A BlackBerry tavaly decemberben jelentette be, hogy a BlackBerry World alkalmazás-piactér 2019. december 31-ével bezárja a kapuit, vagyis a BBOS és BB10 platformot egykoron alkalmazásokkal kiszolgáló hivatalos storefront megszűnik. Bár addig még csaknem két év van hátra, a BlackBerry World már most is gyakorlatilag tetszhalott állapotban van, a benne lévő alkalmazások támogatása gyakorlatilag nem létezik, a frissítések elvétve érkeznek csak. Áprilistól pedig még annak a fejlesztőnek is elmegy majd a kedve a frissítéstől, aki eddig sikeresen pénzt tudott csinálni a platformon. 

Április 1-től ugyanis nem lehet majd alkalmazásért fizetni a BlackBerry Worldben.

Aki akarja, megváltoztathatja az alkalmazását úgy, hogy azon belül más fizetési platformot használ (pl. PayPal-en keresztül direktben kér pénzt a fejlesztő bizonyos funkciók aktiválásáért cserébe), de a lényeg, hogy áprilistól semmilyen fizetési tranzakciót és elszámolást nem támogat majd a BlackBerry a saját piacterén.

blackberry_world.jpg

Mivel mostanra aligha valószínű, hogy bármilyen bevétele származna egy fejlesztőnek egy BB10-es vagy BBOS-es appból, ezért jó eséllyel az alkalmazásokat nem fogja senki átalakítani, ami vagy azt jelenti, hogy -- a fejlesztő döntése alapján -- az addig fizetős app ingyenessé válik, vagy eltűnik a BlackBerry Worldből. Utóbbi egyébként az alapértelmezett. Aki korábban megvásárolt valamilyen fizetős appot, az természetesen továbbra is használhatja majd. Itt az ideje, hogy kiderítsük, ez titeket hogy érint. Szavazzatok!

A Mobile World Congress hivatalosan is kezdetét vette Barcelonában, mostanra pedig már túl vagyunk a legtöbb mobilgyártó erre a rendezvényre időzített bejelentésén is. Ezek a bejelentések többnyire a csúcsszegmensre fókuszálnak, kivéve a Nokiát, aki úgy látszik megint ügyesen hekkeli a médiát (ezúttal a megújult 8110-zel). A BlackBerry Mobile ezúttal nem mutatott be semmit (még), ami egyébként azért is érdekes, mert pont egy éve volt a KEYone hivatalos bemutatója ugyanitt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének tervek rövid- és hosszútávra, legalábbis erről igyekezett meggyőzni néhány kiválasztott újságírót Francois Mahieu, a BlackBerry Mobile globális vezetője.

keyone_threesome.jpg

Mahieu a TechRadarnak adott interjújában egyebek mellett kijelentette, hogy a KEYone és a Motion a cég elvárásainak megfelelően, sikeres rajtot vett, a vezetők pedig töretlenül optimisták annak ellenére, hogy tavaly egész évben összesen 850 ezer BlackBerryt vásároltak világszerte. A vezető gyorsan hozzátette, hogy a BlackBerry Mobile középtávon a prémium szegmens 3-5 százalékát kívánja megkaparintani, ami két dolgot is jelent egyszerre:

A cég számára nem a BlackBerry fénykora a mérce, illetve nem cél a nagyok letaszítása a trónról, másrészt aligha lehet számítani kifejezetten olcsó, flottaBerry megjelenésére mostanság.

Bocsánat, három dolgot:

Ehhez jóval több eladott telefonra lesz szükség évi 850.000-nél.

A BlackBerry Mobile vezetői azt egyébként korábban már közölték, hogy a cégnek két új QWERTY-s modellje is érkezik majd idén, az egyik vélhetően a KEYone utódja lesz, a másik pedig talán egy valamivel olcsóbb típus. Ezek közül egy talán még a nyár előtt piacra kerül, de ennél konkrétabb részleteket egyelőre nem árult el a gyártó.

A BlackBerry Mobile tehát aztán igazán nem siet el semmit, erre egyébként Mahieu még rá is erősített azzal, hogy a nem sprintként, hanem maratonként tekint az okosmobil-piaci versenyre. Azt is hozzátette, hogy a gyártónál pontosan tisztában vannak vele, hogy a BlackBerryk nem valók mindenkinek, viszont határozottan jelen van egy jól behatárolható vevőkör a készülékekre.

Akkor mégis mi a legnagyobb kihívás? Természetesen továbbra is azok a nyamvad appok, a felhasználókban ugyanis az a képzet, hogy a BlackBerrykre nem érhetők el alkalmazások, egész pontosan nem él bennük, hogy a BlackBerryken 2015 óta Android fut. Vagyis a BlackBerry bár sok mindenben különböznek a piacon elérhető megoldások nagy részétől, az appok kínálatában már semmilyen differencia nincs.

Via TechRadar.

Szinte nem múlik el hónap, amikor ne kerülnének érdekes új funkciók a BlackBerry saját androidos appjaiba, melyek egy része bármilyen androidos mobilra letölthető, kisebbik részük pedig az androidos BlackBerryken található csak meg.

hubplus.jpg

A Hub+ csomag a megjelenése óta ennek köszönhetően rengeteget fejlődött, még produktívabbá, még jobb munkaeszközzé varázsolva azokat a telefonokat, melyekre telepítik -- akár gyárilag, akár utólag. Ebben a hónapban a teljesség igénye nélkül az alábbiakat érdemes kiemelni:

BlackBerry Hub:

  • Konzisztens felhasználói felület, azaz mostantól mindegyik BlackBerry-appban ugyanott találod a fő menü- és vizuális elemeket. Ez a korábbinál is könnyebbé teszi a Hub+ alkalmazások használatát (ez egyébként értelemszerűen nem csak a Hub-ot érintő fejlesztés).
  • E-mail betűtípus választás: Az új verziótól e-mail fiókonként lehetőséged van arra, hogy az üzentek betűtípusát, azon felül a betűk méretét és színét megváltoztasd, akár attól függően, hogy új e-mailt írsz, vagy válaszolsz egy e-mailre, netán továbbítod.

BlackBerry billentyűzet:

  • A BlackBerry androidos billentyűzete nemrég kiegészült egy érdekes funkcióval, az oldalról simító gesztussal behívható oldalpanellel. A balról behúzható sávban mostantól öt előre megírt gyorsmondat szerepelhet, jobb oldalra pedig a számok mellett kiválaszthatod a legtöbbet használt szimbólumokat, vagy akár az emoji-kat.

Productivity Tab:

  • (Ezt a magyar menü Hatékonysági fülnek nevezi, de rohadjak meg, ha mégegyszer leírom). Ebbe került bele talán a legizgalmasabb újdonság mind közül: A frissítést követően az alkalmazások widgetjei (már ahol van ilyen) is rápakolhatók egy külön fülre, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy kapsz egy állandóan kéznél lévő, widgetkezelő felületet. Hogy pontosan hogy fog ez kinézni, azt a fejlesztőkön kívül sajnos viszonylag kevesen tudják, mivel ez az update csak a hét második felében érkezik (ellenben a többi appal, ami a hétvégén lefrissült). Újdonság továbbá, hogy a Productivity taben mostantól a Hub-ba integrált közösségi média fiókjaid által küldött értesítések is megjelennek majd.

A Hub+ csomag beállítástól függően automatikusan frissül, vagy ha türelmetlenül várod például az említett új Productivity Tabet, csekkolhatod a frissítést a Play Áruházon keresztül is.

Via Inside BlackBerry blog.

Az Androidnak nem áll túl jól a szénája az üzleti szférában: egyes kutatások szerint a vállalati környezetben használt okostelefonok és tabletek több mint 80 százaléka valamilyen "i"-eszköz, a maradékon osztozkodik több száz androidos gyártó. Ez utóbbi egyben a probléma egyik gyökere is a Google számára, vagyis a piac rendkívül sok szempontból széttagolt, teljesen hiányzik a hosszú távú tervezhetőség, míg az Apple mindezt tálcán kínálja a (nagy)vállalatoknak és a kormányzati szektor szereplőinek.

Ennek ellensúlyozására hozta létre a Google a minap az "Android Enterprise Recommended" programot, amiben maximum néhány tucat, kiválasztott készülék található -- olyan telefonok, melyeket üzleti felhasználásra ajánl a Google.

Természetesen ott van köztük a BlackBerry KEYone és a Motion is.

android_enterprise_recommended_keyone.jpg

Az Android Enterprise Recommended programba nem lehet csak úgy bekerülni, bizonyos kritériumokat teljesítenie kell a gyártóknak. Bár elsősorban marketingjellegű kezdeményezésről van szó, ebből kifolyólag a kritériumok (vagy inkább az általuk nyújtott előnyök) egy része bullshit, van itt néhány érdekesség is, elsősorban a terméktámogatásra, szoftverkövetésre kihegyezve. Vagyis a programba bekerült eszközök:

  • a megjelenéstől számított három éven keresztül rendszeres biztonsági frissítéseket kapnak,
  • melyek a Google biztonsági javításának kiadásától számított 90 napon belül elérhetővé válnak a telefonra,
  • a készülékek emellett legalább egy fő OS-veriziófrissítést is kapnak a hároméves frissítési ciklus alatt.

A listán egyébként a BlackBerry Mobile két eszköze mellett ott vannak a Google Pixel telefonok, több Huawei, LG, Moto és Sony Xperia készülék, valamint a Nokia 8 is. Érdekesség, hogy a felsorolásból éppen a legnagyobb androidos gyártó, a Samsung hiányzik, aminek állítólag az az oka, hogy a koreai cég a Google megkeresésére nem kívánt részt venni a programban. A Samsung valószínűleg jó okkal teszi ezt: egyrészt az androidos mezőnyben e nélkül is uralja a vállalati szegmenst, vagyis a maradék kb 20% nagy része az övé, másrészt ebből kifolyólag minek vállaljon magára extra kötelezettségeket.

Visszatérve a BlackBerrykre, egy pillanatig sem kérdés, hogy abszolút van helye a KEYone-nak és a Motionnek egy ilyen "klubban", nem csak a frissítések miatt, hanem mindazon képességek, tulajdonságok miatt is, melyek a BlackBerry telefonok esszenciáját adják

Nem tudom, ki hogy van vele, de az interneten lévő különféle szétszerelős videók mindig előhozzák belőlem a gyermeki énemet. Felnőtt szemmel pedig kiváltképpen érdekesek az okostelefonokat szétbrutalizáló videók, amikből többnyire többféle tanulságot is le lehet szűrni. Például azt, hogy egy készülék mennyire könnyen javítható, vagyis milyen a belső komponensek elrendezése, netán az összeszerelés, a felhasznált anyagok minősége. Zak a JerryRigEverything YouTube csatornán most beváltotta fenyegetését, és ezúttal egy BlackBerry Motiont szedett ízekre. Szokás szerint meglehetősen drasztikus módszerekkel.

Ami abból a szempontból mindenképpen figyelemre méltó, hogy végre-valahára megtudhatja a nagyérdemű, hogy a BlackBerry Mobile első víz- és porálló mobilja ténylegesen milyen fizikai védelmet nyújt az érzékeny belső komponenseknek a szivárgó vízzel szemben. Ezen a téren felmerült a készítőkben némi kétely, különösen a hátlap vékonyka ragasztócsíkját elnézve -- úgy látszik a ragasztó valamiféle visszatérő démon lehet a gyártónál, gondoljatok csak a KEYone-ok kezdeti szériájának kijelzőproblémájára.

jerryrigeverything_motion.png

Egyébként ahogy arról már volt itt szó, a Motion IP67-es minősítést kapott, ami azt jelenti, hogy a készülék teljes mértékben védett a bejutó portól, valamint korlátozott ideig vízbe merülés ellen védett. A szabvány egész konkrétan definiálja, hogy mit is jelent ez: 0,15 - 1 méteres mélységig 30 percen keresztül gond nélkül üzemelnie kell a telefonnak. Vagyis nem szabadna problémát okoznia, ha éppenséggel be akarod vinni magaddal a zuhanyzóba, vagy a folyó vízzel le akarnád róla csapatni a koszt.

A magam részéről még egyiket sem próbáltam a saját Motionömmel, de mindenesetre arra mindenképpen jó az IP67 védettség, hogy mindenféle para nélkül elő merem venni a telefont mondjuk esőben. A többivel kapcsolatban pedig remélem, hogy ezúttal kellően alapos teszteket végeztek a BlackBerry Mobile-nál ahhoz, hogy az első víz- és porálló mobiljuk ténylegesen kiállja a próbát.

A BlackBerry Androidra nyergelésével lényegében elmúltak azok az idők, amikor a cég saját fejlesztésű webböngészővel látta el a felhasználóit -- helyette a Google sztenderd böngészője, a Chrome található meg minden androidos BlackBerryn gyárilag. Ami abból a szempontból nem feltétlenül baj, hogy a Chrome végülis egy kiforrott, széles funkciókínálattal rendelkező, többé-kevésbé stabilnak tekinthető böngésző, nem véletlenül lett a világ legnépszerűbb browsere.

Igen ám, de a netezés manapság -- akár mobilról, akár számítógépről -- elég komoly kitettséget is jelent, sokan tisztában sincsenek vele, hogy a különböző weboldalak hányféle adatot gyűjtenek be a látogatóról, arról nem beszélve, hogy a legtöbb tele van reklámmal. Mindkét problémára, vagy jelenségre egycsapásra megoldást jelent a Mozilla saját fejlesztésű böngészőjének privát változata, a Firefox Focus.

firefox_focus.jpg

A Firefox Focust mintha csak a BlackBerry fejlesztette volna, legalábbis abból a szempontból, hogy az egyszerű, kompakt és gyors böngésző alapkiépítésben elrejt minden látogatói információt a webszerverek elől, vagyis szaknyelven blokkolja az összes webes követőt és a sütiket. Ez nem csak azért jó, mert a böngésző védi a privát szférádat, hanem mert a követők (és a reklámok) tiltásával csökken az adatforgalom, és az oldalak is gyorsabban töltődnek be. A Firefox Focus emellett kilépéskor töröl minden böngészési előzményt, nem jegyez meg és tárol semmilyen jelszót, vagyis a használata elméletileg biztonságosabb ezáltal.

Bár vannak hasonló elven működő böngészők (többségük éppen a Chrome-ra épül), sőt, a Chrome-ban is van privát böngészési mód, a Firefox Focus nevéhez méltón a lényegre koncentrál, mindenféle extra sallang és bonyolult beállítás nélkül. A fapados privát böngészőt olyannyira lecsupaszította a Mozilla, hogy az előzmények mellett a könyvjelzők is kikerültek belőle, ami így egy kicsit kényelmetlenebbé teszi talán a használatot, de hát valamit valamiért, cserébe TÉNYLEG nem árul el semmit rólad a browser, akkor sem, ha netán illetéktelen kezekbe kerülne a telefonod.

Ha a szokásos pornó-módnál kicsit többre van szükséged, és böngészés közben is azt a biztonságérzetet szeretnéd magadnak biztosítani, amit egyébként a BlackBerry is kiemelten fontosnak tart, a Firefox Focus lehet számodra a befutó. Letöltheted a Google Play áruházból, innen:

Szerezd meg: Google Play

süti beállítások módosítása