Először is szeretném leszögezni, hogy virtuális billentyűzeten is lehet gyorsan és viszonylag pontosan gépelni, én is ismerem a SwiftKeyt és társait, meg persze házon belül a Z10 gondolatolvasós virtuális gombsorát (ami egyébként szintén a Swiftkeyre épül). A prediktív szövegbevitel óriásit fejlődött az utóbbi években, emlékszem, még a kezdeti időszakban a nyomógombos mobiljaimon mit szívtam vele, de most már jó és hasznos, pláne ha tanulja is a szokásaimat.

Éppen ezért sokáig komoly dilemmában voltam, hogy elsődlegesen melyik új BB10-es készüléket használjam: Z10, vagy Q10, ez volt a kérdés -- ami nem csak engem gyötört. A mai napig rengeteg megkeresést kapok akár a Facebookon, akár a blog e-mail címén, hogy segítsek dönteni ebben a kérdésben. Most már egyre határozottabban ki merem jelenteni: ha gépelni akarsz, és sokat szeretnél gépelni (az már csak hab a tortán, hogy lehetőség szerint minél pontosabban), akkor a Q10-et (vagy a Q5-öt) érdemes választani. A dolognak egyébként roppant egyszerű pszichológiai-fiziológiai oka van.

"Míg a Z10-zel nagyjából azt írtam, amit szerettem volna, addig a Q10-zel mindig azt írom..."

Amikor a Z10-et használtam, a szövegbevitel során folyton iszonyú frusztráció gyötört, sokkal jobban kellett koncentrálnom a szavak megfelelő írására, hiába volt ott a prediktív szójavaslat meg a korrektúra, mely néha inkább átok -- de legalábbis a gyors gépelést gátló tényező -- volt, mint áldás. A legjobban talán úgy tudom leírni a helyzetet, hogy míg a Z10-zel nagyjából azt írtam, amit szerettem volna, addig a Q10-zel mindig azt írom.

z10_q10_2.jpg

Az automatikus kiegészítéssel dolgozó virtuális billentyűzetek, illetve úgy általában véve a virtuális billentyűzetek gépelés közben megosztják az ember figyelmét: egyrészt folyamatosan nézni kell a billentyűzetet gépelés közben, mivel a fizikai visszacsatolásra nem tud az ember támaszkodni, másrészt meg a bevitt szövegre is figyelni kell, vagyis a szem fókusza a gépelés ütemétől függően, kinél gyorsan, kinél lassabban folyamatosan vándorol a klaviatúráról a szövegmezőre. Ami vérmérséklettől függően egy idő után rohadtul idegesítő tud lenni.

Az érintőkijelzős Z10-esetében a helyzeten valamelyest javít, hogy a prediktív szójavaslatok mindig az adott betűk fölött, nem pedig a billentyűzet feletti felső sávban jelennek meg, de ettől az alapprobléma még megmarad -- a tekintet vándorol, a gépelés egy idő után fárasztó, macerás.

Ezzel szemben a fizikai QWERTY gombsor már azok számára is könnyedtség lehet, akik nem tudnak vakon gépelni, a melléütések száma ugyanis ez esetben már önmagában drasztikusan csökken, még akkor is, ha valakinek virsli vastagságú ujjai vannak.

"Gondolj bele, úgy sétálhatsz az utcán, hogy szinte le sem kell nézned a telefonodra egy pár mondatos üzenet megírásához..."

A fizikai gombsor egy mobiltelefonon ettől függetlenül akkor tudja csak igazán hatékonyan szolgálni az írásos kommunikációt, ha az ember megtanul vakon gépelni vele -- ez egy olyan felemelő és magasztos érzés, amit a virtuális billentyűzeten gépelők soha nem fognak megtapasztalni. Gondolj bele, úgy sétálhatsz az utcán, hogy szinte le sem kell nézned a telefonodra egy pár mondatos üzenet megírásához, vagy úgy válaszolhatsz gyorsan egy üzenetre, hogy közben folyamatosan a veled szemben ülő emberre figyelsz.

q10_billentyuzet.jpg

Ez az egész már régen nem a gyors gépelésről szól -- ahogy írtam, virtuális billentyűvel is lehet gyorsan írni, csak egyszerűen rohadt kényelmetlen és fárasztó, ezért szép lassan mindenki le is szokik róla. 

Na és akkor a végére ott a slusszpoén, a diktálás. Egyre többektől hallom, hogy minek egyáltalán bárhogyan gépelgetni, amikor lehet diktálni is a telefonnak. Oké, a hangfelismerés tényleg a virágkorát éli és többnyire jól is működik, de a diktálásnak azért szintén van néhány fontos megkötése. Bizonyos élethelyzetekben például nem veszi túl jól ki magát, ha harsányan beszélünk a mobilunkhoz, pláne akkor, ha egyáltalán nem tartozik másra az, amit be akarunk diktálni a készüléknek. Vagy te kipróbálnád a diktálást mondjuk a 7-es buszon?

Nem állítom, hogy a fizikai gomboknak nincs hátránya -- hogyne lenne --, de ha te is azok közé a manapság már egyre ritkább csodabogarak közé tartozol, akik sok szöveget gépelnek a telefonjukon, akkor érdemes egy jó QWERTY-s gépet választanod.

süti beállítások módosítása