Nem kell százával telepítenie az appokat ahhoz az embernek, hogy rájöjjön, az Android értesítési felülete kissé kaotikus, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy túl sok mindenről igyekszik tájékoztatni a rendszer, aminek a végén az aki sokat markol keveset fog elven aztán pont a lényeg vész el. A BlackBerry saját fejlesztésű androidos launchere most ezen próbál tekerni egy kicsit, felajánlva azt a lehetőséget, hogy mostantól a kezdőképernyőn lévő ikonra bökve is láthatóvá válnak az értesítések. Valahogy így:

notification-press-and-hold.jpg

Egész pontosan annak az appnak az értesítései, melynek az ikonjára rábök az ember. Az aktív értesítéseket ugye eddig is jelezte a kis "BB-csillag" szimbólum, ez a mostani frissítéssel annyit változik, hogy több infót is szerezhetünk arról, ki írt ránk Messengeren, vagy kitől kaptunk e-mailt, mindezt anélkül, hogy megnyitnánk az appot, vagy lehúznánk az értesítési sávot.

Mondjuk én elég jól elvagyok az androidos értesítési rendszerrel, mely kis finomhangolás után azért elég jól az ember keze alá dolgozik, de az új launcherrel debütáló újszerű értesítési nézet azért elég jópofa, már ha az ember hozzászokik, és készségszinten használni kezdi.

Az új BlackBerry Launcher több más app-frissítéssel (DTEK, BlackBerry billentyűzet stb) együtt letölthető a Google Play Áruházból.

Fotó via CrackBerry.

Elég régóta nyílt titok, hogy a BlackBerry Mobile-nál javában dolgoznak a tavaly tavasszal bemutatott KEYone utódján, ám mindeddig szokatlanul nagy volt a csend a gyártó háza táján az újdonság kapcsán. Olyannyira, hogy a cég még azt a luxust is megengedte magának, hogy a Mobile World Congressen gyakorlatilag semmit nem jelentett be. Az új QWERTY-s zászlóshajó vitorlája lassan szelet fog azért, az állítólag a nyáron érkező újdonságról pedig megjelentek az első, nem hivatalos renderek a SlashLeaks jóvoltából.

athena_1.jpg

athena_2.jpg

Gyorsan szeretném leszögezni, hogy a fenti képek nem a BlackBerry Mobile-tól származnak, a cég semmilyen formában nem erősítette meg, hogy ez lesz a KEYone utód, azonban több apró részlet is arra utal, hogy a képeken látható nyomógombos telefon lehet a trónörökös, KEYone 2, KEYone X vagy KEYtwo, ahogy tetszik (a belső kódneve egyébként állítólag Athena). 

A renderek alapján ezúttal egy lényegesen szögletesebb mobillal lehet dolga a QWERTY-rajongóknak, a külső bizonyos szempontból olyan, mintha összegyúrtak volna egy KEYone-t és egy Motiont. Így például utóbbitól lett átörökítve a sötétszürke alumínium keret, illetve az oldalsó gombok és a SIM-tálca elhelyezése, meg a felső hangszórórács. Nem lennék különösebben meglepve azon sem, ha az új típus éppúgy víz-és porálló lenne, mint a Motion, bár a billentyűzet alighanem komoly kihívások elé állítja a tervezőcsapatot e téren.

A képeken látható készülék valamivel vékonyabbnak is tűnik az eredeti KEYone-nál, bár lehet, hogy ez csupán optikai csalódás, illetve ugyanúgy USB Type-C csatlakozója van, mint az elődmodellnek, valamint rendelkezik 3,5 milliméteres jack bemenettel.

A KEYone kamerájával kapcsolatosan eddig sem volt túl sok panasz, de a hátlapot elnézve ezen a téren is lesz, lehet valamiféle előrelépés, mivel a telefon hátoldalán két lencse (és két szenzor) található, ami manapság elég divatos elrendezés, és (állítólag) részletesebb, gyér fényviszonyok mellett is szebb képek készíthetők ezáltal.

Bár hangsúlyozom, hogy a képek nem hivatalos forrásból származnak, ha tényleg ez lesz a KEYone utódja, akkor a belső fejlesztésekkel (jobb, modernebb processzor, több memória, újabb Android-verzió) mindenképpen előrelépés történik. Nekem legalábbis tetszik ez a külső, te pedig lent szavazhatsz, hogy bejön-e.

Via SlashLeaks.

Emberek, frissítették a BlackBerry 10 OS-t!

2018-ban!!4!

Emlékszem pár évvel ezelőtt szinte minden héten jött valami félhivatalos vagy hivatalos frissítés a BlackBerry 10 operációs rendszerhez, melyet a viszonylag egységes hardverháttér miatt többnyire minden BB10-es készülékre fel lehetett tolni így vagy úgy. Ezek a frissítések egy ideje sajnos teljesen eltűntek, de úgy tűnik, nem végleg.

bb10_new.jpg

Tegnap kikerült ugyanis a netre a BlackBerry 10 OS 10.3.3.3216 -os verziójának néhány autoloadere (ezekkel a frissítőfájlokkal lehet PC-n keresztül upgrade-elni a mobilt), ami a következő újdonságokat, változásokat hozza:

  • a böngésző WebKit-motorját frissítették, vagyis jó eséllyel azok az oldalak mostantól jól, vagy legalábbis jobban jelennek majd meg, melyeknél eddig probléma volt
  • megkapta a rendszer a KRACK sebezhetőségre a biztonsági tapaszt (ez egy tavaly októberben felfedezett, kritikus sebezhetőség)
  • frissült a broadcom-komponensek firmware-je, vagyis jó eséllyel a Wi-Fi és Bluetooth-kapcsolattal kapcsolatos problémák egy része megoldódhat egyes készülékeknél
  • eltűnt a telepítőből az Amazon App store (mondjuk nem nagy kár érte)

Aki ki szeretné próbálni az új verziót, a CrackBerry fórumából letöltheti az autoloadereket (igen, akár a több mint ötéves Z10-re is).

ÁM EZZEL MÉG NINCS VÉGE!

A tavaly év végén komoly zúgolódások közepette nyugdíjazott PRIV is kapott egy frissítést tegnap - valljuk be, erre azért valószínűleg kevesen számítottak, lévén egy idestova két és fél éves készülékről beszélünk, amelynél deklarálták is, hogy nem fog több havi biztonsági frissítést kapni.

priv-sw-update.jpg

Az AAW068 kódszámmal jelölt upgrade szigorú értelemben nem is android security patch, a telepítést követően legalábbis marad a telefon az októberi patch szinten. Változott viszont a kernel verziószáma és a kiadási ideje, vagyis valamiféle (biztonsági) frissítés csak belekerült a rendszerbe. A BlackBerry szokás szerint nem részletezi a változásokat, de azt korábban megígérte a cég, hogy ha valamilyen kritikus sebezhetőség megjelenik, arra lesz soron kívül valami fix a PRIV esetében is - valószínűleg most is valami ilyesmiről lehet szó.

Akinek elhasalna az ellenőrzésnél a frissítés, az ezen az oldalon talál (angol nyelvű) segítséget, illetve megoldást.

süti beállítások módosítása