A minap BerryBlog birtokába jutott az alábbi lista, melyen a BlackBerry Neon-hoz, vagy ahogy a jelek szerint nevezni fogják, a DTEK50-hez (!) készült eredeti, gyári tartozékok találhatók. Megtudtuk még azt is, hogy a kiegészítők a készülékkel nagyjából egy időben, azaz egy hónapon belül a boltokba kerülnek (köztük természetesen a BerryBoltba).

dtek50_acc.jpg

Ami a választékot illeti, érkezik a készülékhez "okos" flip bőrtok, egy színben, feketében - ez alighanem ugyanúgy működik majd, mint a PRIV flip bőrtokja, azaz lesz rajta egy kis ablakocska, melyen keresztül bizonyos információk megjelennek, és bizonyos funkciók vezérelhetők. Jön még egy színben (fekete) a modellhez kemény műanyag hátlap és két színben (fekete-átlátszó, kék-átlátszó) szilikon tok, valamint az elmaradhatatlan övcsipeszes bőrtok, fekete színben.

Újdonság a kínálatban a "Smart Pocket", ami vélhetően az ablakos flip bőrtok és a hagyományos, becsúsztathatós tok keveréke lesz. Ezeknek egyébként az is az érdekességük, hogy a megszokottal ellentétben nem egy színből (valószínűleg nem is egy anyagból) áll a tok, az egyik szürke/fekete, a másik szürke/barna színkombinációban pompázik majd.

Bár képek még nincsenek, ismételten felvetődik a kérdés: te melyik gyári tartozékot vennéd meg a telefonhoz?

Címkék: kiegészítő neon pocket bőrtok flip tok dtek50

Csak éppen nem úgy, ahogy azt a legtöbben elképzelik.

A tegnapi BlackBerry Security Summit 2016 számos tanulsággal és érdekességgel szolgált azok számára, akik a kormányzati és nagyvállalati szektort érintő, mobil oldalról begyűrűző kibertámadások ellen, valamint a kríziskommunikációs kihívásokra keresnek hatékony megoldásokat. A rendezvény egyben remekül szemlélteti azt is, hogy az Egyesült Államok Szenátusa felől érkező legutóbbi hírek (a stábnak már nem ajánlanak fel többé BlackBerry készülékeket céges használatra) mennyire nem rázták meg a BlackBerryt, mely most már kerek-perec szoftvercégként definiálja magát. Sőt, konkrétan elhangzott, hogy a

BlackBerry mindig is szoftvercég volt, a telefonok pedig csak arra kellettek, hogy a szoftver valahol mégiscsak futhasson.

Érdekes felvetés attól a cégtől, aki korábban többször is az okostelefon-piac megteremtőjeként aposztrofálta magát, de ez most mindegy is, hiszen a tegnapi nap inkább arról szólt, amire a BlackBerry most helyezi a fókuszt: a mobilbiztonsági és kríziskommunikációs szoftvermegoldásokra (meg még néhány más, hangzatos témára, mint például az IoT).

Márpedig ezen a területen a napokban három egész komoly fejlemény, vagy deal is összejött a kanadai cégnek, mindhárom az amerikai kormányzat különböző biztonsági, rendvédelmi szerveihez kötődik. 

uscapitol.jpg

Az egyik ezek közül, hogy a BES12 multiplatformos mobilmenedzsment-környezet, valamint a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3.2-es verziója megkapta az Amerikai Védelmi Minisztérium (aka Pentagon) szárnyai alá tartozó Defense Information Systems Agency STIG (Security Technical Implementation Guide) nevű certifikációját. Ez ugyan azonnali üzletet nem hoz a BlackBerry számára, megnyithatja viszont a kaput olyan kormányzati dealek előtt, melyekhez eddig nem volt bejárása a cégnek.

Ennél konkrétabb, dollármilliókat hozó üzletet sikerült leütni a szenátus legfőbb biztonsági szervének számító U.S. Senate Sergeant at Arms-szal, mely többek közt a Capitoliumban, a Pentagonban és a Fehér Házban dolgozók, és az oda látogatók biztonságáért felel. A BlackBerryhez tartozó AtHoc vészkommunikációs rendszer csak ennél az egy biztonsági szolgálatnál közel 50 ezer ember számára küld figyelmeztetéseket és műveleti eligazítást krízishelyzetekben, így többek közt természeti csapás, vagy terrortámadás esetén. Érdekesség, hogy a BlackBerry ezzel együtt az amerikai kormányzat 3 millió (!) alkalmazottja számára biztosítja ezt a kommunikációs platformot.

Bár ekkora kontingensről nincs szó, de szintén elképesztően menő, hogy a BlackBerry-féle AtHoc-ra építi a továbbfejlesztett, "Alert Warning System 2.0"-nak nevezett kríziskommunikációs rendszerét az Amerikai Parti Őrség Washingtoni Nagyvárosi Övezetet (Washington Metropolitan Area) védő egysége. A Parti Őrség egyébként összesen mintegy 220 ezer AtHoc klienssel rendelkezik, és csupán az egyike azon, a Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security) alá tartozó szervezeteknek, melyek a BlackBerry szoftvermegoldásaira (és adott esetben mobilkészülékeire) támaszkodnak baj esetén, mint elsődleges, kommunikációt segítő rendszerre.

Via Inside BlackBerry blog.

Címkék: amerika kormányzat blackberry athoc

Még szinte el sem kezdődött a BlackBerry éves szakmai konferenciája, a Security Summit 2016. John Chen elnök-vezérigazgató idejekorán letörte azoknak a lelkesedését, akik arra vártak, hogy a cég esetleg egy-két-három új mobilt bemutat majd a rendezvényen. Ahogy az várható volt, erre nem fog sor kerülni, de már nem kell sokat várni, jövő héten ugyanis szó lesz majd ezekről az újdonságokról is -- kotyogta ki Chen.

Hogy hol és pontosan milyen formában, az egyelőre titok, mindenesetre Chen az előadása előtt a maga szokásos fanyar humorával közölte:

"Folyton csak a készülékekről kérdeznek, pedig annyi minden más, fontos dolgot csinálunk..."

Chen egyébként szokás szerint sziporkázik a Security Summit házigazdájaként: amikor Rudy Giuliani, New York ex-polgármestere lement a színpadról, közölte, hogy azért őt hívták meg a rendezvényre, mert nem kért annyit, mint Hillary Clinton.

chen_rudy2.jpg

Szóval aki új készülékekre kíváncsi, az még legalább egy hétig legyen türelemmel, biztos vagyok benne, hogy Ralph Pini, készülékbizniszért felelős vezető nemsokára előhúz majd a kalapból egy-két érdekességet.

Címkék: blackberry chen security summit készülékportfólió

A BlackBerry ereje teljében évente több kisebb-nagyobb szakmai rendezvényt is szervezett, ahová elhívta a fontosabb partnereit, a fejlesztőket vagy éppen az újságírókat. Ezeken a rendezvényeken aztán többek között új készülékeket, vagy éppen új platformokat mutogattak a nagyérdeműnek a kanadaiak, akik az utóbbi években a költségeikkel együtt a rendezvényeket is megkurtították. Az év legfontosabb szakmai konferenciáját azonban éppen holnap tartja a BlackBerry, méghozzá New Yorkban.

security_summit.jpg

Ez lesz a BlackBerry Security Summit 2016, ami a vállalati mobilbiztonság meghatározó szereplőinek a csúcstalálkozója (mínusz a BlackBerry közvetlen konkurenciái). Éppen ezért nem annyira meglepő, hogy a platina fokozatú partnerek/támogatók körében olyan cégek tűnnek fel, mint a Microsoft, a Samsung vagy éppen a Google.

Persze a BlackBerry részéről is lesznek ott előadók, gyakorlatilag kivonul a teljes vezérkar, beleértve azoknak a cégeknek a vezetését is, melyeket a vállalat az elmúlt években bekebelezett (Good, AtHoc, Encription stb.). Az internetes fórumokat elnézegetve páran azt várják, hogy a BlackBerry majd ezen a rendezvényen mutatja meg az új, androidos készülékeit is, erre azonban egyelőre semmi nem utal sem a program oldalán, sem pedig a résztvevők körében nincs olyan ember, akinek közvetlen köze lenne a készülék-üzletághoz (leszámítva talán Daniel Majort, aki a hangzatos Android Phone Architect titulust viseli a cégnél).

A BlackBerry Security Summit 2016-ot természetesen online is lehet követni, szóval akit érdekel a céges mobilmenedzsment-rendszerek, az automatizált, hatékony kríziskommunikáció, az holnap magyar idő szerint délutántól tapadjon rá erre az oldalra!

Címkék: blackberry beharangozó security summit

Lassan már tényleg ott tartunk, hogy a BlackBerry jobban tenné, a ha poszt címéhez hasonló óriásplakátokkal aggatná tele azokat a városokat, vagy városnegyedeket, ahol a média és az elemzőszakma "prominens" képviselői jellemzően megfordulnak. De legalábbis a cég képviselői az utóbbi hetekben, hónapokban nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy az okostelefon-piac méreteihez képest kétségtelenül eltörpülő eladások dacára a BlackBerry nem száll ki a készülékbizniszből. Ami mindenképpen jó hír azoknak, akik továbbra sem tudják elképzelni az életüket úgy, hogy a mobil használata során egész végig egy üveglapot kell tapicskolni.

classic_priv_passport.png

Mi több, Marty Beard, a cég ügyvezetője a minap egyenesen odáig ment több nyilatkozatban is, hogy a BlackBerry 10 operációs rendszerre épülő készülékek kapcsán kijelentette, egyáltalán nincs veszve semmi, azaz konkrétan a cég vezetői 

egy szóval sem állították, hogy soha többé nem lesz BB10-es készülék.

A nyilatkozat időzítése egyébként nyilván nem véletlen, hiszen a múlt héten lett hivatalos, hogy az ős-BlackBerry vonalat erősítő Classic gyártása leállt, amit látva bloggerek és újságírók azonnal billentyűzetet ragadtak, hogy immár huszonötödször is eltemessék a BlackBerryt (srácok, remélem nem lottóztok).

Alex Thurber, a cég készülékértékesítéséért felelős vezetője pár órával ezelőtti Twitter-bejegyzésében leszögezte, a BlackBerrynél elkötelezettek a billentyűzet, a BB10 és a biztonságos Android iránt, és mindenki nyugodjon le a pics*ba, mert egyik sem megy sehová (na jó, lehet nem pont ezekkel a szavakkal).

Persze az ördög a részletekben rejlik, vagyis jelen esetben nyilván az androidos vonalon van a prioritás, de legalábbis a következő három BlackBerry mobil szinte biztosan androidot futtat majd, de ahogy Beard az interjújában elmondta, ez már rég nem az az alap Android, ami mondjuk a Nexusokon is fut (ugyanakkor nem is az a teleszemetelt rendszer, amit egyes gyártók felpakolnak a mobiljaikra).

Mivel ahogy mondtam, az ördög a részletekben rejlik.

Via CrackBerry via Bloomberg.

Címkék: blackberry android bb10 készülékgyártás

A BlackBerry valahogy sosem tartozott azok közé a cégek közé, melyek hangosan reklámozták magukat, ami egészen addig, amíg jól ment a szekért, nem is okozott különösebb problémát. Manapság azonban -- amikor gyakorlatilag a létezését kell bizonyítania a cégnek -- jól jön mindenféle reklám, pláne ha nagyobb plénum elé kerül. Például a tévén keresztül.

A fenti szpot hosszú idő óta az első BlackBerry tévéreklám, mely a cég első androidos készülékének, a PRIV-nek az előnyeit mutatja be, illetve a nemrég nyílt manhattani üzletet reklámozza kicsit. Maga a reklám egyébként abból a szempontból jól megállja a helyét, hogy a BlackBerry értékeit (biztonság, fejlett bevitel) és az újításokat, így elsősorban a hatalmas alkalmazásválasztékot egyaránt igyekszik megmutatni.

Mivel itthon mobilt tévéreklámban szinte csak akkor láthatsz, ha valamelyik mobilszolgáltató pénzeli (legalábbis részben), ezért aligha valószínű, hogy hasonló szpot feltűnik majd mondjuk az MTVA vagy az RTL csoport valamelyik csatornáján. De addig is itt bármikor tudjátok nézegetni, és még a műsort sem szakítja meg.

Címkék: reklám blackberry priv