Okostelefont tervezni manapság némi túlzással annyit jelent, hogy nézzük meg az éppen aktuális iPhone modellt és másoljuk le (kivéve, ha az aktuális modell az iPhone X, mert akkor az Apple másol a konkurenciáról), ezért is jó, hogy néha megjelennek mindenféle fantáziarajzok, melyeket profi (jobb esetben) dizájnerek terveztek. Őket nem köti semmi, nem basztatják a marketingesek, meg a pénzügy, hogy hé, ez nem elég trendi, meg különben is, túl drága lesz ez így.

Jó BlackBerry koncepciót elég rég láttam sajnos, de most itt van Albert Degin munkája, ami nem elég, hogy jól néz ki, de ráadásul a specifikációkat is megálmodta a tervező, ami kicsit olyan, mintha arról álmodozna az ember, mire költené a lottóötöst, na de tegye fel a kezét, aki ne merengene el néha azon, milyen lenne álmai telefonja (iPhone tulajoktól elnézést, nyilván velük ilyen SOHA nem fordul elő). 

Szóval van itt minden, mi szem-szájnak ingere, a Passport SE-től meg a KEYone-tól kölcsönzött dizájnjegyek, Bowers & Wilkins féle audió, Sigma optika, Snapdragon 845-ös processzor, csillió GB RAM, 5,5 hüvelykes 2880x1440 pixeles felbontású AMOLED kijelző meg persze a legújabb Android. Szóval van minden, mint a búcsúban, kivéve a fizikai billentyűzetet.

Degin tervéből persze jó eséllyel soha az életben nem lesz működő telefon, de személy szerint jobban örülnék, ha a készülékgyártók több, hozzá hasonló tervezőt alkalmaznának, hátha nem lenne olyan sivár ez a piac, mint most.

Via

A BlackBerryken gyakorlatilag a kezdetek óta megtalálható volt egy speciális nyomógomb, nevezzük funkciógombnak, mellyel rendszerint mindenféle előre programozott feladatokat/applikációkat lehetett indítani, előhívni. A DTEK sorozattal aztán ez a gomb visszatért az androidos érába is, a BlackBerry Motionnel pedig még tovább fejlődött, így most már nem csak egy funkció programozható rá a nyomógombra, hanem mindjárt három, ráadásul mindez négy automatikus profil alapján variálható.

Ezek a profilok az alap (default), autós profil, meeting profil és otthoni profil, melyek különféle események alapján automatikusan aktiválódnak -- például ha a telefonod az otthoni Wi-Fi hálózatra csatlakozik, automatikusan bekapcsol az otthoni profil, ha az autód Bluetooth-rendszeréhez, akkor pedig az autós profil.

A funkciógomb lenyomását követően az előre programozott appok, gyorsfunkciók a kijelzőn oldalról beúszva jelennek meg, nem tudom ezt jobban elmagyarázni, nézzétek meg a fenti videót, ami egyébként egy korrekt jóga-pózt is szemléltet.

Vannak helyzetek, amikor nehéz döntéseket kell hoznia az embernek, ezek közé tartozik manapság az okostelefon-vásárlás is, nem feltétlenül csak azért, mert a legtöbb ilyen kütyü egy csomó pénzbe kerül. Vannak képességek, tulajdonságok, melyekhez ragaszkodunk, a BlackBerry-rajongók nagy többsége számára ilyen például ilyen a nyomógomb, ami manapság a BlackBerryken kívül gyakorlatilag semelyik másik okostelefonon nem található meg. De ez nem jelenti azt, hogy egy BlackBerry csak nyomógombos lehet!

Itt van például a hamarosan hazánkba is megérkező BlackBerry Motion például, melyet a Recombu volt olyan rendes, és egy rövidebb videó keretén belül összehasonlított a KEYone-nal. Így egy kamera előtt szerepelhet a BlackBerry Mobile idei két okostelefonja, melyek közt kis túlzással egyedül a klaviatúra, meg az azzal járó dizájneltérések jelentik a különbséget, mert amúgy a két mobil belül szinte tökugyanaz.

Azaz mégsem, mert az akku például a Motionben 4000 mAh-s, szemben a KEYone 3505 mAh-s akkujával, meg ugye KEYone-ból van két változat is, némileg eltérő memóriafelépítéssel, a Motionből pedig (egyelőre) csak olyan kiadás kerül a boltokba, mely 4 GB rendszermemóriával és 32 GB (bővíthető) háttértárral rendelkezik.

Végül, de nem utolsósorban ott van az a csúnya-rossz árcetli, amin a hivatalos forgalmazói árakat tekintve minimum 45 ezressel nagyobb összeg szerepel a KEYone esetében. Mindennek figyelembe vételével te melyik típust választanád/választottad a 2017-es BlackBerry Mobile palettáról?

A hétvége óta Kanadában és az Egyesült Királyságban is kapható a BlackBerry Mobile legújabb okostelefonja, a full érintős Motion, így hát elérkezett végre az idő, hogy a YouTube-ot elárasszák a különféle kicsomagolgatós, tesztelgetős videók. A CrackBerry össze is gyűjtött belőlük egy csokorra valót, de a lista valószínűleg napról-napra bővül majd, ahogy a nagyobb tech lapokhoz, videoblogokhoz is megérkezik az újdonság.

Van itt a kicsomagolgatás mellett mindenféle földi jó, például vízbe hajítás, karcolgatás (égetés és hajlítgatás egyelőre nincs, de szerintem arra sem kell sokat várni), nézzétek meg ti is az első videókat. Ha pedig te is mielőbb ki akarsz csomagolni egy ilyen telefont, akkor jó hír, hogy már nem kell sokáig várnod, hiszen november végén nálunk is debütál a BlackBerry Motion.

Via CrackBerry.

Egy MEGÁLLÍTHATATLAN okostelefonra vágysz, mely (a való) életre termett? A biztonság és megbízhatóság kiemelten fontos a számodra? Akkor lehet, hogy megtaláltad álmaid telefonját a BlackBerry Motion személyében, mely a november eleji bemutatót követően -- ha minden a tervek szerint alakul -- rekord rövid idő alatt itt lehet Magyarországon, akár a Te kezedben!

Előrendeléshez és részletekhez kattints ide!

A BerryBoltban a mai naptól adható le előrendelés* a BlackBerry Mobile legújabb okostelefonjára, mely a fizikai billentyűzetet elhagyva inkább a manapság trendi vonalat követve egy 16:9-es képarányú kijelzővel rendelkezik, melyen virtuális gombokkal gépelhetsz. Persze ettől még nem kell lemondanod teljesen a BlackBerry billentyűzetről, hiszen a virtuális klaviatúrát is a BlackBerry tervezte, exkluzívan csak az androidos BlackBerryk részére.

motion_press_1.jpg

A Motion két területen is újat mutat a BlackBerryk termékkínálatában: Az újdonság az első olyan BlackBerry a világon, mely IP67 védettségi szinten kapott, azaz víz- és porálló kivitelű. Emellett egy 4000 mAh-s akkumulátor lapul a burkolat alatt, mely a valaha volt legnagyobb áramforrás egy BlackBerry okostelefonban.

Mindezt fűszerezd meg az iparág legbiztonságosabb és leghatékonyabb androidos szoftverhátterével, az egyedi Privát Zónával és a szokásos BlackBerry-minőséggel, és máris itt a Motion, melyet elsők közt a BerryBoltban rendelhetsz elő Magyarországon.

*A BlackBerry Motion szállítása 2017. november végén kezdődik. A rendeléseket a beérkezésük sorrendjében szolgálja ki a BerryBolt.


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

A BBM platform talán eddigi legjelentősebb fejlesztésével búcsúztatta az októbert a BlackBerry, megjelent ugyanis végre-valahára a PC-s és macOS-es kliens, amivel immár nem csak mobiltelefonról küldhetők és fogadhatók üzenetek. Mielőtt még őrjöngve keresnéd a letöltési linket, le kell kicsit hűtselek: a BlackBerry kezében lévő BBM Enterprise platform frissült tegnapelőtt, ami valójában egy fizetős, ámde szuperbiztonságos, cégeknek (innen a neve is) szánt szolgáltatás.

desktop-and-phone.png

*A "fogyasztói" BBM ugyanis már egy ideje Indonézia második legnagyobb médiacsoportjának, az Emteknek a kezében van -- ők fejlesztik az iOS-es és androidos klienseket, leginkább persze az utóbbit. Ez utóbbi platform esetén továbbra is marad a korábbi limitáció, vagyis ha úgy tetszik az ingyenes BBM-et kizárólag egy eszközön lehet használni, számítógépes felületről pedig egyelőre szó sincs.

És ha tippelnem kéne, egy darabig nem is lesz, ám ennek nem feltétlenül az az oka, hogy az Emteknél csupa gonosz indonéz manager ül, vagy képtelenek lennének megugrani ezt a fejlesztési lécet. Sokkal inkább az, hogy a célcsoport elsődleges kommunikációs eszköze az okostelefon, és nem rendelkeznek PC-vel, Mac-ckel meg aztán pláne.

Meg aztán az ingyenes BBM e nélkül éli másodvirágzását, a kliensbe egyre több csilli-villi funkció kerül, az appot pedig csak a Google Play Áruházból eddig több százmilliószor töltötték le -- vagyis a platform jóval népszerűbb, mint néhány agyonhájpolt azonnali üzenetküldő app (nem mintha ez a minőségre nézve bármilyen következtetést eredményezne).

A BBM Enterprise amúgy a PC-s kliens megjelenésén túl egy csomó újdonsággal frissült, többek közt olyanokkal, melyek korábban csak az ingyenes verzióban voltak elérhetők (pl. Glympse helymegosztó szolgáltatás). A kliens elérhető erre a hivatkozásra kattintva.

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása