Tegnap minden titokra fény derült az Apple háza táján, Steve Jobs leleplezte a második generációs iPadet, mely többé-kevésbé olyan fejlesztéseket és újításokat hozott, amikre számítani lehetett. Félretéve minden előítéletet és márkafetisizmust, az iPad 2 nagyon jóra sikerült, a legnagyobb meglepetés azonban mégsem a specifikációkban rejlik, hanem abban, hogy még márciusban piacra kerül - elméletileg nálunk is.

Kétmagos processzor ide, vékonyabb kialakítás oda, ez a létező legrosszabb hír a RIM-nek, melynek így alaposan fel kell kötnie a gatyát ahhoz, hogy versenyre tudjon kelni egy olyan konkurenssel, mely ennyi piacon és ilyen gyorsan elérhetővé válik.

Nagyon nem mindegy az árfaktor sem. Az iPad 2 belépőszintű változata ugyanannyiba fog kerülni, mint amennyire a kezdeti PlayBookot várják. Ráadásul míg az iPadből lesz olyan változat már a legelején, amivel mobilhálózatokhoz lehet csatlakozni, addig az ilyen PlayBookok megjelenése nem várható az első félévben. Kérdéses, hogy a kanadaiak ezek után meddig tudják vagy akarják lenyomni a PlayBook árát a launch idején, bevállalva esetleg egy kisebb árrést, vagy akár a veszteséget is.

Kemény dió lesz a megjelenéskor elérhető 65 ezer alkalmazást is hoznia a RIM-nek, ez egész biztosan kizárt, hogy menni fog, más kérdés, hogy a BlackBerryk legfőbb vonzereje sosem az alkalmazásokban rejlett, alighanem ez lesz a helyzet a PlayBookkal is. Fontos tényező az is, hogy a iPad 2-vel tízórás akkus rendelkezésre állást ígér az Apple, ha ezt a RIM nem tudja hozni a PlayBookkal, rém kellemetlen lesz.

Bár az iPad 2 kemény ellenfél lesz, azért van jó néhány olyan érv, ami a PlayBook mellett szól. Így például az üzleti világ számára alighanem olyan integrációs megoldásokat kínál majd a PlayBook, amit egy iPad 2 nem tud nyújtani, gondoljunk csak a BlackBerry Bridge-re. Emellett a PlayBookok böngészője teljes Flash-támogatást kínál majd, ami a RIM kommunikácójában is fontos szerephez jut, alighanem ez lesz az egyik legfőbb selling point az iPaddel szemben, nem beszélve a multitask-támogatásról.

Aztán hiába könnyebb az iPad 2, mint elődje, a PlayBook még így is nagyjából feleannyit nyom majd, mint az Apple kütyüje, vagyis hosszabb távon kényelmesebben használható, hordozhatóbb.

Az alapján, ami eddig az iPad 2-vel kapcsolatban kiderült, biztosan állíthatjuk, hogy nagyon sikeres termék lesz belőle - vélhetően sokkal sikeresebb, mint elődje. Csak remélni tudjuk, hogy a RIM-nél is kalkuláltak ezzel, és a PlayBook nem kizárólag az első iPaddel szemben tudja majd felvenni a versenyt, hanem bizonyos területeken komoly kihívója lesz nem csak az Apple új tabletjének, hanem az androidos konkurenciának is.

Címkék: apple 2 rim playbook ipad