuk is adott. Például egy saját fejlesztésű, PGP-titkosítást használó csevegőalkalmazást, mely hongkongi és panamai szerverekre csatlakozott. A helyszínválasztás természetesen nem véletlen: Ramos (és megrendelői) némileg joggal bíztak abban, hogy ezek az országok kevéssé lesznek együttműködők egy esetleges nyomozás során az illetékes nemzetközi hatóságokkal. Ha ez nem lenne elég, a Phantom telefonjait saját fejlesztésű megoldással, távolról tudták "hatástalanítani" a vásárlók. Ez egyébként annyira nem működhetett jól, mivel a hírek szerint Ramos telefonját sem sikerült a letartóztatása után távolról törölni.

Ramos rendőrkézre kerülése ismét feleleveníti a titkosított (mobil)kommunikációval kapcsolatosan pár évvel ezelőtt felvetődött morális dilemmát, miszerint egy cég mennyire tehető felelőssé azért, mert az általa nyújtott szolgáltatást, terméket bűnözők is használják, pontosabban mit köteles megtenni azért, hogy a hatóságok munkáját segítse adott esetben a felderítésben. A Phantom esete ezeken nyilván kissé túlmutatva arra is felhívja a figyelmet, hogy a szervek nem túlságosan elnézőek a szektor azon szereplőivel szemben (sem), akik teljes tudatában vannak annak, hogy bűnszervezeteket segítenek. 

Via Engedget via Motherboard.

Múlt héten még arról írtam itt a blogon, hogy a WhatsAppról koppintja a böngészős chatfelületet a BlackBerry Messenger (amit már nem is a BlackBerry fejleszt), erre tessék, a BlackBerry a héten beperelte a Facebookot, amiért szerintük a Zuckerberg-birodalomhoz tartozó bizonyos közösségi platformok, szolgáltatások (jelesül WhatsApp és Instagram) jogosulatlanul használnak bizonyos szabadalmakat. 

fb_whatsapp.jpg

A BlackBerry és a Facebook viszonya az utóbbi években finoman szólva nem volt igazán rózsásnak tekinthető, erre több, kevésbé direkt jel is utalt. A BlackBerry a 117 oldalas kereset beadásakor kijelentette, hogy a két társaság évek óta próbál megegyezésre jutni, ám mostanra nem maradt más lehetősége a cégnek, csak az ominózus beadvány. Amivel egyébként elég sok iparági szereplő él mostanában, rossz nyelvek szerint elsősorban azok, akiknek nem áll túl jól a szénájuk, és lehetőséget látnak egy kis pénzkeresetre az ilyen perek által.

Azt azért ilyenkor sosem árt fejben tartani, hogy a sztereotípiák és negatív hírverés (mindkettőből található szép számmal az Index mai cikkében) mellett mindig a bíróé az utolsó szó, más kérdés, hogy a Facebook bizonyára nem fogja magát könnyen adni, ahogy erre a cég jogi vezetője által kiadott nyilatkozat is utal. 

A BlackBerrynek egyébként közel 40 ezer szabadalma van, többsége természetesen a mobilkommunikáció területén, és nem is a Facebook az első, akit vélt szabadalomsértés miatt perelt. A legnagyobb fogás (ami iparági szinten is elég komoly summa volt) mégsem ebből származott a cégnek. A Qualcomm tavaly beleegyezett, hogy 940 millió dollárt visszafizet a BlackBerrynek jogdíj-túlfizetés miatt.

A BBM (vagy korábban inkább BlackBerry Messenger) elvitathatatlan érdemei mellett egyik legnagyobb hátránya, hogy kizárólag mobilról lehet használni, ami persze nem feltétlenül probléma annak a néhány milliárd potenciális okostelefon-használónak, akiknek nincs PC-jük, és valószínűleg soha nem is lesz. Na de mi van a többiekkel? Nekem például állandó gondot okoz, hogy a számítógépem előtt ülve folyton kézbe kell vennem a telefonomat, ha egy BBM-üzenetre válaszolni akarok, ráadásul így gyakrabban fordul elő, hogy észre sem veszem, hogy valamire válaszolnom kéne (és ezért rendszeresen kikapok otthon).

A BlackBerry erre a dilemmára (vagy legalábbis részben erre a dilemmára) alkotta meg a Blend-et, amit aztán a BB10 hanyatlásával lényegében süllyesztőbe dobtak. Szerencsére a BBM új licenctulajdonosa, vagy feljesztője, az indonéz EMTEK úgy gondolta, ideje lenne azokra is gondolni, akik -- mobile first ide- mobile first oda -- a napjuk jelentős részében egy számítógép előtt ülve szeretnék a BBM-et használni.

bbm_desktop.jpg

A PC-n is használható BBM-ről elég régóta mennek a találgatások, eddig annyit lehetett tudni, hogy lesz, de hogy milyen formában és mikor, az mostanáig nem igazán volt egyértelmű. Az androidos BBM legújabb bétájában ugyanakkor megjelent egy új funkció, a "BBM Dekstop". Az opcióra rábökve először el kell látogatni erre az oldalra, majd a kamerával beszkennelni a QR-kódot. Ezt követően a rendszer bejelentkezik, és máris lehet chatelgetni a partnerekkel.

A BBM asztali üzemmódja egyelőre elég fapados, vagy nevéhez méltón "bétás", vagyis a chaten kívül gyakorlatilag semmit sem lehet csinálni (pl nincs fájlküldés, csoportok voip-hívás meg ilyenek), és az is elég korlátozottan működik - például az olvasottsági és kézbesítési visszajelzés egyelőre nem igazán akar működni a tesztelők szerint.

Nem lehet egyébiránt nem észrevenni, hogy a BBM fejlesztői honnan nyerték az ihletet a BBM Desktophoz: a WhatsApp Web pont ugyanígy működik, és eleinte pont ugyanúgy csak Androidon volt elérhető (ez állítólag az iOS korlátai miatt van/volt így), mint az asztali BBM. Más kérdés, hogy a WhatsApp azóta gyártott tisztességes PC-s és Mac-es klienst, de ennek a böngészős megoldásnak is megvan a maga bája, egyszerűségével, és platformfüggetlen működésével.

Remélem idővel azért a fejlesztők pótolják majd a hiányosságokat, az irány mindenesetre jó, részemről legalábbis kész megváltás, hogy nem kell a telefont kapkodni folyton BBM-ezés közben, ha a számítógépem előtt ülök.

süti beállítások módosítása