Ma a független forrásokból származó, illetve a legtöbb szolgáltatónál vásárolt BlackBerry PRIV okostelefonra is elérhetővé vált a BlackBerry által módosított Android operációs rendszer legfrissebb, 6.0-s kiadása, vagy ahogy a Google elkeresztelte, a Marshmallow. Az új rendszer még több, hasznos és a biztonságot erősítő funkcióval ruházza fel a BlackBerry első androidos mobilját, emellett a régebbi verziókban talált hibák jelentős részét is javították benne, így a PRIV összességében még jobb, még stabilabb, még gyorsabb és még biztonságosabb mobil lett. Szóval nem is kérdés, hogy az Android 6.0-t telepítened kell, itt van néhány tanács a frissítéshez, amolyan kérdezz-felelek formában:

Mikor érkezik meg a frissítés a PRIV-emre?

A BlackBerry fokozatosan, május 3-tól teszi elérhetővé a legfrissebb Androidot a független kereskedőktől és mobilszolgáltatóktól vásárolt PRIV-ekre. Ez a megújult rendszer mellett már tartalmazza a Google májusi biztonsági jelentésében szereplő biztonsági hibajavításokat is, úgyhogy már csak ezért is erősen ajánlott a telepítése. Bizonyos szolgáltatók ügyfelei számára elképzelhető, hogy a frissítésre tovább kell várni, de a legtöbb független készülék - így a BerryBoltban vásárolt modellek is - május 3-tól frissülnek.

priv_marshmallow_inhand.jpg

Honnan tudom, hogy letölthető a frissítés a telefonra?

A készülékszoftver frissítéséről a telefonod értesít az értesítései mezőben, de lehet manuálisan is keresni a telefon menüjében. Ehhez lépj be a telefon beállításaiba, hívd be a telefon névjegye opciót, majd bökj a rendszerfrissítésekre, és a frissítések keresése feliratra. Ha a frissítés letöltődött, érintsd meg az újraindítás és telepítés szöveget.

Mennyi ideig tart a frissítés letöltése?

Az Android 6.0 jelentős változásokat tartalmaz az előző, 5.1.1-es rendszerhez képest, így gyakorlatilag az egész szoftverhátteret lecseréli a BlackBerry (miközben a beállításaid és a telepített alkalmazásaid, valamint a médiafájljaid megmaradnak). Ezért a frissítés letöltése az internetkapcsolat sebességétől függően hosszú időt vehet igénybe. Mivel nagy állományról van szó, ezért erősen ajánlott a Wi-Fi csatlakozás használata a letöltéshez.

És meddig kell várjak a telepítésre? 

Hasonló okból kifolyólag a telepítés is hosszadalmas lehet, nagyjából 30 perc körüli időtartamra számíts, de a telefonon tárolt adatok és a telepített alkalmazások számától függően ennél hosszadalmasabb is lehet a frissítés. FONTOS, HOGY FRISSÍTÉS KÖZBEN NE KAPCSOLD KI, NE INDÍTSD ÚJRA A TELEFONT, AKKOR SE, HA ÚGY LÁTOD, NEM VÉGEZ SEMMILYEN FELADATOT. Lehetőség szerint a frissítés ideje alatt tartsd végig töltőn a készüléket. Számolj azzal is, hogy a telepítés ideje alatt mobilon nem leszel elérhető.

Megmaradnak-e a beállításaim és a személyes adataim a frissítés után?

Természetesen megmaradnak, bár elképzelhető, hogy egy-két alkalmazást frissítened kell az Android 6.0 telepítését követően ahhoz, hogy megfelelően tudd őket használni. Ezért azt javaslom, hogy a frissítést követően lépj be a Google Play Áruházba, és keress rá az elérhető alkalmazásfrissítésekre.

Milyen új funkciók jelentek meg az Android 6.0-ban?

Az új Androidnak köszönhetően a PRIV még nagyobb kontrollt ad a felhasználó kezébe az alkalmazások felett, így az appoktól akár egyenként meg lehet vonni bizonyos alkalmazásengedélyeket, a DTEK szoftver segítségével, vagy a rendszerbeállításokban. Emellett számos rendszerkomponens (billentyűzet, kamera, BlackBerry Hub stb.) fejlettebb funkciókat kapott, valamint javult az akkus üzemideje is a telefonnak. A funkcionális frissítések ebben a blogposztban lettek felsorolva.

Jézusom, most majd mindent máshol találok a menüben?

Nem, a telefon menüje a helyenként jelentősebb belső változások ellenére szinte ugyanaz maradt, mint régen. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy valamelyik, általad használt funkciót mostantól máshogyan lehet majd elérni. Szerencsére a BlackBerry már elérhetővé tette a megújult rendszer összes beállítását tartalmazó készülék-kézikönyvet, melyet magyarul is olvashatsz, ha erre a hivatkozásra kattintasz.

Vissza lehet-e állni valahogy a régire, ha mégsem tetszik az új rendszer?

A BlackBerry által kiadott dokumentáció szerint erre nincs lehetőség.

A frissítést követően csigalassú lett a rendszer és olyan forró a telefon, mint a kályha. EZT NEVEZI A BLACKBERRY SZOFTVERFEJLESZTÉSNEK???

Nyugi, valószínűleg a frissítés részét képező folyamatok egy része még mindig fut a háttérben. Ha pár perc elteltével sem javul a helyzet, indítsd újra a telefont, győződj meg róla, hogy minden alkalmazásból a legfrissebbet használod, és ha még pár óra múlva is tapasztalod a jelenséget, végezz el egy gyári resetet, amihez itt találsz útmutatót

Remélem, a fenti leírásban minden esetlegesen felmerülő kérdésedre választ kaptál a BlackBerry PRIV Android 6.0-s frissítésével kapcsolatban. Ha maradt még benned kérdőjel, ne habozz, írd meg ide a komenntekhez, vagy a BerryBlog Facebook-oldalára, vagy írj e-mailt az oldalhasábban található e-mail címre, segítünk!

süti beállítások módosítása