Már régóta foglalkoztat az a gondolat, hogy viszonylag kevés olyan tech cég létezik ma a világon, mely bizonyos szempontból annyira tudathasadásos lenne, mint a BlackBerry. Hiszen a cég bevallottan a vállalati és kormányzati szektorra lő, irgalmatlanul komolyan veszi a biztonságot, és ezt egyebek mellett olyan termékekkel támasztja alá, mint a vállalati BBM.

bbm_meetings_groupvideo.jpg

Akkor most vagy ezeknek a vállalati felhasználóknak van egy második, titkos életük, netán második gyermekkorukat élik, ahol a női managerek még Justin Biebert imádják és az esetlen de bombázó Dr. Szöszin röhögnek, a férfiak pedig bizonyára Transformers játékbábukkal háborúznak,...

legally_blonde.png

...vagy a kanadaiaknál nem igazán tudja a jobb kéz, mit csinál a bal.

Címkék: matrica bbm meetings legally blonde

Előfordult már veled, hogy otthonról elindulva az eszedbe villant, hogy valamit - pénztárcát, kulcsot, telefont - nem tettél el, és vissza kellett rohannod érte? Az efféle eset kiváltképpen kellemetlen tud lenni, ha ráadásul sietned kell valahová, akkor meg aztán végképp, ha visszarohanva a házba újságírók hada szegezi neked a kérdést: Mit hagytál otthon?

obama-pix.jpg

Ha szerinted ez valamiféle fantazmagória, nagyon tévedsz, itt van mindjárt Barack Obama példája, aki a múlt héten a Marine One-ról (az elnöki helikopter) rohant vissza a Fehér Házba valamiért. "Fiúk, magukkal még sosem fordult elő, hogy elfelejtettek valamit?" -- vetette oda a kérdést az elnök az újságíróknak, majd visszafelé rohanvást a sajtó mindig kíváncsi munkatársainak azért elárulta, mit hagyott otthon. A válasz a lenti videóban.

Címkék: blackberry obama

A tepsifonok, vagyis a csak érintőkijelzős mobilok megjelenésével, ezzel párhuzamosan a nyomógombos mobilok eltűnésével nem csak a gépelési szokások változtak meg, hanem eltűnt valami, aminek szerintem sosem lett volna szabad eltűnnie a készülékekről: Ezek a billentyűzet gyorsgombok, vagy angolul shortcutok.

Szerintem az itt jelenlévők közül senkinek sem kell bemutatni, mennyire menő dolog az, amikor egy funkcióhoz (például némítás, valamelyik program elindítása, netán egy névjegyzékben szereplő ismerős felhívása) nem kell a menükben kotorászni, elég csak egy gombot megnyomni a (QWERTY) billentyűzeten, és a telefon máris teszi a dolgát. Vagy egy listában a lapozgatáshoz nem kell tapicskolni a kijelzőt, elég megnyomni a szóközt, vagy pikk-pakk a lista tetejére visz a "T" gomb lenyomása és még sorolhatnám.

A BlackBerry Classic, illetve a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3.1-es verziója visszahozza, pontosabban kibővíti a gyorsgombok intézményét, így egy gombnyomással olyan funkciók is elérhetők lesznek a BlackBerryken, melyekhez eddig a menüben kellett matatni. Már persze ha az adott BlackBerryn vannak gombok. Az Inside BlackBery blog a következő gyorsfunkciókról ír, de a legjobb az az egészben, hogy a listát egyedileg is lehet majd bővíteni, mindenféle külön alkalmazás (pl. ShortcutMe) telepítése nélkül:

  1. Böngésző indítása: B
  2. Üzenetírási ablak megnyitása a Hub-ból: C
  3. Az Időjárás app megnyitása: W
  4. Számológép megnyitása: U
  5. BBM megnyitása: N
  6. Készülékzár aktiválása: K
  7. Néma profil aktiválása: Q
  8. Beállítások megnyitása: O
  9. Névjegyzék megnyitása: A
  10. Súgó megnyitása: H

Elképzelhető, hogy a gyorsgombok közül egyik-másik a magyar nyelvű környezetben nem működik majd, illetve más gomb lenyomásával lehet majd elérni az adott funkciót, erre legalábbis volt már példa korábban, még a BBOS időkben, ahol több esetben a magyar elnevezés kezdőbetűjéhez igazodott a gyorsbillentyű.

Via Inside BlackBerry blog.

Címkék: blackberry shortcut classic qwerty gyorsgomb

A BlackBerryt ma gyakorlatilag mindenki a nyomógombos (és elavult) készülékekkel azonosítja, ami nem minden alap nélküli (mármint a nyomógombos rész), ettől függetlenül a cégnek azért volt, illetve van jó néhány próbálkozása az érintőkijelzős szegmensben is, ahol a többi gyártó már rég letett a gombokról. Bár legutóbb éppen John Chen elnök-vezérigazgató közölte a tőle szokásos racionalista-vehemenciával, hogy esze ágában sincs a BlackBerrynek beállni a tucat-tepsifon gyártók közé, a legfrissebb pletykák szerint nem kizárt, hogy ennek ellenére lesz full touch csúcskészüléke a cégnek. 

Az N4BB ma megszellőztette ugyanis, hogy a kanadaiaknál a csőben van a sokat mondó Rio nevű projekt, amiről egyelőre éppen csak annyit tudni, hogy egy gombok nélküli, csúcskategóriás BlackBerryt takar, ami talán jövőre kerülhet piacra. Persze egy dolog a tervezgetés, hogy végül mi valósul majd meg a projektből, az jó kérdés, mindenesetre volt már rá példa a nem is olyan régmúltban, hogy  BlackBerrynél elkaszáltak ilyen próbálkozásokat (mond valakinek valamit az, hogy Ontario, netán Manitoba)? És hogy miért lett Rio a Rio? Állítólag a Rio de Janeiroban található Jézus-szobor miatt (megváltó-szimbólum), de szerintem inkább ezért:

rio_carnival.jpg

Őszintén szólva piszkosul nem irigylem azt a csapatot, melynek a BlackBerry termékportfóliójáról kell döntenie, hiszen őrületes vakrepülésnek tűnik a cég elmúlt másfél éve a készülékpiacon: míg a Z10 viszonylagos siker volt, addig a nagyobb méretű Z30 ha nem is bukott, de legalábbis nem hagyott mély nyomot a történelemben, akárcsak a feltörekvő piacokra szánt Z3. Ha ez nem lenne elég, ott vannak a megrögzött, régi BlackBerry-felhasználók, akiknek eszük ágában sincs a gombokat mellőzni, na nekik készül a Classic, esetleg a Passport -- ezek azonban ma már legfeljebb rétegigényt kiszolgáló okostelefonok lehetnek.

Persze itt megint felmerül a kérdés, hogy a BlackBerrynek a jelenlegi stratégiai irányvonal mellett szüksége van-e egyáltalán arra, hogy a hardverbizniszben olyan húzótermékek szerepeljenek a neve alatt, melyekért egy fél világ epekedik, vagy csak úgy legyen, mert hátha jó lesz még valakinek alapon nullszaldósan továbbviszik a hardvergyártást. Ez a kissé ködös helyzet azt hiszem a következő egy-két évben kitisztulhat majd.

Via N4BB.

Címkék: blackberry rio

Lewis Hamilton lett a 2014-es Formula 1-es világbajnok, tehát: 

Használd a "LEWIS" kuponkódot (idézőjelek nélkül) a 20% kedvezményhez!


A hétvégén eldől végre, hogy ki lesz az idei Formula 1-es szezon világbajnoka, a mindig higgadt német profi, Nico Rosberg nyeri első, netán a mezőny egyik legtehetségesebb tagja, Lewis Hamilton fogja bezsebelni második világbajnoki címét. Akármelyikük is nyer, te mindenképpen velük nyerhetsz, hiszen a BerryBoltban a hétvégi Abu-dzabi zárófutam leintését követően 20% kedvezménnyel vásárolhatsz BlackBerry-tartozékokat!

lewis-champion.png

Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy a vásárlási folyamat végén a világbajnok pilóta keresztnevét ("NICO" vagy "LEWIS", idézőjelek nélkül, csupa nagybetűvel) beírod a kuponmezőbe, és a rendszer máris érvényesíti a kedvezményt. A kuponakció november 23-án, a Formula 1-es futam leintésétől november 24-én 23:59-ig tart, a kupont leárazott termékekre és készülékek vásárlására nem tudod felhasználni.

Az idei bajnoki szezon egyik legtartalmasabb, legőszintébb szponzori együttműködését hozta a Mercedes AMG Petronas csapat és a BlackBerry megállapodása, hiszen ahogy az itt a blogon is többször szerepelt, a BlackBerry szponzori szerepe túlmutat azon, hogy az autókra és a pilóták overalljára rákerül a cég logója. Lewis Hamilton megrögzött BlackBerry-fanatikus, illetve Nico Rosberg is bevallotta, hogy egyik legféltettebb kincse a BlackBerryje. Toto Wolff, a csapat sportigazgatója pedig pár hete egy interjúban kerek-perec közölte, semmi pénzért nem válna meg a BlackBerryjétől.

Nézd te is a hétvégi F1-es futamot, és már most válaszd ki, mit fogsz kedvezménnyel megvásárolni a BerryBolt kínálatából!

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Címkék: ajánló akció berrybolt

Már csak kicsivel kevesebb, mint egy hónap van hátra a BlackBerry Classic rajtjáig (már ami a világ szerencsésebbik felét illeti), melyet vélhetően megrögzött BlackBerry-rajongók millió várnak világszerte. Hogy mi az olyan nagy szám ebben a telefonban azon kívül, hogy már ránézésre is kellemes nosztalgiát ébreszt? Természetesen a toolbelt, vagyis a híváskezelő nyomógombok, a menügombok és a trackpad alkotta sáv a QWERTY-billentyűzet és az érintőkijelző közt.

A BlackBerry a minap közzétett egy videót arról, hogy ezeket a plusz nyomógombokat pontosan mire is lehet majd használni egy-egy alkalmazás futása, illetve egyéb rendszerkomponens (pl. Hub) működése során. Mondjuk elég magától értetődő, mit csinál a menügomb és a vissza gomb, de azért a régi BBOS-hez képest változott egy, s más, amit érdemes előtt megszemlélni, pláne ha valaki még soha nem használt BB10-es készüléket. A videóból nem derül ki, de a középső trackpad néhány alkalmazásnál (például a böngészőnél) pont úgy működik majd, mint egy noteszgép tapipadja, vagyis lehet majd vele mozgatni a kurzort a kijelzőn. 

Többek közt ehhez kellett módosítani, illetve az új funkciókkal kiegészíteni a BlackBerry 10 operációs rendszert, így ezeknek a navigációs gomboknak a kezelése először a Classicon megjelenő 10.3.1-es verzióba lesz beépítve sok egyéb újdonsággal egyetemben, melyek egyébként nem Classic-specifikusak. Az új verzió egyébként mostanra teljesen funkciókész, amit az is jelez, hogy a BlackBerry kiadta a hozzá tartozó fejlesztői kit (SDK) végleges változatát, úgyhogy a szorgos programozók kezdhetik frissítgetni az alkalmazásaikat, hogy az az új funkciókkal minél hatékonyabban együttműködhessen.

Via Inside BlackBerry blog.

Címkék: classic sdk bb10 toolbelt