Akár a naptárra nézek, akár csak egyszerűen kitekintek az ablakon, elég nyilvánvalóvá válik, hogy vége lett a nyárnak. Az ősz azonban talán még sosem volt olyan izgalmas, mint idén, amikor a BlackBerry gyakorlatilag újraindítja a teljes BlackBerry 10-portfóliót a nem kimondottan sikeres, tavaly januári első launch után. Jönnek az új készülékek, új operációs rendszer, új alkalmazások, plusz az Amazon App Store. A vállalati portfólió pedig elsősorban a teljesen újragyúrt BES12-vel egészül majd ki. Vagyis a következő pár hónap elég meghatározó lesz a kanadaiak, és persze az összes rajongó, felhasználó számára.

Kár lenne tagadni, hogy a BlackBerry az elmúlt években kevés igazán átütő termékkel jelentkezett, ez most viszont egycsapásra megváltozik majd, hiszen rövidesen piacra kerül a BlackBerry Passport, vagyis a BlackBestia. Ez az okostelefon nemcsak az idei év, hanem az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb készüléke lesz, hiszen a Passport egyszerre szakít a tepsifon-modellel és a hagyományos, nyomógombos (QWERTY-s) irányzattal, miközben mindkettőből merít egy kicsit, vagy nem is olyan kicsit. Vagyis valami olyasmi lesz ez a cucc, amit még nem nagyon láttunk ebben a szegmensben -- végre!

blackberry_office.jpg

A Passporttal együtt jön a BlackBerry 10 átdizájnolt, több szempontból is újragondolt verziója, ami a 10.3-as verziószámot viseli majd. Az új operációs rendszer temérdek változást hoz majd, többek közt újdonság lesz a BlackBerry Asszisztens (ami jó eséllyel soha nem fog megtanulni magyarul), a Blend, ami új szintre emeli a PC/tablet és az okostelefon kapcsolatát, valamint frissül az androidos környezet, vele együtt pedig érkezik az Amazon App store a BlackBerrykre. Ez egycsapásra megoldhatja a BlackBerryk kapcsán emlegetett egyik legnagyobb hiányosságot, az app-gap -et, vagyis a frissítés után viszonylag kevéssé állja majd meg a helyét az a kritika, hogy a BB-kre márpedig nincsenek is alkalmazások.

 A Passport lehet hogy a legnagyobb, de nem az egyetlen idén év végi dobása a BlackBerrynek, a John Chen vezette csapat legalább egy, de inkább további két készüléket piacra dob majd Európában (remélhetőleg nálunk is), az egyik a még februárban bejelentett Classic (eredeti nevén Q20), illetve a Z3 kissé átalakított változata (nevezzék bárhogy is). Eközben az első BB10-es BlackBerryk szépen teljesen eltűnnek a kínálatból, vagyis a nagyon dizájnos és nagyon drága PorscheBerryvel együtt négy készülékből áll majd a BlackBerry kurrens portfóliója. 

A készülékek értékesítése a társaság utóbbi pár üzleti jelentése alapján egyre kevéssé járul hozzá a BlackBerry eredményéhez, a cég ezért megpróbál minél több lábon állni amellett, hogy a gyártást igyekeznek felpörgetni. A vállalati megoldásokra fókuszáló üzletágnál ezért gőzerővel dolgoznak a BlackBerry Enterprise Service 12-n, ami gyökeres változást hoz majd az eddigi megközelítéshez képest, abból a szempontból, hogy gyakorlatilag teljesen felhőalapúvá varázsolja a BlackBerry mobilmenedzsment-megoldását. Ami ráadásul a 12-es verziótól kezdve teljes platformtámogatást nyújt, tehát a BlackBerryk (régiek és újak) mellett támogatja majd az androidos és iOS-es készülékeket, valamint újdonságként a Windows Phone operációs rendszerrel érkező telefonokat is. 

Mindeközben -- mintegy harmadik pillérként -- a BlackBerry a "dolgok internete" szegmensben is egyre határozottabban meg kívánja vetni a lábát, amire jó alapot ad a kompakt, letisztult és atomstabil QNX operációs rendszer, amivel már akkor atomerőműveket vezéreltek, amikor az okostelefon-piac jelenlegi nagyágyúi jobb híján színes tévét és porszívót gyártottak (de legjobb esetben is színes tévével egybeépített számítógépet).

Természetesen mi itt leszünk végig, nem csak szeptemberben, hanem az év egész hátralévő részében, és továbbra is tudósítunk a BlackBerry minden mozzanatáról abból az időszakból, ami talán a legizgalmasabb lesz a cég eddigi történelmében.

süti beállítások módosítása