Egy a RIM tabletjének funkcióival kapcsolatos korántsem triviális tényre világít rá Elizabeth Woyke tegnapi írása a Forbes magazinban. Az korábban is egyértelmű volt mindenki számára, hogy a PlayBookok és a BlackBerryk Bluetooth-szon keresztül képesek lesznek szinkronizálni egymással (BlackBerry Bridge), valamint a telefon biztosíthatja az internetkapcsolatot is a tablet számára, az viszont eddig nem volt magától értetődő sokaknak, hogy a táblagép első változatai egyáltalán nem rendelkeznek majd PIM (Personal Information Manager) támogatással.

Hogy mégis mit jelent mindez? A BlackBerryk a PIM-en kezelik többek közt a push e-mail forgalmat (beleértve a céges levelezést is), az azonnali üzeneteket (BlackBerry Messenger), a naptárbejegyzéseket, jegyzeteket és a névjegyzéket, illetve ezek folyamatos szinkronizációját, vagyis ezekről a szolgáltatásokról (legalábbis a BlackBerryknél megszokott formában) le kell mondania annak, aki önállóan, telefon csatlakoztatása nélkül akarja használni a PlayBookot.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne például e-maileket olvasgatni a PlayBookon egy BlackBerry csatlakoztatása nélkül, csak mindezt nem a jól megszokott felületen és formában, hanem esetleg egy alkalmazáson keresztül, vagy a webböngészőt használva végezheti a felhasználó.

Egyes, elemzői vélemények szerint a RIM ezzel gyakorlatilag átveri leendő vásárlóit, hiszen a cég termékeitől mindenki joggal várja el lényegében ugyanazokat a funkciókat, legyen szó okostelefonokról vagy tabletekről - mindez pedig nem túl jó jel a PlayBook jövőbeni eladásaira nézve. Más elemzők azt várják, hogy a kanadaiak előbb-utóbb (vagy új modellek, vagy szoftverfrissítés révén) biztosan ellátják PIM-funkcióval a PlayBookot.

A gyártó szerint a PlayBook persze önállóan is megállja majd a helyét, más kérdés, hogy Alec Taylor, a cég egyik, marketingért felelős alelnöke nemrégiben utalt rá, hogy bár a RIM a kommerszebb piacokat is betámadja a PlayBookkal, az elsődleges célcsoport - akárcsak a telefonoknál - itt is az üzleti szféra lesz, a cégeknél pedig tudvalevőleg úgyis hemzsegnek a BlackBerryk.