A BlackBerry a korábbi években elkényeztette a felhasználókat mindenféle gyári tartozékokkal, melyek közül a hagyományos bebújtathatós bőrtok mellett az egyik legkeresettebb éppen a dokkolóállomás volt. Ezek a kütyük többnyire stílusos töltőkiegészítők, vagyis ha rárakod a telefont, amellett, hogy az asztalodon vagy az éjjeliszekrényeden jól mutat a cucc, tudod tölteni és/vagy szinkronizálni az adatokat rajta keresztül. Sajnos a BlackBerry Mobile az újabb modellekhez nem adott ki ilyen dokkolót, szerencsére azonban akadnak egészen jó utángyártott példányok, az egyik éppen most jelent meg a BerryBolt kínálatában.

Az eddig többnyire kitűnő minőségű bőrtokjairól híres német StilGut repertoárjában szereplő AirDock USB Type-C dokkoló mindkét kurrens BlackBerryhez, vagyis a KEYone-hoz és a Motionhoz is kiválóan passzol, stabilan megtartja a készülékeket függetlenül attól, hogy van-e rajtuk valamilyen tok vagy nincs. 

A dokkoló a BlackBerry eddigi megoldásaival ellentétben fémből készült, az ovális talpra pedig csúszásgátló bevonatot raktak, így nem lehet egykönnyen lelökni az asztalról. A Type-C csatlakozó nem lötyög, nem mozog, a telefon stabilan áll a helyén, köszönhetően az átdolgozott, a microUSB-nél jóval robusztusabb csatlakozónak.

A StilGut AirDock természetesen egy Type-C bemenettel is rendelkezik, kábel azonban sajnos nincs a csomagban, de a csatlakoztatáshoz szerencsére használhatod a BlackBerryd dobozában lévő gyári kábelt, vagy bármilyen utángyártott Type-C kábelt. 

Ha nem találtál eddig megfelelő dokkolót a KEYone-odhoz vagy a Motionodhoz, tegyél egy próbát a StilGut Type-C -s AirDockkal! Részletekért és vásárlásért kattints erre a linkre!

Múlt hét végén új rendszerfrissítés érkezett a BlackBerry Mobile jelenlegi szászlóshajójához, a KEYone-hoz, mely amellett, hogy január 5-re emelte az Android biztonsági hibajavító csomag szintjét, több fontos újdonsággal is kiegészítette a készülék repertoárját. Tulajdonképpen mindegyik újítást a tavaly év végén megjelent Motiontől örökítették át a KEYone-ra, így most már szoftveres funkcióit tekintve is végletekig közel áll egymáshoz a két okostelefon.

Először is a frissítést követően immár a KEYone-on is elérhető a "Zároló", ami voltaképpen egy jelszóval védett, kódolt tárterület a telefon belső tárhelyén. Amit ide másolsz, azt később csak jelszóval, vagy ujjlenyomatos azonosítással lehet elérni, ami extra védelmet nyújt minden igazán szenzitív adatnak, fájlnak.

locker.jpg

A BlackBerry a Zárolót ügyesen összekombinálta a gyári kamera applikációval, így ha a kamerát elindítod és megérinted az ujjlenyomat-szkennert (ahelyett, hogy a felvételkészítő ikonra böknél, vagy a hangerőszabályozót nyomnád le) az elkészült fotó erre a biztonságos tárhelyre kerül. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fotó nem kerül fel automatikusan semmilyen felhőalapú fotótárba (tipikusan a Google Fotók alkalmazáson keresztül, és természetesen megosztani sem lehet senkivel. Vagyis a fénykép elvileg soha nem hagyja el a telefonodat, azaz a felügyeleted nélkül senki nem nézheti meg.

A Zároló mellé bekerült végre-valahára a BlackBerry saját fájlmenedzsere is a csomagba, ami nemes egyszerűséggel csak a "Fájlok" nevet viseli, és magától értetődő funkciókat kínál -- valamint ezek mellett annak a lehetőségét, hogy bármilyen kiválasztott állományt áthelyezz a védett tárterületre.

Megújult továbbá a KEYone gyorsgomb funkciója is, azaz a Motionhoz hasonlóan más-más helyzetben más applikációk, funkciók csalogathatók elő a készülék oldalán lévő programozott gombbal. Erről a funkcióról itt írtam kicsit részletesebben, a frissítés után próbáljátok ki, elég menő az újítás.

Végül, de nem utolsósorban minden, legalább 7.1-es Androidot futtató BlackBerryhez (vagyis a Motionhoz és a KEYone-hoz) érkezett a múlt héten egy jó kis Power Center frissítés, ami mostantól képes:

  • Figyelmeztetést küldeni, ha egy alkalmazás túl sok áramot zabál
  • Alkalmazásonként különböző, energiatakarékosságot célzó szabályokat életbe léptetni, úgy mint
    • Kijelző fényereje
    • Kijelzőfelbontás
    • Kijelzőfrissítés

A rendszerfissítést letölthetitek menüben található "Frissítés" nevű alkalmazással, a Power Center legújabb verzióját pedig a Google Play Áruházon keresztül szerezhetitek be.

A BlackBerry Mobile aktuális billentyűzetes okostelefonja, a KEYone idestova egy éve van piacon, a megjelenése óta eltelt időben pedig számos taggal bővült a modellcsalád, hogy az 50 piac olykor meglehetősen eltérő igényeit ki tudja szolgálni. A gyártó a CES utolsó napján jelentette be, hogy hamarosan egy további taggal bővül az eredeti széria, így az ezüst és a fekete színű KEYone mellett a készülék bronz színben is elérhető lesz. Konkrétan így fog kinézni.

A bronz színben pompázó KEYone belül egyébként pont ugyanolyan lesz, mint a fekete változat, azaz 4 GB rendszermemóriával és 64 GB háttértárral rendelkezik majd, illetve lesz belőle dual-SIM -es és sima, egykártyás változat is. Európában hivatalosan az utóbbi kerül majd a boltokba, előreláthatóan még az első negyedévben.

A BlackBerry KEYone Bronze Edition (mert hogy ez a hivatalos neve) engem egyébként kicsit a BlackBerry Classic barna színű változatára emlékeztet, ami aztán végül soha nem került forgalomba. A készülék ebben a színben szerintem kicsit nőiesebb talán, mint a fekete vagy ezüst változatok, kicsit furcsállom is, hogy a BlackBerry Mobile kihagyta a palettáról a rózsaarany színű készüléket, de talán majd a 2018-ban érkező újdonságok között lesz ilyen színvariáció is. Addig is jöhet a szokásos szavazás:

Lassan de biztosan elkezdődött ez az év is, a tavaly év végi punnyadást mindenki kiheveri végre-valahára, köztük a BlackBerry is, hiszen a Motion megjelenése óta alig lehetett hallani a gyártóról (ha már itt tartunk, a Motion premierje sem lett különösebben nagy dobra verve). Mostanra véget ért Las Vegasban a CES, ahol tavaly először mutatkozott meg fizikai valójában a KEYone, és bár idén új készüléket nem mutatott be a cég a kaszinók és a fájdalommentes házasságkötés fellegvárában, azért jöttek fontos hírek a BlackBerry Mobile háza tájáról.

Mindjárt kezdeném a legfontosabbal: a BlackBerry Mobile idén tovább bővíti a BlackBerry okostelefonokból álló portfólióját, ahogy a cég legfőbb illetékese, Alain Lejeune fogalmazott, "legalább két új típussal". A cégvezető további részletekkel nem szolgált, Gareth Hurn, a készülékportfólióért felelős főnök viszont egy interjúban elkottyantotta, hogy 

mindkét új okostelefon QWERTY-billentyűzetes lesz.

Nem kell különösebb jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy a kettő közül az egyik jó eséllyel egy KEYone-utód lesz, amiről korábban már mindenféle pletykákat lehetett itt-ott olvasni (például, hogy Snapdragon 660-as processzorral és 6 GB rendszermemóriával látják majd el), míg a másik jó eséllyel egy olcsóbb nyomógombos modell lehet majd.

shortcut_keyone.jpg

A BlackBerry ezzel voltaképpen az évekkel ezelőtt bevett gyakorlatot követi majd, vagyis lesz egy drága menedzsertelefon -- lásd Bold -- a palettán, meg egy olcsóbb(bb) flottatelefon -- lásd Curve.

Tehát annyi már bizonyos, hogy idén sem maradunk új QWERTY-s okostelefon(ok) nélkül, vagyis a rétegpiac továbbra is él és virul. Sőt, valamelyest bővül is, hiszen a BlackBerry Mobile saját bevallása szerint a KEYone gyártási volumenét kb 50%-kal alábecsülték kezdetben. Persze továbbra is nyitva marad a mikor kérdése, de erre alighanem egy-két hónapon belül, a Mobile World Congress 2018 idején már mindenki tudni fogja a választ.

Via CrackBerry.

süti beállítások módosítása