Akinek BlackBerryje van, tudja, hogy a BIS nélkül a telefon félkarú óriás csupán, aki pedig használja a BIS-t, az azt tudja, hogy milyen hatékonya adatforgalmazást végez a rendszer (ezt nevezi ugye a RIM DataSmartnak). Azt viszont eddig senki nem mérte meg pontosan, hogy a BlackBerry infrastruktúra a hagyományos protokollokra (HTTP, Exchange ActiveSync stb.) alapuló kommunikációnál hányszorta hatékonyabb.

A Rysavy Research által a RIM számára készített felmérés erre is választ ad - a cég az iOS és az Android platform egy prominens képviselőjével eresztett össze egy BlackBerry Torchot úgy, hogy igyekezett egyenlő feltételek teremteni a tesztek során. A számok beszédesek, egészen érdekes arányokat is ki lehet mazsolázni a táblázatokból, különösen az e-mailes adatforgalmat tekintve.

A webes és a social network tesztekben már annyira nem fölényes a BlackBerry elsősége, de jól látszik, hogy a felhasználói szokásokat és a szolgáltatások árait figyelembe véve még így is jól járhat az, aki egy kisebb értékű internetcsomag mellé vásárol BIS előfizetést, mint az, aki eleve nagy adatforgalmat biztosító díjcsomagra fizet elő.

A részletes, több oldalas felmérés itt található, emellett átfogó, magyar nyelvű kiértékelést találtok a témáról a HWSW-n.