Most már tényleg csak néhány hét kell ahhoz, hogy egy újabb QWERTY-s okostelefon érkezzen a BlackBerry Mobile boszorkánykonyhájából, megannyi találgatás, spekuláció és kiszivárgott fotó, meg egy hivatalos meghívó után most itt az első teaser, vagyis rövidfilm a KEYone utódjáról, a KEY2-ről:

A mindössze 24 másodperces video ördögien gonosz módon lett felépítve, hiszen csak részleteiben mutatja be az új telefon külsejét, azt is csak nettó 15 másodpercben. Ami azért így is kiderül belőle, az a következő:

  • A KEY2-nek dupla szenzoros, vagy legalábbis dupla lencsés hátlapi kamerája lesz,
  • A bekapcsológomb átkerült a készülék bal oldaláról a jobb oldalra (jobbkezesek örülhetnek, megint a balkezesek szívnak, hüpphüpp),
  • Ezen a készüléken is lesz oldalsó funkciógomb, mely hasonlóan a Motionhoz érdesített felületű, vagyis elvileg nehezen összekeverhető az említett bekapcsológombbal,
  • Illetve a billentyűzeten ott, ahol a KEYone-nál a jobb oldali shift gomb volt, most egy vadonatúj funkciógomb lesz -- hogy pontosan milyen céllal, az gondolom majd a bemutatón kiderül, de addig is nagy tétekben fogadnék, hogy az alkalmazáslista ugrik majd elő, ha megnyomja az ember.

Bónusz: a nyomógombok minta matt felületűek lennének, és határozottan nagyobbnak látszanak a KEYone fényes felületű gombjainál, vagyis a gépelési komfort javulhat az új modellnél.

key2-button-tease.jpg

Bónusz2: Változatlanul a gombsor része lesz a szóközbillentyűbe rejtett ujjlenyomat-szkenner, ami szerintem az egyik legmenőbb funkció az okostelefonok mezőnyében manapság.

Mindennél alighanem jóval részletesebb infók jönnek majd június 7-én, amikor a KEY2 New Yorkban teljes pompájában bemutatkozik. Addig is figyeljétek a híreket, eseménydús napok, hetek jönnek!

Címkék: teaser key2

Egyre több jel utal arra, hogy már nem kell olyan sokat várniuk a QWERTY-rajongóknak a KEYone utódjára, a netre kiszivárgott mindenféle nemhivatalos infók és fotók után most végre a hivatalos csatornák egyikén is megtört a csend. A BlackBerry Mobile twitterén múlt hét végén a lenti, sokat sejtető üzenet jelent meg:

Vagyis június 7-én, New Yorkban egy "Ikon újraszületik". Ha ez nem lenne elég, ott díszeleg egy BlackBerry KEY2 felirat a jobb alsó sarokban, ami alapján többé-kevésbé biztosra vehető, hogy a KEYone-utód hivatalos neve KEY2 lesz. Nahát, micsoda meglepetés!

key2-announce.jpg

Azért arra senki ne vegyen mérget, hogy június 7-én a készülék mindenhol hirtelen a boltokba kerül, felénk jó eséllyel legalább egy hónapot kell majd várni a KEYone-utódra a hivatalos forgalmazóknál, vagyis július előtt semmiképpen nem számítanék rá. Az árról egyelőre nincs hivatalos információ, de jó eséllyel hasonló szinten indít majd az új generációs KEYone, mint a tavalyi.

Címkék: launch key2 bbmobile

Egészen közel járhatunk már a BlackBerry KEYone-utód rajtjához, az internetre nemrég kikerült képek és egyéb információk legalábbis azt jelzik, hogy a készüléken az utolsó simításokat végzi a gyártó. Ahogy az egy új mobilnál lenni szokott (már ha nem valami egészen egzotikus márkáról beszélünk), ilyenkor a hardver keresztül kell menjen néhány jóváhagyatási procedúrán -- a KEY2 most éppen a Wi-Fi Alliance és a Bluetooth SIG plecsnijeit kapta meg.

key2_wifi_alliance.png

key2_bluetooth_sig.png

A certifikációkból persze sok minden nem derül ki, már azon kívül, hogy valami most már tényleg a csőben van, rendszerint a gyártó és a típusszám alapján lehet következtetni rá, hogy milyen hardverről is lehet szó. A gyártó jelen esetben a BlackBerry licencpartnere, a TCL Communications, a típusszám pedig BBF100-1, BBF100-2 és BBF100-6 (hogy a többi hová tűnt, ne kérdezzétek). Illetve a Wi-Fi-s csapat még azt is elkotyogja, hogy az Android verziója "O", amiből nem nehéz következtetni rá, hogy az újdonság Android 8.0-t futtat majd.

A fentiek alapján tehát a KEY2-ból is lesz legalább három különféle hardver-verzió, melyek többnyire a rádiós egység képességeiben, esetleg a dual-SIM támogatásban térnek majd el egymástól - legalábbis a BlackBerry Mobile-nál eddig ilyesmi gyakorlattal lehetett találkozni. Valószínűleg ahogy eddig is, most is lesz egy európai modell, mely jó eséllyel nem kezel majd két SIM-et, vagyis aki többkártyás üzemmódot akar majd magának, az kénytelen lesz nagyon messziről importálni.

Via mobielkopen.net

Úgy fest, a KEYone forgalmazásának egyéves évfordulójára csak befutnak az első élőképek a tavaly megjelent QWERTY-s BlackBerry lehetséges utódjáról, esetleg az utód prototípusáról (ez nem teljesen egyértelmű). Az Athena kódnéven futó újdonságot ráadásul már el is keresztelték a pletykaforrások KEY2-nak, amit én azért nem vennék készpénznek, de mindenesetre logikus név-evolúciónak tűnik. 

Az április közepén kiszivárgott renderekhez képest a kínai forrásokból származó fotókat elnézve mindenképpen történt annyi előrelépés, hogy immár egyértelműen látszik a KEYone-hoz képest nagyobb méretű, matt felületű gombsor, aminek az elrendezésébe egy új, egyelőre nem tisztázott funkcióval felruházott gomb is került a jobb alsó sarokba. 

key2_leak_1.jpg

A (proto)típuson átalakult a gombokat vízszintesen elválasztó, egyébként elég régóta BlackBerry-jellegzetességnek tekintett ezüst (vagy éppen fekete) csík, de maradt az ujjlenyomat-szkenner a szóköz-billentyűben (szerencsére BlackBerry-logó nélkül). 

A TENAA-tól (kvázi kínai hírközlési hatóság) kiszivárgott képek megerősíteni látszanak a korábbi renderek alapján festett képet, azaz a KEY2 (vagy KEYtwo?) külseje kapott néhány kisebb-nagyobb kozmetikai fejlesztést a KEYone-hoz képest, illetve már részben a belsőre utal a dupla hátlapi kamera (a BlackBerryk közül elsőként).

További műszaki részletek nem derülnek ki az eszközről, de a pletykák szerint a KEYone-utód eléggé tele lesz pakolva memóriával (mind a rendszermemóriát -6 GB-, mind a tárterületet -64-128 GB- illetően), megkapja a tavaly év elején megjelent Snapdragon 660 SoC-t, ami bár szintén középkategóriás cucc, teljesítményben elég nagy előrelépés a KEYone-ban lévő 625-höz képest.

Ami jó eséllyel változatlan marad mind méretben, mind felbontásban, az a KEYone kijelzője - csak remélhetőleg ezúttal jobb ragasztót használ majd a beszállító.

Bemutató állítólag egy hónapon belül.

Via SlashLeaks, GizmoChina.

süti beállítások módosítása