Múlt hét végén jelentette a Q4-es üzleti negyedévének eredményeit a BlackBerry, amiről részletesebben Jack Potata ígért nemrég beszámolót, vagy egyfajta értékelést, ez a poszt inkább csak az üzleti jelentés utáni konferenciahívás egyes, hardveres aspektusairól fog szólni. Vagyis arról, hogy végre újabb konkrétumok, hírek hangzottak el azzal kapcsolatban, hogy hol tart a különböző rendszerfrissítések kiadása, fejlesztése.

A BlackBerrynek mondhatni komoly gyakorlata van már abban, hogy a különféle beígért (vagy csak megszellőztetett) újdonságokat csak némi késéssel tudja bemutatni, így nem különösebben lepődtem meg, hogy - sajnos - ez most sincs másképp. A konferenciahívás során John Chen elmondta ugyanis, hogy a BlackBerry 10 operációs rendszer eredetileg márciusra ígért, 10.3.3-as kiadása egyes tanúsítványok beszerzése, kiadása miatt késik (vagyis a megjelenés csúszik június közepére), míg a szintén idénre tervezett 10.3.4-es verzió konkrétan jó eséllyel jövőre csúszik.

porsche_passport_q10.jpg

A 10.3.3-as BB10-verzió kiadását éppen az hátráltatja, ami a cég reményei szerint az egyik legnagyobb hozadéka lehet az új rendszernek: ez a NIAP (National Information Assurance Partnership) certifikáció, ami a Common Criteria (kvázi egy nemzetközi, IT-biztonsági keretrendszer) amerikai implementációját jelenti. Nem nehéz kitalálni, hogy az egészre elsősorban az amerikai kormányzati beszerzések miatt lehet szükség, vagyis ettől a BB10 jó eséllyel nem lesz (sokkal) biztonságosabb, pláne nem egy magánszemély-felhasználó számára. Hogy a 10.3.4-es kiadás megjelenése miért csúszik át várhatóan a jövő évre, arról nem szól a fáma, és azt sem közölte eddig a BlackBerry, hogy abba milyen újdonságok kerülnek majd.

Mindeközben gőzerővel készül a BlackBerry első androidos mobiljának, a PRIV-nek a következő nagy rendszerfrissítése, mely a jelenlegi, 5.1.1-es android-verziót frissíti majd 6.0.1-re (Marshmallow). A múlt pénteki konferenciahíváson elhangzottak szerint ez a szoftverkiadás valamikor április végén, vagy május elején láthat napvilágot, és a korábbi blogposztban már részletezett újdonságok mellett alighanem egy csokornyi hibajavítást is hoz majd magával.

Az új verzióból egy szintén pénteki elszólás alapján bétát, vagyis egyfajta nyilvános tesztkiadást is várhatunk, ennek részleteiről valamikor a héten jöhetnek új hírek. A BlackBerrytől egyébként meglehetősen szokatlan húzás (béta OS-ek kiadása) más iparági szereplők számára nem annyira nagy újdonság, hiszen iOS-ből is létezik publikus bétaverzió, és Androidból is (ezek eddig kizárólag csak a Nexusokra voltak telepíthetők). 

FRISSÍTÉS: a Marshmallow-bétateszt gyakorlatilag elindult, itt vannak a részletek a részvételi lehetőségekről: Inside BlackBerry blog - Help Put Android Marshmallow on PRIV by Joining our Beta Program

süti beállítások módosítása