Talán nem árulunk el nagy meglepetést azzal, hogy a BlackBerryk - akárcsak néhány, más platformhoz tartozó okostelefonok - egy külön erre a célra rendszeresített memóriaterületen, az alkalmazásmemóriában tárolják a rendszerkörnyezet komponenseit, beleértve az operációs rendszert, valamint  felhasználó által telepített programokat. Azzal már vélhetően kevesebben vannak tisztában, hogy ez a memóriaméret fix, nem növelhető, akármekkora microSD-kártyát rakunk a készülékbe. A rendelkezésre álló terület készülékenként eltérő lehet (de még a legmodernebb telefonoknál sem több 512 megabájtnál), és bár ez első olvasatra kevésnek tűnhet, mégis meglepően sok mindenre elég.


A rendelkezésre álló memória méretét a menüben is ellenőrizhetjük

Ennek oka, hogy a fixen telepített rendszerkörnyezet többnyire jócskán hagy még teret az alkalmazásoknak, melyek átlagos tárterület-igénye az 1 megabájtot sem éri el. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy megszorulunk, ekkor két megoldás marad: vagy archiváljuk a ritkán használt appokat a memóriakártyára (ha az App Worlddel töltöttük le őket), vagy lefaragunk a rendszerkörnyezet méretéből.


Biztos, hogy minden nyelvet telepíteni akarunk?

A rendszerkörnyezet fogyókúrájának leghatásosabb segítője a PC-s Desktop Software. A frissen vásárolt BlackBerryken általában egy rakás olyan program, vagy rendszerkomponens található gyárilag, amire jó eséllyel soha nem lesz szükségünk, ezeket a PC-s szoftverrel szépen le tudjuk gyilkolni az alkalmazásmemóriából. Ehhez a programban az "Alkalmazások" opcióra kell kattintanunk, miután a készüléket csatlakoztattuk a PC-hez. Ezután a Desktop Software kiolvassa a készülék alkalmazás- és szolgáltatáslistáját, amin kiválaszthatjuk, melyek azok a komponensek, amiket nem kívánunk használni a későbbiekben.

Ilyen komponensek többek közt a különböző, egzotikus országokhoz tartozó nyelvi támogatások (attól függően, hogy ki hogyan használja a telefont, a magyar nyelvi modul mellett elég egy-két idegen nyelvűt megtartani), netán soha nem használt játékok, chatprogramok. Egy jól megválasztott szelektálással jelentős mennyiségű tárhelyet lehet felszabadítani az alkalmazásmemóriában, ráadásul mindezt teljesen veszélytelenül, hiszen a kötelező komponenseket nem engedi eltávolítani a rendszer, illetve ha meggondoljuk magunkat, bármikor visszamásolhatjuk azt a programot, vagy programrészletet, amit korábban eltávolítottunk.