Holnap lesz napra pontosan tíz éve, hogy egy bizonyos Gary Klassen útnak indított valamit a BlackBerrynél, mely máig az egyik meghatározó terméke a cégnek, és bár nem feltétlenül váltotta be az eleinte hozzá fűzött reményeket, rengeteget fejlődött a megjelenése óta és sok versenytársat megihletett, annak rendje, s módja szerint. Ez a termék a BlackBerry Messenger, a világ első, mobilos azonnali üzenetküldő alkalmazása, vagyis mobilos chatprogramja.

A BlackBerry Messenger (BBM) ma már persze jóval több egyszerű chatprogramnál, egy egész komoly közösségi platformot rittyentett össze az évek során a kanadai cég, de ha már itt tartunk, lássuk is a kronológiát a fontosabb momentumokkal:

bbm-timeline-800px.jpg

Először is feltűnő, hogy 2005-től 2009-ig, vagyis négy éven keresztül gyakorlatilag semmi érdemleges nem történt a BBM-mel a BlackBerry szerint, legalábbis az azt követő időszakhoz képest, amikor csak úgy kapkodjuk a fejünket az eseményeket látva. A program hat évvel a megjelenés után, 2011-re jutott el a 6-os verzióig, amiben az egyik legfőbb fejlesztés a kapcsolható alkalmazások lehetősége volt, melyek leginkább arra voltak jók, hogy a felhasználók státuszüzenetei felett átvegyék a kontrollt. Ugyanebben az évben megérkezett a BBM Music, ami azóta jól meg  is szűnt.

Aztán hipp-hopp jött 2012, és a BBM 7-es verziójával a hanghívás lehetősége, egy évvel később pedig realizálódott a BlackBerry (akkor még RIM) egykori társelnök-vezérigazgatójának Jim Balsillie-nek a víziója: a BBM keresztplatformossá vált (bár ettől még nem lett belőle SMS 2.0). Ugyanebben az évben megjelentek a BBM Csatornák, amivel a BBM megindult az eltwitteresedés vagy elfacebookosodás útján, egy olyan közösségi platformot alkotva, mely kizárólag mobilon használható, PC-s kimenete egyáltalán nincs.

Nem sokkal később aztán jöttek az elmaradhatatlan matricák, a vállalati funkciók (BBM Meetings), az újabb, megerősített biztonsági funkciók (privát chat), míg mostanára egy meglehetősen ütőképes kis kommunikációs csomaggá nőtte ki magát az app.

Remélem, hogy a következő tíz év a fejlesztések mellett már az igazán zajos sikerekről fog szólni, mert az eddig valahogy nem volt különösebben jelen a BlackBerry Messenger történelmében, míg az olyan, finoman szólva is kihívásokkal küzdő versenytársak, mint pl. a Viber százmilliókat győzött meg.

Ha még nem próbáltad ki, a BlackBerry Messengert elérheted a Google Play Store-ból, az App Store-ból, illetve a Windows Piactérről. Ha BlackBerryd van, akkor gyárilag ott van a telefonodon. Szerintem érdemes adni neki egy esélyt.

Boldog szülinapot, BBM!

Via Inside BlackBerry blog.

Címkék: chat születésnap bbm blackberry messenger

Ha meg kellene nevezni az egykori Guns N' Roses tagjait, őszintén szólva Axl Rose-nál és Slash-nél megállna a tudomány nálam, ez a két faszi valahogy annyira uralta az egész csapatot, hogy már-már fel sem tűnt, hogy a háttérben azért akadtak még tagjai a bandának. Ott volt például Duff McKagan, a basszeros, aki éppen csak túlélte a 20-as éveit (melyik rocksztár nem?), most pedig a zenélgetésen túl könyveket ír, Harley Davidsonon motorozik és éli a nyugdíjas rockerek arany életét.

A most 51 éves McKagan volt olyan előzékeny, és frissen megjelenő, életvezetési tanácsokat (!) tartalmazó könyvében elárulta, hogyan tartja magát karban, miután felgyógyult súlyos drogfüggőségéből és az alkoholizmusból, hogy olyan felelősségteljes feladatoknak éljen, mint a munka, illetve a családapaság:

"Miután felkelsz, van jó pár órád, amit azzal tölthetsz, amihez csak kedved van. Használd ki okosan ezeket az órákat, igazi szenvedéllyel hozz létre új dolgokat, dolgozz emberekkel, építs közösséget, és meglátod, csodákra leszel képes."

Szép gondolatok, végső soron én is pont erre törekszem, csak nekem nincs Harley-m, de közös pontunk azért még akad McKagannel: ő is és én is BlackBerryre hagyatkozunk a munkánk és magánéletünk során. Az egykori GnR tag most éppen egy Porsche Design-féle P'9983-mal tolja, amin saját bevallása szerint legalább olyan gyorsan tud gépelni, mint a notebookján. 

"A családtagjaim iPhone-t használnak, de én egyszerűen képtelen lennék gépelni egy ilyen telefonon. Olyan számomra [az iPhone] mintha valami olcsó gitáron játszanék, amin le sem lehet fogni rendesen az akkordokat. A BackBerrym ehhez képest egy olyan hangszer, mely pontosan az én igényeimnek megfelelően lett behangolva."

Istenem, ha ezt előbb olvasom, teleraktam volna Guns N' Roses poszterekkel a szobám falát tinédzser koromban!

duffmckagan.jpg

Aztán van még itt pár szép gondolat zárásként, amivel McKagan igazi rocksztár-módra szól be pár száz millió embernek, számomra annál kedvesebb szavakkal (az idézetek McKagan Hogyan légy férfi című könyvéből származnak):

"Kitartok a kütyüjeim mellett, ezért folyton rácsodálkozom az iPhone-sznobságra. De most komolyan, ez mindent elárul arról, hogyan tekintünk a lojalitásra. Én egy lojális faszinger vagyok, és tudom, hogy nem vagyok egyedül. (...) A lojális embernek egész gyermekkorában hű társa egy jó kutya. A lojális embereknek olyan anyjuk van, akire szentként néznek fel. A lojális embereknek rosszul esik, ha mások sárba tiporják a hitüket. A lojális emberek kitartanak a BlackBerryjük mellett..."

 

"A BlackBerryk manapság ritkák,  mint a fehér holló, de azért még látni belőlük párat az utcán. (...) Mi, BlackBerry felhasználók pontosan tudjuk, mi a pálya, mi vagyunk azok, akik az igazán fontos dolgokkal törődünk, melyek előrébb viszik ezt a világot..."

 

"...De te erre rá se hederíts. Úgyis leköti az idődet az Instagram, majd mi foglalkozunk az igazán menő dolgokkal."

Via Inside BlackBerry blog.

Címkék: celeb blackberry rock&roll duff mckagan

A BlackBerry Classic visszahozta a BB10-es érába a nyomógombos BlackBerryk egyik örökségét, a trackpadet, vagy magyarul görgetőpadot, ami voltaképpen egy egy ujjal vezérelhető kurzormozgató gomb - kicsit olyan, mint a notebookokon a tapipad, csak miniben. Bár a magam részéről vannak fenntartásaim azzal kapcsolatban, hogy a trackpadnek milyen gyakorlati haszna van az érintőkijelzők korában, valakinek mégis hasznos lehet ez az extra, ha más nem azért, mert használata közben nem takarja ki a kéz a kijelzőt.

toolbelt_trackpad.jpg

A trackpad gyári érzékenysége azonban nem biztos, hogy mindenkinek egyformán megfelelő, még szerencse, hogy akárcsak a régi rendszer esetében, úgy BB10-nél is lehet állítani az érzékenységét mind vízszintes, mind függőleges irányban.

Ehhez a Rendszerbeállításokon belül a Nyelv és bevitel opciót kell választani, majd az így megjelenő panelen a Görgetőpad érzékenységére kell bökni (lásd fenti ábra). Itt a már említett két irányban lehet tetszés szerint mozgatni a csúszkát, ha túl gyors, vagy éppen túl lassú a tempó.

Végül már csak egy kérdés maradt a Classic-tulajokhoz:

Címkék: classic trackpad bb10 tippek-trükkök toolbelt

Elég sűrű hétvégén vagyok túl, meg kicsit a múlt hét második fele is zsúfoltra sikerült, így nem is igen volt idő megemlékezni az egyik legfontosabb, BlackBerry körüli múlt heti történésről, a New York-i Security Summit 2015-ről (szabad fordításban Biztonsági csúcs, bár ezt a szóösszetételt a NATO vagy az ENSZ emlékeim szerint már lestoppolta korábban). Az immár másodjára megrendezett konferencia leginkább arról szól, illetve szólt ezúttal is, hogy a BlackBerry, mint megoldásszállító hogyan képzeli el magát abban az ökoszisztémában, mely a legkülönfélébb mobil eszközök, gépek és ezáltal értelemszerűen emberek közt teremt biztonságos kommunikációs kapcsolatot.

Elég unalmasnak hangzik elsőre, nem igaz? Tény, hogy ez nem az a téma, ami lázba hozná a keményvonalas BlackBerry-rajongókat, vagy a geekeket, mégis azt javaslom, hogy aki csak teheti, mindenképpen nézze meg a prezentációkról készült felvételt, ugyanis az egész esemény könyörtelen pontossággal mutatja, hogy a BlackBerry 2015 közepén hová pozicionálja magát, és merre tart.

Ez lett volna tehát maga a konferencia, amiről talán a legjobb elemzést a BerryFlow egyik helyszíni tudósítója, Jubei Raziel dobta össze, így ezeket a sorokat is leginkább az ő beszámolója ihlette. Ahogy ő sem, úgy én sem akarok túl sok szót vesztegetni magára a Security Summitra, ahol a BlackBerry különböző felsővezetői tartottak előadást, meg voltak partnerekkel panelbeszélgetések- akit érdekel részletesen, hogy mit mondott pontosan John Chen vagy éppen Marty Beard, az nézze meg a fent belinkelt videót.

Ennél sokkal fontosabb az összes prezentációt átható, majd a konferencia utáni sajtótájékoztatón egész konkrétan megfogalmazott üzenet, mely szerint a

BlackBerry egy szoftverszolgáltatásokban utazó cég, melynek mellesleg van egy készülék üzletága is.

A BlackBerry jövője többé nem azon áll, vagy bukik, hogy hány okostelefont ad el, hogy sikerül-e újra csúcsra járatni a készülékgyártást. Nem attól függ a siker, hogy a tulajdonosok, azaz a részvényesek elégedettek lesznek-e, hogy összejön-e valamilyen nagyobb deal egy-egy operátorral, akik saját, jól felfogott érdekükben a tömegpiacot próbálják lefedni egyre kétségbeesettebben az egyre kétségbeesettebb gyártók (mínusz Apple és Samsung) termékeivel. 

A BlackBerry többé nem törődik a tömegpiaccal. Legalábbis közvetlenül. A BlackBerrynek ugyanis a jelenlegi állás szerint komoly sansza van rá, hogy különböző szoftveres megoldásai révén a jövőben valamilyen formában ott lesz számtalan olyan okostelefonon, melyet egy vásárló a munkahelyén (is) használ. Hogy ez egy BlackBerry, iPhone vagy éppen egy Samsung Galaxy, netán Microsoft Lumia, az gyakorlatilag teljesen irreleváns.

Ez egy rendkívül erős üzenet, különösen egy olyan cégtől, mely ott volt az egész okostelefon-iparág létrejöttekor (kis túlzással a BlackBerry teremtette meg ezt a szegmenst), és amelyik a csúcsok csúcsán ott volt a legnagyobbak közt a személyhívókból lett telefonokkal, melyekhez mellesleg bombabiztos infrastruktúra-hátteret is kínált. Talán pont ennek a múltnak a súlyos öröksége, hogy a média, valamint az elemzők egy része még mindig nem érti, hogy miért is nincs semmi gond ezzel a céggel, hogy miről szól ma ez a piac.

Mert lehet látványos görbéket rajzolgatni arról, hogy az eladott készülékek számát tekintve az egykor volt nagyok - mint pl. a BlackBerry, vagy a Nokia/Microsoft - hogyan buktak alá, vagy éppen hogyan hódít továbbra is töretlenül az Android, mindez ma már nem számít. Nem számít, mert hiába prosperál a piac, az Apple-t és a Samsungot leszámítva minden szereplő elképesztően komoly gondokkal küzd, de még az említett két multi sem látja kristálytisztán, mi viszi majd előre az iparágat öt év múlva. Ehhez elég csak megnézni egy Apple keynote-ot, vagy egy Samsung bemutatót az aktuális iparági vásáron/kiállításon, legyen szó Mobile World Congressről, IFA-ról vagy CES-ről (több hárombetűs rendezvényt nem sorolok, ígérem).

A BlackBerry köszöni, de ebből nem kér többé. Nem mintha lenne, vagy lett volna más választása a cégnek. Hiába hozta létre a világ legjobb mobilos operációs rendszerét, hiába kínál máig elsőrangú kommunikációs platformot, a duopol piacon már semmivel nem lehet labdába rúgni. A BerryFlow beszámolója szerint egészen megdöbbentő volt a Security Summitot követő sajtókonferencia, ahol újságírók és bloggerek sorra igyekeztek kiszedni a jelen lévő BlackBerry-vezetőkből az új készülékstratégiával kapcsolatos részleteket, a kérdéseket pedig egyszerűen lesöpörte az asztalról a cég. Nem voltak diplomatikus válaszok, nem volt kamuzás vagy ködösítés, hanem

kategorikusan hárítottak minden olyan kérdést, melyben a "BlackBerry" és a "készülék" szavak egyszerre hangzottak el.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a BlackBerry soha többé nem dob piacra új mobilt, valószínűleg a következő években még számos, kifejezetten érdekes megoldással fogunk találkozni a részükről. Olyanokkal, mint amilyen például a tavaly bemutatott Passport, vagy a Mobile World Congressen egy pillanatra felvillantott, vélhetően a Samsunggal együttműködésben készülő Venice. 

Nem is tévedhetne nagyobbat az, aki ma úgy vélekedik, hogy a BlackBerrynek nincs jövője. A Security Summit alapján kijelenthető, hogy a BlackBerrynek elképesztően erős jövőképe van, olyan jövőképe, melyért sok, lejtmenetben lévő okostelefon-gyártó bizonyára összetenné mindkét kezét. Olyan jövőképe, mely a Nokiának soha nem volt, még Microsoft-háttérrel sem.

És igen, az új BlackBerry nem fog mindenkinek tetszeni azok közül, akik a régi BlackBerryért rajongtak, de nincs más út a túléléshez. 

A BerryFlow posztja alapján.

Címkék: elemzés blackberry security summit

KIFUTOTT AKCIÓ!

Sokan közületek bizonyára jól tudják, hogy a BlackBerry hogyan kötődik a Formula 1 világához: a gyártó a Mercedes AMG Petronas csapat egyik legfontosabb szponzora, illetve kommunikációs megoldásszállítója. Ez által természetesen a BerryBlog és a BerryBolt is kapcsolatba kerül időről-időre a száguldó cirkusszal, rendszeresen szerepel itt Lewis Hamilton, Nico Rosberg vagy éppen Toto Wolff, illetve a tavalyi - sorrendben 29. - Magyar Nagydíjon egy kuponakcióval is készült a BerryBolt. És ez idén sem lesz másként.

ham_2013_hungaroring.jpg

Lehet, hogy nem mindig hozza a legizgalmasabb küzdelmet, de a a Gödöllői-dombságban elterülő versenypálya ennek ellenére mégis harmincadik alkalommal látja vendégül a csapatokat, versenyzőket és a több tíz-, illetve százezer nézőt a helyszínen. Ennyi F1-es versenyt egyhuzamban a jelenleg is a naptárban lévő pályák közül csak kettő, Monaco és Monza láthatott vendégül, ez tehát nem kis teljesítmény, amit mindenképpen meg kell ünnepelni: A 30. Magyar Nagydíj tiszteletére a BerryBolt legújabb kuponakciójában 

30 százalék kedvezményt biztosít minden, eredeti, gyári BlackBerry-tartozék árából*, ha beírod a "HUNGARORING30" kuponkódot (idézőjelek nélkül, csupa nagybetűvel) a vásárlásnál a kuponmezőbe, majd ráböksz a mentés gombra.

Ám jobb lesz, ha te is villámgyorsan döntesz, pont mint a pilóták, hiszen a kuponkedvezményt csak a verseny napján, azaz 2015. 07. 26-án, a rajt pillanatától, 14:00-tól két órán keresztül, azaz 16:00-ig veheted igénybe. Ezen időkereten túl - versenyzői szakkifejezéssel élve - mindenki limitidőn kívül kerül és automatikusan diszkvalifikálódik. 

*A kuponkód kizárólag gyári, BlackBerry márkájú kiegészítőkre vehető igénybe (az akcióban nem vesznek részt a PDair, StilGut, TYLT, Kingston, Jabra, Case-Mate, uUnique London, xPRO, Delock és StarTech márkájú termékek), illetve nem használható fel BlackBerry telefonok vásárlására, valamint a szállítási költségek csökkentésére. A kupon kizárólag 2015. 07. 26-án 14:00-tól 16:00-ig érvényes, közép-európai időzóna szerint. A kuponkód kizárólag háztartásban használatos mennyiségű termékre váltható be.


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Címkék: f1 akció formula-1 berrybolt

Lefekvés előtt jó éjszakát kívánni éppen olyan udvariassági formula, mint ebéd előtt azt mondani, hogy jó étvágyat, de persze ki-ki ízlése és lehetősége szerint ezt fűszerezheti még jóéjt puszikával, a műfogsor pohárba helyezésével és a többi. Az alvás előtti szeánsznak emellett manapság már az is része, hogy hű társunkat, a mobiltelefont is aludni küldjük. Ezt azonban ma már csak az amatőrök végzik a kőkorszaki módszerrel, a kikapcsológomb lenyomásával.

A BlackBerryk (legyen szó régi, vagy új generációs változatról) szokás szerint meglehetős eleganciával oldják meg ezt az éjszakai alvós dolgot is, amikor senki nem szereti, ha SMS-ek zengenek a fülébe a hajnali banknyitáskor, vagy éppen valami szomorúbb sorsra érdemes telefonos zaklató hívogatja az embert. A BB10-es készülékeknél az "Éjszakai üzemmód" ráadásul nem csak az értesítéseket kapcsolhatja ki részben vagy teljes egészében, hanem a telefon processzorát is pihenni küldi úgy, hogy a mobil közben végig bekapcsolva marad, vagyis az e-mailek és más üzenetek megjönnek - csak éppen értesítést nem küld róluk a rendszer.

bedside_classic.jpg

Az éjszakai üzemmódot két ponton, az óraalkalmazásból, valamint a lezárt nyitóképernyőről lehet bekapcsolni, mindkét esetben a kijelző tetejéről egy lefelé irányuló ujjmozdulat a záloga a dolognak. Az óraalkalmazás beállításainál emellett szépen meg lehet mondani a telefonnak, hogy pontosan hogyan viselkedjen, ha aktív az éjszakai üzemmód. Itt lehet megadni például azt, hogy ilyenkor aktív legyen-e az akkukímélő mód (mivel ez idő alatt úgysem fogjuk használni a BlackBerrynket, ez erősen ajánlott beállítás), vagy egyáltalán be legyen-e kapcsolva a vezeték nélküli adatátvitel (ha ezt az opciót kikapcsolod, semmilyen értesítés vagy hívás nem jön a telefonra, amíg ki nem lépsz az éjszakai módból).

A leghasznosabb funkció talán mindezek közül az, hogy részletesen meg lehet akár azt is mondani a rendszernek, hogy mely üzenetekről milyen értesítések érkezzenek a telefonra (bekapcsolt adatátvitel esetén). Erre szolgál az "Éjszakai Profil", mely automatikusan aktív lesz éjszakai üzemmódban és vigyáz arra, hogy tényleg csak az zavarhasson meg alvás közben, amit nagyon fontosnak érzünk - ha például szeretnéd, hogy ilyenkor is kicsöngjön a telefonod, de csak csöngjön, SMS-t például ne jelezzen, azt itt beállíthatod ezt a működést.

Címkék: bedside tippek-trükkök éjszakai mód