Tegnap a BlackBerry kiadott egy frissítést a BB10-es Maps térképalkalmazáshoz, mely elvileg néhány apróbb hiba javításán túl stabilabb és gyorsabb működést eredményez a programnál. Csak éppen az a bökkenő, hogy ezt a stabilabb és gyorsabb működést itthon egyelőre nemigen tapasztalhatjuk, lévén a térképadatbázis szerint a világnak továbbra is vége van az osztrák határtól keletre. De talán már nem sokáig.

El kell ismerni, a BlackBerry 10 egyik óriási, ha nem a legnagyobb hiányossága, hogy a gyári térképalkalmazás nem világszintű lefedettséggel jelent meg anno január végén. Nem örülök ennek, nem tudom, mi lehet az oka, és őszintén szólva nem is nagyon érdekel, pláne mivel tudom, hogy a BlackBerrynél dolgoznak az adatbázis bővítésén.

mapsbb10.jpgÚgy látszik másnak is hiányzik

A legfrissebb infók szerint ez talán június közepére le is zárul, vagyis nagyjából mire a Q10 a boltokban lesz, már működhet itthon is a szolgáltatás, már ami az alapfunkciókat illeti. A turn-by-turn (hangos) navigációra elképzelhető, hogy még egy kicsit tovább kell várni, ami az autósoknak nem túl jó hír, de legalább gyalogosan nem tévedünk el többé -- feltéve, ha tényleg összejön heteken belül a frissítés.

Egyébként éppen a minap próbáltam -- jobb híján -- a Google Maps böngészőben futó változatát használni helymeghatározásra, és bár nem azt mondom, hogy egy teljesértékű térképszolgáltatás, de azért alapfunkcióit tekintve elég jól használható, pláne mivel a BB10-es telefonoknak legendásan jó HTML5-kezelésük van, a Google webes térképe meg ezt a szabványt használja leginkább. Mondjuk úgy, átmenetileg megteszi -- vagy ti inkább az Androidról portolt Waze-re esküsztök?

Címkék: maps térkép bb10
süti beállítások módosítása