Ha valamilyen okból kifolyólag (nyilván a nosztalgikus emlékek ugye) még mindig BBM-et használsz, valószínűleg már te is megkaptad a fogyasztóknak szánt chatplatformot üzemeltető EMTEK rendszerüzenetetét arról, hogy az indonéz médiacég kerek-perec megszünteti a szolgáltatást május 31-i határidővel. Eleve nem túl elegáns így húsvét előtt két nappal ilyen hírt közölni az emberrel, de mit lehet tenni, már azon kívül, hogy az ember az üzemeltetőhöz hasonlóan egyszerűen továbblép.

A BBM-ért azért elég nagy kár. Nem azért, mert a platform a BlackBerryhez kötődik, hanem azért, mert maga is egy darabka történelem. Már akkor ott volt a BlackBerry mobilokon elsődleges csevegőalkalmazásként, amikor a mai népszerű óriások, a Viber vagy éppen a Faceook-féle Messenger és Whatsapp még a kósza gondolatfoszlányok sem voltak, és már akkor kínált titkosított kommunikációt, amikor a mobilozás biztonsága kimerült a SIM-kártya PIN-jének beállításában.

bbmgoodbye.png

A BlackBerry saját okostelefonos üzletágának végét jellemző vergődés végül aztán nem tett jót a BBM-nek sem, a kanadai cég viszont még éppen időben adta el a jogokat az indonéz EMTEK médiavállalatnak, mely eleinte határtalan lelkesedéssel vetette bele magát a platform népszerűsítésébe és fejlesztésébe. Ez volt 2016-ban, mára a lelkesedés jelentősen alábbhagyott, érthető okokból: ahogy az EMTEK közleménye fogalmaz, a lelkesedés kevés volt, a nagy, több százmillió felhasználóval rendelkező platformok mágnesként vonzották át magukhoz a felhasználókat, akik helyett nem érkeztek újak.

A szolgáltatás ezzel együtt is viharos gyorsasággal zárja be a kapuit, május 31-et követően az EMTEK által menedzselt BBM appok egyik platformon sem működnek tovább, vagyis addig van időd a chateket és egyéb tartalmakat (pl. képek) lementeni. A partnerlistád az meg -- nos, megy a levesbe.

Ettől függetlenül ha továbbra is mindenáron ragaszkodnál a BBM-hez, újra kezdheted az életed a BBM vállalati verziójának ernyője, a továbbra is a kanadai BlackBerry által üzemeltetett BBM Enterprise alatt, ahová mostantól magánszemélyek is beregisztrálhatnak. A dolog apró szépséghibája, hogy a végponti titkosítást kínáló app használata csak egy évig lesz ingyen, utána félévente 2,5 dollárt (Európában gondolom ugyanennyi eurót) kell majd fizetni érte, ami pont 2,5 dollárral több, mint amit a fogyasztók által előszeretettel használt potenciális versenytársak kérnek.

Mondom én, hogy kár érte, jó volt vele:

BBM

2005.08. - 2019.05.

süti beállítások módosítása