A tegnapi nap egyik bombahíre, legalábbis számunkra, hogy a GPS platformok piacának egyik legnagyobb szereplőjének számító TeleNav bejelentette: a jövő év elején elérhetővé teszi HTML5-alapú navigációra is képes térképszoftverét. 

Mindez azt jelenti, hogy az eddigi bevett gyakorlatnak, miszerint az efféle alkalmazási területekhez mindenképpen saját szoftvert kell használni, egyszer s mindenkorra lőttek. Nem véletlenül emlegetik manapság egyre többen, hogy a HTML5 a jövő (webes) szoftverplatformja - a TeleNav navigációs platformjához sem kell semmit sem telepíteni egy HTML5-képes böngészőn kívül, az meg ott van mindegyik BlackBerryn OS6-tól felfelé, nem beszélve a PlayBookról, melynél a fejlesztői platformok közt kiemelt helyen szerepel a webes programozási nyelv.

A TeleNav térképszoftvere fejlesztői és gyártói szemmel nézve is óriási potenciállal bír, hiszen elméletileg minden GPS-képes, HTML5-kompatibilis böngészővel ellátott eszközön működik, nem kell külön optimalizálni, illetve az alkalmazás-piacterekben validáltatni a programot. 

De mindebben nem a keresztplatformos megvalósítás lesz a legjobb, hanem a tény, hogy a TeleNav térképszoftvere mind a fejlesztők, mind a végfelhasználók számára ingyenesen elérhető lesz. Ez a BlackBerry-tulajok számára úgy gondoljuk, különösen jó hír, hiszen ezzel a platformmal eddig meglehetősen mostohán bántak a térképszoftvereket fejlesztő cégek. Happy times!

süti beállítások módosítása