Tegnap nemcsak új hónap kezdődött, hanem új időszámítás is a Telekomnál, már ami a maroknyi BlackBerry-felhasználói tábort illeti. Új BlackBerry-díjcsomagok jelentek meg a szolgáltatónál, melyek a jó öreg BlackBerry Instant E-mailt váltják (bár az sem szűnik meg), ami nélkül tudvalevőleg egy BlackBerry nem BlackBerry. És ezek a díjcsomagok már végre a 4G-s csatlakozást is támogatják.

És akkor ezen a pontos álljunk is meg egy lélegzetvételnyi hatásszünetre.

Sokat kellett ugyanis várni erre, már kezdtem is magamban feladni a reményt, hogy az idestova három éve működő telekomos 4G-s hálóra valaha fel lehet majd jelentkezni BlackBerryvel, de végül csak összejött, kösz érte mindenkinek, aki tett az ügy érdekében. A dolog jelentőségét lehet bagatellizálni, de egyrészt miért ne használná valaki a 4G-s képességét a telefonnak, ha már fizetett érte, másrészt a 4G a közhiedelemmel szemben nem elsősorban (csak) a sebességről szól. Hogy akkor miről? Hát erről a két térképről.

Ez volt itt a Telekom 3G-s lefedettsége december végén:

telekom_3g.gif Ez pedig a 4G-s, ugyanebben az időszakban:

telekom_46.gif

Nagyjából ennyi, illetve az alsó térkép kábé úgy fog kinézni egy éven belül, hogy egész Magyarország szürke lesz, a felső pedig valószínűleg marad úgy, ahogy volt.

Na jó, mondhatod felhúzott szemöldökkel, de miért kell ehhez külön díjcsomag?

Valójában nem kell, de erősen ajánlott. Az új BlackBerry opciók ugyanis (akárcsak a régiek) a BlackBerry saját infrastruktúrájához engednek hozzáférést a blackberry.net APN-en keresztül, ami részben független a szolgáltató saját mobilnetétől, vagyis jár(hat) vele néhány olyan privilégium, ami másnak nem jár. Ez a Telekomnál a gyakorlatban kevéssé látszik (leszámítva, hogy csak ezzel a szolgáltatással kapod meg mobilneten a BBM-et), az új BlackBerry NET díjcsomagok igazi pozitív hozadéka az adatforgalmi keret teljesen egyedi kezelése, és meglehetősen jó ár/érték aránya.

4g_classic.jpg

A választékban jelenleg két új, lakossági díjcsomagok mellé is igényelhető opció szerepel, a BlackBerry NET S és a BlackBerry NET csomagok 200 MB és 3 GB adatforgalmi keretet tartalmaznak, előbbi Mozaik/MédiaMánia M, L, XL és XXL, valamint Next L és XL mellé díjmentesen igényelhető, egyébként havi bruttó 744 forintba kerül. 

A 3 GB-os BlackBerry NET opció már lényegesen drágább, bruttó 2300 forintba kerül, viszont a legtöbb mobilnetes csomag és tarifa mellé féláron igényelhető, így nem egészen 1200 forintért kapsz plusz 3 GB adatforgalmat, ami az egyik, ha nem a legjobb ár/érték arányú mobiladat-opcióvá teszi a BlackBerry NET-et a hazai szolgáltatóknál. Ráadásul a két keret minden esetben összeadódik, ami aztán az igazán no brainer.

Az új díjcsomagok egyelőre nem szerepelnek a Telekom weboldalán, csak az üzleti előfizetőknek szóló üzletszabályzatban (ez ne zavarjon össze, ettől még lakossági csomagok mellé is igényelhetők az opciók), szóval ne is keressétek még őket. Tegnaptól viszont már élesedtek a rendszerben, szóval ha az ügyintéző tétovázna, legyél rámenős, hivatkozz a weboldalon található szerződési feltételekre, kösd az ebet a karóhoz - hidd el, megéri.

süti beállítások módosítása