A BlackBerry, mint egykori okostelefon-gyártó eredeti formájában nagyjából a tavalyi év végén megszűnt létezni -- ekkor jelentette be a cég, hogy a jövőben a gyártás-fejlesztés külsős cégekkel kötött szigorú licencszerződések alapján folyik majd. Az így készülő, BlackBerry márkanevű okostelefonokra továbbra is a BlackBerry fejleszti a szoftvert, ami két lényeges momentumra épít: egyrészt ezek a telefonok megkapják a BlackBerry által módosított, számos ponton biztonságosabbá tett Androidot (és a rendszeres, havi biztonsági frissítéseket), valamint a BlackBerry saját fejlesztésű Hub+ szoftvercsomagját.

be-secure-blackberry.jpg

Ez a licencmegállapodás lépett most új szintre, tegnap a kanadai vállalat -- mely most már következetesen szoftvercégként aposztrofálja magát -- bejelentette, hogy partneri megállapodást kötött az NTD nevű kínai gyártóval, mely több mobilszolgáltatónak, valamint más márkáknak is bérgyártója. A megállapodás értelmében ezekre a készülékekre ugyanaz a megerősített (hangzatosan csak "BlackBerry Secure"-nak nevezett) Android, illetve Hub+ csomag kerül, mint ami az összes BlackBerry márkájú készülékre.

Vagyis leegyszerűsítve mostantól akár egy Huawei vagy Samsung mobilon is futhat fullos BlackBerry-féle szoftverháttér

- más kérdés, hogy a licencmegállapodásban aligha a legnagyobb nevek fognak fantáziát látni, bár ki tudja.

Érdekesség, hogy a BlackBerry tegnapi közleménye szerint egy svájci illetőségű, mobilbiztonságban motorozó cég is lecsapott a lehetőségre, az Equiis Technologies Switzerland AG saját fejlesztésű mobilkollaborációs megoldását és a BlackBerry szoftvereit futtató androidos okostelefon valamikor a jövő év elején kerülhet a boltokba, egyelőre pontosan meg nem határozott piacokon és áron.

Júliusban beígérték, de azóta nagy csend honolt a BBM egyedi PIN funkciója körül -- aki régi motoros a platformon, az tudja, hogy a rendszer ez alapján a karaktersor alapján (is) azonosítja a felhasználót. Ennek akkor van igazán jelentősége, ha fel akarsz valakit venni ismerősnek BBM-en, hiszen többek között PIN alapján lehet meghívni valakit (emellett többek közt a jó öreg QR-kódos módszer is rendelkezésre áll). Vagy éppen te is megadhatod a saját PIN-edet valakinek, aki így fel tud venni ismerősnek. Erre egy időben egész iparág épült, a különböző PIN-cserélő szolgáltatások, felületek voltak az ősidők társkereső (vagy legalábbis ismerőskereső) oldalai.

De ki a fene tud megjegyezni egy olyan PIN-t, hogy 2FG612X?

Nem túl sokan: a kutatások szerint a felhasználók több mint 75%-a a saját PIN-jére sem emlékszik.

bbm_skirt.jpg

A BlackBerry már egy ideje elérhetővé tette a BBM platformon az egyedileg megváltoztatható PIN-ek intézményét, akkor még fizetős, havi díjas szolgáltatásként, mostantól azonban már bárki átírhatja a bonyolultnak tűnő azonosítót egy tetszőleges, minimum 6 karaktert, nagybetűket (kivéve ékezetesek) és számokat tartalmazó, könnyen megjegyezhető felhasználónévre. Már ha Androidon vagy iOS-en használod a BBM-et. Isten hozott 2017-ben!

Címkék: pin bbm

Valószínűleg már csak pár hét, és bemutatkozik a BlackBerry Mobile első saját tervezésű készüléke, amiről annyi pletykát hallhattunk mostanában, például azt, hogy Krypton kódnéven jön (hogy a végleges neve mi lesz, az egyelőre rejtély), illetve valójában egy billentyűzet nélküli KEYone lesz, legalábbis ami a belsőt illeti. Ahogy az lenni szokott, néhány kiváltságos már kipróbálhatta, kipróbálhatja az újdonságot, és ahogy mondhatni természetes, előbb-utóbb elsül valakinek a kezei között a kamera.

krypton_keyone_leak.jpg

A fenti fotó az első olyan kiszivárgott kép, mely állítólag egy Kryptont ábrázol, vagy legalábbis annak egy részét (a maradékot egy fekete KEYone kitakarja), amiből a következő látszik:

  • A ház, illetve előlap egy része fém (elsőre valamilyen szálcsiszolt alumíniumnak tűnik, a jobbik fajtából), a hátlap pedig karbonmintás felületet kapott, ami a 9900-as Bold óta mondhatni BlackBerry-jellegzetesség,
  • Valamint lesz a hátlapon egy fekete berakású BlackBerry logó is. 

Van még a fém felületen egy kamera is, ami gyanúsan hasonló formájú, mint a KEYone esetében, azaz könnyen lehet, hogy tök ugyanaz a kameraegység lesz a két mobilban. Villanófényből (LED) viszont csak egy van a kamera mellett, nem mintha ez bármit is komolyan számítana.

Az persze nem teljesen egyértelmű, hogy ez egy korai prototípus, vagy a végleges példány is így fog-e kinézni, szóval csak óvatosan bárminemű ítélkezéssel.

UPDATE: Máris itt van egy másik fotó, amin kicsit máshogy fest ugyanaz a készülék (ugyanúgy csak részletében):

krypton_leak_2.jpg

Remélhetőleg azért lassan a teljes mobilról is látható lesz majd valamiféle lesifotó, amin látszik majd többek közt az előlapi ujjlenyomat-olvasó is, meg az is, hogy a brutális akkut tartalmazó mobil mennyire lesz valójában masszív.

Via BlackBerrys.ru

Címkék: fotó leak krypton

Krypton eddig csak egy szomorú sorsra jutott planéta volt az univerzumban (meg a periódusos rendszer egyik eleme), melynek leghíresebb szülötte kétségtelenül Superman, mostantól viszont már biztos, hogy egy BlackBerryt is takar ez a kódnév. Az nagyjából eddig is nyílt titok volt, hogy a BlackBerry Mobile két új készüléket is piacra kíván dobni a közeli jövőben (értsd pár hónapon - fél éven belül), az egyiket Krypton néven emlegetik, a másikat pedig csak Junóként. Előbbire most már az amerikai hírközlési hatóság, az FCC is áldását adta.

krypton-logo.jpg

A szervezet honlapján szereplő dokumentumokban tűnik egyébként fel először a Krypton név, ami nem az új BlackBerry végleges neve lesz, hiszen azt valószínűleg csak a megjelenés előtt közvetlenül, valamikor októberben fogja az orrunkra kötni a gyártó. Addig is kábé annyit tudni róla, hogy BBD100-x típusszámozással lesz ellátva, és nagyjából ezeket fogja tudni: 

  • Teljes érintőkijelzős megoldás, 1920x1080 pixeles felbontású panellel
  • Snapdragon 625 (vagy 626) rendszerchip
  • 4 GB memória
  • 4000 mAh-s akkumulátor
  • Csepp- és porálló kialakítás
  • Home gombba épített ujjlenyomat-azonosító

Vagyis egy full touch KEYone-ról beszélünk, gyaníthatóan kicsit a KEYone-hoz is hasonlító formavilággal. Az FCC oldalára felkerült, kimaszkolt fotó mindenesetre sok mindent nem árul el a dizájnról, de azért megmutatom nektek, aztán lehet spekulálgatni, hogy vajon mi van a fehérség alatt:

krypton_fcc_maszk.jpg

Via CrackBerry.

Mindig jó, amikor egy olyan, az életünket, illetve a mindennapi kommunikációt elég nagy mértékben meghatározó kütyübe, mint egy okostelefon új funkciók, hasznos újítások kerülnek, melyek megkönnyítik a felhasználók életét. Vagy egyszerűen csak jópofák, előremutatók és az a boldog tudat tölti el a készülékekért nem kevés pénzt áldozó vásárlókat, hogy valami olyan innovációt kaptak a kezükbe, amit még soha senki a földkerekségen. 

Ha valaki, akkor az Apple aztán igazán csúcsra járatja ezt az euforikus érzést a vásárlóiban, ahogy tette azt tegnap az iPhone 8 és az iPhone X bemutatója során. Itt van például az iPhone X home gombot pótló funkciója, a felfelé simítás gesztus, ami kísértetiesen hasonlít a szép emlékű BlackBerry 10 hasonló célt szolgáló képességéhez.

Először egy részlet a tegnapi prezentációból:

Aztán nézzétek meg ezt:

Persze felfogható a tegnap bemutatott Apple fejlesztés a BB10 gesztusának továbbfejlesztéseként is, és ezzel tulajdonképpen nincs is semmi baj, ebben az iparágban ez mondhatni természetes jelenség (azt még a legelvakultabb Apple-fanatikusok sem gondolják, hogy a cég kreatív istene, Jony Ive ne merítene olykor innen-onnan ötleteket). A kérdés sokszor nem is az, ki milyen funkciót vet be először az arzenálban, hanem hogy ki tudja a végén eladható termékké csomagolni az újítást.

A BlackBerrynek ez 2013-ban nem sikerült, az Apple-nek meg 2017-ben biztosan sikerülni fog. Ahogyan bizonyára (tíz)milliók lesznek vevők az iPhone-okban idén először feltűnő vezeték nélküli töltésre is. Jól csinálják, na.

Végre nem kell többé sötétben tapogatóznunk, hála az UTB Blogs csapatának immár véglegesen kijelenthető, hogy a BlackBerry PRIV, a BlackBerry első androidos okostelefonja Android 6.0-val fog végleg nyugdíjba vonulni, azaz nem kapja meg az operációs rendszer -- a BlackBerryk közül jelenleg egyedül a KEYone-on futó -- 7.1.1-es verzióját. A tényt maga Alex Thurber, a BlackBerry mobilmegoldásokért felelős fejese mondta el a blog századik podcastjában, ami után persze azonnal forrni kezdtek az indulatok a különböző rajongói közösségekben, fórumokon.

Egyfelől megértem egyes felhasználók felháborodását, hiszen hiába lesz pár hét múlva kétéves modell a PRIV, az Apple például még négy-ötéves iPhone-okra is kiadja az új iOS-t, márpedig a PRIV anno ezeknek a készülékeknek az árával vetekedett, mondhatni direkt iPhone-konkurensnek szánta őket a cég.

android_6_priv.jpg

Másfelől sajnos az Android világa több okból kifolyólag nagyon más, sokkal szerteágazóbb típusválaszték és hardverek érhetők el (elég csak a PRIV egyedi billentyűzetére gondolni), ezért nem feltétlenül a BlackBerry akarásán vagy nem akarásán bukott el az ügy -- Thurber egyébként a podcastban úgy fogalmazott, hogy olyan összetett koordinációt igényelt volna az Android N elkészítése a PRIV-re, hogy "szinte lehetetlen" lett volna a frissítést legyártani.

Függetlenül Thurber nyilatkozatától a BlackBerry mellett szóljon, hogy a magam részéről egyetlen olyan androidos gyártót sem ismerek, mely a megjelenést követő 23 hónappal fő verziófrissítést adott volna ki egy típushoz -- más kérdés, hogy az Android 7.1.1 upgrade éppenséggel akár már egy évvel ezelőtt is kijöhetett volna a PRIV-re. Szintúgy nem sok olyan gyártót ismerek, mely a termék 23 hónapos életciklusa alatt kb. ugyanennyi rendszerfrissítést adott volna ki bármelyik modelljére. A BlackBerry ráadásul továbbra is támogatja a típust, vagyis nincs hír róla, hogy a PRIV-re ne jelennének meg a következő hónapokban újabb biztonsági frissítések.

Kissé más a leányzó fekvése az elég mostohán kezelt DTEK szériánál, ami már távolról sem olyan koros, mint a PRIV, ám mégsem vennék rá mérget, hogy valaha látunk ezekhez a típusokhoz a jelenlegi, 6.0-nál frissebb OS-t. Nem úgy a KEYone-ra, amire már pár hete megerősítették a kurrens android, a 8.0-s verzió (Oreo) érkezését. De vajon tényleg ennyire fontosak ezek a verziófrissítések mindenkinek?

Via UTB Blogs.

süti beállítások módosítása