Már megint az van, hogy két napra lelépünk külföldre, erre jönnek mindenféle breaking hírek a RIM-től - pedig becsszó, hogy nem egyeztetünk velük naptárt! A tegnapi nap egyik legnagyobb durranása (más kérdés, hogy itthon érthető módon alig figyelt fel erre valaki), hogy a RIM bejelentette: jön az Android futtatókörnyezet a PlayBookra, vagyis a QNX-re, vagyis - bár erről egyelőre konkrétan nem volt szó - előbb-utóbb a BlackBerrykre is.

A kanadaiak tegnap kiadott sajtóközleményükben leszögezték, az androidos fejlesztőknek ezentúl meg kívánják adni a lehetőséget arra, hogy alkalmazásaikat a PlayBook tabletekre is elérhetővé tegyék a BlackBerry App Worldön keresztül. Mindez kitűnő lehetőség a fejlesztőknek az ügyfélkör bővítésére, a RIM pedig több tízezer alkalmazással bővítheti az egyelőre meglehetősen szegényes felhozatallal bíró App Worldöt.

A RIM a PlayBookokhoz nem csak androidos (konkrétan Android 2.3-as) futtatókörnyezetet ad ki, hanem a BlackBerrykhez készült Java-alapú appokhoz is elérhetővé tált egy runtime, bár ennek nyilván jóval kisebb hírértéke van, plusz jön egy C/C++ SDK is, ami jó hír az ezt a programnyelvet használó és jól ismerő programozóknak.

A magunk részéről nagyon örülünk neki, hogy a RIM továbbra sem vállalja fel azt a rizikót, hogy egy az egyben beáll az Android platform zászlóvivői közé: ezzel a stratégiai döntéssel a kanadaiak lesznek ugyanis az egyetlen gyártó az iparágban, mely nem dobja kukába a tízmilliók által ismert és kedvelt platformot, ám mégis tud nyitni az alkalmazások által biztosított populárisabb irányok felé.

süti beállítások módosítása