A tegnapi poszthoz szorosan kapcsolódóan még a tegnapi napon újabb hírmorzsák kerültek ki az internetre a BlackBerry portfólióbővítése kapcsán, egymástól teljesen függetlenül. Ám mindkét forrás azt erősíti, hogy még az ősszel társat kaphat a KEYone, sőt, már konkrétan októbert emleget maga a BlackBerry Mobile is.

thenewblackberry.jpg

Először is tegnapelőtt a TCL Communication Ltd. egy rejtélyes, csak BBD100-1 kódnevet viselő eszköze megkapta a Bluetooth SIG (special interest group) certifikációját, ami többnyire ékes bizonyítéka annak, hogy egy gyártó valamit rövidesen piacra dob (már ha képes az a valami Bluetooth-kommunikációra).

krypton-bts_0.png

A kódnévből azért elég könnyű levonni bizonyos következtetéseket, különösen a korábbi típusjelöléseket átböngészve, melyek szerint:

  • BBA100-x = DTEK60
  • BBB100-x = KEYone
  • BBC100-x = Aurora

Az újabb BlackBerryről a Bluetooth SIG adatlapja alapján sok minden egyebet nem lehet kideríteni, maximum azt, hogy a készülék megfelel majd a Bluetooth 4.2-es szabványnak, és a rajta futó szoftververzió kódja AAN469. Azt azonban már maga François Mahieu, a TCL globális értékesítési vezetője erősítette meg újfent a Berlinben tartózkodó sajtónak éppen tegnap, hogy az októberben érkező új BlackBerry képességeit tekintve lényegében egy KEYone lesz, mínusz a billentyűzet.

Illetve a jelek szerint vízálló lesz.

Erre pedig a TCL (vagy nevezzük BlackBerry Mobile-nak) szerint azért van szükség, mivel a cég nem kizárólag a billentyűzetes telefonok iránt érdeklődőket kívánja megszólítani, így a KEYone bizonyos képességeit (adatbiztonság, szuper akkus üzemidő) full touch formátumba öntve is piacra kívánja dobni. Fontos, hogy ezúttal jó eséllyel már nem egy olyan referenciadizájnnal lesz dolgunk, mint a DTEK50/60 esetében, illetve ahogy a tegnapi poszt is utal rá, várható, hogy további szoftverszintű változtatások, újdonságok kerülnek a rendszerbe a készülék megjelenésével.

Aki pedig újabb QWERTY-s telefonra áhítozik, ne csüggedjen, a következő, csőben lévő fejlesztés (vagy Krypton, vagy Juno) a pletykák szerint ismét visszatér a gyökerekhez.

Via Bluetooth SIG, CNET.

És nem, ezúttal nem a KEYone mindenféle hangzatos fantázianevekkel ellátott fekete változatáról beszélek, hanem valami egészen másról, valamiről, amiről egyelőre csak annyit tudni, hogy Juno kódnéven fut, és jó eséllyel egy elég fullos, ámbár hagyományos kialakítású (tehát gombok nélküli) okostelefon lesz. A készülékkel kapcsolatosan már a nyár elején elindultak mindenféle találgatások, sőt, a BlackBerry Mobile vezetői is utaltak rá, hogy jön még újdonság idén a KEYone mellett, most viszont úgy fest, hirtelen NAGYON közel került a bejelentés.

Olyan közel, hogy állítólag már a héten, a berlini IFA kiállításon belengetheti a BlackBerry Mobile a Junót (vagy hívják bárminek is), ami minden bizonnyal még az ősszel piacra kerül, és teljesen kiváltja a meglehetősen rövid életű, kissé méltatlanul elfeledett DTEK60-at a palettán.

junoproposals.jpg

A legfrissebb részleteket az újdonság kapcsán éppen a TCL egyik UX-designere (nevezzük felhasználói felület tervezőnek) tette ki - nyilván merő jószándékból - a LinkedIn profiljára, hogy korábban a BlackBerry Juno felhasználói felületén dolgozgatott egyebek mellett. 

A netről előkerültek mindenféle képernyőmentések is, melyek egy sor szoftveres újdonságot mutatnak be, minimális részletességgel - hogy ezek csak a Junónál jelennek majd meg, vagy más készülékeken is, az egyelőre kérdéses, de ha tippelnem kell azt mondanám, egy részük a korábbi modelleken (de a KEYone-on biztos) ott lesz.

Van olyan funkció is egyébként, ami már elérhető a KEYone-on, legalábbis részben, csak némileg butított funkciókínálattal. Ez a Jolt, ami a töltés hatékonyságát úgy igyekszik növelni, hogy közben amit csak lehet lekapcsol, hogy a készülék komponensei így minél több áramot fogyasszanak. A KEYone-on ez az üzemmód Boost Mode néven fut, ehhez képest a Jolt több funkciót és időzítőt kínál majd, már ha a végleges szoftververzió is megkapja.

Aztán lesz még új kameraalkalmazás névjegyszkennelővel, meg privát móddal, illetve most először tűnik fel - igaz egyelőre csak koncepcióként - a BlackBerry saját fejlesztésű androidos fájlmenedzsere, amit főként a BB10-es készülékeken edződött hardcore közönség elég régóta követel az androidos fejlesztőcsapaton. A fájlkezelőnek mindjárt lesz is egy "privát mappa" elnevezésű funkciója, hogy ez pontosan mit takar, azt egyelőre sűrű homály fedi.

Valami azt súgja, hogy az új készülékkel együtt érkező szoftveres újításoknak egyelőre csak egy igen kis részét sikerült (szerintem célzottan) világgá kürtölnie a fejlesztőknek, a Junoról és a vele együtt érkező további újdonságokról pedig hamarosan remélhetőleg minden részlet kiderül.

Via XDA-Developers.

A BlackBerry telefonokat ugyan már nem a BlackBerry tervezi és gyártja, de fontos leszögezni, hogy a készüléken futó szoftverkörnyezethez továbbra is elég sok köze van a Kanadában dolgozó szoftvercsapatnak. Amellett, hogy az Androidot is átgyúrják a megfelelő keretek közt, ők fejlesztik a Hub+ csomag komponenseit, vagyis azokat a szoftvereket, melyek minden androidos BlackBerryn megtalálhatók, valamint fizetős formában más androidos készülékekre is letölthetők. A programcsomag múlt hétvégén megjelent frissítésébe ezúttal elképesztő mennyiségű újdonság került.

hub_keyone.png

A változásokat már felsorolni sem könnyű, mindenesetre ahogy lenni szokott, ezúttal is minden komponens lefrissült, igyekszem fontossági sorrendben összeszedni, milyen újdonságokkal szolgáltak ezúttal a fejlesztők (a teljesség igénye nélkül):

BlackBerry Hub

  • További kliensek integrálása a Hub-ba (Skype Lite, Zalo, KakaoTalk)
  • Továbbfejlesztett keresés (küldőre és tárgyra)
  • Gyorsabb e-mail fogadás a Hub+ komponensek háttérben futásának engedélyezésével (nagyon cseles!)
  • További, e-mailek olvashatóságát és adminisztrációját, valamint az értesítések kezelését segítő fejlesztések

BlackBerry Billentyűzet

  • Megjelentek a Quick Modes (gyorsmódok) eszköztár a klaviatúra felett. Ezekkel az alábbi gyorsfunkciókat érheted el:
    • Diktálás mód
    • Emoji mód
    • Szövegkijelölő mód
    • Vágólap mód
  • A billentyűzet Password Keeper integrációt kapott

Launcher (alkalmazásindító felület)

  • Ikonkiosztás-módosítás: az új BlackBerry Launcherben megváltoztatható, hogy a kezdőképernyőn (kezdőképernyőkön) hogyan jelenjenek meg az alkalmazásindító ikonok. Így például megváltoztatható az ikonméret, valamint hogy hány sor és oszlop jelenjen meg a panelen.
  • Kiválasztható BB10 és BB OS 7 ikoncsomagok

Naptár és Névjegyek

  • Új, "Munkahét" nézet, aminél kiválasztható, hogy milyen nappal kezdődjön és záródjon a hét
  • A bejegyzések könnyebben létrehozhatók és szerkeszthetők tájképállásban
  • A Névjegyeknél megújultak az ikonok

Productivity Tab (inkább nem írom le magyarul)

  • Minden nézetben megjelent egy "továbbiak hozzáadása" opció, valamint a naptárnézetben jobban elkülönítve jelöli a rendszer a szabad periódust.

A fentieken túl frissült még a Notable és a Privacy Shade alkalmazás is, főleg utóbbiba kerültek kisebb-nagyobb érdekességek, emellett a DTEK és a BlackBerry Power Centre alkalmazásból is érkezett új verzió.

Ha még nem töltötted le a frissítéseket (vagy nem töltötte le őket automatikusan a telefon), irány a Google Play Áruház!

Via Inside BlackBerry blog.

Hopp, ez aztán gyorsan ment, nem egészen egy hónappal a KEYone limitált szériás, fekete színű kiadásának bevezetését követően, máris hivatalossá vált, hogy a BlackBerry Mobile legfiatalabb üdvöskéjének feketébe öltöztetett változata a tengerentúlon is forgalomba kerül (méghozzá pont egy hét múlva, szeptember 1-jén). A fekete KEYone Amerikában AT&T exkluzív lesz, és hogy ne legyen olyan egyszerű az élet, ez a kiadás néhány ponton a jelek szerint eltér majd az indiai piacra szánt változattól.

Már a neve is más lesz, a BlackBerry Mobile és az AT&T marketingesei bizonyára hosszú napokat tökölhettek, mire kitalálták a "space black", vagyis nagyjából "űrfekete" elnevezést, ami a legjobban illik egy... ...fekete készülékre. 

space_black_keyone.png

És akkor a csavar: az AT&T-nél kapható fekete KEYone pontosan ugyanazt tudja majd, mint a nyár eleje óta kapható ezüst, azaz nem lesz benne sem több memória, sem dual SIM támogatás, mint az indiai tesóban. Ettől még persze a fekete kiadás különleges lesz, pláne mivel csak az AT&T előfizetői szerezhetik majd meg, függetlenül attól, hogy cégként vagy magánszemélyként vásárolnak a telefonból.

A készülék termékoldala egyébként itt található, ha valaki le akarja ellenőrizni a műszaki részleteket.

A fekete színű KEYone európai forgalmazását egyelőre hivatalosan nem erősítették még meg, de meglepne, ha nem kerülne a boltokba itthon ez a típus.

A nyár közepe-vége már-már hagyományosan az új android-verzió megjelenését is hozza. Ezúttal a 8.0-s kiadáson a sor, amit korábban csak Android O-ként emlegettek, és - micsoda meglepetés! - végül csak bebizonyosodott, hogy az a bizonyos O betű a népszerű tejkrémes kekszre, az Oreo-ra utalt. Szóval tegnap megjelent az Oreo, ami ezúttal is hoz majd kisebb-nagyobb rendszerszintű változásokat, elsőként a Google Pixel készülékekre, később pedig majd a többi androidos gyártó kurrens termékkínálatába.

Egy BlackBerry biztos frissül majd Android 8.0-ra, ez pedig a nyár elején megjelent, gyárilag 7.1.1-es verzióval érkező KEYone.

A KEYone-hoz érkező Android rendszerfrissítésről egyelőre csak annyit tudni, hogy lesz, legalábbis a BlackBerry Mobile hivatalosan is megerősítette, hogy fejlesztés/tesztelés alatt áll a szoftver. Hogy mikor? Remek kérdés, de szerintem nagyjából az év vége lehet reális forgatókönyv az új update érkezésére -- ennyi idő szinte biztos kell majd, mire az egyéb tekintetben egyébként teljesen szűz, gyári Androidot a BlackBerry átgyúrja úgy, hogy az a lehető legkevesebb támadási felületet nyújtsa.

android_o.jpeg

Az Android 8.0 egyébként semmi bődületesen nagy újdonságot nem hoz majd, a Google már évek óta csak a rendszer megfelelő keretek közti finomhangolását végzi, és ez ezúttal sem lesz másként. Elméletben az Android 8.0 jobb memóriakezelést és akkuidőt kínál majd, lesznek új multitasking-fejlesztések (amivel az Android még mindig a közelébe nem ér a BB10 multitask-képességeinek) és hasonló nyalánkságok.

Végül pedig az új Android egyszerűbbé teszi a gyártóknak a következő főverzióra frissítést a "Project Treble" kezdeményezéssel. Erre egyébként óriási szüksége is van a cégnek, cégeknek, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy

az egy éve megjelent Android 7.1 (vagy 7.1.1) a mai napig csak az androidos mobilok 13,3%-án (!) fut.

Az egyik első Android 8.0 tesztet megtaláljátok az Androidcentralon (angol nyelven), akit az újdonságok rövid listája érdekel, olvassa el a HWSW vagy az Index cikkét.

Becsszó nem az elvakult fanatikus beszél belőlem, amikor azt mondom, hogy a BlackBerry Messenger a mobilos chatalkalmazások őse, ami talán kicsit túlontúl sok ideig maradt az őskorban, míg versenytársai szépen a fejére nem nőttek és jól elléptek mellőle. A BBM mélyrepülése tulajdonképpen egybe esik a BlackBerry mélyrepülésével, amin a cég ugyanúgy próbál javítani, mint a hardvereknél -- licencelte a brandet és a fejlesztést átadta egy ázsiai cégnek, az Emteknek. Azóta a BBM próbálja követni a divatot, ez irányba tett egy nagy lépést a legutóbbi verzió, melyet egyelőre Androidra lehet csak elérni.

bbm.jpg

A hétvégén frissült BBM leginkább a kezelőfelület ráncfelvarrásáról szól, ami a fejlesztők szándékai szerint alapvetően letisztultabb és modernebb lett, mint korábban. Ehhez képest a fórumokon és a Play Store-ban felhasználók tömege őrjöng, amiért:

  • a chatüzenetek státuszát jelző betűk (kézbesített - D, olvasott - R) túl kicsik lettek, és elvesztették a színes hátterüket is, így alig lehet látni, hogy mi történt az üzenettel,
  • a chatablak kapott valami gyereket háttérmintát, amit -- legalábbis egyelőre -- nem lehet sem kikapcsolni, sem megváltoztanti,
  • összességében az új BBM tök olyan, mintha a WhatsApp mása lenne, csak lényegesen kevesebb opcióval,
  • továbbra is hiányzik az SMS integráció az appból.

Őszintén szólva engem sokkal jobban zavar, hogy a BBM-csatornákat kiszolgáló motorhoz jó ideje nem piszkált már hozzá a fejlesztő. Kicsit olyan, mintha fel is adta volna a dolgot az Emtek, így a csatornák kezelése továbbra is hemzseg a bugoktól és más közösségi platformokhoz képest finoman szólva is fapados élményt nyújt mind az adminoknak, mind a feliratkozóknak.

Felmerül hát a kérdés, hogy miért használja ezek után az ember a BBM-et, ami ráadásul csak a fizetős BBM Enterprise kliensben nyújt végponti titkosítást, ennek az appnak a fejlesztése viszont maradt a kanadai BlackBerry kezében, vagyis például a mostani ráncfelvarrás egyáltalán nem érinti.

Remélem a fenti hiányosságokra hamar érkezik majd valami válasz a fejlesztőktől, különben a BBM végképp elszigeteli magát mindentől, ami Ázsián (pontosabban Indonézián) kívül történik.

Egyébként a BBM pont ebben a hónapban lesz 12 éves...

Címkék: frissítés bbm
süti beállítások módosítása