Most, hogy a héten hivatalosan is elrajtolt a BlackBerry 9380 és a 9790, különböző szakmai körökben felvetődött a téma, hogy ezzel tényleg vége van-e a RIM Java-alapú OS-ekhez kötődő korszakának. Az ősszel a 7-es verzióhoz elérkezett BlackBerry OS tényleg nem mai gyerek már, hiszen a fejlesztése idestova tíz éve zajlik, és míg eleinte kifejezetten modern és előremutató volt, mára megvannak a maga nyilvánvaló korlátai. Például nem fut rajta az Angry Birds.

Az OS7-es termékvonal a héten bemutatott két modellel öttagúvá bővült, ha emlékeztek, először érkezett a 9900, majd egy időben a 9850/60 és a 9810, kicsit később pedig a 9350/60/70. De vajon ezzel tényleg vége van-e, a BBX-es újdonságokig most már ne számítsunk további újdonságokra?

Az első BBX-es modellek érkezésének pontos időpontját egyelőre nehéz előre látni - az optimista jóslatok jövő májust emlegetnek, a pesszimistábbak szerint a szeptember sem kizárt -, egyvalamiben viszont szinte biztosak vagyunk: jön még OS7-es BlackBerry, és több okunk is van ezt feltételezni.

Egyrészt mert ezt csiripelik a verebek.

Másrészt a RIM egy szóval sem állította, hogy ejti a Java-alapú OS-re építkező termékvonalat, ahogy a Nokia sem mondta, hogy a Windows Phone felkarolásával lemond a Symbianről. Az ökoszisztémát, és a BBX-et úgyis úgy kell megalkotni, hogy átjárhatóság legyen a régebbi és az új platform közt, hiszen kevéssé valószínű, hogy egyszerre cseréli le hetvenmillió felhasználó a telefonját - igazából ezt egy gyártó tudja csak elérni, de az sem hoz ilyen számokat.

Harmadszor pedig ott az új, egységes dizájn, amit a 9360 és a 9850 képvisel, és amiből hiányzik még legalább egy csúszka. Oké, hogy itt a 9810, de biztosak vagyunk benne, hogy a RIM a BBX-es vonal megjelenéséig bedob még itt is egy kis vérfrissítést, hiszen a 9810-es Torch dizájnja egy idestova kétéves vonulatot követ. Nem mintha ettől rossz lenne, csak lassan megérett a ráncfelvarrásra.

Szóval ha tippelnünk kéne, azt mondanánk, biztosan érkeznek még új OS7-es BlackBerryk a piacra, aztán meglátjuk, a kanadaiak is így akarják-e.

Szerintetek a BBX-es készülékekig várhatunk még valamit a RIM-től?

Címkék: blackberry os7 bbx
süti beállítások módosítása